newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"אמרו לנו בשב"כ: 'לא מעניין מה יש בספר, מעניין מי כתב אותו'"

אירוע השקת ספר ילדים של האסיר הפוליטי וליד דקה במתנ"ס בבאקה אל גרביה, המתאר את סבלם של ילדי אסירים פוליטיים, הועבר למקום פרטי בעקבות לחצים של גורמים מהימין. "החוק איתנו. מדובר בעוד מקרה התנכלות לאסיר פוליטי", אומרים המארגנים

מאת:

אירוע השקת ספר ילדים חדש של האסיר הפוליטי וליד דקה, שהיה מתוכנן להתקיים במרכז קהילתי בבאקה אל גרביה ביום חמישי הזה (11.10), הועבר לאולם פרטי בעקבות לחצים של גורמי ימין, משפחות שכולות, המשטרה ושר הפנים אריה דרעי.

בימים האחרונים מתחוללת סערה סביב אירוע השקת ספרו של דקה, "סיפורו של סוד הזית", שיצא לאור כבר לפני כארבעה חודשים ובינתיים הושק ברמאללה ובשכם. אמש הודיע שר הפנים כי השקת ספר של "המחבל" וליד דקה, המרצה מאסר עולם על מעורבותו בחטיפת החייל משה תמם, לא תתקיים ב"מבנה השייך לרשות מקומית". בנוסף, אתמול גם הגיע אחיו של דקה ומארגן האירוע, אסעד דקה, לתשאול בתחנת עירון. בהחלטה משותפת עם מנהל המתנ"ס בבאקה, הוחלט להעביר את האירוע למקום פרטי. נכון לרגע זה, האירוע יתקיים באולם "ליאלינא" בבאקה אל גרביה.

בהשקת הספר אמורים להשתתף דוברים פלסטינים וישראלים. ביניהם ראש עיריית באקה, מורסי אבו מוך; עומר ח'מאיסי, מנהל עמותת "אל מיזאן" לזכויות אדם; ד"ר ענת מטר, מרצה באוניברסיטת תל אביב; עפרה ישועה ליית, עיתונאית וחוקרת, ועוד.

וליד דקה, פלסטיני אזרח ישראל, נשפט והורשע ב-1986 בבית משפט צבאי בלוד, ב"מעורבות בחטיפת ורצח החייל משה תמם", כלומר, לא בפעולת הרצח עצמה. דקה אפילו לא היה נוכח בזמן מותו של תמם. הוא הואשם שנתן את הפקודות לחוליה, כשהיה פעיל בחזית העממית. דקה מכחיש את מעורבותו בחטיפה. לאחר זמן המפלילים שלו טענו כי הודאותיהם נלקחו בעינויים אולם בקשתו של דקה למשפט חוזר מעולם לא התקבלה. כיום, דקה אף מעיד כי הוא שינה את עמדותיו, הצטרף לבל"ד בשנות ה-90 וכעת רואה את ניהול המאבק הפלסטיני בצורה אחרת לחלוטין. ספרו החדש מבקש להאיר את הזרקורים על הסבל אותו עוברים ילדי האסירים הפלסטינים, שבמקרים רבים מנועים מלבקר את אביהם. לפני קצת יותר משנתיים, דקה היה באמצע הסערה שהתחוללה סביב הצגה בהשראת כתביו מהכלא.

"כשפנינו אז למנהל המתנ"ס, לפני תקופה", אומר אסעד דקה, "הוא הבין שיהיו עליו לחצים ובכל זאת לא התנגד לקיום האירוע, להיפך. אלא שבימים האחרונים, כתוצאה מלחצים מאוד כבדים המופעלים עליו, הוא ביקש שנמצא פתרון. הוא אמר לי שכבר 18 שנים הוא במתנ"ס ושיש לו מאות מועסקים והוא מפחד מעונש תקציבי שיפגע בהם. אתמול ישבנו ביחד והחלטנו להעביר את האירוע למקום אחר".

וליד דקה (צילום באדיבות המשפחה)

מעולם לא הורשע ברצח. וליד דקה באחד מהדיונים בבית המשפט (צילום באדיבות המשפחה)

אלא שלפי דקה, הסיפור לא נגמר כאן. "עכשיו אני מבין שגם על בעלי האולם הפרטי מופעלים לחצים. המשטרה התקשרה אלי הבוקר, וזה אחרי שהייתי אצלם אתמול בתחנת עירון, ושאלו אותי אם האירוע עדיין מתקיים. מהשאלה שלהם אפשר להבין שהם מחכים שהלחצים שלהם יעבדו שוב". דקה מבקש לציין כי חוקית, אין באפשרות המדינה למנוע את האירוע אך הלחצים שהימין והמשטרה מפעילים מצליחים להפחיד אנשים.

"שאל אותי אתמול נציג שב"כ שהיה במשטרה 'מה יש בספר?', אמרתי לו שמדובר בסיפור ילדים ונתתי לו אותו. אז הוא אמר לי 'לא מעניין אותי מה יש בספר, אלא מי כתב את הספר'".

"ברור שמדובר בהתנכלות לוליד", אומרת עורכת הדין נאדיה דקה, קרובת משפחתו של וליד. "הספר הוא למעשה סיפור על בנו של אסיר פוליטי המנוע מלבקר את אביו. הילד מחליט ביחד עם עץ זית וחיות שהן חברות שלו, לנסות ולבקר את אביו בכלא בהיחבא. ברור שזה סיפור שהוא פרי דמיונו של וליד, ואין כאן שום הסתה או קריאה לאלימות, להיפך. הספר הומני מאוד ומתאר את הסבל של ילדים שהצבא מונע מהם לבקר את אביהם בכלא בגלל סיבות פוליטיות.

"אני בעצמי ייצגתי משפחות פלסטיניות מהגדה שילדיהן לא הורשו לבקר את אביהם. הצבא הרי לא אמור למנוע היתרי כניסה מילדים מתחת לגיל 16, אבל ברגע שהם מגיעים למחסום, מונעים מהם להיכנס. היו לי גם מקרים בהם מנעו מפעוטות בני שנתיים ושלוש להיכנס. הצבא כל פעם מתרץ את זה כ'טעות', ברגע שאנחנו לוקחים אותו לבית המשפט. אבל כמה טעיות כאלה יכולות לקרות? ברור שמדובר בסיבות פוליטיות וממש לא 'ביטחוניות'. זו התנכלות ועונש לאסירים פוליטיים".

בינתיים, גם אסעד דקה וגם נדיה מעידים כי רבים פנו אליהם בימים האחרונים בבקשה להשתתף באירוע. "אפילו החוקר במשטרה אמר לי 'תראה איך פרסמנו לכם את האירוע'", צוחק אסעד. "ברור לי שהחוק לצידנו ושאנחנו לא עושים שום דבר לא חוקי, ובכל זאת אני אישית מתלבט גלבי האירוע כי ההסתה של הימין עלולה להיות מסוכנת. נראה מה יהיה בימים הקרובים".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf