newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כמה שעות צריך לחכות ילד בן 11 לעו"ד שישחרר אותו?

במשך שעות ארוכות המתינו שלושה ילדים מסילוואן בתחנת משטרה, בלי שהוריהם עודכנו על מעצרם ותוך שנמנע מהם ייעוץ משפטי. גם פניית הסניגוריה הציבורית לקבל מידע על מעצרם נתקלה בסירוב. הנימוק: הילדים רק "עוכבו", לא נעצרו

מאת:

נכתב בשיתוף עם מיכאל סולסברי-כורך

בחמישי האחרון בשעות הערב נעצרו שלושה ילדים מסילוואן – בני 10, 11 ו-13 – בחשד ליידוי אבנים. הם נעצרו בידי מסתערבים ונלקחו למשטרת שלם, הצמודה לעיר העתיקה.

ילדים מתחת לגיל 12 אינם נושאים באחריות פלילית ואסור להחזיק אותם במעצר או לחקור אותם. בניגוד לחוק, המשטרה לא הודיעה להוריהם על המעצר, וכשאלה הגיעו בעקבות דיווח של עדי ראייה מהשכונה, שוטרים אף מנעו מהם כניסה לתחנה או מידע אודות הילדים.

"הילדים הלכו לקטוף תאנים. באו שני מסתערבים ולקחו אותם לניידת", סיפר מוחמד אדיב, דודו של אחר הילדים, שחיכה מחוץ לתחנת המשטרה. "זה קורה כל יום שעוצרים ילדים אצלנו ככה. אחרי שעתיים שההורים נהיו לחוצים ולא ידעו מה קרה אחד מהשכנים במקום אמר להם שעצרו אותם. המשטרה לא הודיעה לנו לפני זה. נהיה מצב שבו מסתובבים אצלנו בשכונה מסתערבים ועוצרים ילדים כל הזמן".

עורכת דין שהתקשרה לתחנה ובקשה לדבר עם הילדים ולתת להם יעוץ נתקלה בסירוב. כך יצא שהילדים הוחזקו בתחנה שלוש שעות שלמות מבלי שראו עורך דין או הורה. רק לאחר שפעילים ירושלמים התחילו להגיע אל התחנה וכלי תקשורת החלו לשלוח הודעות לדוברות המשטרה, אפשרו השוטרים במקום לעורך דין להיכנס לתחנה.

עבר עוד זמן מה עד שבמשטרה שיחררו את הילדים, בתחילה את שני הקטנים, ואת ה"גדול" רק לאחר שנחקר. השעה הייתה אחרי עשר בלילה, בעוד חוק הנוער לא מתיר (אלא במקרים חריגים) לחקור ילדים מתחת לגיל 14 אחרי השעה שמונה בערב.

> צפו: חיילים מאיימים על ילד במעצר שווא

"הלכו לקטוף תאנים". אבא ודוד של שניים מהעצורים, בתחנת המשטרה (מיכאל סולסברי-כורך)

"הלכו לקטוף תאנים". אבא ודוד של שניים מהעצורים, בתחנת המשטרה (מיכאל סולסברי-כורך)

החור השחור של הסניגוריה הציבורית

הכלי המרכזי שמעמידה המדינה להגנתם של ילדים (ומבוגרים) עצורים הוא הסניגוריה הציבורית. בתנאים מסויימים ובהעדר ייצוג פרטי מתייצב עורך דין מטעם הסניגוריה בתחנת המשטרה ובבית המשפט ומספק ייצוג. הסניגוריה הציבורית בישראל היא גוף שמעבר להיותו משמעותי וחשוב הוא גם גוף מקצועי מאוד, המעניק במקרים רבים יצוג אחראי רגיש ואיכותי.

בהיעדר יכולת לדאוג לייצוג ראוי עבור ילדיהם מוצאים את עצמם הורים חסרי אונים מול המערכת. גם מי שיודע את החוק – שמגביל מעצר וחקירת ילדים ומחייב את המשטרה ליידע את ההורים ולאפשר להם להיות נוכחים בחקירה – לא תמיד מצליח להתמודד עם ידם הקפוצה וחיוכם המזלזל של קציני המשטרה. בדיוק שם תפקידה של הסניגוריה הציבורית הוא קריטי כל כך בשמירה לא רק על זכויות הקטינים, אלא על שלמות גופם ונפשם.

אלא שהמנדט של הסניגוריה הציבורית על פי חוק מאפשר לה לספק ייצוג בתחנת המשטרה רק לעצורים. ומה לגבי מי שאינו עצור אלא מעוכב? או גרוע מכך, מי שגילו הצעיר מציב אותו מתחת לרף האחריות הפלילית ולא מאפשר למשטרה לעצור אותו באופן רשמי? כאן ישנו חור שחור במנדט הסניגוריה. כך ביום חמישי נותרו הילדים במשך שעות מוחזקים בניגוד לחוק בתחנת המשטרה – והסניגוריה איננה.

הסיפור הזה, כמו רבים אחרים שנתקלנו בהם בשנים האחרונות, מעלה שאלות קשות לגבי האחריות הציבורית והמוסרית שמונחת על כתפי הסניגוריה הציבורית. לאור המצב הנורא בירושלים המזרחית בו מעצר ילדים הוא דבר יומיומי ומעצר ילדים קטנים הוא תופעה מוכרת, אולי הגיע הזמן שבסניגוריה יעמדו על הרגליים האחוריות וידרשו את הרחבת סמכותם בנושא או ידרשו להעלות את הנושא לדיון משמעותי.

על פי הערכות נעצרים כ-800 ילדים בשנה בירושלים המזרחית, חלקם מתחת לגיל האחריות הפלילית, כאשר זכויותיהם לפי חוק נשללות מהם. חוק הנוער מזמן הפך להמלצה חסרת שיניים עבור משטרת ירושלים.

הסניגוריה הציבורית: התנהגות המשטרה – מצערת

מהסניגוריה הציבורית נמסר בתגובה:

החוק מאפשר לסנגוריה הציבורית לייצג קטינים רק כאשר הם עצורים או עומדים להיעצר. המשטרה מחויבת לעדכן את הסנגוריה הציבורית על כל קטין עצור שעומד להיחקר. לגבי קטינים שנמצאים מתחת לגיל האחריות הפלילית (גיל 12), למשטרה אין סמכות לעצור אותם כלל, ועל המשטרה לעדכן את רשויות הרווחה לגבי חקירתם.

למרות זאת כאשר אנו מקבלים מידע לחקירת קטין מתחת לגיל האחריות הפלילית, אנו פועלים בכל הדרכים שעומדות בפנינו כדי למנוע את המשך שהייתו בתחנת המשטרה. לגבי המקרה שעולה מהכתבה, מנהלת מחלקת הנוער במחוז ירושלים קיבלה מידע מגורם שלישי לגבי חקירתם של הקטינים.

המידע התקבל בסביבות השעה 19:00 ולאחר קבלתו התבצעו מספר ניסיונות לאמת את המידע הן על ידי פנייה למשטרת ישראל והן בפניות אישיות לחוקרי נוער. למרות הניסיונות הרבים לא התקבלו פרטים לגבי מעצר או חקירה של הקטינים. מצער מאוד שמשטרת ישראל לא ביצעה את הוראות החוק ולא עדכנה את הסניגוריה הציבורית על המעצר כנדרש.

ממשטרת ירושלים נמסר כי "השלושה נתפסו 'על חם' כשהם מידיים אבנים לעבר קבוצת תיירים. השלושה הובאו לתחנת המשטרה שם התברר גילם. נעשה נסיון לאתר את הוריהם ואלה הגיעו לאחר ששמעו על המעצר. הקטינים בני 11.5 שוחררו עם הוריהם והועבר דיווח לגביהם למשרד הרווחה ואילו הקטין בן 13.5 נחקר תחת אזהרה בנוכחות הוריו".

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> עיריית ירושלים מונעת ממורי נהיגה ערבים ללמד בשבת בשכונה חילונית

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf