newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עם קו פרגמטי וייצוג נשי: התנועה האסלאמית בחרה במהפך

חברי התנועה האסלאמית (רע"מ) בחרו לתת אמון בקו הפתוח שמוביל מנסור עבאס, וגם עשו היסטוריה ובחרו בפעילה הפמיניסטית אימאן ח'טיב-יאסין למקום הרביעי ללא שריון. אבל הנבחרת הטובה הזו תישאר כפוסטר למזכרת אם תרוץ לבד

מאת:

ועדת "ההסכמה והתיאום" הודיעה שנכשלה במשימתה האחת והיחידה, ולא הצליחה להביא להרכבת הרשימה המשותפת המיוחלת. בל"ד עלתה על עץ הסרבנות, כדי להכניס את מאזן גנאיים במנדט שלישי, התנועה הערבית לשינוי (תע"ל של טיבי) הביעה מורת רוח מהצעת הוועדה וגם הם רצו מנדט שלישי, עבור נציגה אישה – סונדוס סאלח, והתנועה האסלאמית וחד"ש שהסכימו לקבל את גזרת הוועדה המתאמת הוציאו גילוי דעת משותף כאיתות על שותפות שמתהווה מתחת לשולחן.

אבל מעבר לעובדה שאין רשימה משותפת ולידתה מתעכבת ולאף אחת מהמפלגות הערביות אין כנראה סיכוי להתמודד לבד ולהצליח, בתוך המפלגות העסקים כרגיל, והמפלגה הערבית היחידה שערכה פריימריז הפעם היתה התנועה האסלאמית. בל"ד חד"ש ותעל החליטו שלא לשנות את הרכב הרשימות שלהן שנבחרו רק לפני כמה חודשים.

אתמול (שבת) התכנסה התנועה האסלאמית כדי לעשות סדר בבית. בפריימריז דמוקרטיים לתפארת, התבקשו 520 צירי התנועה לבחור את המועמדים ברשימת רע"מ. בשנים האחרונות עברה חוקת התנועה שינויים. כך, למשל, נקבע שריון של מקום לאישה בחמישייה הפותחת, ונשמר גם העיקרון לפיו חלוקת המנדטים צריכה להיות מפוזרת גיאוגרפית – צפון מרכז ודרום, כפי שהיה מאז ומתמיד בתנועה. בבחירות האחרונות אף מפלגה ערבית לא הכניסה מועמד מהנגב וזה היה הפסד גדול לכולם, וכואב במיוחד לטלב אבו עראר.

ארבעת המועמדים הראשונית שם רע"מ: במקום הראשון ח״כ ד״ר מנסור עבאס, יו״ר רע״מ. במקום השני - וליד טאהא, מנהל אגף חינוך בעיריית כפר קאסם. במקום השלישי סעיד אל ח'רומי. ובמקום הרביעי אימאן ח'טיב יאסין. (באדיבות דוברות רע"מ)

ארבעת המועמדים הראשונית של רע"מ: ראשון יו"ר הרשימה מנסור עבאס. במקום השני – וליד טאהא, מנהל אגף חינוך בעיריית כפר קאסם. במקום השלישי סעיד אל ח'רומי. ובמקום הרביעי אימאן ח'טיב יאסין. (באדיבות דוברות רע"מ)

ח"כ מנסור עבאס, הפנים החדשות של התנועה האסלאמית, שנבחר לפני הבחירות האחרונות להוביל את המפלגה, מייצג את הזרם היותר פרגמטי בתנועה, רופא שיניים במקצועו, יליד הכפר מג'אר בו גרים מוסלמים נוצרים ודרוזים. עבאס זכה אתמול להזדמנות נוספת להמשיך ולהוביל את התנועה, גם אחרי הכישלון של הבחירות האחרונות וההרפתקה הקצרה עם בל"ד. הזוגיות המוזרה הזו בין חילוני לדתי, בין הזרם הלאומי לזרם הסוציאליסטי-שמרני לא החזיקה מעמד וגם לא הניבה פירות – בקושי ארבעה מנדטים, והייתה על סף אחוז החסימה עד הרגע האחרון. המפלגה הביעה הערכה ונתנה אור ירוק לעבאס להמשיך את הקו שהוא מוביל בתנועה, קו יותר חברתי, פתוח לשותפויות, שקול ומתון, הייתי אומרת. מולו התמודד פרופ' ראסם ח'מאיסי בעל מוניטין ומומחיות בכל מה שקשור לגיאוגרפיה, אדם ואדמה ואשר מעורב בהרבה מיזמים ציבוריים מהנגב עד הצפון.

על המקום השני התמודד מול ח"כ עבד אלחכים חאג' מטייבה יחיא מועמד פחות מוכר ציבורית – וליד טהא מכפר קאסם. זו הפעם שניה שהם מתמודדים אחד מול השני, בפריימריז הקודמים חאג' יחיא ניצח בהפרש של קול אחד והפעם וליד טהא, איש חינוך ומדעי המדינה – תאמינו או לא יש לטהא תואר שני בלימודי ביטחון מאוניברסיטת תל אביב – ניצח בהפרש של שלושה קולות בלבד. חאג' יחיא, יצטרך להיפרד מהמשכן אחרי שתי קדנציות בהן הקדיש במסירות, ובלי רעש תקשורתי גדול, הרבה זמן לנושא תאונות העבודה, לשירותי ביטוח לאומי, ולסוגיית התחבורה הציבורית בחברה הערבית, אך מעד מבחינה פמיניסטית פה ושם, למשל כאשר חבר לח"כ יהודה גליק וניסה לקדם הכנסת איש דת לוועדה להפסקת הריון. אתן מוזמנות לדמיין איך התנהל העימות ביני לבינו ברדיו בעקבות היוזמה התמוהה, שירדה מהפרק בהמשך בעקבות התגובה הציבורית.

אני חושבת שאחמד טיבי נשם הלילה לרווחה, שכן הפעם הוא לא יצטרך להיאבק על הקולות בעירו טייבה מול מועמד אחר. ובכלל, הגיע הזמן לראות מה טיבי שווה בטייבה, לא?

ניצחון הפמיניזם

מהפך קטן התרחש בהתמודדות על מנדט הנגב שם סעיד אל ח'רומי ניצח את טלב אבו עראר שכיהן כח"כ בכנסת ה-19 וה-20, וזכה להרבה תשומת לב – פחות על עשייה פרלמנטרית ויותר בזכות היותו פולגמיסט מוצהר שכיהן במהלך קדנציה במהלכה החליטה שרת המשפטים איילת שקד להילחם בתופעה הזו. עכשיו סעיד אל ח'רומי מורה לפיזיקה במקצועו, שנכנס לכנסת ה-20 לכמה חודשים בעקבות הסכם הרוטציה, יצטרך להתעסק בנושאים כבדים כמו הריסות בתים, כפרים בלתי מוכרים, שילוב תעסוקתי של החברה הבדואית, ייהוד הנגב ועוד.

"זה צעד מאוד דרמטי – לבוא לחבורה של גברים דתיים ששלטו שנים רבות במפלגה ולבשר להם: מעתה אתם לא לבד ויש לכם שותפות שמשמיעות קול ורוצות להחליט איתכם על כל דבר". אימאן ח'טיב יאסין (דוברות רע"מ)

נבחרה למקום הרביעי ללא שיריון. אימאן ח'טיב יאסין (דוברות רע"מ)

ובמקום הרביעי, גבירותי ורבותי, מהפך! אימאן ח'טיב יאסין, עובדת סוציאלית, מנהלת מרכזים קהילתיים, ופמיניסטית פעילה ידועה, החליטה להתמודד על המנדט הרביעי, בלי שריון ובלי קידום, מול שבעה מועמדים נוספים, כולם גברים. היא עלתה לסיבוב השני וניצחה בהפרש של עשרים קולות מול המועמד מאום אל פאחם.

על אימאן והתמודדות שלה בשורות התנועה האסלאמית כתבתי לקראת הבחירות הקודמות, כחלק מהשינויים בתנועה, קידום ייצוג נשים בהנהגת המפלגה ופתיחות לשותפויות עם תנועות אחרות. מבחינת הנשים בתנועה הערב הזה היה היסטורי, והבחירה של אימאן לוותה בבכי ודמעות ובשמחה רבה. אפשר היה לשמוע ולראות גם את ההתרגשות דווקא על פני מנהיגי התנועה הגברים, שהובילו את המהלך לאט לאט, שהכשירו את הקרקע עד לרגע הכרזת התוצאות המשמחות אתמול.

התנועה האסלאמית החליפה פנים, עם ארבעה מועמדים צעירים יחסית, כולם מאד מרשימים, שיכניסו דם חדש והרבה תקווה לתנועה האסלאמית שכוחה דעך ברחוב הערבי בעשור האחרון. אבל אני חושבת שהנבחרת הטובה הזו תישאר כפוסטר למזכרת יפה אם לא תוקם הרשימה המשותפת. הסיכויים שלהם להצליח לרוץ לבד בבחירות אפסיים, החברות עם בל"ד לא נשאה פירות בקלפי באפריל ושתי המפלגות כמעט נפלו יחד.

מה שנותר לרע"מ עכשיו, זה לפעול בכל הכוח כדי להקים את הרשימה המשותפת, או לפחות לחבור לחד"ש. שתי המפלגות קיבלו את הרשימה שהרכיבה ועדת התיאום וההסכמה, ושתי המפלגות קצת מאסה נפשן מבל"ד והדרישות שלה ולא ממש חשקה נפשן לחזור לחיקו של טיבי שם כל המפלגות כבר עברו בעבר.

מנסור עבאס ומזכ"ל חד"ש מנסור דהאמשה כבר הוציאו גילוי דעת משותף לא מזמן, ארגנו מסיבת עיתונאים ודחו אותה. לכן אני מתרשמת שהדרך לחיבוק בין הקומוניסטים הוותיקים לבין הסוציאליסטים השמרנים במעטפת של התנועה האסלאמית המתחדשת, הולך ומתקרב. הכל תלוי באמת ביכולת של המפלגות לעמוד במבחן המנהיגות האמיתי שמוצב בפניהן.אם הם יכשלו, הנבחרת של התנועה האסלאמית, מרשימה ככל שתהיה, תשב בכנסת הבאה על ספסל הצופים.

נשים מצביעות בפריימריז של רע"מ. הבחירה באימאן ח'טיב יאסין הובילה לפרץ התרגשות באולם. (צילום: דוברות רע"מ)

נשים מצביעות בפריימריז של רע"מ. הבחירה באימאן ח'טיב יאסין הובילה לפרץ התרגשות באולם. (צילום: דוברות רע"מ)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf