newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מערכת בחירות לא תקנה לנתניהו חסינות מפני חקירה, משפט או הרשעה

יתכן שבתוך זמן קצר כל סיפור הקדמת הבחירות יתברר כעורבא פרח. יתכן שמדובר בבלון ניסוי שמפריח נתניהו כדי להפעיל לחץ על היועץ המשפטי לממשלה להקפיא את החקירות נגדו. כך או כך צריך להבהיר: מערכת בחירות איננה עיר מקלט

מאת:

כותב אורח: דניאל חקלאי

בלא קשר לגורלם המטריד של עובדי רשות השידור, לגורלם המטריד לא פחות של מגוייסי תאגיד השידור הישראלי, לגורלו המטריד במיוחד של השידור הציבורי בישראל ולגורלם האישי המסעיר של משה כחלון או יאיר לפיד או אפילו נפתלי בנט, חשוב לזכור את ההנחה הבלתי מופרכת שלפיה נתניהו מפריח את בלון הקדמת הבחירות בשל רצונו ללחוץ על היועץ המשפטי לממשלה להקפיא ככל הניתן את חקירות המשטרה בענייניו ולדחות עד אין קץ את ההכרעה האם להגיש כנגדו כתב אישום אם לאו.

לכן חשוב להבהיר את הדברים החוקתיים הבאים. הם חשובים גם בהנחה שבלון הקדמת מועד הבחירות יתפוצץ לנו בפנים בעוד יומיים או בעוד שעתיים או בעוד דקה ורבע.

אז ככה:

1. אין שום מניעה חוקית להמשיך לחקור ראש ממשלה (לרבות כזה שמציג את מועמדותו לתפקיד פעם נוספת) בחשד לביצוע עבירות פליליות גם במהלך מערכת בחירות.

2. אין שום מניעה חוקית להחליט במהלך מערכת בחירות על הגשת כתב אישום כנגדו בכפוף לשימוע.

3. אין שום מניעה חוקית לערוך לו שימוע בלשכת היועץ המשפטי לממשלה במהלך מערכת בחירות.

4. אין שום מניעה חוקית להגיש כנגדו כתב אישום ולערוך לו משפט פלילי במהלך מערכת בחירות.

5. אין שום מניעה חוקית להרשיע אותו במהלך מערכת בחירות אם יוכח מעבר לכל ספק סביר שביצע את העבירות המיוחסות לו בכתב האישום.

6. וגם אין שום מניעה חוקית לגזור את עונשו לאחר שמיעת הטיעונים לעונש במהלך מערכת בחירות.

> פרס ישראל למתנחל מעיר דוד שפיצח את השיטה

אין שום מניעה חוקית להגיש כנגדו כתב אישום ולערוך לו משפט פלילי במהלך מערכת בחירות. בנימין נתניהו (מרק ישראל סלם/פלאש90)

אין שום מניעה חוקית להגיש כנגדו כתב אישום ולערוך לו משפט פלילי במהלך מערכת בחירות. בנימין נתניהו (מרק ישראל סלם/פלאש90)

7. נכון שמערכת הבחירות מחייבת את היועץ המשפטי לממשלה בזהירות מוגברת בטרם יכריע אם הראיות המצויות בידי משטרת ישראל מניחות תשתית להגשת כתב אישום בכפוף לשימוע כנגד ראש ממשלה מכהן שמציג את מועמדותו לתפקיד פעם נוספת (וכנגד כל מועמד אחר לתפקיד).

8. הזהירות המוגברת נובעת מכך שהכרעה בדבר זהות ראש הממשלה מצויה בידי אזרחי המדינה (באמצעות הבחירות לפרלמנט בשיטת הדמוקרטיה הפרלמנטרית הנהוגה בישראל) ולא בידי ראש התביעה הכללית.

9. אבל זהירות מוגברת זו אינה יכולה לשמש עיר מקלט לראש ממשלה מכהן שמציג מועמדות לתפקיד פעם נוספת (או לכל מי שמציג את מועמדותו לתפקיד).

10. נהפוך הוא: כדי שלא ייבחר ראש ממשלה שביצע עבירות פליליות בעטיין לא נשפט וכדי שלא ייבחרו שרים וחברי כנסת שביצעו עבירות פליליות בעטיין לא נשפטו – זוהי חובתה של משטרת ישראל לחקור חשד ממשי לביצוע עבירות פליליות בידי פוליטיקאים בכירים (בוודאי כשמדובר בראש ממשלה מכהן ובוודאי ובוודאי כשמדובר במי שמעמיד עצמו שוב לבחירה לתפקיד הכי חשוב והכי משפיע במדינה).

11. ולכן זו חובתה של פרקליטות המדינה ללוות את החקירה בצורה מעמיקה בפיקוחו של היועץ המשפטי לממשלה.

12. ולכן זו חובתו של היועץ המשפטי לממשלה לוודא שהחקירה מתבצעת במקצועיות ובענייניות ובמנותק מלחצי השררה.

13. ומעל הכל: לכן זו חובתו של היועץ המשפטי לממשלה לבחון בתום החקירה במקצועיות וללא משוא פנים האם מצויות בידי המשטרה ראיות שמניחות תשתית להגשת כתב אישום (זהו "מבחן דיות הראיות" שפירושו: האם מונחות לפני ראש התביעה הכללית שהנו היועץ המשפטי לממשלה ראיות לכאורה שמאפשרות הרשעה בעבירה פלילית אם בית המשפט יקבל אותן ויקבע שהן מהימנות).

הדברים שאני כותב כאן הם לא הברקת הדור ולא גאונות יוצאת דופן. הם אמורים להיות מושכלות יסוד במשטר דמוקרטי. בהנחה שהמשטר בישראל הנו משטר דמוקרטי, כמובן.

דניאל חקלאי הנו בעל משרד עריכת דין בתחומי המשפט הפלילי, הצווארון הלבן, וועדות החקירה וייצוג נפגעי עבירה.

> צדק נוסח ישראל: באסל גטאס ייענש יותר מאלאור אזריה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf