newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עמותת מתנחלים מנסה לבטל את טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני

ועד מתיישבי השומרון מנסה למנוע את כניסתן של משפחות שכולות פלסטיניות לישראל לצורך טקס יום הזיכרון המשותף, ואף דרש לאסור את הטקס בחוק. משתתף מבית לחם: רק דרך שיתוף פעולה נוכל לגשר על הפערים

מאת:

ועד מתיישבי השומרון מנסה למנוע את קיום טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני המשותף. הוועד פנה הבוקר (ראשון) לשר הביטחון בדרישה שיימנע את כניסתם של המשתתפים הפלסטינים בטקס, המשותף לארגון "לוחמים לשלום" ול"פורום המשפחות השכולות", שצפוי להתקיים בשלישי בערב בגני התערוכה זו השנה העשירית, בנוכחות אלפי צופים יהודים וערבים, שרבים מהם – משני הצדדים – איבדו את יקיריהם בסכסוך.

בפנייתם לשר הביטחון מתייחסים בוועד (כן, זה אותו ועד שרק לאחרונה יצר סרטון אנטישמי נגד עמותות השמאל) לפלסטינים בטקס בתור "משפחות הרוצחים", וקוראים לקדם חקיקה שתמנע קיומם של טקסים ממין זה. בידיעה לא חתומה באתר "מעריב", שנראית כאילו הועתקה מילה במילה ללא כל ביקורת מהודעה לתקשורת של הוועד, מוצגים המשתתפים הפלסטינים כבני משפחות של "מחבלים" ו"מפגעי טרור". לא פחות.

עם זאת, מספיק מבט אחד על רשימת הדוברים בטקס כדי לראות שזה אינו המצב. לצד בני משפחות שכולות ישראליות אמורים לדבר על הבמה מאזן פרג' ממחנה הפליטים דהיישה, שאביו נורה למוות על ידי חיילים בזמן שחזר מעבודתו, ויסמין אישתאיה מהכפר סאלם, עיוורת מלידה, שאביה נרצח על ידי מתנחל. מילא ועד המתנחלים, אבל מדהים באיזה קלות במעריב ממהרים לכנות את האנשים האלה בכינויי גנאי דיבתיים.

ממשרד הביטחון טרם נמסרה תגובה לפניית שיחה מקומית לגבי אישורי הכניסה למשתתפים הפלסטינים בטקס. עם זאת שווה לציין שלפני שנתיים פנייה דומה לזו של הוועד לשר הביטחון הובילה לכך שכל 200 בקשות הכניסה של פלסטינים לטקס סורבו, ורק לאחר איום בעתירה לבג"ץ ולחצים מצד מספר חברי כנסת הותרה כניסתם של ארבעים משתתפים בלבד.

בתנועת "לוחמים לשלום" מסרו בתגובה למכתב ועד מתיישבי השומרון כי:

בטקס אנו מכבדים את זכרון הנופלים וכואבים את כאב של המשפחות. הכאב הזה אינו זר לנו. רבים מאתנו שירתו בתפקידים קרביים, חלקנו איבדנו קרובי משפחה וחברים. אולם עלינו לזכור ולהזכיר שמלחמה אינה גזירת גורל אלא בחירה אנושית. דווקא ביום הקשה הזה אנחנו קוראים לשני הצדדים להכיר בכאב ובתקווה של אלה החיים מעברה השני של הגדר ולנסות למנוע את המלחמה הבאה. כך, אולי, ביום הזיכרון של השנה הבאה לא נצטרך למנות קורבנות נוספים.

> אלפי אזרחים בעזה יוצאים במחאה: "בלתי אפשרי לחיות כאן"

טקס יום הזיכרון המשותף, 2014 (צילום: דן חיימוביץ')

טקס יום הזיכרון המשותף, 2014 (צילום: דן חיימוביץ')

הביקורת על הטקס מגיעה לא רק מצד המתנחלים, אלא גם מהצד הפלסטיני (ושנה שעברה – גם מצד לילך בן דוד, באתר זה ממש). "יש לי חברים פלסטינים שכועסים ולא מבינים למה אני תומך באירוע כזה, אבל אני לא מפחד", אומר אחמד סלאח מבית לחם, פעיל בלוחמים לשלום. "אני מאמין שרק דרך כך שהרבה אנשים ישתתפו בפעילות שלנו נוכל לגשר על הפערים בין העמים, והטקס הוא דרך לשכנע כמה שיותר אנשים לקחת חלק".

"האירוע הזה מראה שניתן להכיר את האויבים שלך ולשתף איתם פעולה, שיש עוד מה לעשות כדי לגדל במקום הזה ילדים בדרך שהיא אפשרית", אומרת מיכל הוכברג, רכזת קבוצת תל אביב-שכם בתנועה. "כולנו לקחנו חלק במעגל האלימות. בפעילות אנחנו מראים לאנשים את הצד השני דרך הסיפור האישי שלנו, והטרנספורמציה שעברנו".

בנוסף לנואמים בטקס, שפרטים עליו ניתן למצוא כאן, תשודר בגני התערוכה הודעה מיוחדת שהקליט חתן פרס נובל לשלום, הארכיבישוף דזמונד טוטו, ובה הוא מברך את מארגני האירוע. ב"לוחמים לשלום" מציינים שהם עדיין זקוקים לסיוע כספי במימון טקס הזיכרון, ויודו לתרומות כאן.

"לוחמים לשלום" היא תנועה שמורכבת מישראלים ששירתו בצבא ומפלסטינים שהיו מעורבים במעגל האלימות, שבחרו כולם לנטוש את דרך האלימות לטובת הידברות וסיום הכיבוש ביחד. יחד איתה מארגנים את הכנס אנשי "פורום המשפחות השכולות", התארגנות משותפת ליותר מ-600 משפחות של ישראלים ופלסטינים שאיבדו קרובי משפחה במסגרת הסכסוך, ושבוחרים בדרך הפיוס. אלה האנשים מהם וועד מתיישבי השומרון מנסה למנוע להפגש, לזכור ולהתאבל ביחד. אפשר רק לקוות שייכשל.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> דעה: הטקס היהודי-פלסטיני המשותף הוא נורמליזציה דרך הזיכרון

> תגובה: במוות ובזיכרון אפשר לדבר על שיוויון

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf