newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

רשמית: מח"ש סגרה את התיק נגד השוטר שירה למוות בצעיר מרהט

קליע עם דנ"א של הצעיר, סאמי אל-ג'עאר, נורה מנשקו של השוטר ונמצא בזירה. השוטר טען שנפלט לו כדור. מח"ש החליטו שאין מקום להעמידו לדין, גם לא על גרימת מוות ברשלנות

מאת:

ב-14 בינואר בשנה שעברה, במהלך פשיטה משטרתית בשכונה 26 בעיר רהט, ירה שוטר ממשטרת רהט כדור מנשקו והרג את סאמי אל-ג'עאר, צעיר בן 22, שחזר מעבודתו. בתחילה השוטר היורה שיקר לגבי נסיבות האירוע, אולם כחודש לאחר מכן הוא הודה במעורבות בירי, נעצר לחקירה, אך שוחרר תוך זמן קצר למעצר בית. מאז הוחזר לעבוד לצד מפקד מחוז דרום במשטרה. על נסיבות המקרה ניתן לקרוא בהרחבה כאן.

בדצמבר האחרון פורסם בשיחה מקומית כי תיק החקירה צפוי להיסגר "מחוסר ראיות".  כך נמסר על ידי ראש המחלקה לחקירת שוטרים, אורי כרמל, למשפחת ההרוג. לאחר הפרסום משרד המשפטים טען כי "לאחר שנמצא כי השיח עם המשפחה השכולה לא מוצה, הוחלט להשהות בשלב זה את קבלת ההחלטה בתיק". ההודעה אכן הועברה לפרקליט אשר ייצג את המשפחה, אך זה לרוע המזל נפטר זמן קצר לאחר מכן.

"הארץ" מפרסם עתה כי בתחילת פברואר שלחה המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) לארגון "מיזאן לזכויות אדם" מכתב בו נמסר כי התיק החקירה נסגר, זאת בלי להודיעה למשפחה. ארגון מיזאן טוען מצדו כי לא קיבל את המכתב, וממילא ייצג את אל-ג'עאר לתקופה קצרה לפני כשנה אך מאז לא היה צד בתיק.

ראיון עם חאלד אל-ג'אהר, אבי ההרוג:

קשה שלא לתהות על ההתנהלות של מח"ש, אבל יותר מכך על סגירת התיק. כרמל עצמו סיפר כי אינו מאמין לשוטר, שזה לא מפתיע בהתחשב בתוצאות בדיקת פוליגרף שנערכה לו. תחילה נשאל האם ירה לכיוון בני-אדם. הוא ענה שלא, בהתאם לגרסתו כי ירה באוויר כמו חבריו, בשאלה זו הוא נמצא דובר שקר. לאחר שהבין כי נתפס בשקר, ובהתייעצות עם עורך דינו, הוא שינה את גרסתו לכך שירה באוויר ותוך כדי שהחזיר את הנשק לנרתיקו נפלט לו כדור. עוד טען השוטר כי בתחילת העדות הוא פחד ולכן שיקר.

אז נשאל האם ירה לעבר סאמי אל-ג'עאר, הוא טען שלא ונמצא דובר אמת. ההסבר לכך פשוט: השוטר לא הכיר את סאמי אל-ג'עאר, ולא ידע איך הוא נראה. שאלה כזו לא הייתה צריכה כלל להשאל מבלי לבדוק קודם לכן האם הוא יודע מי הוא  סאמי אל-ג'עאר.

שאלה זו מיותרת מסיבה נוספת. בזירה נמצא קליע שעליו נותר דנ"א של סאמי אל-ג'עאר, והקליע תואם לנשקו של השוטר. בעוד שבדיקות פוליגרף אינן קבילות בבית המשפט, הבדיקה הזו מצביעה על כך כי שוטר זה, ולא אחר, אכן ירה ופגע בסאמי אל-ג'עאר.

על סמך פרטים אלו לא ניתן לקבוע האם קיים סיכוי סביר להרשעה בחשד להריגה, אך לכל הפחות מדובר ברשלנות שהביאה למותו של אדם חף מפשע, ויש לתת עליה את הדין. גם פליטת כדור ברשלנות יכולה להביא להרשעה בהריגה, כפי שמוכיחים מקרים קודמים. קשה להבין איך במצב הזה בכל זאת נקבע כי אין די ראיות להגשת כתב אישום אפילו בעבירה מופחתת.

ממח"ש נמסר בתגובה לידיעה בהארץ:""בדצמבר 2015 במהלך פגישה עם אביו של המנוח סמי אל-ג'עאר ועם עורך דינו של האב, הובאה לידיעתם תמונת הראיות בתיק כפי שנתגבשה לאחר חקירת מח״ש. בתום הפגישה הוצע לעורך הדין לקבל לידיו העתק מחומר החקירה על מנת שיוכל לטעון טענותיו, ככל שיחפוץ בדבר, במסגרת ערר על ההחלטה בתיק, והובהר כי מח״ש פתוחה לשקול מחדש בנפש חפצה כל טענה שתוגש".

> לראשונה: סרבנית מצפון טרנסג'נדרית נשלחה למאסר

תהלוכת מחאה ברהט. המפגינים צעדו מביתו של סמי אל ג'אער וביתו של סמי זיאדנה. (אקטיבסטילס)

תהלוכת מחאה ברהט. המפגינים צעדו מביתו של סאמי אל-ג'אער וביתו של סמי זיאדנה. (אקטיבסטילס)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf