newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ח"כים מגיבים לתחקיר שיחה מקומית: הצבא מרגל אחרי אזרחים בניגוד לחוק

בעקבות חשיפת פעולות המעקב של הצבא אחר אזרחים ברשתות החברתיות הגישו מיכל רוזין ותמר זנדברג שאילתות לשר הביטחון, וחנין זועבי הגישה הצעה דחופה לסדר היום

מאת:

חברי כנסת מאשימים את הצבא בריגול בלתי חוקי אחר אזרחים – זאת בעקבות תחקיר שיחה מקומית שפורסם הבוקר (רביעי).

במסגרת התחקיר של ג'ון בראון ונעם רותם נחשף שהצבא שכר חברות פרטיות כדי שיעקבו אחרי שיחות ודיונים, גלויים ופרטיים, ברשתות החברתיות ובתוכנות מסרונים כמו וואטסאפ, ויאספו מידע על אזרחים. הקריטריונים לאיסוף המידע עבור הצבא כוללים שימוש במלים "הפגנה" או "חרם" בעברית, ו"המדינה הציונית" ו"אל-קודס" בערבית.

> חשיפה: הצבא עוקב אחרי הפייסבוק שלכם

בעקבות החשיפה הגישה חברת הכנסת מיכל רוזין (מרצ) שאילתה לשר הביטחון, ובה דרשה לברר בית היתר: "האם החיפוש אחר חומר פרטי נעשה באישור בתי המשפט?" וכן "מי מפקח על הניטור ואיסוף המידע, ולפי איזה נוהל?"

"אם אכן צה"ל מנטר תכנים של שיחות פרטיות של אזרחים ישראלים מדובר בפגיעה חמורה ביסודות הדמוקרטיה ובזכויות האזרח של כולנו, חציית גבולות וחדירה לפרטיות שאסור לעבור עליה בשתיקה", אומרת רוזין לשיחה מקומית. רוזין אף הגישה שאילתה נוספת בדבר האפליה בהגשת כתבי אישום על הסתה ברשת בין יהודים לערבים, שנחשפה בכתבה אחרת בשיחה מקומית לפני כשבועיים.

חברת הכנסת חנין זועבי (הרשימה המשותפת) הגישה בקשה דחופה לסדר היום של הכנסת בעניין. זועבי גם פרסמה הודעה בדף הפייסבוק של בל"ד ובה קבעה כי מדובר במהלך של ריגול צבאי נגד אזרחים, שהינו "בלתי חוקי ולא אתי לפי כל אמות המידה". עוד הוסיפה זועבי כי "העובדה כי ארגון חמוש, שהוא במקרה גם המתוקצב במדינה, שוכר את שירותיהן של חברות מסחריות כדי לרגל אחר פעילות פוליטית בערבית רק חושפת כמה פושעת היא מדיניות 'מוסדות הביטחון'…

"זה המקום להדגיש כי התנהגותו של הצבא חושפת את חשיבות פעילותם של ארגונים כדוגמת BDS. אם ישראל שולחת את צבאה הגדול והחזק לרדוף אחר כמה פעילים לא אלימים, סימן שהם עושים דברים נכונים".

גם חברת הכנסת זנדברג הגישה שאילתה דחופה לשר הביטחון. "לא ייתכן שצה"ל או כל גורם אחר יאסוף מידע על אזרחים שלא חשודים בדבר תוך שהוא מנטר את הפעילות הדיגיטלית ברשתות חברתיות", אמרה זנדברג ל"כלכליסט", שפרסמו כתבת פולו-אפ על התחקיר. "זוהי נקודת ציון מעוררת חלחלה בהקרבת פרטיות האזרחים בתואנות ביטחוניות מפוקפקות, מצב שמוכר לנו מחברות דיקטטוריות חשוכות, ועצוב מאוד שהגענו אליו. מעקב אחר אזרחים בלי חשד פרטני ובלי אישור בית משפט הוא לא חוקי ולא דמוקרטי… יש לעצור באופן מיידי את ההתנהלות הזו".

בצבא הכחישו בתגובה לתחקיר שהם מבצעים מעקב אחר אזרחים, אבל עובדים ובכירים בחברות שנשכרו על ידי הצבא אישרו בפני שיחה מקומית שהצבא שכר אותם כדי לאסוף גם מידע על אזרחים, וזאת באופן גורף – ולא על אנשים שחשודים בעבירות ספציפיות.

> ההסכם הטוב: לישראל עדיפה איראן לא מבודדת

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf