newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

איפה נמצאים הקטעים הלא-בנויים בגדר שדרכם יכלו החוטפים לעבור?

גדר ההפרדה: כשישית מהגדר מעולם לא נבנתה. בגוש עציון ובמדבר יהודה יש אזורים של למעלה ממאה קילומטרים ללא גדר. המפות מראות את האזורים שדרכם אולי היו יכולים החוטפים לצאת משטחי הגדה

מאת:

בין הניחושים וההערכות של כוחות הביטחון ביממה שחלפה מאז החטיפה הוזכרה גם האפשרות שחוטפי שלושת הנערים ניסו או ינסו לצאת מגבולות הגדה המערבית לתוך ישראל עצמה או לנסות איכשהו להגיע לרצועת עזה. בהקשר זה הוזכרו האזורים בגדר ההפרדה שלא נבנו עד היום, 12 שנים מאז תחילת בניית הגדר.

במפות שלהלן, מפות של ארגון "בצלם" עם סימונים שלי, ניתן לראות את המקטעים הגדולים האלה – למעלה ממאה קילומטר מתוך גדר ההפרדה המתוכננת של כ-700 ק"מ – שבהם נפסקה העבודה לפני שנים ארוכות ושאין כרגע שום כוונה לחדש בהם את הבנייה. הראשון הוא בגוש עציון, האזור בו ככל הנראה נעלמו הנערים, והשני במדבר של דרום הר-חברון, אזור בו התרכזו מאמצי החיפוש במהלך היום אתמול (שישי).

הפרטים לקוחים מתוך סדרת הכתבות "עשור לגדר" שפרסמתי לפני כשנתיים באתר MySay ובאנגלית באתר 972+, ושפורסמה עתה מחדש כאן בשיחה מקומית.

> פרשת חטיפת הנערים: טבילת האש של ממשלת האחדות הפלסטינית

הפתח בגדר באזור גוש עציון (מפה: בצלם)

הפתח בגדר באזור גוש עציון (מפה: בצלם)

החומה שמקיפה את ירושלים ובית לחם מגיעה לקיצה קצת דרומית לבית לחם, לא רחוק מהכניסה הצפונית להתנחלות אפרת. גדר ההפרדה מתחילה מחדש רק רחוק משם, רק ליד מחסום גוש עציון הסמוך לעמק האלה, משם היא נמשכת דרום מערבית בתוואי קרוב יותר לקו הירוק.

כל השטח שבאמצע פתוח לגמרי, על אף שבתכנון המקורי היו אמורות להיות בו שתי גדרות שונות. הבנייה נפסקה בשל המתח הפוליטי בין הרצון לספח-בפועל את גוש עציון באמצעות בניית הגדר סביבו לבין לחצים של מתנחלים שביקשו להרחיב את השטח המסופח מצד אחד, והתנגדות משמעותית מצד ארצות הברית וחשש שהתוואי לא יעמוד במבחן בג"ץ מצד שני. באזור זה מתקיימות כל שבוע גם הפגנות בכפר אל-מעסרה נגד הגדר, ובתקופת הבנייה היו שותפים למחאה כפרים נוספים, שהיו מפריעים לפעילות הבנייה.

האזור שנותר פתוח, עם גישה ישירה לישראל, הוא אזור גוש עציון. בעיגול הצהוב: אלון שבות, המקום בו ככל הידוע נעלמו הנערים.

הפתח בגדר במדבר דרומית לחברון (מפה: בצלם)

הפתח בגדר במדבר דרומית לחברון (מפה: בצלם)

בדרום הר חברון גדר ההפרדה חוצצת בין הגדה המערבית לבין צפון הנגב, ונפסקת באזור התנחלות מצדות יהודה. משם וצפון-מזרחית, במדבר יהודה עד ים המלח, אין כלל גדר. לצד העלויות הגבוהות של הבנייה – שהלכו והצטברו והגיעו עד ללמעלה מעשרה מיליארד שקל בנוסף לעלות תחזוקה של כמיליארד בשנה – הבנייה באזור זה נפסקה גם מטעמים אקולוגיים, שכן גדר הייתה פוגעת קשות במסלולי הנדידה של בעלי חיים במדבר. ב-2007 הודיע שר הביטחון דאז עמיר פרץ שתנאי השטח הקשים יתוגברו באמצעים אלקטרוניים כחלופה לגדר.

כך נותרו שני מקטעים גדולים בגדר (בנוסף לכמה קטנים) לא בנויים עד היום.

> להרחבה: עשור לגדר – 12 פרקים על הפרויקט הבנייה היקר והגדול בישראל

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf