newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תפילה המונית וחגיגות בח'אן אל אחמר בעקבות הקפאת הריסת הכפר

אחרי שבמהלך השבוע האחרון הגיעו לכפר הבולדוזרים בליווי כוחות ביטחון רבים כדי להכין את הקרקע לגירוש, החלטת בג"ץ להקפיא את ההריסה חילצה מהתושבים אנחת רווחה. ח"כ טיבי: הקהילה הבינלאומית צריכה לעשות יותר, החברה הישראלית צריכה להתעורר

מאת:

מאות פלסטינים השתתפו בשישי בצהריים בתפילה המונית בכפר הבדואי ח'אן אל אחמר באזור מישור אדומים. בתום התפילה צעדו תושבי הכפר ופעילים פלסטינים, זרים וישראלים לכביש ירושלים-מעלה אדומים, וחסמו את התנועה למספר דקות.

אתמול (חמישי) בג"ץ הוציא צו מניעה ארעי להקפאת הריסת הכפר, בתשובה לעתירה של עורך הדין טאופיק ג׳אברין. העתירה, הנוגעת להצעת תוכנית בנייה לכפר, הוגשה בשם ועד התושבים, זאת לאחר שבג״ץ דחה במאי האחרון את עתירתם נגד הרס הכפר. המנהל האזרחי לא התייחס לתוכנית שהוגשה על-ידי התושבים, והעתירה החדשה דורשת מהמדינה לבדוק מחדש את האופציה של הסדרת הכפר במקום את הריסתו.

בשבוע האחרון החלו כוחות צבא ומשטרה בעבודות מסיביות לקראת ההריסה. בתחילת השבוע מודדים מיפו את בתי הכפר, וביום רביעי החלו עבודות תשתית במקום כדי להכין כבישי גישה בתוך הכפר, לאפשר מעבר לכוחות הפינוי וההריסה. באותו היום, נעצרו עשרה מפגינים ו-35 נפצעו במהלך מחאה בה חסמו את עבודת הדחפורים. גם אתמול (חמישי) נמשכו העבודות בכפר והוא הוכרז כשטח צבאי סגור – גם בפני דיפלומטים זרים שהגיעו לבקר בכפר.

חגיגות בח'אן אל אחמר בעקבות הקפאת ההריסה (אורן זיו/אקטיבסטילס)

חגיגות בח'אן אל אחמר בעקבות הקפאת ההריסה (אורן זיו/אקטיבסטילס)

חבר הכנסת אחמד טיבי הגיע למקום ואמר לקהל "אנחנו קוראים לאיחוד האירופי ולקהילה הבינלאומית להטיל סנקציות על ממשלת ישראל. סנקציות כלכליות, פוליטיות ומדיניות, עד שהם יחזרו בהם מהתוכנית המרושעת הזאת של פינוי הקהילה הבדואית מאזור E1".

מאוחר יותר, בחצר בית הספר שהפך למרכז הכינוס למתנגדים להריסה, אמר טיבי ל"שיחה מקומית": "בית הספר של הצמיגים הפך להיות סמל היוהרה, הגירוש והאטימות של ממשלת ישראל כלפי כל מה שהוא פלסטיני. הקונספט של הציונות שגירשה את הפלסטינים ב-1948 עם משאיות חוזר על עצמו כאן, הם רוצים לחזור על התמונה של גירוש תושבי הג׳האלין (שחיו במקום בנגב עד שנת 48 א.ז) וההכנות לכך בעיצומן".

באשר ללחץ הבינלאומי המסיבי שהופעל ביממה האחרונה על ממשלת ישראל אמר טיבי: "ככל שההתנגדות גוברת ויותר צדדים מצטרפים למאבק, בעיקר הקהילה הבינלאומית, ככה גובר הסיכוי לשנות את הגורל המר של הכפר. הקהילה הבינלאומית צריכה לעשות יותר, החברה הישראלית צריכה להתעורר. לא יכול להיות שמפנים כאן אנשים שמדינת ישראל הביאה אותם מתל ערד לפני שנים רבות, וכעת זורקים אותם לכל הרוחות כאילו לא מדובר בבני אדם".

לאחר התפילה, אותה הוביל המופתי של ירושלים, מוחמד חוסין, צעדו כמאה מפגינים וחסמו את כביש ירושלים-מעלה אדומים. בניגוד לאתמול, לא נכחו במקום כוחות צבא ומשטרה גדולים והדרכים לכפר לא נחסמו. השוטרים המעטים שהיו במקום כיוונו את התנועה, ולאחר זמן קצר המפגינים חזרו לבית הספר בכפר, שם נערכו ארוחת צהריים וריקודים כדי לחגוג את המניעה הזמנית של הרס הכפר. למקום הגיע גם עטאללה חנא, הבישוף של הכנסייה היוונית בירושלים, והרבנים אריק אשרמן וג'רמי מילגרום.

ח"כ טיבי בח'אן אל אחמר (אורן זיו/אקטיבסטילס)

תפילת שישי חגיגית בח'אן אל אחמר בעקבות הקפאת ההריסה (אורן זיו/אקטיבסטילס)

חגיגות בח'אן אל אחמר בעקבות הקפאת ההריסה (אורן זיו/אקטיבסטילס)

איברהים, תושב הכפר, סיפר על הרגשתו: "אני ממש שמח, לא ישנתי כל הלילה כי חגגנו, אני מקווה שזו רק ההתחלה ושהריסת הכפר תמנע לגמרי".

תושב אחר שחלף במקום אמר שהוא מרגיש כי החלטת בג״ץ מאתמול היא רק ניסיון ישראלי להרוויח זמן. "הם יעבדו בינתיים במקום אחר או יהרסו בתים אחרים. בכל מקרה הצו לא מונע מהם להמשיך בעבודת התשתית והכנת הכבישים לקראת ההריסה".

ג׳מיל ברגותי, פעיל פלסטיני שנכח בכפר בשבועיים האחרונים, סיפר על הרגע שבו שמע על צו המניעה: "הופתעתי ואני מאוד שמח על ההחלטה, אך העיכוב לא אומר שישראל ויתרה על הרצון להרוס את הכפר. נמשיך לקיים הפגנות הלא אלימות. אין ספק שהנוכחות של אנשים כאן, וחסימת העבודות בימים האחרונים תרמו ללחץ שהוביל להחלטה".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf