newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תא ימני מחה, והאוניברסיטה העברית ביטלה כנס על אסירים פלסטינים

ביום שלישי השבוע היה אמור להתקיים כנס אקדמי בנושא האסירים הפלסטינים, אלא שחברי תא "ישראלים" שיגרו תלונה להנהלת האוניברסיטה, והיא הודיעה על ביטול הכנס. "פחדנות אקדמית מבישה ומפחידה"

מאת:

האוניברסיטה העברית ביטלה כנס אקדמי בנושא האסירים הפלסטינים שהיה אמור להתקיים ביום שלישי השבוע. במרכז הכנס, שבוטל על ידי "מכון טרומן למען קידום השלום", הייתה אמורה ד"ר מאיה רוזנפלד להציג את מחקרה על האסירים הפלסטינים (הנה מאמר שפרסמה השבוע בנושא).

על אף העיתוי הרלוונטי לקיומו של הכנס, בעיצומה של שביתת הרעב של האסירים הפלסטינים, הוא נקבע בטרם החלה השביתה. תחת הכותרת "50 שנות כיבוש ישראלי" – תנועת האסירים לאן?" היו אמורים להתכנס איש הפת"ח אשרף אל עג'רמי, אסיר לשעבר שאף שימש בתפקיד השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, ראדי ג'רעי חבר הנהלת מרכז אבו ג'יהאד לענייני תנועת האסירים, ופהד אבו אלחאג', מנהל המרכז.

> לערב ירושלמי קפוא ונפלא אחד עמדנו מול הפשיזם ויכולנו לו

הפגנת סטודנטים יהודים וערבים נגד מבצע צבאי בעזה מול הפגנת ימין. האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: קובי גדעון, פלאש90)

הפגנת סטודנטים יהודים וערבים נגד מבצע צבאי בעזה מול הפגנת ימין. האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: קובי גדעון, פלאש90)

לאחר פרסום הכנס פנה תא הסטודנטים "ישראלים", המזוהה עם מפלגת "הבית היהודי", במכתב לנשיא האוניברסיטה וליו"ר מכון טרומן בדרישה לבטל את הכנס. בפוסט שפרסמו בעמוד הפייסבוק של התא לפני כשבועיים הם מצהירים כי "תא 'ישראלים' כתא ציוני רואה את קיום הכנס בחומרה רבה. לכן שלחנו מכתב מחאה פתוח לנשיא האוניברסיטה ויו"ר מכון טרומן, ובו הפצרנו בהם לבטל את הכנס הזה, שפוגע בקיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. חמור מאוד שדווקא האוניברסיטה העברית, בתור מוסד אקדמי ותיק ומוביל בכל הנוגע לקידום המדע, המחקר וההגות מתוך ראיה ציונית, ייתן במה לכנס הזה".

"פגיעה במחקר ובחופש האקדמי"

קצפם של המוחים יצא בעקבות המשתתפים בכנס, הם מתארים כי "בדיוק בין יום העצמאות ליום ירושלים, בזמן שאנחנו חוגגים עצמאות ואת שחרור ירושלים וחבלי המולדת, האוניברסיטה העברית בירושלים ומכון טרומן לשלום מארגנים כנס בהשתתפות תומכי טרור בסימן "50 שנות כיבוש"… עצם קיום הכנס נותן לגיטימציה לתמיכה בטרור תחת הכינוי המכובס "אסירים". כך למשל ישתתפו בכנס שר האסירים ברש"פ לשעבר – מי שהיה אחראי על חלוקת קצבאות לטרוריסטים ולמשפחותיהם, ושניים ממנהלי מוזיאון האסירים ע"ש רב המרצחים אבו-ג'יהאד".

כאמור, האוניברסיטה הודיעה כי הכנס מבוטל, ככל הנראה בעקבות התלונה שהוגשה. בתגובה ל"קול ישראל" אמרו באוניברסיטה כי "ההחלטה שלא לקיים את האירוע התקבלה בעצה אחת עם הדוקטור רוזנפלד משום שלא התאפשר להיערך כראוי, כדי להבטיח את רמתו האקדמית של הכינוס". אך רוזנפלד מצידה מסרה כי ביטול הכנס הוא פגיעה במחקר ובחופש האקדמי.

פרופסור אלון הראל מהפקולטה למשפטים, ומחזיק הקתדרה על שם מיזוק באוניברסיטה העברית, אומר לשיחה מקומית כי "על פי ידיעות שפורסמו, מכון טרומן או האוניברסיטה העברית ביטלו כנס מתוכנן שאורגן על יד ד"ר מאיה רוזנפלד בנושא 50 שנות כבוש ישראלי והתנגדות פלסטינית, שהיה אמור לעסוק בתנועת האסירים הפלסטינית. כנס זה בוטל ככל הנראה בעקבות התערבותו של תא סטודנטים המקורב לבית היהודי. אך לפני ימים ספורים הגנה האוניברסיטה – ובצדק – על קיומו של כנס שנוי במחלוקת של תנועת חב"ד בו היה מיועד להשתתף גם הרב גינזבורג, מחבר הספר "ברוך הגבר" אשר נכתב לזכרו של הרוצח ברוך גולדשטיין.

"האוניברסיטה מצהירה השכם והערב כי היא מגנה על חופש הביטוי באוניברסיטה. אני מתקשה להבין כיצד מחויבות האוניברסיטה או מכון טרומן לחופש הביטוי מתיישבת עם ההחלטה לבטל את הכנס. אני קורא למכון טרומן ולאוניברסיטה העברית להתנצל בפני המארגנת ד"ר רוזנפלד על ביטול הכנס וכן לקבוע מועד חילופי. אני מזמין את המארגנת לקיים את הכנס בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית".

ד"ר ענת מטר, מרצה בכירה בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב וחברת הוועד הישראלי למען האסירים הפלסטינים, הגיבה לשיחה מקומית על המקרה ואמרה כי "כמי שקראה חלקים ממחקרה של ד"ר מאיה רוזנפלד, אני יכולה להעיד שהמדובר במחקר מעמיק, רציני וחדשני. בדיוק מסוג המסמכים שאקדמיה הראויה לשמה הייתה מתגאה בהם. מחריד לחשוב שביטול כנס על מחקר מצוין שכזה מתקיים מתוך שתיקה עמוקה ושיתוף פעולה של הקהילה האקדמית".

> רגב איימה וביטלה – ותושבי קרית אונו יפגינו עם שוברים שתיקה

המודעה על הכנס שבוטל

המודעה על הכנס שבוטל

מטר תיארה סיטואציה דומה שאירעה לה, המזכירה את ההתנהלות במקרה הנוכחי – "בינואר 2007, ארגנתי, ביחד עם חברתי עו"ד עביר בכר וביחד עם פרופ' גיא מונדלק, שעמד אז בראש מרכז מינרבה לזכויות אדם בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, כנס שכותרתו: "אסירים ביטחוניים או פוליטיים?". זה היה אירוע עם כמה מושבים, ובהם שובצו נציגי ארגוני זכויות אדם, אקדמאים (קרימינולוגים, משפטנים ואחרים) וגם אסיר משוחרר אחד. כשהתחלנו להפיץ הזמנות, קמה התנגדות גדולה – בין היתר רעש אמנון רובינשטיין, בפרט על הזמנת ה"מחבל לשעבר" – ופרופ' איתמר רבינוביץ', שהיה אז הרקטור, הודיע לפקולטה למשפטים שהכנס מבוטל.

"כל זה דומה להפליא לסיפור הנוכחי. אלא שהסוף היה אחר – הדיקן דאז, דומני שזה היה פרופ' אריאל פורת, ומונדלק עצמו, הלכו לשוחח עם הרקטור ומחו נגד הצנזורה הזו. הם הצליחו להפוך את ההחלטה בתנאי שנוסיף שלושה דוברים ממסדיים לשלושה פאנלים. וכך אכן שובצו נציג שב"ס, שופטת ואקדמאי מלימודי טרור, והכנס יצא אל הפועל, כולל כל המשתתפים המקוריים. עכשיו – ברור שמתקיימים בקמפוס מדי חודש, לפחות, כנסים שבהם לא נשמע אפילו רבע קול אופוזיציוני, שלא לדבר על אופוזיציה רדיקלית. זה נכון בפרט לגבי כל אירועי הסדנאות ע"ש יובל נאמן למדע, ביטחון וטכנולוגיה ואירועים המאורגנים על ידי מכון INSS. אבל לפחות יכולנו, לפני עשר שנים, להביא לקמפוס את הדיון שרצינו, אחרי הכל. עשר השנים שחלפו מסמנות היטב את הדרדור במחשבה החופשית-יחסית שנהנינו ממנה. הפחדנות האקדמית – בה אני נתקלת כל הזמן, בכל דרג – לא רק מבישה, אלא גם מפחידה. האוניברסיטה היא גורם משופע באמצעים; מנהלי המכונים, דיקאני הפקולטות והרקטורים הם אנשים שמשרותיהם אינן מאוימות; תדמית האקדמאים היא עדיין (משום מה) של אנשים חושבים, עצמאיים ומעצבי דעת-קהל".

בעקבות הביטול, ח"כ לשעבר מוסי רז, מזכ"ל מר"צ, מסר לשיחה מקומית כי "ביטול של כנס אקדמי הוא מעשה מדאיג וחמור. העובדה שהידיעה פורסמה על ידי גורמים בימין מוכיחה כי הסיבה העיקרית לביטול היא סיבה פוליטית. הימין חושש מאוד מהאפשרות שהמומחית מספר 1 בארץ לאסירים הפלסטינים תספר לנו מי הם באמת. עוד חלילה נחשוב שיש עם מי לדבר".

גלעד בר און, יו״ר תא מרצ באוניברסיטה העברית, הגיב גם כן ואמר כי "בשבועות האחרונים הגיעה אלינו מורת רוחם של גורמי ימין בתוך האוניברסיטה מכינוס בנושא 50 שנות כיבוש ותנועת האסירים הפלסטינית. לרגע לא חשבנו שהאוניברסיטה העברית תבטל כינוס אקדמי בגלל לחצים חיצוניים. החלטה זו מהווה כניעה עלובה לבריוני השיח, וחושפת את חולשתה של האוניברסיטה אל מול גורמים אנטי-דמוקרטיים מסוכנים. אנחנו מאוכזבים קשות מהתנהלותו של המוסד האקדמי שלנו ומתחייבים להמשיך לבקר את מדיניות הכיבוש מחוץ ובתוך האוניברסיטה העברית".

> קורס של הטכניון מלמד למכור נשק ישראלי לעולם

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ישראל האיצה את הטיהור האתני בגדה בעזרת חיילים במדים, וחיילים לא במדים, מתנחלים. חיילים על רקע עשן העולה משריפות בכפר דומא בגדה, אפריל 2024 (צילום: איתי רון / פלאש 90)

ישראל האיצה את הטיהור האתני בגדה בעזרת חיילים במדים, וחיילים לא במדים, מתנחלים. חיילים על רקע עשן העולה משריפות בכפר דומא בגדה, אפריל 2024 (צילום: איתי רון / פלאש 90)

בעזה וג'נין, נצרת וירושלים – ישראל מנהלת את אותה המלחמה

מיקוד המבט בחורבן ובמוות שישראל המיטה על עזה הוא מובן, אבל מה שישראל עושה שם הוא חלק מההיגיון המסדר של האפרטהייד הישראלי בכל המרחב שבין הירדן לים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf