newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

צעדת השיבה בעזה: אש חיה על עשרות אלפי מפגינים. 14 נהרגו

עשרות אלפי מפגינים יצאו מרצועת עזה לעבר אזור הגבול, בהם משפחות רבות. מארגני צעדת השיבה מבקשים להעביר מסר של אי אלימות ושלום. הצבא עשה שימוש בירי חי, טנקים וגז מדמיע. מהבוקר נהרגו 15 פלסטינים בעזה. מעל ל-1,200 פצועים

מאת:

מאת: רמי יונס, אורן זיו ויעל מרום

עשרות אלפי מפגינים, בהם נשים וילדים רבים, התכנסו משעות הבוקר בכמה מוקדים בהם הוקמו מתחמי אוהלים לאורך גבול עזה עם ישראל. הם נשאו שלטים ועליהם כתוב בעברית "לא באנו כדי ללחום, באנו כדי לחזור לארצנו". מולם הציבה ישראל כוחות גדולים של צבא שעשו שימוש אינטנסיבי אש חיה, גז מדמיע וטנקים. עד כה דווח על 14 הרוגים במהלך ההפגנות, מעל ל-1,200 נפצעו. מרבית הפצועים נפגעו מירי חי, אחרים נפגעו משאיפת גז מדמיע וגם מכדורי מתכת מצופים בגומי. אלו מתווספים לתקרית שאירעה בבוקר מזרחית לח'אן יונס, עוד בטרם החלו ההפגנות, ובמהלכה ירו טנקים לעבר שני צעירים פלסטינים והרגו אחד מהם, עומר וליד סמור בן 27.

לא ידוע על שום אזרח או חייל ישראלי שנפגע במהלך המחאה. בנוסף, בניגוד לתחזיות האימים שהפיץ הצבא בימים האחרונים, לא נעשו ניסיונות המוניים לפרוץ את הגדר, בדיוק כפי שהבטיחו המארגנים בימים שלפני הצעדה.

במהלך היום העברנו כאן דיווחים חיים מהשטח:

עדכון 21:15

משרד הבריאות הפלסטיני: מספר ההרוגים עלה ל-14.

עדכון 20:00

חסן אל-כורד, אחד ממארגני הצעדה, אמר "לשיחה מקומית" בתום ההפגנות:

"אני לא יודע מה להגיד לך. לא הייתה להם שום הצדקה לעשות את מה שעשו לנו. הם לא בני אדם? ראיתי ילדים ומשפחות שלמות עומדות יותר מחצי קילומטר מהגדר ועדיין ירו עליהם. למה? מה מסוכן בילדים שעומדים מאות מטרים מטנקים וחיילים חמושים? כל מה שביקשנו להביע בצעדה זה סה"כ החיים הבלתי נסבלים שלנו, והישראלים הם אלה שהביאו אותנו למצב הזה. היום היו לנו הרוגים ופצועים רבים. אבל הם באמת חושבים שזה מה שיעצור אותנו? הרי אין לנו שום אפשרויות בחירה אחרות, אלא להמשיך ולהפגין. אני רוצה לפנות לקהל הישראלי ולבקש ממנו להפעיל לחץ על ממשלתו. אנשים אצלנו ימשיכו למות ובסוף זה יתפוצץ להם בפנים".

עדכון 19:30

מארגני צעדת השיבה בעזה הודיעו לפני זמן קצר כי הסתיימו הפעילויות של היום הראשון. בפוסט שפרסמו, הם כתבו: "תקיפת מפגינים לא אלימים, הרג 12 מתוכם ופציעת 1,200 (עד כה), היא בבחינת מסר משפיל ומעליב של הכובשים הציונים כלפי הקהילייה הבינלאומית, זכויות אדם וכל החוקים הבינלאומיים והאמנות".

עדכון 19:15

דובר צה"ל טוען לסיכול של "ניסיון פיגוע" במרחב הגדר בצפון הרצועה. על פי הודעת דובר צה"ל, הצבא עשה שימוש ב"נשק קל וירי טנק" אל עבר שני פלסטינים ולעבר "עמדות חמאס" בקרבת מקום, לאחר שהשניים ירו לכאורה אל עבר עמדה של חיילים.

עדכון 18:40

משרד הבריאות הפלסטיני: עלה ל-12 מספר ההרוגים. בצלם מסרו: "הירי במפגינים לא חמושים בלתי חוקי ופקודה המתירה אותו בלתי חוקית בעליל. מתחילת הבוקר, יורים חיילים בנפגינים פלסטינים הנמצאים מצידה השני של הגדר המקיפה את עזה. עד עתה, נהרגו לפחות עשרה פלסטינים, בהם נער אחד ונפצעו לפחות אלף. בצלם התריע אתמול שאסור להתייחס לאזורי ההפגנות כאל מרחב לחימה ואסור לירות אש חיה במפגינים. אין "לחימה" בין חיילים חמושים לבין מפגינים לא חמושים. הוראות הפתיחה הבלתי חוקיות, והציות להן, הם שהביאו להיקף הנפגעים היום ברצועת עזה"

עדכון 18:30

משרד הבריאות הפלסטיני: מספר ההרוגים עלה לעשרה. מאות פצועים כתוצאה מירי אש חיה.

וידאו: תיעוד ירי על צעיר פלסטיני מזרחית לג'באליה

עדכון 17:45

ד"ר איימן אל-סחבאני, מנהל חדר המיון בבית חולים "אלשיפא" בעזה: "הגיעו אלינו עד עכשיו 225 פצועים. רובם של הפצועים נפגעו כתוצאה מירי אש חיה. מעטים מאוד נפצעו בשל ירי כדורי גומי".

עדכון 17:30

מקורות פלסטינים מעריכים כי מספר המפגינים היום הוא כ-45 אלף מפגינים. משרד הבריאות הפלסטיני מדווח על מעל ל-1,100 פצועים. ג'לאל שייח' עיד, מבכירי פתח ברצועת עזה, בראיון לטלוויזיה הפלסטינית: "היום אנחנו מנחילים תרבות חדשה שלא הייתה כאן בעזה מקודם. זוהי תרבות ההתנגדות העממית הלא אלימה שקיימת בגדה. באנו היום כדי לתת מסר פוליטי מאוחד. פתח, כתנועה פוליטית לאומית היא מנהיגת ומגינת הפרויקט הלאומי הפלסטיני והיום היא שולחת מסר ברור: ירושלים בירת העם הפלסטיני ועל זכות השיבה לעולם לא נוותר. אנחנו נרדוף את ישראל בבתי משפט בינלאומיים ונראה לכל העולם שפשעי הכיבוש לא יעברו בשקט. יום האדמה הוא יום האחדות. אנחנו בפתח מקווים שיום זה יוביל לפיוס אמיתי וסיומו של הפיצול בהנהגת העם הפלסטיני".

עדכון 16:15

הסהר האדום מדווח על כ-30 פצועים, בעיקר משאיפת גז, וכמה מפגיעת כדורי מתכת מצופים בגומי, במהלך הפגנות בחברון, רמאללה ואזור שכם בגדה המערבית.

עדכון 16:00

דיווח על הרוג נוסף, שמיני במספר. על פי משרד הבריאות הפלסטיני מספר הפצועים הגיע ל-600. רוב הפצועים נפגעו משאיפת גז וישנם פצועים רבים מירי.

הצבא משתמש כעת ברחפנים שמטילים על המפגינים רימוני גז מדמיע בכמויות גדולות.

מפגינים מול חיילים בגבול עזה. צעדת השיבה, 30 במרץ 2018 (צילום: אולפת אל-כורד, בצלם)

עדכון 15:30

משרד הבריאות הפלסטיני מעדכן על הרוג נוסף מזרחית לעזה, מחמוד סעדי רחמי. זהו ההרוג השביעי מאז הבוקר.

עדכון 15:15

משרד הבריאות הפלסטיני: מספר ההרוגים עלה לשישה, ומספר הפצועים כבר מעל ל- 500.

עדכון 15:00

יושב ראש הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, הגיב לירי הצבא אל עבר מפגינים לא חמושים בעזה: "דווקא בחג החירות היהודי נעמדים תושבי הכלא הגדול בעולם ומבקשים לחיות. נשים, גברים וילדים, תושבי עזה צועדים בדרישה לחירות ומולם ניצבת גדל של אטימות ואכזריות. מבחינת ישראל אין שום דרך בה הפלסטינים יכולים למחות שתתקבל כלגיטימית, כשגם מופת של מאבק עממי לא אלים נתקל בחיילים עם רובים שלופים שלא מהססים לירות במפגינים לא חמושים. על ישראל לעצור מיד את הירי ולאפשר לתושבי עזה למחות את מחאתם הצודקת והלגיטימית".

 

עדכון 14:30

מפגין נוסף נהרג ליד הגדר, אחמד אברהים עודה, בן 16 על פי הדיווחים. זהו ההרוג החמישי מהבוקר וההרוג הרביעי במהלך ההפגנות.

תמונות מהלוויתו של עומר סמור:

עדכון 14:15

משרד הבריאות הפלסטיני מדווח על 365 פצועים וארבעה הרוגים מאז הבוקר.

עדכון 14:00

אלפים רבים הצטרפו להפגנות בתום תפילות הצהרים של יום השישי. דיווח על הרוג שלישי באזור רפיח.

דובר צה"ל הודיע כי "הפלסטינים מבעירים צמיגים, משליכים בקבוקי תבערה ומיידים אבנים לעבר הגדר ולעבר כוחות צה"ל. הכוחות מגיבים באמצעים לפיזור הפגנות ובירי לעבר מספר מסיתים מרכזיים".

 

עדכון 13:30

הסהר האדום מדווח כי מת מפצעיו הפצוע קשה. מספר ההרוגים עד כה הוא שניים.

פינוי של אחד הפצועים:

עדכון 13:00

משרד הבריאות הפלסטיני מדווח על 55 נפגעים פלסטינים החל משעות הבוקר, לפחות 35 מהם כתוצאה מירי אש חיה. יש פצוע קשה אחד.

עדכון 11:50

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס הגיע לאחד ממוקדי המחאה ונאם. הוא אמר: "עמנו יצא היום להגיד לטראמפ: לא מוותרים על ירושלים, ולא מוותרים על פלסטין. אין ויתור על זכות השיבה. זוהי תחילתה של החזרה אל כל פלסטין".

הצבא ממשיך לירות ממקלעים לעבר הגדר, כמו גם גז מדמיע לעבר המפגינים. בנוסף טנקים ירו לעבר מפגינים שהתקרבו לעבר הגדר, לטענת הצבא.

הצבא יורה גז מדמיע לעבר המפגינים בגבול רצועת עזה. צעדת השיבה, 30 במרץ 2018 (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הצבא יורה גז מדמיע לעבר המפגינים בגבול רצועת עזה. צעדת השיבה, 30 במרץ 2018 (אורן זיו / אקטיבסטילס)

עדכון 11:30

על פי משרד הבריאות הפלסטיני ישנם עד כה שמונה פצועים במהלך ההפגנות, חלקם מירי חי לעבר הרגליים. הצבא יורה גז מדמיע לעבר המפגינים.

עדכון 11:15
למרות האיומים על בעלי חברות האוטובוסים, ההסעות מערי עזה לעבר הגבול החלו לפעול מהבוקר ובשעה הזאת מצויים אלפים רבים במוקדי ההפגנות, בהם הוקמו מעין ערי אוהלים, במרחק מאות מטרים מהגדר. בשעה האחרונה דווח כי צה"ל מבצע מידי פעם מה שהוא מגדיר כ"ירי אזהרה" לעבר המפגינים. ישנם דיווחים על נפגעים.

 

אלפי מפגינים נוהרים מתוך עזהז לעבר הגבול, מל ניר עם, בצעדת השיבה. יום האדמה, 30 במרץ 2018 (אורן זיו/ אקטיבסטילס)

אלפי מפגינים נוהרים מתוך עזהז לעבר הגבול בצעדת השיבה. יום האדמה, 30 במרץ 2018 (אורן זיו/ אקטיבסטילס)

מה שקרה לפני: "רוצים לחיות בשלום"

מאחורי המחאה בגבול עזה עומדת קבוצה של פעילים, שמגיעים מארגונים זכויות אדם וממפלגות ותנועות פוליטיות שונות, שחברו יחד לקראת ציון 70 שנות נכבה ולאור המצב המתדרדר ברצועת עזה. הם הכריזו על 45 ימים של מחאה בלתי אלימה בערי אוהלים שמוקמו בשישה מוקדים לאורך הגבול עם ישראל, ובמרחק מאות מטרים מאזור החיץ שכל מי שנכנס אליו מסתכן בירי. הם צופים למשוך מאות אלפים מתושבי עזה במהלך ימי המחאה, ששיאם בהפגנת המיליון המתוכננת ל-14 במאי, יום הנכבה. אם יש משהו שהטרמינולוגיה והפעולות בהן הם נוקטים מזכירות יותר מכל, זה את דפני ליף וסתיו שפיר ומחאת האוהלים של 2011.

בראיונות שנתנו בימים האחרונים בכלי תקשורת המארגנים מדגישים כי אין להם כוונה לנקוט בכל אלימות או לעבור את הגדר. בראיון לרמי יונס ב"שיחה מקומית" אמר אחד המארגנים, חסן אל-כורד: "אנחנו רוצים שיצטרפו משפחות. אנחנו רוצים להעביר מסר שאנחנו רוצים לחיות בשלום, עם הישראלים. אנחנו נגד זריקת אבנים או אפילו הבערת צמיגים. אנחנו נדאג לכך שההפגנה לא תדרדר לאלימות – לפחות מהצד שלנו".

גם חמאס הצטרף לקריאות להתחייב לצעדה בדרכי שלום ולהימנע מאלימות שתשבש את מטרת הצעדות. חשוב לציין שבעזה לא תיתכן פעולה אזרחית דוגמת זאת ללא אישור חמאס, אולם למרות שבישראל מכנים אותה "צעדת חמאס", המארגנים מתעקשים כי חמאס הוא אמנם הריבון בשטח אבל לא הוא עומד מאחורי הצעדה.

> מסר ממארגני צעדות השיבה בעזה: "רוצים לחיות בשלום עם הישראלים"

פלסטינים מתחילים להגיע אל ליד הגדר. צעדת השיבה. יום האדמה, 30 במרץ 2018 (אורן זיו/ אקטיבסטילס)

פלסטינים מתחילים להגיע אל ליד הגדר. צעדת השיבה. יום האדמה, 30 במרץ 2018 (אורן זיו/ אקטיבסטילס)

בימים האחרונים הגביר הצבא את ההכנות שלו לקראת פתיחת אירועי צעדת השיבה. למסרים הבלתי אלימים שמגיעים מהרצועה ישראל הגיבה באופן היחידה שהיא מכירה: הכנות למלחמה, קולניות, מתוקשרות, שמלהיטות את האווירה. מערך יחסי הציבור המשומן של הצבא התמקד בשלושה היבטים: הפחדת הציבור הישראלי מפני חמאס שעומד לפרוץ את הגדרות ולזרוק את כולם לים; הכנת דעת הקהל בעולם לקראת האלימות העומדת לפתחנו ולכך שיש לישראל את הזכות להגן על עצמה – כלומר להרוג פלסטינים; הפחדות ואיומים כלפי תושבי עזה, .

לצד אלו הגביר צה"ל את המוכנות הצבאית לתגובה אלימה וקטלנית. על פי הדיווחים בכלי התקשורת, הניזונים מתדרוכי דובר צה"ל, על שלל הכוחות שלוקחים חלק במצור באופן יומיומי בים, באוויר וביבשה התווספו אלפי חיילי שהועברו לאזור הגבול. בנוסף הוכרז עוצר יציאות ביחידות רבות, הצבא קידם לאזור יחידות מיוחדות וטנקים ומיקם צלפים וכלבנים לאורך הגדר. גם רחפנים שנושאים רימוני גז מדמיע הובאו למקום. תושבי עוטף עזה הונחו להסתובב כשהם נושאים עליהם נשקים אישיים, גם בערב החג. חלק מהמרחב בעוטף עזה הוגדר כשטח צבאי סגור.

וכל זה בשביל לקבל את פניה של מחאה בלתי אלימה.

במקביל, לכבוד חג החירות, הוטל סגר כללי על אזור יהודה ושומרון והמעברים לרצועת עזה נסגרו. כשהיהודים יסיימו את לחגוג את החופש שלהם גם הפלסטינים יוכלו לחזור לשגרת הכיבוש שלהם וזה יקרה רק בלילה שבין שבת לראשון ה-7 באפריל.

> צעדת השיבה: בשבת יגיעו פעילות מישראל לגבול עם עזה בתמיכה במפגינים

טנקים מתכוננים לקראת המפגינים. אחד מהם כבר הרג הבוקר צעיר פלסטיני באזור הגבול. 30 במרץ 2018, אזור ניר עם (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

כוחות משוריינים מתכוננים לקראת המפגינים. 30 במרץ 2018, אזור ניר עם (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

עמדה צהלית מול המפגינים. 30 במרץ 2018, גבול עזה. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

עמדה צהלית מול המפגינים. 30 במרץ 2018, גבול עזה. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

אתמול (חמישי) פרסם ארגון "בצלם" הודעה לאור הפרסומים על ההכנות שעושה הצבא לקראת ההפגנות ובה התריע כי "ירי אש חיה במפגינים לא חמושים הוא פשע". על פי נתונים שפרסם הארגון, "במהלך שבועיים, מה-17 בפברואר ועד ה-3 במארס, הרגו חיילים ארבעה פלסטינים בסמוך לגבולותיה המסוגרים של רצועת עזה: שני נערים שניסו להיכנס לישראל באזור רפיח, דייג שסירתו נסחפה כשהוא וחבריו ישנו אל מחוץ לגבולות התחום הימי המוגבל שבו הצבא מתיר דיג פלסטיני, וחקלאי שעבד בשדותיו הסמוכים לגדר המערכת. איש מהם לא סיכן את חיי החיילים ובכולם ירו החיילים ירי קטלני, ללא כל אזהרה."

ב"בצלם" אומרים כי "יומרתה של ישראל לחלק הוראות לפלסטינים בתוך רצועת עזה מופרכת. כלל לא ברור מהיכן לוקחת לעצמה ישראל את הסמכות להורות לתושבי הרצועה היכן לשהות או להפגין – לא בנוגע להפגנות הצפויות מחר ולא בנוגע לשגרת החיים ברצועה – ואף לאיים בירי אש חיה על מפגינים פלסטינים שינהגו בניגוד להוראות הישראליות.

עוד מוסיפים בארגון כי "אפילו גורם ישראלי רשמי אחד לא התייחס לסיבה להפגנות – המציאות הקיימת בתוך רצועת עזה – ולזכותו של כל אדם להשתתף בהפגנה ולהביע את מחאתו בהתאם לרצונו. האסון ההומניטארי המתמשך ברצועת עזה – רובו ככולו מעשה ידי ישראל. ברצותה – תשתנה המציאות באופן מיידי ומצבם של תושבי הרצועה ישתפר משמעותית. ישראל בוחרת לא לשנות את מדיניותה: היא זו שהפכה את עזה לכלא גדול, וכעת, כאשר אסיריו מכריזים כי ימחו נגד מציאות זו, היא אוסרת עליהם לעשות זאת ומאיימת להרגם".

יום לפני, אופנוענים מתכוננים לצעדת השיבה:

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf