newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

משייח' ג'ראח ליפו: התושבים הפלסטינים חזרו למקום שגורשו ממנו

משפחת סבאג, שהתיישבה בשייח' ג'ראח בירושלים אחרי שגורשה מיפו ב-48', עומדת להיות מפונה לטובת מתנחלים יהודים. אתמול היא הובילה צעדת מחאה מול בתי המשפחה המקוריים בעג'מי: רוצים לעשות לנו נכבה שנייה

מאת:

כ-150 פעילים ישראלים ופלסטינים הפגינו אתמול בערב (רביעי) ביפו במחאה על הכוונה לפנות משפחה פלסטינית מביתה בשכונת שייח' ג'ראח בירושלים ולהעבירו לידי מתנחלים. ההפגנה נערכה מול הבית ביפו שבו התגוררה המשפחה, משפחת סבאג, עד 1948, אז גורשה ממנו ונאלצה לברוח לירושלים. המפגינים מחו על כך שמשפחת סבאג מפונה מביתה בשייח' ג'ראח לאחר שנקבע שהשטח היה שייך ליהודים לפני 1948, ואילו למשפחת סבאג לא ניתן לחזור לביתה המקורי ביפו.

ההפגנה התכנסה ברחוב הסנה בשכונת עג׳מי, שם גרו הוריו של מוחמד סבאג עד שנת 48׳. "גרנו כאן עד המלחמה, ובגלל המלחמה נאלצנו לעזוב לירושלים", אמר סבאג. "רוצים לעשות לנו נכבה שניה ולסלק אותנו מהבתים בשייח׳ ג׳ראח. אבל אנחנו מקווים שהלחץ הפנימי והבינלאומי יגרום לממשלת ישראל לעצור את הפינוי שלנו ושל משפחות אחרות. המפגינים קראו קריאות נוסח "מיפו לשייח׳ ג'ראח, לא נפסיק ולא נברח" ו"מירושלים ועד לכאן, הגירוש הוא מסוכן".

מוחמד סבאג (מימין) בפתח בית המשפחה בשכונת עג'מי ביפו. דיירת יהודיה בבניין גילתה הבנה (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

מוחמד סבאג (מימין) בפתח בית המשפחה בשכונת עג'מי ביפו. דיירת יהודיה בבניין גילתה הבנה (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

אחת הדיירות בבניין בעג'מי, צעירה יהודיה בשנות ה-20, יצאה לרחוב ושאלה על מה ההפגנה. בעודו תולה שלט על הבניין, סיפר לה סבאג על ההיסטוריה של משפחתו. לפחות מתגובתה, נראה שהאבסורד שפלסטינים מגורשים מביתם לטובת מתנחלים בשם זכות הקניין של יהודים לפני 1948, בעוד להם אסור לשוב לבתיהם הקודמים – יכולה לגעת גם בישראלים שאינם פעילי שמאל מושבעים. לפני עשור, המאבק של תושבי שייח' ג'ראח נגד הפינויים צבר תאוצה, יצר לחץ בינלאומי נרחב, והביא לעצירת הפינויים למשך שמונה שנים. כעת מקווים הפעילים לשחזר את ההישג.

עוברי אורח התעניינו בקבוצה הגדולה, שצעדה ברחובות החשוכים של שכונת עג׳מי בין בנייני היוקרה שנבנו בה בשנים האחרונות. מהצד, צעדת המחאה נראתה כמו סיור תיירותי לילי ביפו. "תהיו חזקים", קרא אחד התושבים לעבר הצועדים, כשהבין שמדובר בהפגנה.

מפגינים צועדים ברחובות עג'מי. "נגד האפליה והאפרטהייד (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

מפגינים צועדים ברחובות עג'מי. "נגד האפליה והאפרטהייד (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

"איפה שאנחנו עומדים, היו בתים והאדמות שלנו", אמר סלאח דיאב, תושב שייח' ג'ראח שגם ביתו נמצא בסכנת פינוי. "גירשו אותנו מכאן בנכבה, אבל זה לא מספיק. עכשיו, אחרי 70 שנה, רוצים לגרש אותנו גם מהבית שלנו בשייח׳ ג׳ראח". כמו משפחת סבאג, גם משפחתו של דיאב חיה ביפו עד 48׳. "אחרי שהתחלנו חיים חדשים במזרח ירושלים, רוצים לפנות עכשיו 28 בתים בשכונה. אך לא תהיה עוד נכבה, נמשיך לפעול נגד האפליה והגזענות". דיאב הזמין את הנוכחים להשתתף במשמרת המחאה השבועית בשכונה, המתקיימת מדי יום שישי בשעה 15:00.

משם צעדו המפגיניםו לבית ברחוב קדם 11, שם גרו סבו וסבתו של מוחמד סבאג. "אנחנו רואים כאן את העוול, את האפליה, ואת האפרטהייד", אמר ח"כ מוסי רז ממרצ שהצטרף לצועדים. "מפנים פלסטינים מבתיהם, בעוד אנשים הקוראים לעצמם יהודים משתלטים על נכסים לא להם. ראיתי השבוע את המשפחה שגורשה בבכי מביתה בעיר העתיקה בירושלים. אני רוצה שנאמר למשפחת סבאג: בשייח׳ ג'ראח זה לא יקרה".

כשהמפגינים החלו להתפזר, הגיעו למקום מספר שוטרים, שהתעקשו שהאירוע המחאה לא חוקי ודורש רישיון. חבר מועדת העיר, עבד אבו שחאדה, ניסה להסביר לשוטרים שהאירוע כבר הסתיים ושהנוכחות שלהם רק מעכבת את פיזורו, אבל השוטרים התעקשו: "אם היינו מגיעים לפני חצי שעה, היינו מפזרים אתכם", אמר אחד מהם. בסוף הצעדה, סאלח דיאב סיכם את התחושה: "הכי קשה לחזור למקום שממנו גירשו אותך. אתה בא לבקר ורואה שזרקו אותך ושמישהו אחר חי במקומך".

 

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מרצים רבים תמכו במכתב הנזיפה במרצה בגלל הדעות שלה על 7 באוקטובר. סטודנטים באוניברסיטה העברית מפגינים למען הדחתה של פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן (צילום: חיים גולדברג / פלאש 90)

מרצים רבים תמכו במכתב הנזיפה במרצה בגלל הדעות שלה על 7 באוקטובר. סטודנטים באוניברסיטה העברית מפגינים למען הדחתה של פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן (צילום: חיים גולדברג / פלאש 90)

אקדמיה שלא יוצאת נגד ההרג והדיכוי לא ממלאת את תפקידה

כשהופיע איום על ביטול פרסי ישראל, האקדמיה בישראל הזדעקה. אבל היא בוחרת למלא את פיה מים ביחס לזוועות בעזה, ואפילו עוזרת בסתימת הפיות של סטודנטים ומרצים פלסטינים. ככה לא עושים אקדמיה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf