newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כך משנים מציאות: בווינט הקורבנות הם חיילים שהרגו נער

בווינט דיווחו על סוף לעינוי דין נגד קצין ולוחם שהואשמו במות פלסטיני שניסה לחבל בגדר. הם שכחו לציין שהפלסטיני היה בן 16, שהחיילים ירו בו מאחור, ושהיה לו שם: סמיר עווד

מאת:

הנה שיעור מאלף בתקשורת מגויסת בחסות ווינט. אלה הכותרות שהתפרסמו שם היום (שני), מעל ידיעתו של יואב זיתון:

 

הידיעה ממשיכה את אותו הקו: פלסטיני ניסה לפרוץ את הגדר, נורה, ועכשיו – שנים אחרי – הפרקליטות בלי שום סיבה ברורה התעקשה לרדוף את החיילים שירו בו. הזוי, לא? באמת שמאלנים ארורים שם בפרקליטות.

אבל בתמונה הזאת חסרים כמה פרטים:

ראשית כל, ל"פלסטיני" הזה מהכפר בודרוס היה שם. קראו לו סמיר עוואד. הוא היה בן 16 במותו. הוא לא ניסה לחבל בגדר, אלא עבר יחד עם כמה חברים דרך פרצה, שהייתה קיימת קודם, בגדר הראשונה מתוך שתיים. החיילים ידעו על הפרצה והיו במארב לידה בכוונה. סמיר עוואד נלכד בין שתי הגדרות, כי החיילים חסמו בגופם את הפרצה שדרכה עבר, טיפס על הגדר, נפל ונחבל, והתחיל לברוח לכיוון הכפר. כשהוא פצוע מהנפילה, בורח, מפוחד, לא חמוש ולא מסכן אף אחד – נער בן 16 – התחילו החיילים לירות לעברו אש חיה, אחד מהם פגע בו בעורף והרג אותו.

פתאום התמונה של ווינט ושל יואב זיתון קצת משתנה. אם כבר משהו, הזוי שהחיילים עמדו למשפט רק על "מעשה פזיזות", ולא על הריגה. אם כבר משהו, מקומם ומזעזע שמול טענת ההגנה על "אכיפה בררנית" (כלומר: שאם כמעט אף פעם לא תובעים חיילים שהרגו פלסטינים שלא סיכנו אף אחד, כמו שהראו כאן ג'ון בראון ונועם רותם בסדרת "רשיון להרוג") – בחרה הפרקליטות להתקפל ולוותר גם על הבאתם לדין של החיילים שהרגו את סמיר עוואד (וצריך לתת קרדיט לג'ון בראון על הפרסום הראשון של ההחלטה, ועל הסיקור הצמוד של הפרשה לכל אורך הדרך).

אבל לא בשביל קוראי ווינט. שם לנער סמיר עוואד אין שם ואין גיל. הוא "פלסטיני". שם אין לו קרובי משפחה, שמקפידים להגיע לכל דיון באולם בית המשפט הקטן ברמלה, בתקווה לראות קצת צדק. שם, בדומה לדיונים בבית המשפט, ההרוג הוא "החשוד" והנאשמים הם הקורבנות. שם החיילים נקלעו ל"סיטואציה מלחמתית", לא ירו בעורף של נער מפוחד, פצוע ובורח. כמו החובשת שאורלי נוי כתבה על רזאן א-נג'אר, בדיווח הזה גם סמיר עוואד הופך לעוד מחבל שלא הייתה ברירה אלא להרוג.

פינוי הנער סמיר עווד אחרי שנורה. בבית המשפט הוא הפך ל"חשוד" (צילום:עבד א-נאסר מורר, דרך בצלם)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf