newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

140 אלף חתימות נגד Airbnb: הפסיקו להשכיר דירות לנופש בהתנחלויות

האתר מציע לתיירים נופש בהתנחלויות ומאחזים לא חוקיים ועל אדמות פלסטיניות פרטיות. הפגנות התקיימו בערים בארה"ב ואירופה. מארגני הקמפיין, שהחל בעקבות תחקיר "שיחה מקומית", כינו את הרווח של Airbnb מהכיבוש "כסף מלוכלך"

מאת:

קואליציה של ארגונים בינלאומיים הגישה ביום חמישי האחרון עצומה עליה חתמו יותר מ-140 אלף בני אדם ברחבי העולם נגד פעילותה של ענקית השכרת דירות הנופש Airbnb בשטחים הכבושים בגדה המערבית. החתימות הוגשו במשרדי החברה בפאריז, לונדון, פורטלנד וסן פרנסיסקו, ולוו בהפגנות במקום.

זהו חלק מקמפיין בינלאומי, תחת הכותרת "בתים גנובים", שהחל בעקבות פרסום תחקיר שיחה מקומית שחשף כי אתר החברה מאפשר לתושבי ההתנחלויות בגדה המערבית להשכיר דירות וחדרים לתיירים. בין יחידות הנופש שמוצעות להשכרה באתר גם כאלה הממוקמות במאחזים לא חוקיים, חלקן נמצאות על אדמות פלסטיניות פרטיות, כמו גם בהתנחלויות המפעילות מדיניות גזענית נגד פלסטינים. רבים מבין בעלי הדירות המוצעות להשכרה באתר מסרבים להשכיר אותן לערבים בשל מוצאם.

> תמיד חלמתם לנפוש במאחז לא חוקי ללילה אחד? חפשו ב-Airbnb

פעילים בקמפיין "בתים גנובים" מגישים את העצומה עליה חתמו מעל ל-140 אלף איש שבמשרדי חברת Airbnb. (התמונה באדיבות JVP)

פעילים בקמפיין "בתים גנובים" מגישים את העצומה עליה חתמו מעל ל-140 אלף איש במשרדי חברת Airbnb. (התמונה באדיבות JVP)

בעצומה נכתב:

בכך שבתים אלו בהתנחלויות מופיעים באתר החברה מאפשרת למתנחלים לתת לגיטימיות לכיבוש האדמות, ותומכת בכך במדיניות של הממשלה הישראלית לאפליה ונישול של פלסטינים. כאנשים שאכפת להם מזכויות אדם ומהחוק הבינלאומי אנו דורשים מ-Airbnb להפסיק לאלתר השכרת נכסים בהתנחלויות הישראליות, שכולן נבנו על אדמה פלסטינית גנובה ובניגוד לחוק הבינלאומי.

מדיניות אי-האפליה של החברה מכריזה כי היא אוסרת על השכרת דירות באופן המקדם גזענות, אפליה, ופגיעה ביחידים וקבוצות. אולם השכרת בתים בהתנחלויות הלא חוקיות מאפשרת אפליה ממוסדת, גניבת אדמות פלסטיניות, והפרה ישירה של החוק הבינלאומי. בכך שהיא מרוויחה דמי תיווך מאותם מתנחלים, Airbnb מרוויחה ישירות מהכיבוש ומנישול הפלסטינים.

סטפני פוקס, סגנית מנהלת הארגון האמריקאי "הקול היהודי לשלום" (JVP – Jewish Voice for Peace). הסבירה :"מסירת החתימות בצורה אישית למנכ"ל החברה בריאן צ'סקי שולחת מסר שאנחנו לא הולכים לשום מקום. Airbnb מרוויחה מאדמה פלסטינית גנובה ומאפשרת למתנחלים להשכיר את בתיהם. מדובר בכסף מלוכלך".

גם העבדות היתה פעם חוקית

התחקיר שפורסם, כאמור, בשיחה מקומית גרר פרסום נרחב בעולם. קמפיין טוויטר ויראלי תחת ההאשטאג StolenHomes# דורש מהחברה לבטל את האפשרות להשכרת בתים בהתנחלויות הישראליות. גם בכיר הרשות הפלסטינית, סאיב עריקאת, פנה למנכ"ל Airbnb, בריאן צ'סקי, בדרישה דומה. בנוסף החברה סופגת אלפי ביקורות שליליות, וקמפיין של מכתבים הנשלחים למנכ"ל בדרישה דומה.

למרות שב-Airbnb סרבו להגיב לתחקיר שיחה מקומית בטרם פורסם, בעקבות הלחץ הבינלאומי כבר לא נותרה ברירה בידי החברה שמסרה לסוכנות הידיעות AP בינואר כי "אנו פועלים לפי החוקים והתקנות במקומות בהם אנו עושים עסקים וחוקרים טענות שעלו לפי מיקומים ספציפיים".

גם דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, נדרש לעניין והוא מסר כי "הפלסטינים צריכים להפסיק להתבכיין ולקחת את גורלם בידיהם, ולהפסיק להאשים את ישראל בחוסר יכולתם לבנות את כלכלתם".

השיטה: כך משתלטים המתנחלים והמדינה על אדמות פלסטינים

פעילים בקמפיין "בתים גנובים" מגישים את העצומה עליה חתמו מעל ל-140 אלף איש שבמשרדי חברת Airbnb. (התמונה באדיבות JVP)

פעילים בקמפיין "בתים גנובים" מפגינים בזמן הגשת העצומה עליה חתמו מעל ל-140 אלף איש במשרדי חברת Airbnb. (התמונה באדיבות JVP)

Airbnb טוענת כי היא פועלת לפי החוק מקומי. זהו כמובן טעון אבסורדי. כאשר החוק בגדה המערבית, כפי שהוסבר השבוע על ידי שגריר ארה"ב, הוא חוק אחד לפלסטינים הנתונים תחת דיכוי צבאי וגזל ממוסד של אדמותיהם וחוק אחר ליהודים, קרי אפרטהייד; כאשר מתנחלים פוגעים פעם אחר פעם בפלסטינים וזוכים לחסינות. על אחת כמה וכמה כאשר החברה מאפשרת למתנחלי הגדה המערבית להפיק רווחים מאדמה פלסטינית כבושה ובדרך עקיפה לממן בכך את פעילותם. כנראה שצריך להזכיר לחברה שגם העבדות בארה"ב היתה פעם חוקית, וכך גם ההפרדה הגזעית.

כל הקהילה אחראית

קמפיינים מעין אלו לוקחים זמן. ההצלחות האחרונות שצוברים הקמפיינים של תנועת החרם נגד סודה-סטרים, מפעל אהבה, ו-G4S הגיעו לאחר שנים של מחאה. אך ניתן להניח כי במקרה של Airbnb הדבר יארך פחות זמן. החברה מחשיבה עצמה לקהילה, ובכך בעצם חבריה שותפים למעשיה. לכן לא מפתיעה ההיענות המהירה בעולם לקמפיין מצד אנשים שאינם רוצים להשתתף במה שהם מחשיבים כפשע מלחמה.

בנוסף בפעילותה בהתנחלויות מפירה החברה או חוקי הקהילה שלה עצמה האוסרים על אפליה על רקע גזע, לאחר שהתגלה כי מתנחלים אינם מאפשרים לפלסטינים לשכור אצלם דירות. התדמית של Airbnb במקומות רבים בעולם שנויה במחלוקת, והטענה נגד החברה כמי שלוקחת חלק בפשעי מלחמה בפעילותה בשטחים משמשת בחודשים האחרונים את מתנגדיה בקהילות מקומיות שאינן רוצות לקחת חלק בתמיכה בכיבוש.

הרווח הזעום של החברה מפעילותה בהתנחלויות מול המחיר הציבורי-קהילתי שהיא נאלצת לשלם בשל כך עשויים אולי לזרז את המהלכים במקרה של Airbnb. כי גם אם הפגיעה הכלכלית בהתנחלויות כתוצאה מהקמפיין תהיה מינימלית, יהיה בה כדי להנכיח את העובדה שהעולם לא ישלים עם כיבוש הגדה המערבית, ולא עם אלו שמפיקים רווחים מאותו כיבוש. למען הפלסטינים והישראלים כאחד.

> לא, ישראל לא נותנת חשמל חינם לעזה

"וילה מקסימה במדבר יהודה", 260 דולר ללילה. בהתנחלות נופי פרת. צילום מסך מתוך AirBnb

"וילה מקסימה במדבר יהודה", 260 דולר ללילה. בהתנחלות נופי פרת. צילום מסך מתוך AirBnb

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ההיסטוריה היהודית תהיה מוכתמת במה שישראל עשתה בעזה. פלסטינים אחרי הפצצה ברפיח, אפריל 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

ההיסטוריה היהודית תהיה מוכתמת במה שישראל עשתה בעזה. פלסטינים אחרי הפצצה ברפיח, אפריל 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

כן, זה רצח עם

ברוב המקרים של רצח עם, מבוסניה עד נמיביה, מרוואנדה עד ארמניה, מחוללי הרצח אמרו שהם פועלים מהגנה עצמית. העובדה שמה שקורה בעזה לא דומה לשואה, כותב חוקר השואה עמוס גולדברג, לא אומרת שזה לא ג'נוסייד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf