newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בעזה, קולות המלחמה מעוררים זיכרונות טראומתיים מקיץ 2014

ארבע שנים אחרי המלחמה ההיא, תושבי עזה עדיין חיים בין חורבות הבתים שלא הצליחו לשקם בגלל המצור על הרצועה. כעת, קולות ההסלמה המסתמנת בפתח מעוררים מחדש את החרדות

מאת:

בכפר אבסאן שבדרום רצועת עזה, משפחתו של חוסיין שאהין עדיין חיה בין הריסות. ביתם נהרס במהלך המלחמה על עזה ב-2014, והם לא בנו אותו מחדש מאז.

מאז החלו צעדות השיבה בעזה לפני מספר חודשים, ישראל הגיבה בכוח רב, והמתח שוב גואה. על פי הדיווחים, ישראל וחמאס נמצאות בשלב מתקדם של משא ומתן להפסקת אש, אבל חוסר הוודאות המתמיד לגבי השאלה אם המצב ישתפר או יחמיר, או אם תושבי עזה צריכים להתכונן להסלמה נוספת, מעורר חרדות רבות. המערכה הצבאית של 2014 על עזה ותוצאותיה עדיין רודפות את התושבים ברצועה, והאפשרות של פריצת מלחמה נוספת מעוררת זיכרונות קשים.

שאהין, 38, גר עם אשתו סמאהר אבו ג'מיע, 33, ובתם הפעוטה סלמה באוהלים שהקימו באמצע החורבות. אחרי המלחמה ב-2014, הם פנו למשרד הפלסטיני לדיור ועבודות ציבוריות בעזה בבקשה לסייע להם בבניית ביתם מחדש, ללא הועיל.

"כבר ארבע שנים שאנחנו חיים ואוכלים בין ההריסות", אומרת סמאהר. "הלכנו למשרד הממשלתי כדי לדרוש שיזרזו את בניית הבית שלנו, אבל לצערי עומדים בפניהם הרבה מכשולים" היא מוסיפה, בהתייחס למגבלות שמטילה ישראל על הכנסת חומרי בנייה לרצועה.

משפחת שאהין אוכלת על חורבות ביתה. (צילום: מוחמד אל-חג'ר)

מאז המלחמה ב-2014, ישראל השעתה מספר פעמים את יבוא חומרי הבנייה לרצועה, מה שגרם ליצירת "פקק" בקידום פרוייקטים של שיקום הבתים שנהרסו. המגבלות שישראל מטילה נעות מסגירת מעבר כרם שלום עד לאיסור על הכנסת חומרים כגון מלט וצינורות, הפחתת מספר המשאיות שמורשות להיכנס לרצועה עם חומרי הבנייה, ואף הפסקת אספקה של חשמל, מים ודלק. על פי סגן השר לענייני דיור ועבודות ציבוריות, נאג'י סרחאן, עד יולי 2018, 9,000 מתוך 11,000 הבתים שנחרבו כליל במהלך המלחמה האחרונה נבנו מחדש, ומחצית מ-160,000 הבתים שניזוקו שופצו.

המצב הפוליטי השפיע גם על תורמים, שיודעים כי המצור מקשה מאוד על שליחת מוצרי הבנייה הבסיסיים ביותר לרצועה. לדברי סרחאן, הרבה יוזמות בינלאומיות של גיוס כספים לצרכי בנייה ושיקום לא צלחו. נכון לחודש שעבר, הוא מוסיף, גויסו רק 40 אחוזים מתוך 4 מיליארד דולר שנקבעו למטרה זו. "תושבי עזה לא רוצים מלחמה, הם הקורבנות של מצור החנק הישראלי שהחריף לאחרונה", הוא אומר.

החידלון מלווה בתחושות של יאוש. כאשר מבטיחים לאנשים שוב ושוב שיקום ותנאי מחיה טובים יותר אבל ההבטחות לא מתממשות, אנשים מאבדים תקווה. כשחולפות ארבע שנים והחיים נשארים כשהיו, הרבה יותר קשה להיאחז בתקווה. תושבי עזה נאבקים לא רק כדי לשקם את בתיהם שנהרסו, אלא גם את חייהם.

שכונת שוג'אעיה היתה אחד המוקדים שספגו את מירב הפגיעות והאבדות: על פי נתוני האו"ם, 507 איש נהרגו שם במלחמת 2014 ואלפים נפצעו. באותו קיץ, מועין חילס נמלט מההפגזות בשוג'אעיה ביחד עם משפחתו בת שש הנפשות, ומצא מקלט באחד מבתי הספר של אונר"א בשכונת החוף אל-רמאל. בנותיו, איה בת השמונה ומרים בת ה-11, קיבלו טיפול פסיכולוגי בגלל הטראומה שחוו, אבל גם היום, כשהן שומעות קולות של הפגזות, הן חוזרות למלחמה ההיא. "אני עומד חסר אונים מול הצרחות שלהן", אומר חילס. "איה היתה בת ארבע, אבל היא לא שוכחת את האימה. מרים שמעה את המטוסים והטנקים, זאת חוויה מבעיתה עבור ילדים. הן לא רוצות מלחמה. הן רוצות לחיות את חייהן כמו שהן רואות בסרטים מצויירים".

לדברי פאדל אשור, פרופסור לפסיכיאטריה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת אל-אזהר, כעת, כשמלחמה נוספת מסתמנת אולי בפתח, תסמינים פוסט-טראומתיים מתעוררים שוב אצל תושבי עזה. הטראומה, לדבריו, היא חוצות גילאים ודורות, ומאות מטופלים ביקרו במרפאתו בחודשים האחרונים. "קולות של טיסות סיור לצד החדשות המדאיגות יוצרים מצב של חוסר יציבות. הם מעוררים סימפטומים קודמים של הלם וחרדה", מוסיף אשור.

עד יולי 2018, 9,000 מתוך 11,000 הבתים שנחרבו כליל במהלך המלחמה האחרונה נבנו מחדש, ומחצית מ-160,000 הבתים שניזוקו שופצו. פלסטיני יושב בחורבות ביתו שנהרס במהלך המתקפה הישראלית בשכונת אל-טופא בעזה, ה-16 ליולי, 2014 (אן פאק/אקטיבסטילס)

עלי אכרם אבו שנב, בן 21 משכונת שוג'אעיה, ראה את סבתו ודודו נהרגים במלחמה ב-2014. "היינו בבית המשפחה עם 17 איש, רובם ילדים. אבי החליט לשלוח אותנו החוצה בשלוש קבוצות, כדי שנוכל לעזוב עם מינימום פגיעות בנפש. כשאנחנו יצאנו, ההפגזות התגברו", הוא נזכר. בעודו נמלט מההפגזות עם אחותו הצעירה, הוא ראה כיצד הבית קורס ומוחץ את סבתו ודודו. "הייתי בהלם אבל המשכתי לרוץ הרחק מהבית ומהגופות של סבתא שלי ודודי עד שהגעתי לאמבולנס, שלקח אותי לבית חולים שיפא", הוא מספר. אבו שנב התקשה להשלים את התואר בגלל תסמונות פוסט-טראומתיות, אבל ביולי השנה הוא סיים בסופו של דבר בהצטיינות את התואר במכללה האקדמית למדעים ישומיים.

עבור אנשים כמו אבו שנב שהצליחו להמשיך בחייהם למרות הטראומה, האפשרות של מלחמה נוספת משמעותה סכנה מוחשית לאבד את כל מה שהצליחו להשיג מאז. "אני לא מתכחש לפחד מפני המלחמה כשעדיין לא התאוששנו מזיכרונות המלחמה הקודמת", אומר אבו שנב. "אפילו את הבתים שלנו ושל רבים אחרים עוד לא סיימנו לשקם".

אמג'ד יאע'י, עיתונאי תושב רצועת עזה. המאמר התפרסם במקור באנגלית באתר מגזין 972+

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf