newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

לאן נעלם אירוע הגאווה של באר שבע?

אחרי כמה שנים של פריחה, ואחרי שאפילו ראש העיר הגיע לראשונה לאירועי גאווה בשנה שעברה, מסתמן שבחודש הגאווה 2016 לא יתקיים שום אירוע בבירת הנגב

מאת:

אם לפני שנה עלה ראש עיריית באר שבע על הבמה ובירך את באי עצרת הגאווה, השנה, כך מסתמן, זה לא יקרה: האווירה הציבורית האלימה והחשש מפני מעשי קיצוניים הביאו את הקהילה המקומית לחשב מסלול מחדש ולוותר, לעת עתה, על נראות ציבורית בבירת הנגב. אולי עכשיו יבינו חברינו בתל אביב כמה שהמצעד בו השתתפו היה פינקוואשינג ענקי בשירות ממשלת נתניהו.

"האם יתקיים אירוע גאווה בבאר שבע, כמו בשנה שעברה, על רקע האווירה הציבורית בעיר? – זו שאלת מיליון הדולר", אומר פעיל בקרב קהילת הלהט"ב בבאר שבע לשיחה מקומית. על פי חברים בקהילה, בשנה האחרונה חל שינוי באווירה הציבורית בעיר, שמנסה למתג את עצמה כבירת ההזדמנויות ומבקשת למשוך אליה צעירים מהמרכז ואוכלוסיות "איכותיות וחזקות": יותר פוסטים הומופוביים ואלימים בפייסבוק, ויש גם מי שמספר על איומים.

נכון לרגע זה, אף גוף בקהילה הבאר-שבעית לא עונה על השאלה אם יתקיים אירוע גאווה בעיר השנה.

> הטבח באורלנדו מנקודת מבטה של קווירית מוסלמית אמריקאית

מצעד הגאווה באשדוד (פלאש90)

מצעד הגאווה באשדוד, אתמול. למה לא בבאר שבע? (פלאש90)

צעד קדימה, שניים אחורה

בבאר שבע לא התקיימו מעולם מצעדי גאווה, דוגמת אלה שבתל אביב, ירושלים, חיפה ואשדוד. רק בשנת 2010 התקיים אירוע גאווה ראשון, במתקן סגור של מרכז הצעירים בעיר, שלווה באיומי החרדים "להבעיר את העיר". בשנים האחרונות נערכו שני אירועים ברחבת המרכז, בשטח מתוחם ושמור, אך בהשתתפות אלפים, בהם תנועות נוער וחברי כנסת.

בשנה שעברה בפעם הראשונה ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', בירך את הנוכחים, כמה חודשים אחרי שנטל חלק, במפתיע, באירוע חנוכת הבית הגאה, שנערך במרכז הצעירים. בקהילת הלהט"ב קיוו שהאירוע שנערך בשנה שעברה ישמש כמעין נקודת תפנית ביחסה של העיר השמרנית כלפיהם, וכשלב מתקדם בדרך לנראות ציבורית ושוויון. השנה אפילו יצא לדרך וסיים בהצלחה המחזור הראשון בבית ספר ראשון לאמנות הדראג בבירת הנגב, בהדרכת סלין לה דיוויין.

אולם השנה, כך מסתבר, נראה שהמציאות הביטחונית וגם הקשיים הכלכליים הורידו את מפלס הסובלנות וקבלת האחר. "עזוב מה שאנשים אומרים או כותבים ברשתות החברתיות כשיש גילויי הומופוביה בבאר שבע – ההזדעזעות כביכול. ברוב המקרים, מדובר בניסיון להיות קורקטי: באר שבע היא שמרנית מאוד. היא אינה תל אביב. הכול פה הרבה פחות פתוח", אומרת פעילה בקהילה. לדבריה, מידה הקבלה או החופש שלהט"בים חשים בבאר שבע פחותה.

יהיו מי שיחלקו על הקביעה הזו ויגידו שבאר שבע היא מקום נהדר, מחבק ומקבל. סטודנטים למשל. החברה הסטודנטיאלית בבאר שבע חיה במשק סגור: רכבות מביאות את הסטודנטים לקמפוס ומערכת גשרים מצמצמת את המגע שלהם עם השכונות. וכך התקיים השבוע אירוע גאווה באוניברסיטת בן גוריון, שיועד עבור קהל הסטודנטים.

רק השבוע קיבלו אנשי קהילת הלהט"ב בבאר שבע תזכורת שלא הכל ורוד כאשר ערכו עצרת הזדהות עם קורבנות הטבח המועדון הפולס באורלנדו חטפו נאצות ואיומים בפייסבוק בפורומים הבאר שבעים. במקרה הזה היו גם גולשים רבים שהתייצבו נגד המנאצים, כמו גם מנהלי העמודים שמחקו את המילים והתמונות הקשות שפורסמו. אבל המלצה: אל תזכירו שם את המילה "שמאל" או "הומו". זה יכול להתדרדר מהר מאוד לשרשור מאוד לא סימפטי. ולכן, למרות שהאירוע הבאר שבעי סגור ומתוחם, החשש הוא כי האווירה הלוהטת בעיר עלולה לזמן תקריות בלתי צפויות.

> צדק, פוליטיקה והדור הבא: הנוער הגאה מוביל את הקו הרדיקלי בקהילה

אירוע הגאווה, לפני שנה: ראש עיריית באר שבע עם השרה לשוויון חברתי. השנה אין לא אירוע ולא שוויון (דני בלר)

אירוע הגאווה, לפני שנה: ראש עיריית באר שבע עם השרה לשוויון חברתי. השנה אין לא אירוע ולא שוויון (דני בלר)

גיי פרנדלית בסקרים, אבל מה במציאות?

באופן מפתיע, סקר של אתר מדל"ן יחד עם ארגוני הקהילה איגי וחוש"ן שפורסם לקראת חודש הגאווה מיקם את העיר באר שבע במקום השלישי, אחרי תל אביב וחיפה, כידידותית לקהילת הלהט"ב. בדרך כלל ממצאים סטטיסטיים הממקמים את באר שבע במקום גבוה מריצים את קהילת הדוברים והיח"צנים של העיר להוציא הודעות נלהבות כמה טוב בבירת הנגב. הפעם הייתה התעלמות כמעט מוחלטת מצד התקשורת המקומית.

בבאר שבע אמנם פועל הבית הגאה, שהוקם בשנת 2014 על ידי פעילים להטב"קים מקומיים ועושה עבודה קהילתית חשובה: ממסגרת חברתית ועד אוזן קשבת, ללהט"בים צעירים ובוגרים, דתיים וחילוניים, עולים וותיקים, בני שלוש הדתות ובכל שעות היום, במיוחד בשעות שקשה. אך הנראות הציבורית של הקהילה בעיר עדיין נמוכה.

בניגוד לתל אביב למשל, אין בעיריית באר שבע חבר מועצה או מחזיק תיק להט"בי. במועצת הנוער העירונית, עם זאת, יש חבר לקהילה. לקהילה יש מקום בילוי אחד "ביאליק 26", שהוא גיי פרנדלי. במקומות אחרים, מסעדות או פאבים, זוג גברים עלול להיתקל בסירוב מצד הסלקטורים. איך זה לא מסתיים בתביעה על אפליה? "בבאר שבע כולם מכירים את כולם וזו קהילה סגורה. אתה מסתכסך עם מישהו, או עומד על זכויותייך, זה שורף אותך אצל כולם. אני רואה את זה בתקשורת המקומית, אני רואה את זה במערכת, אנשים מאוד נזהרים בעיר", אומר פעיל חברתי.

עד לרגע כתיבת שורות אלו לא ברור האם יתקיים אירוע גאווה בעיר השנה, ואם יתקיים מה יהיה אופיו. בתגובה לפניית שיחה מקומית מסרה עו"ד סמדר בונן, דוברת הבית הגאה בבאר שבע, כי "אין תגובה לעת עתה".

באר שבע מבקשת למתג את עצמה כבירה של הזדמנויות, כזו שרוצה למשוך אליה אוכלוסיה צעירה, איכותית, תוססת. עיר של היי טק, תרבות, אקדמיה, סייבר, נדל"ן יוקרתי, מרכזי קניות ומותגים יוקרתיים. היא שכחה שאחד הדברים שהופכים מטרופולינים לכאלה הוא יסוד הפלורליזם. קהילת הלהט"ב הינה, בכל עיר גדולה בה היא נמצאת – בין אם תל אביב, אמסטרדם, ניו יורק, סן פרנסיסקו או בואנוס איירס – חברה שוות זכויות, חובות ונראות ציבורית. כאשר באר שבע אינה מסוגלת להכיל אירוע גאווה היא משדרת מסר ברור, ללהט"בים שגרים בה ולאלה שאולי שוקלים לבוא אליה. היא מבהירה לזוג הורים גאים, שהם והילד שלהם לא רצויים בה.

רק לפני כשבועיים הציגה ישראל לראווה את סובלנותה כביכול, עם מצעד גאווה עתיר פרסום ומניב דיבידנדים של אהדה בתל אביב. אולי הגיע הזמן לספר את האמת: שזה רק בתל אביב. שלהט"ביים בבאר שבע הם אנשים שווי חובות, אבל לא שווי זכויות. אסור לנו להיכנע לאלימות, שהיא גם אלימות של מעטים. מעטים, שכנראה למדו את השיטה כיצד לגרוף הון פוליטי ובמהירות.

> פרויקט דימונה: הצעירים שאוספים את ההיסטוריה של ותיקי העיר

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf