newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פעילים פלסטינים וגורמי ימין לוחצים למנוע כנס השקה של יוזמת שלום חדשה

כנס היסוד של תנועה חדשה, "שתי מדינות מולדת אחת", אמור להתקיים בשבוע הבא. אלא שלחצים של פלסטינים וחרדים עשויים לגרום להחלפת המקום ומשתתפים ביטלו הגעתם. הפעילים: היוזמה מכשירה את ההתנחלויות. ביוזמה מגיבים: מדובר בחופש תנועה בכל הארץ, למתנחלים ולפליטים

מאת:

כנס השקה של יוזמת שלום חדשה ומקורית, שאמור להתקיים בשבוע הבא, סופג ביקורת קשה ומחאה מצד פלסטינים וגורמי ימין. אלה גרמו למספר ביטולים של משתתפים ומעמידים את קיום הכנס עצמו בסכנה.

הכנס אמור להתקיים בבית מלון בפאתי בית ג'אלה, ופעילים פוליטיים פלסטינים, בעיקר אנשי המאבק העממי שפועלים בעצמם גם עם ישראלים, לוחצים על בעלי המלון לבטלו, והודיעו שאם יתקיים יפגינו בכניסה וינסו למנוע כניסת משתתפים ללא אלימות. לאחר שהתחילו הלחצים ביטל את השתתפותו בכנס יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, וכך גם קדורה פארס, בכיר אש"ף ובעבר שר בממשלת הרשות. במקביל, גורמי ימין בעולם החרדי לוחצים על בכירת ש"ס עדינה בר-שלום ועל העיתונאי החרדי הוותיק הרב משה גרילק לבטל גם כן.

יוזמת "שתי מדינות מולדת אחת" הוקמה על ידי העיתונאי הישראלי מירון רפפורט והפעיל הפוליטי הפלסטיני עאוני אל-משני, שישב בכלא הישראלי 12 שנים, וכותב באופן קבוע בתקשורת הפלסטינית. השניים אספו סביבם קבוצת דיונים שכללה פלסטינים וישראלים מהשטחים ומתוך ישראל, וניסו לגוון את הקבוצה באמצעות שילוב מתנחלים, חרדים ותושבי פריפריה.

מסמך העקרונות שהפיקה הקבוצה, ושאמור להיות מוצג במסגרת הכנס, מתבסס על הרעיון של חלוקת הארץ לשתי מדינות, אך תוך שמירת גבולות פתוחים, חופש תנועה והכרה בכך שהארץ כולה היא מולדתה של שני העמים. למעשה מדובר במעיין קונפדרציה בין המדינות. המשמעות מרחיקת הלכת ביותר של היוזמה היא בעצם עסקה שבה מצד אחד מתנחלים יוכלו להשאר בתוך שטחי המדינה הפלסטינית, אך לא להיות אזרחיה, ופליטים פלסטינים יוכלו לגור בישראל, אבל כאזרחי המדינה הפלסטינית (פרטים נוספים על היוזמה עצמה – בהמשך).

> מפחדים מחלוקת ירושלים? בקפריסין זה דווקא עבד

החומה באזור בית ג'אלה (אורן זיו / אקטיבסטילס)

חומת ההפרדה באזור בית ג'אלה, בצמוד למלון אוורסט, בו אמור להתקיים כנס "שתי מדינות מולדת אחת" (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מכשירים התנחלויות

כנס היסוד של היוזמה נקבע להתקיים בבית המלון "אוורסט" בפאתי בית ג'אלה, ליד מחסום המנהרות, מיקום שאליו יכולים להגיע גם פלסטינים מהשטחים וגם אזרחים ישראלים. המועד נועד לציין 48 שנה לכיבוש השטחים. בין באי הכנס היו אמורים לשאת דברים שני המייסדים וכן עודה ובר שלום, ובין האורחים נמנו גם פארס וגרילק, אלמנתו של הרב מנחם פרומן, הדסה פרומן, פרופ' אורן יפתחאל מאוניברסיטת בן גוריון, איש מנגנוני הביטחון של הרשות לשעבר מוניר אל-עבושי, מועמד מרצ בבחירות האחרונות מעוטף עזה, אבי דבוש, ד"ר תאבת אבו-ראס מקרן אברהם ועוד.

אלא שביום חמישי פורסמה ידיעה על הכנס באתר News1, שם תוארה השתתפותה של בר שלום כביטוי לעמדותיו השמאליות-לכאורה של יו"ר ש"ס, אריה דרעי. מאז הפרסום מופעלים לחצים משמעותיים של גורמי ימין חרדים על בר שלום ועל גרילק לבטל את השתתפותם באירוע. את תגובותיהם של השניים לא ניתן היה להשיג.

קצת לאחר מכן, בשבת, נפתח אירוע פייסבוק מטעם ועדת התיאום של המאבק העממי, ועדת העל שמרכזת את הוועדות העממיות שפועלות נגד הגדר וההתנחלויות ברחבי הגדה המערבית. הוועדה, ובהמשך גם ראשי המועצה המתאמת הפלסטינית של יוזמת החרם, הודיעו על התנגדותם לכנס שמהווה "נורמליזציה" עם הכיבוש, הן בגלל אופיו והן בגלל תכניו, בדגש על ההכשרה בפועל של ההתנחלויות.

"אנחנו מאמינים שצריך לקדם יוזמות שלום רק על בסיס העקרונות המוכרים והמוסכמים, שכוללים שתי מדינות, הפסקת הפרות זכויות האדם של הפלסטינים, פירוק התנחלויות וזכות השיבה", אומר מחמוד זוערה, מהוועדה העממית של הכפר אל-מעסרה באזור דרום בית לחם, ופעיל הוועדה המתאמת, בראיון עם שיחה מקומית. "לא צריך יוזמות חדשות שיחליפו את החוק הבינלאומי. אנחנו מרגישים שיוזמות כמו זו נועדו רק להראות פנים יפות של ישראל, כניסיון לחמוק מלחץ בינלאומי. הם אפילו שילבו מתנחלים בצוות, כדי להראות שגם הם כאילו תומכים ב'תוכניות שלום'.

"אני בקשר עם מאות ישראלים, ותומך מאוד בעבודה משותפת עם ישראלים. אבל הדרך לעשות את זה היא דרך עבודה משותפת, בשטח, במאבק העממי המשותף. ישראלים צריכים לפעול בגלוי, תחת השמש, נגד פשעי הצבא והמתנחלים, ולא להסתתר במלון סביב שולחנות ולדבר יפה עם עוד יוזמה שבטח תיעלם בסוף כמו האחרות. רק מי שפעיל ביחד יכול לעשות גם פוליטיקה יחד. אשר לצד הפלסטיני, נכון שחלק מהדוברים הם בכירים בפתח, אבל אני לא מאמין שהם מייצגים את העמדה של התנועה שלהם באמת".

> איך ייראה פתרון המדינה האחת של הימין?

פועלי בניין פלסטינים בהתנחלות הר חומה, מזרח ירושלים (יותם רונן / אקטיבסטילס)

תשאר במקום. פועלי בניין פלסטינים בהתנחלות הר חומה, מזרח ירושלים (יותם רונן / אקטיבסטילס)

"הפוך מנורמליזציה"

מאז פתיחת העמוד בפייסבוק ביום שבת מפעלים הפעילים הפלסטינים לחצים על בעלי המלון לבטל את האירוע, וכאמור מארגנים הפגנה במקום אם הוא אכן יתקיים. בימים שחלפו מאז ההכרזה הודיע קדורה פארס שהוא לא ישתתף בכנס, ובראיון לשיחה מקומית אמר שלא ברור לו כלל איך שמו הגיע לרשימת המשתתפים. "המארגנים לא התנהגו בצורה מנומסת. הם הציגו לי את היוזמה פעם אחת, אמרתי שהמציאות מאוד רחוקה מלממש חלום כזה, ושאני עדיין תומך ביוזמת שתי המדינות הישנה. אני לא חלק מהקבוצה, וגם לא מתנגד מאוד למה שהם עושים, אבל לא ברור לי למה הם השתמשו בשם שלי".

אתמול (רביעי) הודיע גם איימן עודה שלא ישתתף. לא הצלחתי להשיג את תגובתו של עודה לדברים, אבל גורמים שונים בחד"ש אומרים שעודה לא היה מודע לכך שמדובר בהשקה של תנועה פוליטית חדשה וחשב שמדובר רק בכנס דיונים רגיל. מכיוון שהמפלגה לא החליטה על עמדתה ביחס לתנועה החדשה, עודה לא ישתתף באירוע.

מאז שנודע על הביטולים ועל הלחץ על המשתתפים שוקלים המארגנים מחדש את עצם קיום הכנס וכן את מיקומו. בהודעה לתקשורת שנשלחה אתמול על הכנס נעדר באופן בולט המיקום המתוכנן של הכנס.

"אנחנו כרגע ממשיכים כרגיל, גם אם אנחנו לא יודעים בדיוק איפה זה יהיה", אומר רפפורט. "מבחינת פתח אני יכול להגיד – לא בשמם – שההסכמה לזה באה הכי מלמעלה. לגבי התנחלויות – זה נכון שאנחנו מדברים על זכות התנועה בכל המרחב, גם ליהודים וגם לפלסטינים, גם למתנחלים וגם לפליטים. החזון הוא חופש מגורים לכולם בכל השטח, וזה משהו שערפאת עצמו דיבר עליו, אז אני לא רואה את הבעיה פה. אין גם אף הסכם עד עכשיו שדיבר ככה על זכות השיבה".

בתגובה לדבריו של פארס אומר רפפורט כי הוא ממילא היה אמור להיות רק אורח, ולא הייתה טענה שהוא מיוזמי התנועה.

"אני לא יודע מה נחליט מחר או מחרתיים, אבל בינתיים אנחנו ממשיכים", מוסיף אל-משני. "אנחנו נפגש עם הקבוצות של אנטי-נורמליזציה ו-BDS, אבל צריך להגיד כבר עכשיו שהכנס הוא לא נורמליזציה, כי הבסיס שלו זה סיום הכיבוש, ונורמליזציה זה לעשות שלום תוך שימור הכיבוש. זה בדיוק הפוך".


יוזמת הקונפדרציה: שתי מדינות מולדת אחת, רקע

כאמור, יוזמת "שתי מדינות מולדת אחת" הלכה והתבססה בדיונים בין ישראלים ופלסטינים בשלוש השנים האחרונות. באתר החדש של היוזמה, שהוקם לאחרונה, מתארים אותה מארגניה כמתווה לפיוס שמבוסס על הכרה בזיקה ההיסטורית, הדתית והתרבותית העמוקה של שני העמים לאותה הארץ, ישראל-פלסטין, וכן על הכרה בכך שבמצב העניינים הקיים שני הפתרונות המוצעים – שתי מדינות נפרדות או מדינה אחת בלבד – מובילים למבוי סתום.

המתווה מבוסס על הגדרה עצמית של ישראלים ושל פלסטינים, כל אחד במדינתו הוא, לצד זכות תנועה ומגורים חופשית והדדית בין הצדדים תוך כבוד לביטחון ולתרבות זה של זה. במסמך העקרונות נקבע כי שתי המדינות יהיו דמוקרטיות ומבוססות על שוויון וזכויות אדם, שכל מדינה תהיה ריבונית לתת אזרחות למי שתרצה (ישראל תוכל להמשיך לקיים את חוק השבות, ופלסטין – את חוק השיבה), ואזרחי המדינות יוכלו בתחילה לנסוע ולעבוד בין שתיהן ובהמשך גם לגור בהן כאחת. עם זאת, תושבים ישראלים בפלסטין ימשיכו להצביע בישראל, ופלסטינים בישראל יצביעו בפלסטין – הסדר שכנראה אמור להרגיע את חששם של ישראלים מההשפעה הדמוגרפית של מימוש זכות השיבה.

לפי המתווה ירושלים תשמש כבירה של שתי המדינות שמנוהלת באמצעות עירייה משותפת, שתי המדינות ישתפו פעולה בענייני ביטחון ומניעת אלימות וטרור, המיליציות של שתי הקהילות יפורקו מנשקן, ושתי המדינות יקיימו בית משפט משותף לזכויות אדם מעל בתי המשפט שלהן וישקיעו יחד בפיתוח כלכלת הארץ, בתשתיות ובמלחמה בעוני ובאי-שוויון.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> המלחמה של ידיעות אחרונות על החרם מפספסת את העיקר

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf