newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

על יגיל לוי, שוברים שתיקה, והטוב שבדובריו של ביבי

מאת:
השאירו תגובה
א א א

שתי רטינות בעניין מאמרי דעה ב"הארץ" הבוקר:

1. ליגיל לוי יש תיאוריה חשובה ומעניינת. לטענתו, ארגוני זכויות האדם נכנסו לוואקום שהותירה המדינה בשטחים, למשל בהיבטים של שלטון החוק (יש דין, שלום עכשיו), בקרה על פעילות צה"ל (מחסום ווטש, בצלם), שירותים לתושבים (רופאים לזכויות אדם) ועוד ועוד. התוצאה היא שכנגד רצונם המובהק של העובדים בארגונים והמממנים שלהם, הארגונים האלו תורמים למיסודו ולשימורו של הכיבוש. עובדי הארגונים אולי לא אהבו את המאמר הזה, אבל הם מכירים דילמות שקשורות אליו מחיי היום יום, ואת קו הגבול שאחריו העבודה מול המת"ק, בתי המשפט הצבאיים והרשויות גורמת אצלם לחשש שהם במידה מסוימת חלק מהמערכת.

יש משהו לניניסטי בקו המחשבה הזה – כאילו אם רוצים לסיים את הכיבוש צריך להפסיק לרכך את ההשפעה שלו, לתת לשטח לאתגר את המדינה, ולהמתין לפיצוץ הבלתי נמנע. אבל נניח לזה, כי יגיל לוי הגיע לשלב שבו העובדות לא מסתדרות עם התיאוריה, אז אפשר להתעלם מהן לרגע. כך במאמר שלו על "שוברים שתיקה", ועל האירוע הפומבי שהם עורכים ברחבת הבימה ביום שישי (הקראת עדויות מהשטחים, משמונה בבוקר ועד שש בערב).

לוי ממחזר את התפיסה שלפיה עיסוק בחריגים של הכיבוש (ההתעללות), מחמיץ את האופי היומיומי של השליטה בחיי הפלסטינים, ותורם למעשה לגישת הימין-מרכז, לפיה צריך לשפר ולא להרוס את המנגנון בשטחים. אלא שחלק ניכר מהעבודה של ארגוני הזכויות, ו"שוברים" ביניהם, עוסקת היום במנגנון יותר מאשר בחריג בשטח. מי שהצטרף לסיורים שלהם בחברון, שכולם עוסקים בשגרה המוטרפת בעיר, או קרא דוחות של יש דין ובצלם, יודע שמה שמככב בהם הוא "השיטה" – מעצרים מינהליים כרעיון ולא המעצר הספציפי של פלוני.

זה נכון גם לגבי הרבה מהכתיבה והבימוי החדשים של הכיבוש, שמתעסקים פחות בזווית האנושית, ויותר במנגנון. "שלטון החוק" ו"שומרי הסף" היו דוגמאות מובהקות, או הספרים "אדוני הארץ" (אלדר וזרטל), "הבירוקרטיה של הכיבוש" (יעל ברדה) ו"משטר זה" (עדי אופיר ואריאלה אזולאי). כולם ניסו להסביר איך השליטה הישראלית בשטח עובדת ולמה היא נמשכת, למרות המאמץ האדיר לכאורה לסיימה. למרות שיש משהו מאוד נכון בתיאוריית העל שלו, התחושה שלי היא שיגיל לוי, כמו הרבה לפניו, הלך צעד קדימה ואימץ את התיאור הימני והפופוליסטי של עבודת זכויות האדם. וכמובן, אותן תפיסות מוטעות שרווחות בשיח הישראלי – גם הן חלק מהותי מהכיבוש.

2. ארי שביט כותב נגד ריבלין, ורומז שהמועמדת הנכונה לנשיאות היא דליה איציק. המממממ. מאיפה זה נשמע מוכר?

שביט הוא תופעה מתעתעת, בעיקר כשהוא כותב באנגלית. אני תמיד נדהם מכמות האנשים שעוד חושבת שמדובר באיש שמאל, או שמאל-מרכז, או מרכז. למעשה, שביט הוא הדובר הבולט ביותר של ראש הממשלה נתניהו. הכישרון שלו הוא לקחת את העמדה של ביבי בסוגיה ספציפית (האשמים לפיצוץ המשא ומתן; קמפיין הדה-לגיטימציה; ההכרה בישראל כמדינה יהודית, ציפי לבני, הבחירות לנשיאות; וכמובן – איראן), ולתרגם אותה ל"ליברלית", כלומר למערכת של נימוקים ומלים שתיראה הגיונית לאדם קצת יותר שפוי ממנו. התוצאה, כמו שמלמדת ההצלחה המטורפת של הספר של שביט בארצות הברית, טובה הרבה יותר מזו של שלדון ו"ישראל היום".

א א א
ועוד הערה לסיום:

הפוסט שקראת עכשיו לא במקרה נמצא פה, בשיחה מקומית. צוות האתר משקיע יום-יום המון מחשבה ועבודה קשה כדי להביא לקוראים שלנו מידע שלא נמצא במקומות אחרים, לפרסם תחקירים ייחודיים, להגיב מהר לאירועים חדשותיים מתגלגלים, ולתת במה לקולות מושתקים בחברה ולפועלות ולפעילים למען שלום, שוויון וצדק חברתי.

כבמה שעושה עיתונות עצמאית אנחנו לא נמצאים בכיס של אף בעל הון, ולא של השלטון. הרבה מהכתיבה באתר נעשה בהתנדבות מלאה. ועדיין, העבודה שלנו עולה כסף. זה זמן עריכה, וזה צילום, תרגום, שירותי מחשוב, ייעוץ משפטי ועוד.

אם כל אחת ואחד ממאות אלפי הקוראים שמגיעים לשיחה מקומית כל שנה יתרום ולו תרומה קטנה – נוכל לעמוד על הרגליים באופן עצמאי לגמרי. אם כל אחד יתמוך בנו בתרומה חודשית צנועה – נוכל לצמוח ולהרחיב את הפעילות שלנו פי כמה.

הצטרפו להצלחה שלנו בשיחה מקומית
תרמו לחיזוק העיתונות העצמאית של שיחה מקומית

לחצו כאן

מרבית האנשים אינם מצליחים להצדיק הפרה בוטה של הקוד המוסרי על ידי מעשיו של הצד השני, נוראים ככל שיהיו. ילדים בעזה על חורבות ביתם (צילום: עמאד נאסר / פלאש90)

הפציעה המוסרית עוד תסתבר כאחד הנזקים הגדולים של המלחמה

פציעה מוסרית היא סינדרום ייחודי המתבטא ברגשות אשמה ובושה ומלווה בתחושת דיכאון, חרדה ואף מחשבות על נזק עצמי. לכשיתבררו הממדים המלאים של הזוועה בעזה, כולנו עלולים להימצא בקבוצת הסיכון

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf