newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

למרות מאמצי השלטון, סערת נהג הטוק טוק במצרים מסרבת לשכוך

שבוע עבר מאז נאום בן שלוש דקות של נהג טוּק-טוּק מצרי שבו זיקק את המצוקות של העם במצרים ואת הנושאים עליהם מוטב שלא לדבר. הממשל עושה הכל כדי למזער את הנזק ולהמשיך הלאה. לא בטוח שזה מצליח

מאת:

שבוע חלף מאז הנאום הספונטני של נהג הטוּק-טוּק המצרי בתכנית "אחד העם" ("וַואחַד מִן אל-נַאס") ששודרה בערוץ הלווין "אל-חיאת", שהפך לוויראלי ושהגיע לכמעט ארבע מיליון צפיות בפחות מ-24 שעות. האיש, שבין היתר אמר ש"אנחנו צופים בטלוויזיה ורואים ששם מצרים היא וינה. אבל אנחנו יורדים לרחוב ומגלים שהיא הפכה לבת דודה של סומליה", הפך אולי לדמות המדוברת ביותר במצרים בימים האחרונים, לא רק בגלל הדברים שאמר, אלא כנראה גם בגלל התגובה של הממשל המצרי לדברים שלו – תגובה שרק העצימה את תחושות המצוקה עליהם דיבר.

וכך, בין היתר, מאז פרסום הווידאו, הוא הורד מכל האתרים של ערוץ הלוויין "אל-חיאת", מאתר הפייסבוק שלו וכמובן לא שודר מאז בערוץ. כמו כן, כך לפי העיתון הצרפתי "לה-מונד", מגיש התכנית המדוברת, עמרו אל-לית'י, הודיע כי בתקופה הקצרה לא ישדר בערוץ וזאת בשל "חופשה שנתית" שלקח. העיתון הטיל ספק בכך שזו אכן הסיבה, והדגיש את סמיכות המקרים בין הפרשייה לבין החופשה שכנראה אולץ המגיש לקחת בשל לחצים פוליטיים. בחשד זה תמכה גם העובדה כי אל-לית'י סירב לענות לשאלות של ערוץ "אל-ערביה" בנושא זה.

זאת ועוד, פורטל החדשות הבריטי המוקדש למזרח התיכון, Middle East Eye, מביא היום בהרחבה סיפור על סרטון אחר, שצילמה נערה מצריה בהמשך לסרטון נהג הטוּק-טוּק, ושבו ישנה כבר ביקורת ישירה נגד נשיא מצרים, עבד אל-פתאח אל-סיסי. בכתבה ובסרטון שכאן, המלווה בכתוביות לאנגלית, מישירה הנערה מבט למצלמה ואומרת: "נהג הטוּק-טוּק לא אמר שום דבר לא נכון. כל מה שאמר הוא 'אני רוצה לאכול, אני רוצה לשתות'. האיש בסך הכל רוצה לחיות בשלום… הוא רוצה לחנך את ילדיו… ואנחנו [אזרחי מצרים] אחרי שצפינו בסרטון הזה, ואחרי שחשנו שהאיש הזה אמר כל כך הרבה דברים שגם אנחנו רצינו לומר אבל לא יכולנו, או אז אנחנו מגלים שהסרטון הזה הוסר… "הוי אדוני הנשיא של הרפובליקה המצרית, האם אתה מפחד מאיתנו כל כך?". הסרטון של הנערה הוביל לתגובות רבות ואף להאשטאג חדש בטוויטר: "מה אל-סיסי עשה למעננו?" – #WhatHasSisiDoneForUs.

> החומר ממנו עשויות מהפכות? נהג טוק-טוק מאיים על הממשל המצרי

"אני בוגר טוק-טוק". הנהג במהלך הראיון הנסער (צילום מסך מתוך פייסבוק)

"אני בוגר טוק-טוק". הנהג במהלך הראיון הנסער (צילום מסך מתוך פייסבוק)

הנהג: דברים שיוצאים מהלב נכנסים אל הלב

התגובה של הנערה היא בהמשך לעיסוק נרחב של רבים במצרים בסרטון נהג הטוּק-טוּק, לתגובות של אמנים רבים במצרים לסרטון (כפי שמדווח אל-ערביה), וכן לנסיונות של הממשל המצרי לפקפק באמינותו של הסרטון כדרך לברוח מההתמודדות עם השאלות הנוקבות שהעלה. הנהג עצמו, שלא עלה לשידור מאז, ושלפי מספר אתרי חדשות במצרים (לדוגמה "אסוואט מצריה") עונה לשם מוסטפא, דיבר פעם אחת, בשיחת טלפון קצרה, עם האפינגטון פוסט בערבית. האיש התייחס להתפשטות הוויראלית של הסרטון ואמר כי הוא לא רואה בעצמו גיבור וכי הוא לא שאף שהדברים שלו יקבלו כזו תהודה, שכן "כל מה שאמרתי בווידאו זה בסך הכל כמה מילים שיצאו מהלב, ושבגלל זה הם נגעו בכל כך הרבה אנשים".

לדבריו, הוא אכן חושש כי התעצמות הפרשה עלולה לפגוע בו, במיוחד מצד ארגוני הביטחון במצרים. כשנשאל לגבי העובדה שמלשכת ראש הממשלה ניסו לאתר את מיקומו וזהותו ע"י יצירת קשר עם מגיש התוכנית הוא אמר "אני לא מבין מדוע שואל עלי ראש הממשלה? אם הממשלה רוצה להגיע למישהו היא לא פונה לעיתונאי עמרו אל-לית'י, ולא לאף אחד אחר, היא יודעת טוב מאוד איך להגיע לאנשים שהיא מחפשת". לאחר הדברים הללו, ולאחר שסירב להגיב לדיווחים כי הוא עזב לעיר הולדתו, הוא ניתק את השיחה ומאז הטלפון שלו נותר סגור.

מצד הממשל במצרים הרי שהניסיון הוא בעיקר לנסות ולהשאיר את הפרשה מאחור, תוך ניסיון להכפיש את שמו של הנהג. לפי "לה מונד" הצרפתי, הדברים הגיעו לדיון בקרב הדרגים הבכירים ביותר במצרים, וכי הנשיא אל-סיסי אמר במהלך פגישתו עם עורכי העיתונים הממשלתיים במצרים כי עליהם להגיב הרבה יותר למתרחש ברחבי האינטרנט במצרים, והדגיש כי ייתכן מאוד שסוכנים זרים עושים שימוש ברשתות החברתיות על מנת להרוס את מצרים מבפנים. "לה מונד" העריך כי הדברים נאמרו באופן ישיר בהמשך לפרשת נהג הטוּק-טוּק. העיתון גם ציין שה"חופשה" שלקח אל-לית'י, מגיש התכנית, מגיעה בצל התקפה נוספת על חופש הביטוי במצרים, ומציין כי הקונטקסט הוא פרשה אחרת: לפני מספר ימים, שדרנית ערוץ אחר, ONTV, ראניה בדווי, לא הורשתה לעלות לשידור, וזאת לאחר שביקרה בתכנית בערוץ את שרת ההשקעות המצרית, דליה ח'ורשיד.

ביקורות נוספות שהושמעו נגד סרטון נהג הטוּק-טוּק ניסו להפריך את אמינותו. נטען כי הווידאו הוא מפוברק, דבר שהוכחש מכל וכל ע"י מגיש התכנית וע"י מפיק התכנית, מוחמד אל-כּוּמי. כמו כן נטען שהוא קשור בצורה כזו או אחרת ל"אחים המוסלמים", התנועה שהוצאה אל מחוץ לחוק, ושבבחירות האחרונות בהן השתתפה – היא גם ניצחה. בהמשך לכך מדווח עיתון "אל-יום אל-סאבּע" המקורב לממשלה, כי מספר חברי פרלמנט מצריים, שבעצמם באו משורות הצבא, אמרו כי "תנועת האחים המוסלמים מנצלת את המצב הכלכלי המורכב בו נמצאת מצרים כדי להסית נגד מוסדות המדינה וזאת תוך הפצה של סרטוני וידאו דוגמת זה של נהג הטוּק-טוּק".

התעלמות לא תעזור

אולם, אם נחזור לדבריה של הנערה בסרטון שצובר כעת תאוצה, לא נראה שההכפשות נגד נהג הטוּק-טוּק והחיפוש בשלדים של מגיש התכנית אחר קשר מיסתורי לתנועת האחים המוסלמים, מצליחים לעמעם את עומק הביקורת שעולה מדבריו בפרט, ומהתגובות במצרים בכלל. הנערה מסכמת בווידאו ואומרת: "כמה פוסטים כבר ניסו לפגוע באמינות שלו? כמה פוסטים הוצאו עם 'כל האמת מאחורי נהג הטוּק-טוּק'? וכמה פוסטים ניסו להגיד שהוא שייך להתארגנות של קבוצה המשויכת לאחים המוסלמים. או שבכלל האיש הזה הוא לא נהג טוּק-טוּק?". גם מהפוסט שלה, וגם מהתגובות בכלל, נדמה כי הניסיונות של המוסדות הרשמיים במצרים להראות כי אין בעצם בעיות, או כי הביקורות נגד המצב הן או המצאה או מזימה, עלולים בסופו של דבר לחזור אליהם כבומרנג.

> מה הקשר בין עמנואל רוזן, האלוף במיל' ישראל זיו והמשטר בדרום סודאן?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf