newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תפילת תשעה באב בחנות אמזון: המחאה היהודית נגד היחס למהגרים

תנועה גדלה והולכת של יהודים בארה"ב, בהובלת "פעולת לעולם לא עוד" יוצאת נגד מדיניות ההגירה האמריקאית, ומגבירה את פעולות הסולידריות עם מהגרים שנמצאים בסכנת גירוש. "אנחנו נאבקים על נשמתה של המדינה ועל האנושיות שלנו"

מאת:

מאות יהודים אמריקאים אירגנו שביתת שבת באחת מחנויות הדגל של אמזון בניו יורק אתמול (ראשון), במחאה על קשריה של החברה לחברת הביג-דאטה פלנטיר, שיש לה חוזה ישיר עם  רשות המכס וההגירה האמריקאית (ICE). הפעולה הסתיימה במעצרם של יותר מ-40 אנשים, ובהם חבר מועצת העיר ניו יורק, כמה רבנים, ודמויות ציבוריות מוכרות כמו הקומיקסאי אלי ואלי והאמנית והסופרת מולי קראבאפל.

את המחאה אירגנה קואליציה של קבוצות יהודיות, ובהן תרועה, יהודים למען צדק גזעי וכלכלי (JFREJ), "פעולת לעולם לא עוד" וכמה בתי כנסת. היא נועדה להפגין סולידריות עם מהגרים שעומדים בפני סכנת גירוש בידי ICE ושחשופים להתקפות של טרוריסטים לאומנים. זו היתה הפגנה אחת מיני רבות שבהן השתתפו אלפי יהודים אמריקאים בערים ברחבי ארה"ב. ההפגנות תוכננו במיוחד להתקיים בתשעה באב.

אחרי צעדה שקטה במרכז מנהטן, המפגינים, שלבשו שחורים, נכנסו לחנות של אמזון וקיימו בה תפילת תשעה באב. התפילה שלהם שילבה בין תפילות מסורתיות יותר לבין הקראת עדויות של מהגרים שנעצרו על ידי ICE. הדוברים השוו באופן ישיר בין היחס למהגרים יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה ליחס שסובלים ממנו המהגרים ממוצא לטיני היום, והקהל קרא מדי פעם את הסיסמאות: "לסגור את המחנות" ו"לעולם לא עוד זה עכשיו".

שביתת השבת בחנות אמזון נגד פשיטות ICE (צילום: גילי גץ)

שביתת השבת בחנות אמזון נגד פשיטות ICE (צילום: גילי גץ)

"זעקות העם היהודי, העם שלנו, נגד כל צורה של דיכוי, ליוו אותנו בנדודינו לכל אורך ההיסטוריה היהודית, והן מחייבות אותנו לצאת נגד מה שנעשה עכשיו", אמר בראד לנדר, חבר מועצה יהודי מברוקלין שהיה בין העצורים. לנדר הצביע על הדמיון בין הניסיון ההיסטורי של היהודים לבין זה של המהגרים ממוצא לטיני כיום, הקבלה שהמוחים מ"פעולת לעולם לא עוד" מתעקשים לעשות.

לנדר הוסיף כי "אמזון בחרה להפוך את עצמה לשותפה תאגידית של ICE. ואם הם כל כך מכורים לרווח או כל כך אדישים לסבל עד שהם מוכנים להיות חלק מעבודת הדמים של ICE, אז אני חושב שזה הולם מאוד להפוך אותם למטרת הפעולה היום".

"חלק מהרעיון של אי ציות אזרחי הוא למנוע ממשהו להיהפך לנורמלי – אבל הזמנים אינם נורמליים", מסביר לנדר.

מארגני המחאה קישרו את מה שהם מתארים כציווי המוסרי היהודי להילחם באי צדק עם המסר הקודר של תשעה באב – היום שבו מצוין חורבן בית המקדש. לטענתם, הסבל היהודי בעבר מחייב אותם לדבר בשמם של מי שסובלים בהווה. הרושם שעלה מהמחאה בניו יורק היה של תנועה מתחזקת, למרות – או אולי בגלל – האירועים הקשים והטרגדיות שהתרחשו בשבועות האחרונים.

חודש קטלני למהגרים בארה"ב

החודש החולף היה קטלני במיוחד עבור קהילות המהגרים בארה"ב. גזען חמוש נכנס לסניף וולמארט באל פאסו, טקסס, בתחילת אוגוסט והרג 22 אנשים, רובם ממוצא לטיני. במניפסט שפירסם היורה ברשת הוא כתב שההתקפה היתה "תגובה לפלישה ההיספנית לטקסס", וחזר על רטוריקת שנאת הזרים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורפובליקאים רבים. ארבעה ימים בלבד לאחר מכן, אנשי רשות ההגירה והמכס האמריקאית (ICE) פשטו על כמה מפעלי עיבוד מזון שבהם מועסקים בעיקר עובדים ממוצא לטיני במיסיסיפי, ועצרו 680 אנשים.

מאות יהודים אמריקאים מפגינים בחנות אמזון בעיר ניו יורק נגד פשיטות ICE, ב-11 באוגוסט 2019 (צילום: גילי גץ)

מאות יהודים אמריקאים מפגינים בחנות אמזון בעיר ניו יורק נגד פשיטות ICE, ב-11 באוגוסט 2019 (צילום: גילי גץ)

בזמן שלנדר השתתף באחת מההפגנות הראשונות של "פעולת לעולם לא עוד" מחוץ למתקן המעצר של ICE באליזבת, ניו ג'רזי, ביולי, עבור הרבנית סטפני קולין, שעומדת בראש בית הכנסת יוניון ההיסטורי של ברוקלין שביתת השבת ביום ראשון בסניף אמזון היתה ההפגנה הראשונה שלה עם התנועה לזכויות המהגרים. "כרבנית, כיהודיה, כאמא, אני מרגישה שהייתי חייבת להיות כאן היום", היא אמרה.

קולין, שגם היא היתה בין העצורים, אמרה כי ההפגנות הקודמות של "פעולת לעולם לא עוד" ריגשו אותה עד כדי כך שהיא הרגישה שהיא חייבת להצטרף. "זה מעורר השראה לראות שהיהודים הצעירים האלה הפנימו את האחריות שלנו על האחר, על הפגיע, על כל האנשים שנבראו בצלם, ושהם מוכנים לסכן את עצמם בשביל זה", היא אומרת.

כמו רוב המפגינים האחרים, קולין ביטאה את התחושה שהמדיניות האמריקאית הנוכחית כלפי מהגרים היא חריגה באכזריותה, ולכן דורשת תגובה חריגה. "אני מרגישה שאנחנו לא יכולים יותר להמשיך בחיינו, עסקים כרגיל", היא מוסיפה. "לא ייתכן שהשורה התחתונה עדיפה על פני חיים של אנשים".

"אנחנו נאבקים על נשמתה של המדינה שלנו, על האנושיות שלנו", סיימה קולין את דבריה בדמעות.

המשטרה נאלצה להביא אוטובוס לעצורים

התזמון של ההפגנה בניו יורק לתשעה באב הפך אותה לאירוע טעון רגשית במיוחד. המפגינים בכו כשאמרו קדיש על 25 האנשים שמתו במתקן מעצר של ICE. אפילו המארגנים המנוסים יותר התרגשו. מפגינים רבים כל כך היו מוכנים להסתכן במעצר, עד שהמשטרה נאלצה להביא אוטובוס כדי להעביר את כולם לתחנה.

אודרי ששון, המנהלת בפועל של JFREJ, קראה לאירוע "אחת מהפעולות החזקות ביותר שהשתתפתי בהן, ואני מארגנת פעולות כבר 20 שנה".

ההפגנות התקיימו רק קצת יותר מחודש אחרי ש"פעולת לעולם לא עוד", תנועה בהובלה יהודית למען זכויות המהגרים, פתחה בסדרה של מחאות ופעולות אי ציות אזרחי מחוץ למרכזי המעצר של ICE. מאז, נעצרו כמה מאות יהודים אמריקאים בזמן מחאה נגד ICE, ואלפים נוספים השתתפו בהפגנות.

"לעולם לא עוד זה לעולם לא עוד". יהודים אמריקאים מפגינים נגד מדיניות ההגירה האמריקאית (צילום: גילי גץ)

"לעולם לא עוד זה לעולם לא עוד". יהודים אמריקאים מפגינים נגד מדיניות ההגירה האמריקאית (צילום: גילי גץ)

הפעם, הצטרפו ל"פעולת לעולם לא עוד" גם קבוצות יהודיות אמריקאיות ממסדיות יותר, כמו מרכז הפעולה הדתית של התנועה הרפורמית, והלובי הפרו-ישראלי הליברלי ג'יי סטריט. בין המשתתפים היו לא רק פעילים יהודים מנוסים מהשמאל, אלא גם מנהיגים ופוליטיקאים יהודים מהזרם המרכזי יותר – סימן לכך שהחלק בקהילה היהודית שמרגיש מחויב למחות על משטר ההגירה האמריקאי ממשיך להתרחב. המפגינים הגיעו מכל זרמי ההשתייכות הדתית – רפורמים, קונסרבטיבים ואורתודוקסים – ומכל קבוצות הגיל.

נראה כי הכוח הרגשי העז של ההפגנות שמארגנת "פעולת לעולם לא עוד" גורם ליותר ויותר יהודים בארה"ב להתחבר אליה. התנועה היא כבר עכשיו אחת מתנועות המחאה היהודיות-אמריקאיות המשמעותיות ביותר של העשור האחרון, והיא עשויה להפוך למאבק ממושך ועוצמתי יותר של יהודים אמריקאים נגד מדיניות ההגירה של ממשלת ארה"ב.

ששון מוסיפה כי לדעתה המומנטום של התנועה מתגבר, והמחאות יימשכו גם בעתיד. "יש לנו הזדמנות ומחוייבות כקהילה יהודית להגיב בפעולה ישירה ואמיצה, ואנחנו מוכנים להמשיך בכך גם בצורה חריפה יותר".

יהושע (ג'וש) לייפר הוא עורך ב-Dissent. בעבר היה עורך שותף במגזין 972+. מאמריו מופיעים גם ב"גרדיאן", The Nation ובמגזין n+1. המאמר הופיע לראשונה באנגלית ב-972+. תרגום: יונית מוזס

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ההיסטוריה היהודית תהיה מוכתמת במה שישראל עשתה בעזה. פלסטינים אחרי הפצצה ברפיח, אפריל 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

ההיסטוריה היהודית תהיה מוכתמת במה שישראל עשתה בעזה. פלסטינים אחרי הפצצה ברפיח, אפריל 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

כן, זה רצח עם

ברוב המקרים של רצח עם, מבוסניה עד נמיביה, מרוואנדה עד ארמניה, מחוללי הרצח אמרו שהם פועלים מהגנה עצמית. העובדה שמה שקורה בעזה לא דומה לשואה, כותב חוקר השואה עמוס גולדברג, לא אומרת שזה לא ג'נוסייד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf