newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ההפגנות בעזה: הזדמנות עסקית רווחית לתעשיות הבטחוניות

רחפן קל שנושא רימון ומתאבד על יעד, גדרות חכמות ופיתוחים יצירתיים נגד מפגינים. דו"ח חדש של פרויקט "חמושים" בוחן כיצד משמשות ההפגנות בעזה לפיתוח ושיווק מוצרים של התעשיות הבטחוניות

מאת:

"עזה הפכה לאולם התצוגה של 'הגדרות החכמות' של החברה, משום שלקוחות מעריכים מוצרים שנבחנו בקרב". הדברים האלה, מפיו של סער קורש, עד לאחרונה מנכ"ל חברת מגל שייצרה את הגדר המקיפה חלקים מרצועת עזה, משקפים כנראה את היחס בתעשיות הביטחוניות בישראל כלפי הפגנות "צעדת השיבה" בעזה: הזדמנות לפתח אמצעים חדשים לדיכוי הפגנות, ולמכור את המוצרים החדשים האלה לחו"ל.

הדברים של קורש נאמרו בראיון לסוכנות בלומברג ב-11 באפריל, כשבועיים אחרי התחלת ההפגנות ליד הגדר בעזה, והם מצוטטים בדו"ח חדש שפרסם פרויקט "חמושים" של "קואליצית נשים לשלום" תחת הכותרת "מעבדה ואולם תצוגה, התעשיות הביטחוניות בישראל ודיכוי מצעד השיבה הגדול בעזה". הדו"ח מציג את ה"פיתוחים" החדשים שנוסו במהלך חודשי ההפגנות האלה ואת המאמץ המערכתי להפיק מהם רווחים.

הפיתוח המרכזי הוא "ים של דמעות", רחפן המסוגל לשאת ולפזר מטולים של גז מדמיע על מפגינים. הרחפנים עצמם מיוצרים על ידי חברת DJI-Da Jiang Innovations הסינית ועל ידי חברת "אירונאוטיקס" הישראלית, המתמחה בייצור מל"טים לצורכי מודיעין. הפיתוח נערך ביוזמת משמר הגבול, לבקשת מפקד מג"ב ניצב קובי שבתאי, ובמהלכו הוחלפה המצלמה המקורית שהיתה עליו במערכת "אקטואוניקס". לפי דובר המשטרה מיקי רוזנפלד, השימוש בו החל בעזה כמה שבועות לפני תחילת ההפגנות, ועם פרוץ ההפגנות הוא התרחב.

"מעבר לעובדה שהאמצעי הזה מנטרל כל סכנה ללוחמים, הוא מאפשר להגיע למקומות שעד כה לא הצליחו להגיע אליהם," אמר ניצב שבתאי לחברת החדשות. אולם בדו"ח של "חמושים" נטען שבניגוד לטענות הצבא ולפיהן השימוש ברחפנים הוא מדויק יותר, במקרה אחד לפחות הוטלו מטולי הגז על אוהל מלא בנשים וילדים. קטע וידאו אחר מציג מקרה שבו מטולי הגז האלה הוטלו על עיתונאים.

מייד אחרי יום ההפגנות הראשון בסוף מארס, כנראה לאור "ההצלחה" של הרחפנים בדיכוי ההפגנות, רכש מפא"ת (המינהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון) מאות רחפנים. "פעלנו בפרקי זמן שאינם מקובלים וביצענו רכש מיידי של רחפנים רבים מחו"ל", צוטט "גורם במפא"ת" בשיחה עם YNET, "למדנו תוך כדי לחימה כיצד לשפר את המענה. הכיוון הראשון שלנו היה כיצד להשתמש ברחפנים כפלטפורמה לנשק 'אל-הרג'. ביצענו בדיקות בשטח סביב השעון ופיתחנו תורת לחימה. הרחפנים הם כלי פורץ גבולות, קלים לתפעול ועם פוטנציאל מבצעי עצום".

לפי הדו"ח, השימוש ברחפנים לניטור הפגנות נעשה לראשונה על ידי עיריית ירושלים למעקב אחרי מפגינים פלסטינים שניסו לפגוע ברכבת הקלה אחרי רצח מוחמד אבו ח'דיר במזרח העיר ב-2014. במאי השנה הוציא משרד הביטחון מכרז לפתח רחפנים שיחליפו אלף רחפנים מתוצרת DJI הסינית.

כבר היום, מספר הדו"ח, רחפנים מתוצרת "אירונאוטיקס" הישראלית משמשים לפיזור הפגנות. בהפגנות בעזה נעשה שימוש ברחפן מתוצרת החברה לפיזור מי בואש על המפגינים. ב-16 במאי, יומיים לאחר הרג 62 מפגינים בידי הצבא הישראלי בהפגנות יום הנכבה, פרסם משרד הביטחון סרטון המציג את הפיתוח החדש של מחלקת המחקר והפיתוח שלו: רחפן "שוקו" או "שוקו ולחמניה", המטיל שקים של מי בואש על מפגינים. בעיתון כלכליסט נאמר שהרחפן המשמש למשימה הזו יוצר על ידי "אירונאוטיקס". לפי אותו דיווח, יום לפני כן חתמה החברה על חוזה לאספקת רחפנים למשרד החקלאות הקרואטי ב-4.87 מיליון יורו.

צוות של משמר הגבול מתפעל רחפן נגד עפיפוני תבערה. גבול עזה, מאי 2018 (הדס פרוש / פלאש90)

צוות של משמר הגבול מתפעל רחפן נגד עפיפוני תבערה. גבול עזה, מאי 2018 (הדס פרוש / פלאש90)

 

רחפנים מתוצרת "אירונאוטיקס" שימשו גם להפלת עפיפוני תבערה שנשלחו מעזה. לפי הדו"ח, יש דיווחים שמל"טים גם ירו יריות אזהרה לעבר קבוצה של פלסטינים שעמדו לשגר "בלוני תבערה", אף שישראל מכחישה באופן רשמי שהיא משתמשת במל"טים כדי לפגוע באנשים.

במקביל לשימוש האלה, התעשייה האווירית בישראל ערכה ביוני ניסוי בפני לקוח זר שבו הוצג רחפן נושא רימון שיוכל "להתאבד" על מטרות אויב. הרחפן יכול לטוס למרחק עשרה ק"מ, לשהות חצי שעה באוויר, והוא כה קל עד שחייל אחד יוכל לשאת אתו שלושה רחפנים כאלה. באותו שבוע דווח שהתעשיה האווירית חתמה על חוזה עם צבא גרמניה לאספקת מל"טים בשווי של 600 מיליון דולר.

בפרויקט "חמושים" מזהירות שהשימוש ברחפנים למטרות תקיפה עלול להיות מסוכן מאוד משום שבעתיד אפשר יהיה לעשות בו שימוש כלפי מפגינים ואזרחים פלסטינים, מבלי לקחת אחריות על התקיפה. "לרחפנים יש אפשרות לעצב מחדש את המציאות בשטחים הכבושים", נכתב בדו"ח. "כבר היום ישראל מוכרת רחפנים כאלה לחמישה צבאות שונים העושים בהם שימוש באפגניסטן. אולם השימוש בהם בעזה ובגדה המערבית הם התפתחות חדשה".

לסיום מתאר הדו"ח סצנה שהתרחשה ב-15 במאי, יום לאחר הדיכוי האלים של הפגנת יום הנכבה בעזה. המגזין Israel Defense אירח במרכז הקונגרסים בתל אביב ועידה תחת הכותרת "אש, תימרון ומודיעין בסביבה מורכבת", שבה נכחו כאלף קציני כוחות הביטחון, אנשי תעשיות הביטחון ונציגים זרים. הנואמים המרכזיים היו שר השיכון יואב גלנט, לשעבר אלוף פיקוד דרום, הרמטכ"ל לשעבר משה יעלון ואלוף קובי ברק, ראש פיקוד היבשה. בכנס, שנותני החסות שלו היו אלביט, תע"ש, אירונאוטיקס וחברות ביטחוניות אחרות, נשמעו סקירות על התפתחויות בעזה ונערכה מסיבת קוקטייל מפוארת. "התערוכה הזו," נכתב בדו"ח, "חושפת כי בימים של עימות, כפי שהפלסטינים מתלוננים, התעשייה הצבאית הישראלית ממשיכה את העסקים שלה כרגיל, משווקת את המוצרים של באגרסיביות וחותמת חוזים חדשים".

הדגמה של רחפן בטחוני בגדה המערבית (גרשון אלינסון / פלאש 90)

הדגמה של רחפן בטחוני בגדה המערבית (גרשון אלינסון / פלאש 90)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf