newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

משפחת סלמסה לפעילים מעיסאוויה: אתם לא לבד

באירוע שבמהלכו הקריאו שורת פעילים עדויות על אירועי האלימות המשטרתית שחוו, שוחחו מוביל המחאה בעיסאוויה מוחמד אבו חומוס ואחותו של יוסף סלמסה בנצ'י על שותפות גורל ותקווה ליד תצוגת תרמילים של רימוני הלם, גז וכדורי ספוג

מאת:

ביום חמישי האחרון התקיים בכיכר הבימה אירוע נגד אלימות משטרתית, שבמהלכו שורת פעילים פוליטיים הקריאו עדויות על אירועי האלימות שחוו, שלא פעם נגמרו בפציעה או במעצר. את האירוע, "פצעים פתוחים", יזמה הצלמת טלי מאיר, שבעצמה נפגעה מכדור ספוג במסגרת עבודתה במזרח ירושלים.

כחלק הפרויקט, שהופק על ידי INCLO, רשת בינלאומית של ארגוני זכויות אזרחיות, שבה חברה גם האגודה לזכויות האזרח, הוצגה תערוכת צילומי פורטרטים של מפגינים מרחבי העולם, שנפגעו ונפצעו מאמצעים לפיזור הפגנות.

במהלך האירוע שוחח מוחמד אבו חומוס, פעיל בולט נגד הכיבוש וחבר בוועדה העממית בעיסאוויה, עם בנצ'י סלמסה, אחותו של יוסף סלמסה שמת לאחר שנעצר באופן אלים על ידי המשטרה, ובעצמה פעילה נגד אלימות משטרתית. גם אמו של יוסף סלמסה, פרנוס, נכחה בשיחה. במפגש הנדיר, כשהם עומדים ליד תצוגת תרמילים של רימוני הלם, גז וכדורי ספוג – שחלקם הובאו  לתערוכה מעיסאוויה – הם שוחחו על החיים תחת אלימות משטרתית, ועל התקווה שיום אחד תהיה כאן מציאות אחרת.

אבו חומוס: "אומרים שירושלים מאוחדת. זה שקר. תבואו לעיסאוויה, למזרח ירושלים, תראו את התנהגות המשטרה, שהיא מיוחדת. הנה בתל אביב, לא ראיתי שום שוטר, אני בתוך תל אביב לא ראיתי שום שוטר. כשאני הולך למזרח ירושלים אני רואה המון שוטרים, המון כוחות".

סלמסה: "ככה גם אצלנו, אתם לא לבד. אתה נכנס לשכונה של אתיופים… המפכ"ל אמר "חשוד מיידי". הם רואים אתיופים, מקפלים, מכסחים אותם מכות. אתה תראה בשכונה ליד הבית, מתחת לבית; יושבים, מדברים, שותים, סתם בכיף שלהם, באים בוא אתה עצור, יאללה היידה".

אבו חומוס: "גם אצלנו בעיסאוויה, בתוך הבית שלו, יושב בתוך הבית שלו, אומרים נזרק אבן ולא נזרקו אבנים. אבל הם שולטים, הם מזמינים אנשים (לחקירה) ועוצרים ילדים בתוך המיטה בשביל להפחיד אותם".

סלמסה: "סתם מתגרים בהם".

אבו חומוס: "בני 12 או 14, רק בשביל להפחיד אותם, שלא יחשבו שהם נמצאים במדינה פלסטינית תחת כיבוש. האלימות לא מביאה טוב, רק רע, וגם נותנת לאנשים, לנערים הקטנים, לשנות החיים שלהם, כי הם לא אומרים 'משטרה', הם אומרים 'יהודים', וזה משנה את הדעה אצל היהודים".

סלמסה: "זה לא משנה, כולנו בני אדם, אתיופים, ערבים, דרוזים…המשטרה צריכה להתנהג ולהתייחס כמו לכל בן אדם ואזרח במדינת ישראל. אין סיבה שאני אחטוף מכות, ואתה תחטוף מכות, על פי מגזרים, צבע דת ומין. זה לא צריך להיות, אבל מה לעשות, שיש מקבלי החלטות נותנים להם אור ירוק לעשות את זה. זה לגיטימציה לעשות לכל שוטר, זה לא רק אחד זה כמה שוטרים. ושיש מפכ"ל כזה ויש שר פנים כזה המצב רק מחמיר.

אנחנו סופרים גופות, לא מוציאים את הילדים מהקבר, מחזירים וקוברים אותם. ולזה ממשלת ישראל נותנת יד, מה לעשות".

אבו חומוס: "אני מקווה שהמצב ישתנה, בשבילי ובשבילכם".

סלמסה: "אמן הלוואי, שהצדק יעשה".

מנסים להשתיק את מוביל המחאה?

מלבד משפחת סלמסה ואבו חומוס, יתר הדוברים באירוע היו סילבי ביטון, פעילה חברתית ששוטר העיף אותה לריצפה וגרם לנכותה; חיה טוביץ, פעילה חרדית שהגיעה ממאה שערים לספר על היחס של המשטרה לבנה וילדים אחרים המפגינים נגד הגיוס; תייסיר סנדוקה משכונת שועפט, שסיפר איך ירי של כדור ספוג שחור הפך אותו לעיוור; הצלם חיים שוורצנברג, שסיפר על רימון הלם ששוטרים זרקו ישירות על בטנו; עמרי נאג'ד על מעצר שווא שהפך למסע נקמנות ואלימות בסמטאות יפו; ופאדי עביד שסיפר על ההתנכלות והאלימות היומיומית של משטרת ירושלים בשכונת עיסאוויה.  ניתן לצפות בשידור המלא מהארוע של "חדר המצב".

היום (ראשון) בבוקר, שלושה ימים אחרי המפגש המרגש עם משפחת סלמסה, משטרת ירושלים עצרה את אבו חומוס בביתו. ההאשמות הרשמיות נגדו הן "הסתה", אך חבריו בטוחים שמדובר בניסיון של המשטרה להשתיק את מי שמוביל את המחאה בשכונה נגד הפעילות המשטרתית, שנמשכת במקום כבר יותר מחודשיים. אבו חומוס הוא הפעילים שמתאמים את הנוכחות של פעילים ישראלים בשכונה, בניסיון לתעד ולגרום למשטרה למתן את האלימות.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf