newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פרופסור שעבד עם נאס"א יושב במעצר מנהלי בגלל "הסתה ברשתות חברתיות"

האסטרו-פיזיקאי עימאד ברגותי, שמלמד באוניברסיטת אל-קודס, נעצר לפני שבועיים ומוחזק ללא משפט. מדענים בעולם קוראים לאיחוד האירופי להתנות את היחסים המדעיים עם ישראל בשחרורו

מאת:

שלושה מדענים בעלי שם, מצרפת, בריטניה ובלגיה פנו שלשום (רביעי) לקרלוס מואדס, הנציב למחקר מדע וחדשנות של האיחוד האירופי, וקראו לו להתערב למען שחרורו של המדען הנודע עימאד ברגותי, שנעצר בידי ישראל בצו מנהלי.

"אנו קוראים לך להפגין את המחויבות שלך לצדק על ידי התעקשות כי ישראל תמלא אחר התחייבויותיה לאיחוד האירופי על פי ההסכמים ולהשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותך כדי לוודא שישראל מכבדת התחייבויות אלו", כתבו השלושה, ששלחו את המכתב גם לבכירים נוספים באיחוד האירופי, ביניהם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני, לנציגי שגרירויות שונות ולאנשי הקהילה המדעית ברחבי העולם.

[עדכון, 11 במאי]: על הפניה שיזמו וניסחו השלושה חתמו עד כה מעל ל-300 חברי אקדמיה מרחבי העולם, ביניהם גם כאלה המלמדים באוניברסיטאות ישראליות.

ילדים, עיתונאים, ליצן ועכשיו גם מדען – כולם פלסטינים כמובן – יושבים בכלא הישראלי ללא אישום וללא משפט. בסוף אפריל עצרה ישראל את עימאד ברגותי, פרופסור בעל שם עולמי לאסטרו-פיסיקה מאוניברסיטת אל-קודס, שעבד בעבר גם בפרויקטים של נאס"א, במחסום צבאי באזור נבי סלאח. שמונה ימים מאוחר יותר הוא נשלח לשלושה חודשי מעצר מנהלי, מבלי שהוצגו בפניו עד עכשיו כתב אישום או הוכחות למעשים המצדיקים מאסר.

> עציר מנהלי ששובת רעב 63 ימים מאושפז בסורוקה

זו לא הפעם הראשונה בה מושם פרופ' ברגותי במעצר מנהלי. בדצמבר 2014 עצר הצבא את ברגותי כשביקש לחצות את הגבול לירדן כדי להשתתף בפגישה של האגודה הערבית לאסטרונומיה ומדעי החלל שהתקיימה באיחוד האמירויות. גם אז הוצא נגדו צו מעצר מנהלי, וכמו מאות פלסטינים אחרים בכל רגע נתון, הוא נכלא בלי לדעת מהם האישומים או הראיות נגדו. בעקבות לחץ בינלאומי של ארגוני זכויות אדם התעוררה אז הקהילה האקדמית בעולם והפעילה לחץ כבד על ישראל לשחררו. ואכן, 47 ימים לאחר שנעצר, בצעד לא שגרתי, שוחרר ברגותי ממעצרו המנהלי בעקבות ערעור שהוגש בעניינו, והוא שב לעבודתו ולמשפחתו.

מחברי הפניה השבוע הדגישו כי לישראל יש גישה לתוכניות המחקר והחדשנות של האיחוד האירופי כאילו הייתה חברה באיחוד – גישה שישראל מנצלת במלואה. אולם, מזכירים השלושה, השתתפות בתוכניות אלו כפופה לעמידה בתנאים שונים הקשורים בכיבוד של זכויות יסוד. כך למשל מציינים השלושה כי סעיף 2 בהסכם שיתוף הפעולה בין ישראל לאיחוד קובע כי "היחסים בין הצדדים חייבים להיות מושתתים על כיבוד זכויות אדם ועקרונות הדמוקרטיה המנחים את מדיניות הפנים והחוץ". המעצר האחרון של ברגותי, כך הם טוענים, מהווה הפרה חמורה של רוח ההסכם, ולכן על האיחוד לעשות שימוש בסמכותו כדי לוודא שהרשויות בישראל משחררות אותו ממעצרו.

המדענים החתומים על המכתב – המתמטיקאי הצרפתי ממוצא נורבגי פרופסור איוון אקלנד, פרופסור אמריטוס ג'ונתן רוזנהד מלונדון סקול אוף אקונומיקס, פרופסור הרמן דה ליי מאוניברסיטת גנט בבלגיה – הם פעילים מוכרים בארגונים הפועלים למען זכויות הפלסטינים.

"מידע חסוי"

בראיונות לאחר מעצרו המנהלי הקודם טען ברגותי כי נעצר בשל התנגדותו לכיבוש ובגלל שנראה בתמונה בפייסבוק כשהוא לבוש צעיף ירוק של חמאס בעצרת של התנועה. באוגוסט 2014, בעיצומה של המתקפה הישראלית בעזה והלחימה מול חמאס, צולם ברגותי כשהוא מדבר בעצרת של חמאס שנערכה במרכז העיר רמאללה וקורא לפלסטינים בשטחי הגדה המערבית "לאחוז בנשק ולהגן על בתיהם".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "על פי מידע מודיעיני חסוי שהוצג לבית המשפט, עימאד ברגותי הוא פעיל חמאס, המעורב בפעילות נגד ביטחון האזור ומעורב גם בהסתה ברשתות החברתיות. מעצרו המנהלי נעשה בהתאם לדין וכאמצעי אחרון מאחר שלא נמצאה אפשרות אחרת לנטרול הסכנה הנשקפת ממנו".

אי אפשר שלא לתמוה על התשובה הזאת. אם ברגותי פרסם פוסטים מסיתים ברשתות החברתיות – הרי שאפשר להעמיד אותו למשפט על כך, כמו שנעשה לאינספור צעירים פלסטינים או למשוררת דארין טאטור. אבל הצבא בחר שלא להציג את החומרים בפני בית המשפט ולאפשר לברגותי להתמודד עמם. מעניין למה.

> פיגוע פייסבוק: כך מנסה הצבא להוכיח שסטטוס הוא עילה למעצר

כלא עופר, צילום מבחוץ. (יותם רונן/ אקטיבסטילס)

כלא עופר, צילום מבחוץ. (יותם רונן/ אקטיבסטילס)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf