newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

את ההסלמה המסוכנת בצפון ישראל יזמה, וישראל צריכה לעצור

נקודת האפס של האירועים הבוקר היא לא המל"ט, אלא אינספור טיסות והפצצות ישראליות בשטחי לבנון וסוריה, שמפירות את ריבונותן באופן שיטתי. וגם: האם הציבור יכול לסמוך על נתניהו ששיקוליו הביטחוניים בימים כאלה טהורים?

מאת:

אם, כפי שדיווח דובר צה"ל, חדר הבוקר (שבת) מל"ט מתוצרת איראנית לשטח האווירי של ישראל הבוקר – אכן מדובר בחידוש, ובהפרה של הריבונות הישראלית. אך זה אינו המהלך הראשון במסגרת הסלמה שנמשכת כבר מספר חודשים. כפי שפירט בהרחבה רק לפני כשבוע עידן לנדו, ישראל מפרה את הריבונות של לבנון עם גיחות מל"טים כבר שנים רבות, ולאחרונה הוסיפה גם גיחות מעל סוריה והפצצות של ממש בשטחי שתי המדינות.

הודעות דובר צה"ל הבוקר מתארות את שליחת המל"ט כ"פעולה חתרנית" נגד ישראל. פרשנים צבאיים מתחילים כבר להדהד את המסרים האלה, ומזכירים את ההפלה הראשונה של מטוס קרב ישראלי מאז 1982, כצורה הסלמה מהצד השני. אך רק תפיסה עיוורת וחד צדדית לגמרי של המציאות, שלא מביאה בחשבון את נקודת מבטו של הצד השני, יכולה לתאר את כל הפעולות הישראלית בשטחן של מדינות שכנות כפעולות הגנה לגיטימיות, ואת שליחתו של מל"ט מסוריה או ירי נ"מ סורי על מטוסים ישראלים שנכנסו לסוריה (אם אכן שם נורו, כפי שטוענים הסורים) – כתוקפנות אסורה.

ההצדקות השגורות להתקפות הישראליות מעבר לגבול בחודשים האחרונים מדברות על פיתוח נשק "שובר איזון" בצד השני. אך כמו שכתב לנדו, ישראל לא יכולה להיות זו שמגדירה איזה נשקים יוחזקו בידי אויביה, בימים שאינם ימי מלחמה, כמו שמובן לכל ישראלי מאליו שלא איראן, לא סוריה, לא לבנון ולא חיזבאללה יכולים לקבוע איזה נשקים ישראל תחזיק.

> עידן לנדו: עוד מלחמה מיותרת

שרידי מטוס אף-16 שהופל הבוקר, ליד הרדוף (ענבל חרמוני / פלאש90)

הסלמה שלא התחילה היום. שרידי מטוס אף-16 שהופל הבוקר, ליד הרדוף (ענבל חרמוני / פלאש90)

בשעת כתיבת שורות אלה נראה בינתיים ששני הצדדים משדרים מסרים מפייסים, אבל הסכנה ממש לא חלפה. הסכנה העיקרית היא המשך מדיניות היד החופשית שישראל מאפשרת לעצמה אצל שכנותיה, וכדי לפוגג את הסכנה הזו צריך לקבל החלטות דרמטיות יותר מאשר בקשה של ראש הממשלה שהשרים לא יתבטאו בתקשורת. צריך מדיניות חדשה שלא רואה באלימות הפתרון היחיד לכל בעיה אזורית שנתפסת כאיום.

הסכנה הגדולה השנייה שלא הולכת לשום מקום היא הפחד המקנן מפני "מלחמת לא יהיה כלום". אי אפשר להאשים את בנימין נתניהו בכך שבחר את תזמון שליחת המל"ט מסוריה הבוקר, ימים בודדים לפני פרסום המלצות המשטרה בפרשות 1000 ו-2000, וכשעל פי גידי וייץ באופק מחשירים ענני תיק 4000 של בזק-וואלה. אי אפשר גם לקבוע בנחרצות שמהלכיו בשעות האחרונות ובימים הקרובים הם נגזרת של אימת כתבי האישום האפשריים שמחכים בהמשך הדרך.

אבל זו בדיוק הבעיה. בזמן שכל הדיון הפוליטי והמדיני מתנהל בתוך מסגרת של שורת חקירות פליליות של ראש הממשלה – אי אפשר באמת לדעת מה מניע את מה. כל החלטה שמקבל נתניהו בימים האלה, ועל אחת כמה וכמה אחרי שיוגשו המלצות המשטרה (בהנחה שאלה יניחו יסודות להגשת כתב אישום), תתפס בציבור בהכרח כחשודה. האם ראש ממשלה במצב כזה יכול להיות מי שמורה על פתיחה במלחמה, ולצפות לאמון הציבור שמניעיו טהורים? ספק רב.

גרסה של הפוסט פורסמה גם באנגלית במגזין 972+

> לא רק צדק: תנועת "מי טו" צריכה גם חמלה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"אין לנו לאן ללכת חוץ מאליהם. אין למשטרה הפלסטינית סמכות פה". סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

תחקיר: ההרוג בפוגרום חווארה נורה כנראה על ידי מתנחלים

במהלך התפרעויות המתנחלים בפברואר 2023 הותקף גם הכפר הסמוך, זעתרה, ונורה למוות סאמח אקטש. תחקיר "בצלם", שבוצע בשיתוף ארגון מומחי הסאונד Earshot, הסיק שההרוג נורה מנשק בעל קליבר קטן, שבדרך כלל אינו בשימוש חיילים. שנה אחרי, איש עדיין לא הועמד לדין

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf