newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פרסום ראשון: מח"ש צפויה לסגור את התיק נגד השוטר שירה למוות בצעיר מרהט

ראש מח"ש נפגש עם הוריו של סאמי אל ג'עאר, צעיר מרהט שנורה למוות ע"י שוטר לפני כשנה במה שהוגדר כ"מעצר שהסתבך", והודיע להם כי למרות הודאת השוטר התיק צפוי להיסגר מחוסר ראיות. משרד המשפטים הערב: הדיאלוג עם המשפחה לא מוצה ולכן הוחלט להשהות קבלת ההחלטה בתיק

מאת:

ב-14 בינואר השנה במהלך פשיטה משטרתית בשכונה 26 בעיר רהט, ירה שוטר ממשטרת רהט כדור מנשקו והרג את סאמי אל-ג'עאר, צעיר בן 22, שחזר מעבודתו. בתחילה השוטר היורה שיקר לגבי נסיבות האירוע, אולם כחודש לאחר מכן הוא הודה במעורבות בירי לא מובחן, נעצר לחקירה אך שוחרר תוך זמן קצר למעצר בית. מאז הוחזר לעבוד לצד מפקד מחוז דרום  במשטרה.

למרות הודאה זו הודיע היום (שלישי) ראש המחלקה לחקירת שוטרים, אורי כרמל, למשפחתו של אל ג'עאר כי התיק נגד השוטר היורה צפוי להיסגר "מחוסר ראיות". בני המשפחה מספרים כי ראש מח"ש הדגיש בפניהם שהוא לא מאמין לשוטר היורה, גם לטענה כי כדור נפלט מנשקו, אך כי לדעת פרקליט המדינה אין די ראיות להוכיח זאת. במהלך הפגישה הובטח לעורך הדין המייצג את המשפחה כי חומר החקירה יועבר אליו תוך שבעה ימים.

בפברואר השנה, לאחר הודאת השוטר כי היה מעורב בירי, עתרו בני משפחתו של סאמי אל ג'עאר לבית המשפט העליון בדרישה להשיב למעצר את השוטר החשוד בהריגת בנם עד להגשת כתב אישום, ולבטל את שחרורו למעצר בית. כמו כן הוצגה בעתירה תלונתו של אביו של סאמי, ח'אלד אל ג'עאר, שנעצר במהלך אותו אירוע באשמת שווא, והוכה באכזריות בתחנת המשטרה לאחר שחזה בבנו מת למול עיניו. לאחר הדיון בעתירה התחייבה המשטרה בפני בג"ץ לקבל החלטה בנוגע לתיק עד לסוף השנה.

היום, כאמור, בפגישת נציגי המשפחה עם ראש מח"ש, אורי כרמל, הודיע האחרון למשפחה על הכוונה לסגור את התיק. בנוסף, נמסר כי השוטרים שהיו מעורבים במעצר השווא של האב ובהכאתו לא יועמדו לדין לאחר שסיפקו אליבי אחד לשני, זאת למרות שאל ג'עאר זיהה חלק מהם. יתכן כי היות ושוטרים אלו לא נעצרו לאחר האירוע הם הצליחו לתאם ביניהם גרסאות. עוד נאמר למשפחה כי האזנות סתר שבוצעו לאחר מכן לא הניבו גם הן פרי.

> מי שלא מכיר את רהט לא יכול להבין למה זרקו אבנים על המשטרה

אביו של סמי אל-ג׳עאר נראה באוהל האבלים לפני הלווית בנו, רהט, 18 ינואר, 2015. אל-ג׳אר נורה במהלך פשיטה על העיר רהט. התושבים הבהירו שהשימוש בכוח היה מוגזם ולא הכרחי. אקטיבסטילס

חאלד, אביו של סאמי אל-ג׳עאר נראה באוהל האבלים לפני הלווית בנו, רהט, 18 ינואר, 2015. אקטיבסטילס

תיאור המקרה

כפי שעולה מעדותו של ח׳אלד אל-ג׳עאר שפורטה בעתירה להעמיד לדין את השוטרים שירו בבנו והיכו אותו, בליל האירוע ישב בביתו ושמﬠ צﬠקות מכיוון בית הספר הממוקם מעבר לכביש, היעד לפשיטת המשטרה. זמן קצר קודם לכן היה זה הוא שהתריע על פעילות הסמים המתרחשת בשכונה וביקש שיטפלו בה. במהלך הפשיטה, הוא הלך לכיוון בית הספר ואז ראה שוטר תופס את בנו ומכה אותו בקת האקדח במצח. אז התקרב אל-ג׳עאר לשוטר, ואמר לו שמﬠשיו אינם חוקיים. בתגובה לכך הכה השוטר את אל-ג׳עאר ﬠם האקדח בלחי שמאל והורה לו להסתלק מהמקום, בתגובה הוא דחף את השוטר בכדי להתגונן מתקיפותיו. השוטר נפל ארצה, דרך את האקדח וכיוונו לראשו והורה לו שוב להתפנות מהמקום.

אל-ג׳עאר עזב את המקום והלך לכיוון ביתו, אך לאחר מספר צעדים הוא שמﬠ שתי יריות. הירי נמשך וגבר כשברקע נשמעות צﬠקות, בעוד כל בני הבית בוכים. בהמשך העידו שניים מקרובי המשפחה כי בין היתר כוון הירי אל עבר סאמי על ידי שוטר שהתקרב לגדר הבית, בניגוד לטענות השקריות שיטענו השוטרים כאילו הירי בוצע לכיוון האוויר.

אבל לא רק השוטרים שנכחו במקום שיקרו. ניצב יורם לוי, מפקד מחוז דרום, צוטט אז כשהצהיר כי "סאמי אל-ג'עאר נעצר כשהיה ברכב עם סוחרי סמים והיה אחד מהעצורים באותו ערב. ההמון ביקש לשחרר אותם והשוטרים, ששמעו ירי באזור, הרגישו מאוימים. באירוע הייתה סכנת חיים לשוטרים, והם ביצעו נוהל חילוץ במהלכו ירו באוויר". סאמי אל-ג'עאר לא היה ברכב וכלל לא היה קשור לאירוע, והיורה לא היה במצב של סכנת חיים.

מן העתירה עולה כי מיד אחרי הירי, הגיﬠ סאמי הירוי בבטנו לפתח הבית כשדמﬠות בﬠיניו, ככל הנראה מגז מדמיע שנורה במקום. הוא פונה על ידי בן משפחה למוקד הרפואי ברהט, למרות ניסיונותיה של ניידת משטרה לחסום את דרכם. אך זה היה מאוחר מדי. סאמי מת כעבור זמן קצר.

למקום הגיעו גם שוטרי בילוש של תחנת רהט. ח׳אלד אל-ג׳עאר פנה אליהם ואמר "אתם הרגתם את הבן שלי". בתגובה לכך, אמר אחד השוטרים ליתר "תﬠצרו אותו הוא הרביץ לנו", אלו עצרו אותו, אזקו את ידיו מאחורי גבו, והוא הוכנס לניידת משטרה. הם דאגו לסלק ממנה את הנהג, רס"ר ﬠאקף אל-הוזייל, ככל הנראה בשל מוצאו הבדואי והוא הוחלף בשוטר בשם איציק שאמר לו "שברתם לי שעון שעולה 5,000 ש"ח. אני אראה לך". אחד איבד שעון, השני את בנו. אבל דווקא זה שאיבד שעון החליט שהוא צריך "להראות" משהו, בעזרת חמשת חבריו הוא אכן יעשה את זה.

אף אחד מהשוטרים המכים לא נעצר, למרות שאל-ג׳עאר הצליח לזהות כמה מהם. במשטרה הסבירו לאל-ג'עאר שהשוטרים לא הספיקו למלא דו״חות פעולה, ולא איפשרו לו לזהות אותם במסדר זיהוי. זה לא מפתיע במיוחד לאור ההתנהלות מח"ש במקרים מסוג זה. כך לדוגמא, בתחילת השנה סגרואלו ללא כתב אישום תיק התעללות אלימה אחר בתושב רהט שהוכה גם הוא לאחר שנאזק, והשוטרים אף הטילו את מימיהם על ראשו.

ראיון עם חאלד אל ג'עאר:

למה שוחרר היורה?

ב-12 בפברואר הודה שוטר מתחנת רהט במעורבות בירי שהרג את סאמי אל-ג׳עאר לאחר תקופה ארוכה בה הכחיש כל קשר לאירוע. הוא נעצר באותו לילה, אך שוחרר למחרת בהעדר דו״ח מהמכון הפתולוגי. לאחר שבילה את סוף השבוע בבית מלון, ב-14 בפברואר הוא הוחזר למעצר להמשך חקירה עקב ערעור הפרקליטות, אך ב-17 בפברואר שוחרר שוב, למעצר בית.

כבר ב-21 בינואר הודיעו גורמים במח״ש כי ישנו חשד לירי שבוצע שלא כדין. ב-13 בפברואר, חודש לאחר הריגתו של אל-ג׳עאר וחודש לאחר הנתיחה, לא הובא דו״ח פתולוגי ועל כן טען השופט כי לא הוכח כי אל-ג׳עאר נהרג מכדור שנורה לעברו. אל-ג׳עאר הוסיף בשיחה עימו כי חוקרי מח״ש אמרו לו שיש קליע ושגילו שהוא מהנשק של השוטר. אך גם הודאתו של השוטר כי לא ירה לאוויר, יחד עם העדויות של שוטרים נוספים שהיו במקום, לא הספיקו על מנת להשאיר שוטר שחשוד בהריגה במעצר. הפרקליטות לא טרחה לבקש להאריך את מעצר השוטר החשוד.

סאמי אל-ג'עאר היה האזרח הערבי ה-49 שנקטל על ידי המשטרה מאז שנת 2000. כמו במקרים הקודמים כמעט ללא יוצא מן הכלל, ולמרות כי ברורה זהות השוטר היורה, ולמרות כי הודה כי ביצע ירי כאמור היום הובהר למשפחה כי לא יוגש כתב אישום מחוסר ראיות.

למרות הפגישה שהתקיימה הבוקר והמידע שנמסר למשפחה, הערב מסרו בדוברות מח"ש כי תיק החקירה עדיין לא נסגר. מדוברות משרד המשפטים נמסר הערב בתגובה לפניית שיחה מקומית כי "לאחר שנמצא כי השיח עם המשפחה השכולה לא מוצה, הוחלט להשהות בשלב זה את קבלת ההחלטה בתיק".

> בימין גילו שיש עינויים בישראל

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf