newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מדוע חיילים במדים אמריקאים לקחו חלק בפיזור הפגנה בשטחים?

חיילים במדי הסוואה אמריקאים הצטרפו השבוע לכוחות הצבא שפעלו בכפר קדום ולקחו חלק בפיזור הפגנה, תוך שימוש באמצעי ירי שונים. דובר צה"ל לא הגיב לשאלות בנושא. משרד ההגנה האמריקאי: לא מדובר בחיילי ארה"ב

מאת:

ביום שישי האחרון הופתעו תושבי כפר קדום לגלות כח חמוש, רעול פנים, הלבוש במדי הסוואה אמריקאים, שהצטרף לשאר הכוחות שירו לעברם גז מדמיע, כדורים מצופים בגומי, ותחמושת "טוטו" חיה. הכח, שהתמקם בגבעה החולשת על הכפר, התקדם לעבר בתי הכפר תוך ירי, ממש כמו שאר כוחות צה"ל ומג"ב שנכחו באותה הפגנה במדיהם הישראלים.

תושבי הכפר עורכים את ההפגנות האלה מאז חודש יולי של שנת 2011 בדרישה לפתוח את הדרך לשכם שנסגרה בהוראת הצבא הישראלי בשנת 2003, כביכול לצרכי בטחון, דבר שמאריך את הנסיעה ב-40 דקות ומאלץ את התושבים לנסוע בדרך משובשת ומסוכנת. עם זאת, זו הפעם הראשונה שחיילים במדי הסוואה אמריקאים תקפו את התושבים.

פנינו לצה"ל לשאול מה עושים חיילים לובשי מדים אמריקאים במהלך דיכוי הפגנה בגדה המערבית בצהרי יום שישי, אך שם סרבו לענות לנו. מכיוון שמדובר במדים אמריקאים, שאלנו גם את מחלקת המדינה של ארה"ב, הסטייט דיפרטמנט, במה מדובר. שם אמרו שהם לא מודעים למעורבות של חיילים אמריקאים בפעולות צבאיות בגדה המערבית. פנינו גם לפטנגון, שם היו נחרצים הרבה יותר: "אלה לא חיילים אמריקאים. אנחנו לא לובשים את המדים האלה יותר (למרות שלבשנו אותם לפני עשר שנים), אנחנו לא נושאים את הרובים האלה, אנחנו לא חובשים מסכות בצורה כזו, וכו'. כמו כן, אין לנו שום סיבה להיות בהפגנה בגדה המערבית. אלה לא חיילים אמריקאים", כך דובר משרד ההגנה האמריקאי.

> הכנסת הפילה הצעת חוק למניעת מכירת נשק למדינות שמפרות זכויות אדם

חיילים חמושים במדים אמריקאים לוקחים חלק בירי על מפגינים בכפר קדום. הגדה המערבית 20 בנובמבר 2015 (צילום: רפעת אלקדומי)

חיילים חמושים במדים אמריקאים לוקחים חלק בירי על מפגינים בכפר קדום. הגדה המערבית 20 בנובמבר 2015 (צילום: רפעת אלקדומי)

ובכל זאת, מי אלה?

נתחיל ונאמר ששתיקתו של דובר צה"ל לא עוזרת לענות על השאלה הזו. המדים האלה הם אכן מדים אמריקאים, אך סביר מאוד להניח שמי שהתחפש לחיילים אמריקאים היו דווקא חיילי צה"ל, שמקבלים את המדים הישנים של הצבא האמריקאי כחלק מעסקת ה"סיוע הבטחוני". המדים האלה התקבלו בצה"ל בשנים האחרונות והם משמשים כמדי ב' לחיילים תומכי לחימה. עם זאת, "על החיילים נאסר לצאת משטח הבסיס עם המדים המנומרים, בשל החשש שיזוהו בטעות כמחבלים". דיווחים על חמושים חובשי קסדות אמריקאיות נתקבלו גם בחברון, אך מדים אמריקאים מלאים, כולל נעליים, אינם מחזה נפוץ בהפגנות בגדה המערבית.

גם דובר משרד ההגנה האמריקאי מאשר כי מדים אמריקאים מועברים לצבאות רבים באזור: "ראיתי כוחות עיראקים לובשים את המדים האלה בעבר בעצמי. אני בטוח שאנחנו מוכרים אותם למדינות נוספות, אבל אני לא יודע בדיוק למי, כך שזה יהיה בלתי אפשרי כרגע לומר לאיזה מדינות או ארגונים שייכים הפרטים האלה".

תושבי קדום, עליהם ירו החיילים המחופשים הללו, היו משוכנעים שצה"ל הזמין כוחות זרים על מנת "להתאמן" בפיזור הפגנות אזרחיות על חשבונם. אבל האם באמת היו שם כוחות זרים? ואם לא, מדוע בחרו חיילי צה"ל להתחפש לצבא זר? כאמור, דובר צה"ל ממלא פיו מים ומסרב לענות לשאלות האלה. כל מה שנותר לעשות הוא להסכים עם דובר משרד ההגנה האמריקאי: "אין לנו שום סיבה להיות בהפגנה בגדה המערבית".

בהכנת הכתבה סייעה שרלוט סילבר.

> מי אמר שנשק תורם לביטחון שלנו?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf