newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מה זה אומר להיות עניה

יותר מחמישית מהאזרחים חיים מתחת לקו העוני. אני אחת מהם. בת 45, עובדת במשרה מלאה, בלי ילדים, בלי בית משלי ובלי חסכונות. ככה נראה עוני

מאת:

כותבת אורחת: רבקה ויטנברג

אני רוצה לדבר על העוני בארץ. על מי שאני אישית חווה כמי שעובדת קשה ולא מצליחה לצאת ממעגל העוני.

כמה מביננו מרוויחים שכר מינימום? אני עובדת במשרה מלאה, כלומר 45 שעות שבועיות, כעובדת קבלן, בשכר של 25 ש"ח לשעה. המשכורת נטו בסוף החודש היא קצת פחות מ-4,500 ש"ח. אני צריכה לשלם שכר דירה, קניות בסיסיות, לשלם חשבונות, חופשי חודשי. ובסוף החודש? לא נשאר לי כלום.

אני עוד רווקה ללא ילדים, ועדיין בגילי, 45, אין לי בית משלי. אני חיה בשכר דירה. רק מהמשכורת. בלי קצבאות. בלי חסכונות. בלי שום דבר. בעיניי זה בלתי נתפס!

אני עובדת ומשחקת עם המילה "עובדת" ומגלה שלמעשה אני עבד. אתם זוכרים את תקופת העבדות במאה ה-19? אז משהו כזה. יש כמוני עוד אלפים בישראל. למישהו אכפת למעלה, בין מקבלי ההחלטות? נזכרים בנו רק בתקופת בחירות, כשמדברים על "שכבות חלשות" או "תקציב עם חמלה" אבל הממשלות מתחלפות והעוני לא. קשה להגיד "אני עני".

אבל חשוב להגיד: אני ממש לא לבד. דו"ח העוני של שנת 2013, שיצא בשנה שעברה, מראה כי 18.6% מהמשפחות בארץ חיות מתחת לקו העוני; 21.8% מהאזרחים במדינה חיים מתחת לקו העוני; ו-30.8% מהילדים חיים מתחת לקו העוני. פירושו של דבר הוא ש-432,600 משפחות, 1,658,200 נפשות כולל 756,900 ילדים – הם עניים במדינת ישראל. כך באוכלוסייה הכללית. אצל משפחות ערביות אנחנו מדברים על 47.4% מהמשפחות עניות.

וחשוב מכך – 24.1% מהמשפחות שיש להן מפרנס אחד הן עניות, ו-5.7% מהמשפחות שיש להן שני מפרנסים. הווה אומר – עבודה אינה בהכרח מוצא מהעוני. כ-66% מהמשפחות העניות חיות בעוני מתמשך. אלה הנתונים ה"יבשים".

ואיך נקרא המצב שלי בתוך זה? עובדת, מתקיימת, לא יכולה לחסוך שקל? מתחת לקו העוני? ממש על קו העוני? כמה אפשר לזעוק עד שמשהו יתעורר? כמה אפשר לבקש תרומות אוכל לראש השנה או פסח? אם פעם התביישתי, עכשיו אני כבר לא. הבושה מתה מזמן.

רבקה ויטנברג, פעילה פוליטית וחברתית, עובדת קבלן מתל אביב

> כך הופך משרד האוצר למונופול ששוט במשרדי הממשלה

רבקה ויטנברג (דן חיימוביץ')

מעל קו העוני? מתחת? בדיוק עליו? ככה נראה עוני. רבקה ויטנברג (דן חיימוביץ')

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf