newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

גיבורה חדשה למאבק הפלסטיני: סארה בת ה-19 מח'אן אל-אחמר

כמו עהד תמימי, גם סארה התנפלה על השוטרים אחרי שהם הגיעו לחצר ביתה. כמו עהד, היא תועדה במצלמות. הסרטון שלה נגררת על הקרקע אחרי שהשוטרים הסירו את כיסוי ראשה הפך ויראלי. כמו עהד, היא צפויה להיעצר עד תום ההליכים  

מאת:

האם נולדה גיבורה חדשה למאבק הפלסטיני, בת דמותה הבדווית של עהד תמימי? הסרטון של סארה אבו-דאהוק, תושבת ח'אן אל-אחמר, מופלת אל הקרקע בידי שוטרים וחיילים שמסירים תוך כדי מאבק גם את כיסוי הראש שלה ביום רביעי שעבר, הפך ויראלי ברשתות החברתיות ושודר ברחבי העולם.  אתמול, רחוק מעיני המצלמות, הוגש נגדה כתב אישום בבית המשפט הצבאי בעופר באשמת זריקת אבנים תקיפת חייל. מעצרה הוארך עוד יום חמישי, אז סביר להניח שיוארך עד תום ההליכים.

בדיוק כמו עהד תמימי, סארה אבו-דאהוק  נעצרה מטרים ספורים מביתה. באותו יום החלו דחפורים לעבוד על החיבור בין הכפר לכביש הראשי ממש מול ביתה של אבו-דאהוק, כהכנה לקראת הריסת הכפר בהתאם להחלטת בג"ץ. אביה של סארה, מוחמד, יצא למחות נגד העבודות ונעצר באלימות. סארה ובנות משפחה אחרות, שראו את המעצר האלים מחלון ביתן, יצאו להגנתו וניסו למנוע מהשוטרים לעצור אותו.

סארה (בחצאית האדומה) החל מ-0:38

בשלב הזה, הסתערו השוטרים על סארה, הפילו אותה לקרקע והסירו את כיסוי הראש שלה. השוטרים עצרו גם את דודה, ועוד כמה פלסטינים.

הדמיון לסיפור של עהד תמימי רב. גם עהד התעמתה עם חיילים בחצר ביתה, אחרי שהם פלשו לכפר שלה, נבי סאלח. ״מדובר בנשים צעירות נורמטיביות שלא יצאו לחפש עימות עם שוטרים או חיילים. השוטרים והחיילים הם  אלה שבאו אליהן הביתה, ותמיד בקונטרסט של כיבוש, של נישול, ושל פגיעה בקרוב משפחה״, אומרת עורכת הדין גבי לסקי, המייצגת את סארה אבו דאהוק וגם את עהד תמימי. ״בשני המקרים מגישים כתב אישום על תקיפה,  בלי להתייחס להקשר הכללי של האירועים, לא מסתכלים על התמונה הגדולה של הדיכוי, לוקחים אירוע ספציפי והופכים אותו לפלילי. מתעלמים מכמות האלימות שהופעלה באותו היום בח'אן אל-אחמר״. לפי הסהר האדום, 35 מפגינים נפצעו באותו היום, וארבעה פונו לאשפוז בבית החולים.

סארה אבו דאהוק נגררת על ידי השוטרים בח'אן אל-אחמר. העובדה שהשוטרים הסירו את כיסוי הראש שלה עוררה זעם רב (צילום: אורן זיו/אקטיבסטילס)

סארה אבו דאהוק נגררת על ידי השוטרים בח'אן אל-אחמר. העובדה שהשוטרים הסירו את כיסוי הראש שלה עוררה זעם רב (צילום: אורן זיו/אקטיבסטילס)

בשעת מעצרה של סארה, הייתי בחלק אחר של הכפר. כשהגעתי למקום האירוע, סארה כבר היתה שרועה על האדמה, שוטרים היכו אותה ואזקו אותה כשידיה מאחורי גבה. היא נגררה לכביש הראשי, שם המתינה בישיבה על הכביש דקות ארוכות עד שנלקחה עם יתר העצורים לתחנת מעלה אדומים.

בדומה לעהד, גם סארה פעלה באופן אקטיבי נגד החיילים והשוטרים. עהד סטרה לחייל  ועל פי הווידאו שפורסם מהאירוע בח'אן אל-אחמר, סארה דחפה את השוטרים לאחר שראתה כיצד הם עוצרים את אביה. עהד סטרה לחייל זמן קצר לאחר שבן דודה נורה ונפצע אנושות. גם מעצרה סארה תועד, הפעם על ידי עיתונאים שהיו בח'אן אל-אחמר, ולא בפייסבוק לייב כמו במקרה של עהד. הצילומים וסרטונים הווידאו הופצו ברשתות החברתיות, ועוררו זעם על כך שכיסוי ראשה הוסר במהלך המעצר. רשתות הטלוויזיה הערביות סיקרו את הארכת המעצר שלה בהרחבה, אם כי לא נכחו בתוך אולם בית המשפט.

גם אבו דאהוק צפויה לשלם מחיר כבד על מעשיה. תמימי נשפטה לשמונה חודשים ואילו נגד אבו דאהוק כתב אישום היום (שני), פחות משבוע לאחר שנעצרה. סביר להניח, שיוחלט על מעצרה עד תום ההליכים. ייתכן שגם היא, כמו תמימי, תיאלץ להסכים לעסקת טיעון כדי לחסוך משפט ארוך.

סימנים ליחס בית המשפט כלפי אבו דאהוק אפשר היה לראות כבר אתמול בדיון על הארכת מעצרה. השופט ציין שסרטון הווידאו שהוצג לו ״לא אובייקטיבי״ והעדיף להסתמך על גרסת השוטרים לפיה היא זרקה אבנים. בווידאו ניתן לראות כי לאחר שהושלכה על הקרקע היא מרימה חצץ או אבן קטנה ומשליכה אותה לעבר שוטר, שלא ברור אם בכלל נפגע ממנה.

מעצרה של עהד תמימי עורר עניין רב בעולם גם בשל גילה הצעיר, היא חגגה יום הולדת 17 בזמן מעצרה. סארה אבו דאהוק היא בת 19, והיא הובאה בפני בית משפט צבאי רגיל ולא בית משפט לנוער. בעוד אביה צפוי להשתחרר הלילה (שני) בערבות של 2500 ש״ח, סארה צפוייה להישאר בכלא זמן רב. ״ב-99 אחוז מהמקרים בבתי המשפט הצבאיים, מי שחשוד בידוי אבנים נשאר במעצר עד תום ההליכים״, מספרת עו״ד לסקי. עהד תמימי צפויה להשתחרר בסוף יולי מכלא השרון, ביחד עם אמה נרימאן.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf