newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

העצור המנהלי ח'דר עדנאן ששובת רעב למעלה מחודש הועבר לאשפוז

עדנאן פתח בשביתת רעב לפני 34 ימים לאחר ששוב הוארך מעצרו המנהלי. הוא מאושפז באסף הרופא כשהוא אזוק למיטתו, ומסרב לקבל טיפול רפואי. הפעם הקודמת בה שבת עדנאן הסתיימה בניצחונו ובשחרורו. אשתו: "הוא מאוד עקשן ולא יוותר. זה הכלי האחרון שלו למאבק"

מאת:

סמל שביתות הרעב של העצורים המנהליים הפלסטינים שובת רעב שוב. כבר 34 ימים שהעצור המנהלי חד'ר עדנאן מסרב לאכול. ביום חמישי האחרון הוא הועבר לאשפוז בבית החולים אסף הרופא, שם הוא מוחזק כשהוא אזוק בידיו וברגליו למיטתו. עדנאן מוחה על כליאתו הממושכת ללא הגשת כתב אישום. עדנאן נעצר ביולי 2014 ומעצרו המנהלי הוארך הפעם השניה ב-6 במאי.

הפעם הקודמת בה עדנאן שבת רעב הסתיימה בניצחון שלו. האופה תושב עראבה, היה מוכן ללכת כל הדרך עד הסוף, ושבת רעב באופן מלא במשך 66 ימים, עד שממש רגע לפני שהפך לבובי סנדס הפלסטיני, קדוש מעונה ומת, החליטה ישראל לשחררו בתום תקופת המעצר המנהלי שנקבע לו, ועדנאן הפסיק את השביתה. מי שתואר על ידי ישראל כ"מחבל ג'יהאד איסלאמי מסוכן" כשהתחיל את שביתת הרעב שלו, שוחרר בסופו של דבר משום שהמדינה לא הצליחה להציג נגדו ראיות משמעותיות או לגבש כתב אישום. גילוי נאות: הייתי אז דוברת ארגון רופאים לזכויות אדם שהיה פעיל מאוד במאבק לשחרורו.

בקיץ שעבר, במהלך הפשיטה על הגדה המערבית בעקבות רצח שלושת הנערים, נעצר עדנאן בגל המעצרים הגדול. בין הראשונים לחזור לבתי הכלא הישראלים היו העצורים המנהליים ששוחררו בעקבות שביתות רעב. גם הפעם, כמו בפעם הקודמת, עדנאן הושם במעצר מנהלי, בלי שהוא יודע במה הוא מואשם, בלי שניתנה לו ההזדמנות לטעון לחפותו, כאשר בכל שישה חודשים ניתן להאריך את מעצרו המנהלי ובאופן הזה עד אין סוף. ב-6 במאי, בפעם השלישית בה הוארך מעצרו המנהלי, הודיע עדנאן כי הוא פותח בשביתת רעב. גם הפעם הוא עושה שימוש בכלי הלא אלים היחיד שעומד לרשותו של אסיר – שביתת רעב שעלולה לפגוע רק בגופו שלו.

> חיילים גירשו פלסטינים מבריכה כי מתנחלים רצו לרחוץ בה

ח'דר עדנאן עם ילדיו לאחר שחרורו באפריל 2012 בתום שביתת רעב בת 67 ימים (אורן זיו/אקטיבטילס)

ח'דר עדנאן עם ילדיו לאחר שחרורו באפריל 2012 בתום שביתת רעב בת 66 ימים (אורן זיו/אקטיבטילס)

שביתת הרעב של עדנאן מוגדרת "שביתה מלאה", הוא מסרב למזון, מלחים או תוספים ושותה רק מים. הוא מסרב גם לקבל טיפול רפואי מטעם שב"ס או בית החולים ודורש לראות רופא עצמאי. החשיבות של יצירת יחסי אמון בין שובת הרעב לרופא המטפל גדולה מאוד. במקרים רבים נתפס הרופא בעיני שובת הרעב הפוליטי כמי שפועל מטעם הממסד. במצב של שביתת רעב בו לרופא, להחלטותיו ולהתייחסותו לאתיקה הרופאית (האוסרת על מתן טיפול לאדם שמסרב לכך) יש משקל עצום, יחסי האמון קריטיים לבריאותו ואף לחייו של השובת.

בשלב הזה של שביתת הרעב עדנאן כבר סובל מכאבים קשים בכל חלקי גופו. על פי ארגון הבריאות העולמי לאחר 18 ימים של שביתת רעב השובת סובל מסחרחורת וחולשה, מרעד והליכה לא יציבה, קושי בעמידה, האטה בקצב הלב, תחושת קור ועוד. בין הימים ה-35 עד ה-42 שובת הרעב יתקשה בהזזת העיניים ויחווה ריצוד ראיה, תחושת ורטיגו, הקאות וקושי בבליעת מים.

ברופאים לזכויות אדם התייחסו למצבו של חד'ר עדנאן: "ככל שידוע לנו, חד'ר אינו מסכים להיבדק על ידי רופא מטעם שב"ס. לבקשתו של ח'דר הוגשה בקשה לביקור רופא עצמאי מטעמנו. לאחרונה התקבל האישור ואנו מקווים כי בשבוע הקרוב יתבצע הביקור. חד'ר נמצא ביום ה-34 לשביתת הרעב, כשהוא שותה מים בלבד, ונמצא לא רק בסכנה בריאותית אלא בסכנת חיים ממשית. רל"א שבה וקוראת לשחרורו של חד'ר בהקדם האפשרי ושל יתר העצורים המנהליים המוחזקים על ידי ישראל".

"המעצר המנהלי הוא עוול אחד גדול"

אשתו של עדנאן, רנדה, נותרה לבדה בבית עם שישה ילדים. היא סיפרה שעורך הדין עדכן אותה שח'דר הועבר לבית החולים בעל כורחו וכי הוא מסרב בתוקף לקבל טיפול. "אני מאוד מודאגת. אני מכירה את בעלי. הוא מאוד עקשן והוא לא יוותר. זאת המלחמה שלו והכלי האחרון שלו למאבק. לא נשארה לו ברירה אחרת. הוא מאוד איתן ולא יזוז מעמדתו עד שהוא יצא לחופשי. הוא דורש שישחררו אותו כי הוא לא עשה כלום וכי כל השימוש במעצרים מנהליים הוא עוול אחד גדול".

"הרבה אנשים חושבים שח'דר קשוח, אבל הוא חם וחינני", סיפרה עדנאן והדגישה: "הוא עוזר בבית. הוא שוטף כלים. הוא איש משפחה והילדים פשוט מתגעגעים אליו ומתפללים לשלומו". בהתייחס לצום הרמאדן שצפוי להתחיל עוד עשרה ימים, אז עדנאן יהיה כבר ביום ה-44 לשביתת הרעב שלו, בזמן שכל העולם המוסלמי יחל את חודש הצום, אמרה: "אני מאוד מקווה שבמהלך הרמדאן הוא כבר יהיה בחיק משפחתו, ונצום יחד מסיבות טובות".

> איך זה מרגיש כשחיילים באים לתמונה קבוצתית על הגג שלך

ח'דר עדנאן (אחמד אל-באז/אקטיבסטילס)

ח'דר עדנאן (אחמד אל-באז/אקטיבסטילס)

ביוני 2014, בעיצומו של גל שביתות רעב, עבר בכנסת בקריאה ראשונה חוק ההזנה בכפיה, שמטרתו לאפשר לרופאים להזין שובתי רעב פוליטיים ללא הסכמתם, פרקטיקה שיש רבים המגדירים כעינויים. בתגובה אמר אז יו"ר ההסתדרות הרפואית  כי יתקשה להגן בבית הדין בהאג על רופאים שיאכילו שובתים בכפיה על פי החוק החדש והדגיש כי "אתיקה רפואית גוברת על החוק. גם אם יחוקקו את החוק שיחייב לעשות זאת – על הרופאים לסרב". נתניהו בתגובה הצהיר כי ימצא רופאים שיהיו מוכנים לבצע הזנה בכפיה למרות הצהרות ההסתדרות הרפואית. החוק עמד לעלות לקריאה שניה ושלישית, אולם אז נדחתה ההצבעה והנושא ירד מסדר היום. שביתת הרעב הנוכחית של ח'דר עדנאן, שניצח כבר פעם אחת את המערכת, עלולה לגרור דיון מחודש בחוק.

בפעם הקודמת שביתת הרעב של עדנאן הובילה לגל של שביתות רעב המוניות, בתחילה של עצורים מנהליים, ואחר כך של אלפי אסירים פלסטינים נוספים. למאבק האסירים יש משקל עצום בחברה הפלסטינית. זהו כמעט הנושא היחידי שיש לגביו קונצנזוס, אולי בגלל שכמאמר הקלישאה אין בית פלסטיני שלא יצא ממנו אסיר.

תגובות

משב"ס נמסר בתגובה: "העצור הועבר לבית החולים לצורך מעקב וביקורת על מצבו שם אושפז בהחלטת הרופאים. מדובר בעצור בטחוני שהשמירה עליו וביקורים אצלו נעשים עפ״י הכללים, בהתאם לנסיבות ולהערכות מצב מתאימות".

מההסתדרות הרפואית נמסר כי "ד"ר תמי קרני, יו"ר הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית, בקרה את העציר, ראתה שתנאי האשפוז נוחים וכי אין עבירה אתית כלשהי".

מבית החולים אסף הרופא נמסר בתגובה: "ההחלטות לגבי אזיקת אסירים ביטחוניים הן באחריות שב"ס בלבד. אנו משתפים פעולה עם שב"ס בהתאם לנהלים".

בתגובה אמרה אמאני דעייף, מנהלת מחלקת כלואים ברופאים לזכויות אדם, כי בית החולים מתנער מאחריותו ומחויבויותיו האתיות כלפי מטופליו, שובתי הרעב. היא הסבירה: "לפי כללי האתיקה הרפואית אין רופא יכול לטפל במטופל כשהוא אזוק. כבילה פוגעת אנושות ביחסי מטפל-מטופל. יתרה מכך, על פי פקודת נציבות שב"ס בית החולים אמור לדרוש נימוק כתוב מראש לסיבות הכבילה. מבחינה אתית, המקרה היחיד שיכול להצדיק כבילה קצרה ונקודתית הוא מצב של  סכנה מיידית של אדם כלפי עצמו או כלפי אחרים. שאר הסיבות אינן אמורות להיות במכלול השיקולים של מוסד טיפולי. בתי חולים אחרים בזמן שביתות הרעב הקודמות סירבו לקבל מטופלים אזוקים והתנו את קבלתם בשחרורם מאזיקים ושב"ס אכן נענה לכך, מה שהוכיח כי הכבילה היתה שרירותית".

מדובר צה"ל נמסר כי "ח'דר עדנאן נעצר לאחר שהצטבר בעניינו מידע מודיעיני, ממנו עולה כי הוא פועל במסגרת ארגון הגיהאד האיסלמי. נכון להיום, מעצרו של העצור הוארך עד ליום 5 בספטמבר 2015. סמוך לאותו המועד ייבחן שוב המידע הקיים ותתקבל החלטה ביחס לצורך בהארכת מעצרו".

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> נבחרים בכלא: הכירו את חברי הפרלמנט שישראל מחזיקה במעצר

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf