newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ההשוואה בין פסקת ההתגברות למודל הבריטי היא מניפולציה שקרית

נתניהו ובנט אוהבים לתאר את פסקת ההתגברות, כלי נוסף לסירוס בג"ץ ויכולת ההגנה על זכויות המוחלשים ביותר, כאימוץ המודל הדמוקרטי הבריטי, אך השוני בין השניים עמוק ומהותי. בריטניה, בניגוד לישראל, לא מחזיקה מיליוני אנשים תחת דיקטטורה צבאית

מאת:

ראש הממשלה, שר החינוך ואפילו שר התיירות (שמתנאה בהשכלה משפטית) שבו והכריזו על כוונתם לחוקק חוק מפורש שלפיו יכולה הכנסת להתעלם מפסקי דין של בג"ץ ברוב של 61 חברי כנסת (הדבר מכונה "פסקת ההתגברות"). שר החינוך בנט אף איים שסיעתו תחרים את כל הצבעות הקואליציה אם פסקת ההתגברות לא תחוקק מידית.

ומאחר שרצונם לחוקק את פסקת ההתגברות התעורר לאחר שבג"ץ אסר על כליאת מבקשי מקלט רק בשל סירובם לעבור למדינה אחרת באפריקה שאינה מדינת מוצאם – כלומר התעורר לאחר שבג"ץ הגן על זכויות האדם של המוחלשים מכל מפני דורסנותו השרירותית של השלטון – ביקשו נתניהו, בנט ולוין לשוות לכוונתם המסוכנת ארומה מעודנת וכוזבת של הגנה על הדמוקרטיה. לכן הצהירו שוב ושוב שפסקת ההתגברות היא למעשה אימוץ של המודל הדמוקרטי הבריטי.

לא מודל בריטי, אלא מודל שמבטל כל הגנה אפקטיבית על זכויות האדם של האנשים המוחלשים ביותר. נתניהו ובנט (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

אז זהו, שלא.

חרף הפרחת המילים היפות, הם אינם מתכוונים באמת למודל הבריטי. הם מתכוונים אולי למודל ההונגרי שסירס לחלוטין את מערכת המשפט והמיט אסון על האפשרות להגן על זכויות האדם והאזרח ועל זכויות המיעוטים בהונגריה. גם המודל הטורקי של ארדואן או המודל הרוסי של פוטין הם בגדר אפשרויות. ובעצם, זהו פשוט המודל הישראלי של נתניהו ובנט. בהקשר הזה, ראוי לחדד כמה נקודות:

ראשית, הפרלמנט הבריטי מאופק לאין ערוך מהפרלמנט הישראלי בכל הקשור ביוזמות חקיקה שפוגעות בזכויות האדם לאין ערוך, ומחזיק בוועדה מיוחדת לזכויות אדם שבוחנת בקפידה כל הצעת חוק שעלולה לפגוע בזכויות אדם. הפרלמנט הבריטי מתייחס ברצינות להמלצות בית המשפט העליון בבריטניה לבטל חקיקה שפוגעת בזכויות אדם ולכל הפחות למתן אותה. הוא לא מחפש דרכים להתעלם מהמלצות אלה.

אך חשוב מזה: בריטניה אינה משליטה דיקטטורה צבאית ששוללת לאורך 51 שנים זכויות אדם ואזרח ממיליוני נתינים. לבריטניה מסורת קולוניאלית עגומה שהיתה כרוכה בפגיעה אנושה בזכויות אדם במדינות רבות בהן שלטה, זאת לצד הישגים מפוארים בפיתוח הגנה על זכויות אדם. אך כיום בריטניה אינה שוללת זכויות אדם ואזרח ממיליוני נתינים במסגרת דיקטטורה צבאית שמגנה על שתי מערכות חוק שונות בהתאם למוצא אתני.

חשוב לא פחות: אזרח בריטי שנפגע מהפרה בלתי מידתית של זכויותיו, רשאי לעתור לבית המשפט האירופי לזכויות אדם. אזרח ישראלי אינו יכול לעשות כן.

שכחו מה זה להיות יהודים

התשובה ליוזמתם המסוכנת של נתניהו, בנט ולוין צריכה להיות חדה, קצרה וחלקה: התנגדות מוחלטת.

וישנה גם התשובה הארוכה: רוצים את המודל הבריטי? סבבה. סיימו את הכיבוש מחריב הדמוקרטיה, תפסיקו לרדוף ארגוני זכויות אדם, תקטעו את ההסתה השיטתית נגד מי שלא חושב כמוכם (תוך צקצוק שפתיים על אחדות שקרית), תממשו את הבטחת מגילת העצמאות לקיום שוויון מוחלט לאזרחים הערבים, תבטלו את הפגיעה השיטתית בחופש הדת והמצפון של ישראליות וישראלים רבים בתחום דיני הנישואין והגירושין ותעניקו לנו אפשרות לעתור נגד כל פגיעה בזכויות אדם לבית המשפט האירופי לזכויות אדם.

או שפשוט תתחילו ללמוד משהו מההיסטוריה היהודית: מי שאבותיהם ואמהותיהם סבלו כמיעוט במדינות רבות מאנטישמיות, גזענות, שלילת זכויות, רדיפה ואפילו רצח העם הנורא והשיטתי בהיסטוריה –  אמורים להיות הראשונים להגן על זכויות האדם והאזרח. בטח לא להסית נגד 40 אלף אנשים אומללים שברחו מאפריקה, לשלול זכויות ממיליוני פלסטינים ולרדוף כל מי שלא חושב כמוכם.

כי הרי זו המטרה האמיתית שלכם: לא מודל בריטי, אלא מודל שמבטל כל הגנה אפקטיבית על זכויות האדם של האנשים הכי מוחלשים. של הנשים הכי אומללות. של אלו שבעבר הלא רחוק היו היהודים בדיוק כמוהם. כנראה שקצת שכחתם מה זה להיות יהודים.

עורך הדין דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין בתחום עבירות הצווארון הלבן, הדין המשמעתי וועדות החקירה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf