newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

האפרטהייד הישראלי ומבחן המריחואנה

עדיין מתווכחים אם יש או אין כאן אפרטהייד? הנה תרגיל קטן: דמיינו ישראלי ופלסטיני מעשנים יחד ג'ויינט בגדה ונתפסים, וחשבו מה יעלה בגורל כל אחד מהם

מאת:

מאת מיכאל שפר עומר-מן

דמיינו רגע את התמונה הבאה: ישראלי ופלסטיני מבלים יחד במקום כלשהו בגדה המערבית. אולי הם שני אקטיביסטים שמפיגים קצת את המתח אחרי הפגנה קשה במיוחד. אולי הם חברים ותיקים, או מעסיק ומועסק, מפטפטים על כוס קפה מחוץ לבית של אחד מהם. אחד מהם מוציא מהכיס סיגריית מריחואנה מגולגלת, ג'ויינט, והם מעשנים ביחד.

לפתע מגיח מולם שוטר ישראלי. הבחור הפלסטיני נעצר. הישראלי מסיים את העניין עם אזהרה או קנס סמלי. זה יהיה בדיוק המצב אם החוק לאי-הפללה של המריחואנה עליו עובדים כעת בכנסת אכן יעבור.

זה המצב מפני שבגדה המערבית קיימת מערכת חוק כפולה: מערכת אחת של חוקים ובתי משפט לבעלי האזרחות הישראלית, ומערכת אחרת עבור הפלסטינים – באותו המקום בדיוק.

ישראל שולטת על הגדה המערבית באמצעות כיבוש צבאי. משמעות הדבר היא שמזה כחמישים שנה הצבא הוא הריבון בשטח והחוק המיושם הוא החוק הצבאי. וזה היה איכשהו הגיוני, עד שמתנחלים החלו לעבור ולהתגורר בגדה. ואנחנו הרי לא היינו רוצים לראות אזרחים ישראלים מובאים בפני בתי משפט צבאיים, שמלכתחילה הוקמו במחשבה על "אוכלוסיית האויב", נכון? ודאי שלא.

על כן הכנסת עשתה את מה שכל כובש הגיוני אשר החליט להעביר אוכלוסיה אזרחית שלו לשטח כבוש היה עושה: היא העבירה "תקנות חירום" התקפות כל עוד ישראל נמצאת רשמית ב"מצב חירום" (מצב נצחי בישראל), המעניקות לבתי המשפט הישראלים סמכות שיפוטית על הפרות חוק שביצעו אזרחים ישראלים בגדה המערבית הכבושה – מחוץ לשטחה של מדינת ישראל.

> מתנחלים, בהם איש מד"א, תקפו מפגינים וצלמים בנבי סאלח

אפרטהייד במבחן המריחואנה. צילום אילוסטרציה: קובי גדעון/פלאש90

אם זה לא אפרטייד אז מה זה? צילום אילוסטרציה: קובי גדעון/פלאש90

עכשיו, בואו נחזור לאותה סיטואציה דמיונית: ישראלי ופלסטיני מעשנים ביחד את אותו הג'ויינט בדיוק. הם עומדים בדיוק באותו המקום. הם נתפסים על ידי אותו השוטר עצמו. האחד הופך לפושע שיובא בפני בית משפט צבאי עם 99 אחוזי הרשעה ויהיה צפוי למאסר בבית כלא צבאי. השני ילך לדרכו.

האם זה אפרטהייד? ואם לא, אז מה זה? ברצינות, אם יש לכם הגדרה טובה יותר, נשמח לקרוא בתגובות. הצעות יצירתיות במיוחד עם התייחסויות למריחואנה יזכו בניקוד נוסף.

מערכת החוק הכפולה קיימת, כמובן, עם או בלי אי-הפללה של מעשני מריחואנה. הג'ויינט הוא רק דרך קלה להדגים עד כמה המציאות הזו היא מגוחכת ומעוותת מוסרית.

ורק כדי לסבך את הדברים עוד קצת: הדוגמה של המריחואנה שבה השתמשתי במאמר הזה תקפה רק במרבית שטחי הגדה המערבית, באזורים בהם לצבא הישראלי יש שליטה מוחלטת, שהם גם מרבית האזורים שבהם ישראלים ופלסטינים באים במגע זה עם זה. מערכת חוק כפולה אחרת לגמרי מתקיימת ב-18 אחוז מהגדה המערבית המוגדרים שטחי A, שם לרשות הפלסטינית יש סמכות חוקית על האוכלוסיה הפלסטינית, אבל לא על זו הישראלית. ביתר 72 האחוזים בגדה, המשטרה הפלסטינית מנועה על פי רוב מלפעול, בוודאי שלא בלי אישור מפורש של הצבא הישראלי.

מיכאל שפר עומר-מן הוא עיתונאי ועורך מגזין 972+. הפוסט פורסם בגרסה אנגלית לראשונה ב-972+ ותורגם לעברית על ידי אורלי נוי.

> עכשיו גם ילדים פלסטינים חולי סרטן הפכו לסכנה קיומית

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

בצפון עזה, 1 מכל 3 ילדים מתחת לגיל שנתיים סובל מתת תזונה חריפה. פלסטינים ממתינים לארוחה חמה שבושלה על ידי מתנדבים ברפיח, 20 בפברואר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

עזה, כרוניקה של הרעבה

הרעב הכבד שישראל משיתה על עזה מאז 7 באוקטובר הגיע לממדים חסרי תקדים, אך המדיניות עצמה איננה חדשה: מאז 1967, ישראל שולטת בסל המזון הפלסטיני ברצועה ומשתמשת בו כנשק לניהול האוכלוסייה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf