newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מאות הפגינו בפתח חוות מזור נגד משלוח קופים לניסויים מדעיים

בעוד חודשיים צפויה חוות מזור להסגר אחרי עשרים שנות סחר בקופים לניסויים. רגע לפני הסגירה מנסים פעילי זכויות בעלי חיים למנוע את המשלוח האחרון, ולהבטיח שהקופים ישוחררו למקום מבטחים

מאת:

אתמול (שישי) בצהריים הצטרפתי לכשלוש מאות מפגינים מול חוות מזור, חווה לריבוי קופים למטרות ניסויים. המאבק לסגירת החווה מתנהל כמעט מיום הקמתה בשנת 1991. בינואר 2013 החליט השר להגנת הסביבה דאז, גלעד ארדן, על איסור הסחר בקופים. בעקבות ההחלטה החווה צפויה להסגר בעוד חודשיים, ועד אז אמורים להיות מאושרים משלוחים למטרות רפואיות בלבד.

רגע לפני הסוף מנהלי החווה מבקשים להוציא משלוח אחרון של 240 קופים לארה"ב. אישור המשלוח האחרון מונח כעת על שולחנם של עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה, והיועץ המשפטי לממשלה.

הפעילים והפעילות מקבוצות וארגונים שונים היו נחושים לא להפקיר אף קוף נוסף למערכת האכזרית, והפגינו במשך שעתיים באנרגיות גבוהות ובקריאות: "עוד חודשיים עד הסוף, לא יצא מפה שום קוף". המפגינים נשאו שלטים ועליהם תמונות הממחישות את הסבל הנורא שעוברים הקופים במעבדות. חלק מהקריאות בהפגנה הופנו אל תושבי מושב מזור, בו ממוקמת החווה, וקראו להם לקחת אחריות על הנעשה במושב ולהצטרף למאבק להצלת הקופים.

את הקריאות ליוו קבוצת מתופפות ומספר פעילים הפגינו כשהם מחופשים לקופים או נושאים בובות. המשטרה, שהגיעה בכוחות מרשימים, אמנם תחמה את אזור ההפגנה אבל אפשרה לה להתקיים ללא הפרעות. המפגינים, אולי כאות הזדהות על בעלי החיים במשקים, לא פרצו את גבולות המחסומים וההפגנה התקיימה כמתוכנן.

> נפתחה חוות השחרור לבעלי חיים שניצלו מתעשיית המזון ומהתעללות

הפגנה בחוות מזור (באדיבות האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים)

הפגנה בחוות מזור (באדיבות האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים)

קופים בשבי – הדור השלישי

המשלוח אותו מבקשים להוציא לארצות הברית הוא ניסיון של מנהלי חוות מזור לעשות מין "מכירת חיסול" לצמצום הנזק מהסגירה הצפויה. אבל מתחקיר שערך עיתון ידיעות אחרונות עולה כי אוון גריפיתס, מבעלי החווה, כבר שוקד על הקמת חווה דומה בפלורידה. בארגונים מספרים כי משלוחים גדולים של כלובים וציוד כבר יצאו לארצות הברית, והם חוששים כי המשלוח הזה מיועד בסופו של דבר להגיע לשם. על פי בקשת המשלוח הוא מיועד עבור חברת "באקשייר קורפוריישן". לא מדובר במוסד רפואי אלא בחוות גידול הדומה לחוות מזור.

ניסויים בבעלי חיים בכלל ובקופים בפרט הם נושא שנוי מאוד במחלוקת ברחבי העולם. המודעות לאכזריות האדירה שכרוחה בניסויים האלו הולכת וגדלה. אך בעוד המאבק נגד ניסויים במעבדות בתחומים שונים זוכה לאהדה ציבורית מסויימת, ניסויים למטרות פיתוח רפואי עדיין זוכים לתמיכה רחבה. זאת למרות האמינות הבעייתית של הניסויים האלה מבחינה מדעית והבעייתיות שלהם מבחינה מוסרית, ולמרות החלופות הרבות הקיימות לניסויים, ביניהן שימוש בתרבית רקמות, הדמיות ממוחשבות מתקדמות ועוד. בינתיים הניסויים נמשכים, ורק בישראל מחזיקות מעל ארבעים מעבדות באישור לבצע ניסויים. רוב הניסויים האלה אכזריים יותר ממה שניתן לדמיין, ומי שבכל זאת לא רוצה להסתפק בדמיון מוזמנת לעשות סיבוב ברחבי האינטרנט. הנה כמה דוגמאות, שימו לב שהחומרים קשים לצפיה.

החוק הישראלי קובע כי ניסוי בבעלי חיים יתקיים רק אם לא קיימת חלופה סבירה, וכי ניסויים שאינם לצרכי בריאות יתקיימו רק בהיתר ממליאת המועצה לניסויים בבעלי חיים, הממונה על ידי שרת הבריאות. למרות זאת מתבצעים בישראל ניסויים רבים: ניסויים אכזריים בקופים נחשפו בין השאר במכון ויצמן, אוניברסיטת בר אילן והאוניברסיטה העברית.

המועצה היא הגוף האמון על הפיקוח ובסמכותה לאשר מחקרים בכפוף להוראות החוק. בפועל, בכל עשרים שנות פעילותה של המועצה לא רק שלא התקיים אף דיון רציני בנושא החלופות לשימוש בבעלי חיים, אלא גם מעולם לא יצאה ממנה דרישה לשימוש בחלופה כלשהי. ארגוני זכויות בעלי החיים טוענים שרובה הגדול של המועצה מורכב מאנשים העוסקים בניסויים או מייצגים בעלי אנטרסים אחרים בתחום.

הצורך הגובר בקופים למטרות ניסויים בגלל קרבתם הביולוגית לבני אדם הביא להעברת קופי מקוק מאזורי הגידול הטבעיים שלהם אל רפובליקת מאוריציוס, שם התרבו הקופים באופן חסר שליטה ויש טענות על נזקים קשים והפרת האיזון הביולוגי באזור. הקופים המגיעים אל חוות מזור נלכדו במאוריציוס והובאו לישראל למטרות רבייה.

בניסיון מעט ציני לצמצם את לכידת הקופים בטבע, אוסרות אמנות בינלאומיות על העברת הקופים שנלכדו לניסויים, ומאשרות סחר רק בקופי דור שלישי בשבי, על מנת שהחוות ייצרו "גרעין רבייה". במהלך השנים עקפו בעלי חוות מזור את האיסור באין מפריע ומכרו גורים שנולדו לקופות מן הטבע. לפני כמה שנים ניסו אף למכור קופות שנלכדו, אך בג"צ מנע את המשלוח.

> לא שפנפנות ולא בהמות: נשים צועדות למען בעלי חיים

התועלת המדעית והלגיטימיות המוסרית של הניסויים מוטלים בספק. ההפגנה בחוות מזור (באדיבות האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים)

התועלת המדעית והלגיטימיות המוסרית של הניסויים מוטלים בספק. ההפגנה בחוות מזור (באדיבות האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים)

מחוות העינויים לשמורת ההצלה

אחת השאלות הגדולות היא: מה יקרה עכשיו? בעוד חודשיים תסגר חוות מזור, שעל פי הערכות מאכלסת היום בתנאים קשים קצת פחות מ-2,000 קופים. ד"ר משה בושמיץ, אחד מבעלי החווה, כבר החל בהליכים משפטיים נגד המדינה על ההפסדים הכרוחים בהגבלות המשלוח, שמשאירות אותו עם המוני קופים שעלות גידולם גבוהה וההתעללות בהן למטרות רווח כלכלי או מחקר מדעי (תלוי את מי שואלים) כבר אינה מתאפשרת.

בה בעת עמוס רון, לשעבר מנכ"ל רשות הנמלים, הקים חברה לתועלת הציבור בשם "שמורת הקופים". החברה מבקשת לבנות מקלט שירכוש את הקופים שנותרו בחווה ויטפל בהם עד יום מותם. למדינה, כמו גם לבעלי החווה, יש אינטרס גדול בסידור הזה, שמוריד מהם בדרך פשוטה יחסית את עול הפתרון לבעיה המורכבת. החיסרון המרכזי של פתרון כזה הוא כי ברור כי הכסף הרב שישולם לבעלי החווה עבור הקופים יושקע בבניית החווה החדשה מעבר לים ובלכידת קופים נוספים מהטבע.

בינתיים מנסים אנשי שמורת הקופים לעצור את המשלוח האחרון ומנהלים מו"מ עם המדינה והנהלת החווה על הצלת ורכישת הקופים. כך או כך נראה כי את רוב עלות התחזוקה והרכישה תאלץ החברה לממן.

האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים קוראת לנו לתת יד למאבק ביישורת האחרונה שלו על ידי שליחת מכתב למקבלי ההחלטות בדרישה לעצור את המשלוח. שמורת הקופים מבקשת סיוע בתרומות שיאפשרו למיזם הזה להתקיים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"אין לנו לאן ללכת חוץ מאליהם. אין למשטרה הפלסטינית סמכות פה". סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

תחקיר: ההרוג בפוגרום חווארה נורה כנראה על ידי מתנחלים

במהלך התפרעויות המתנחלים בפברואר 2023 הותקף גם הכפר הסמוך, זעתרה, ונורה למוות סאמח אקטש. תחקיר "בצלם", שבוצע בשיתוף ארגון מומחי הסאונד Earshot, הסיק שההרוג נורה מנשק בעל קליבר קטן, שבדרך כלל אינו בשימוש חיילים. שנה אחרי, איש עדיין לא הועמד לדין

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf