newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ירו לנער בגב ויואשמו בפזיזות: עדיין סומכים על צבא שחוקר את עצמו?

הכוונה להגיש כתב אישום נגד החיילים שירו בגבו של סמיר עווד בן ה-16 והרגו אותו היא מבורכת בהשוואה לרוב חקירות מקרי ההרג - שפשוט נסגרות. דרושה חלופה לשיטה כולה

מאת:

בינואר 2013 ירה הצבא הישראלי בגבו של ילד בן 16 שלא היווה איום על החיילים. סמיר עווד, תושב הכפר בודרוס, לא שרד את הפעולה הצבאית הנועזת ונהרג. בדצמבר האחרון בג"צ מתח ביקורת על התנהלות הפרקליטות הצבאית בתיק ודרש ממנה לסיים את החקירה.

אתמול פרסמה המדינה את החלטתה להגיש כתב אישום באשמת מעשה פזיזות ורשלנות בכלי ירי. אם זה לא היה נגמר במותו של ילד זה היה נשמע כמעט כמעשה שובבות חביב.

ארגון "בצלם", שליווה את משפחת עווד לכל אורך הדרך ואף עתר יחד איתה לבית המשפט, כינה את ההחלטה "שפל חדש בזילות שמפגינות הרשויות כלפי חיי פלסטינים בשטחים". אולי, אבל מצד שני על פי ארגון "יש דין", החוקר את הנושא בשנים האחרונות, 97.8 אחוז מחקירות מצ"ח על פגיעה בפלסטינים מסתיימות ללא הגשת כתב אישום. זהו המצב אפילו כאשר האירוע מתועד מכל זווית אפשרית, כמו במקרה של באסם אבו רחמה שנורה ונהרג במהלך הפגנה בבילעין והשבוע מציינים חמש שנים למותו. גם כאן התיק נסגר מחוסר ראיות.

אז אולי מי שעדיין שם מבטחו בתקינותה של מערכת המשפט הצבאית יכול דווקא לשמוח על ההחלטה בעניין סמיר עווד, גם אם בחירת העבירה בגינה יוגש כתב האישום גובלת בציניות גרוטסקית ובפגיעה בכבוד המת ומשפחתו.

מסקנה אחרת ומתבקשת יותר יכולה להיות זו: בין מצ"ח והפרקליטות הצבאית לבין צדק ותום לב אין דבר וחצי דבר. מותם של פלסטינים, כמו חייהם תחת המשטר הצבאי בגדה המערבית, הם הפקר מוחלט. גם אם הם ילדים שלא מהווים כל סכנה. אולי הגיע הזמן להפסיק לסמוך על מנגנוני החקירה הפנימיים של צבא הכיבוש, להפסיק לשתף פעולה עם ההצגה שלהם ולהתחיל לחשוב על מנגנונים חלופיים. כאלה שיוכלו לומר בפה מלא שהצבא הישראלי רצח את סמיר עווד.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> רישיון להרוג: למה הורה אלוף משנה א' לירות באיהאס איסלים בן ה-17?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf