newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מול הציר הימני החדש צריך להציב חזית פרוגרסיבית בינלאומית

מארה"ב ועד למזרח התיכון, מדובר במגמה: תנועות המונהגות על ידי דמגוגים שמנצלים פחדים, דעות קדומות ומצוקות, צוברות כוח. הסנטור ברני סנדרס קורא להקמת תנועה בינלאומית שתציע סדר עולמי חדש ותתנגד לכוחות שמנסים להפריד בינינו

מאת:

פורסם במקור ב"גרדיאן"

ישנו מאבק גלובלי שמתנהל בעת הזו, והוא בעל השלכות מרחיקות לכת. על הכף מונח לא פחות מאשר עתידו של כדור הארץ – מבחינה כלכלית, חברתית וסביבתית.

בעידן של אי-שוויון קיצוני בהון ובהכנסה, כאשר האחוז העליון של האנושות מחזיק בהון גדול יותר מאשר של כל 99 האחוזים האחרים גם יחד, אנו עדים לצמיחתו של ציר אוטוריטרי חדש.

על אף שמנהיגים אלה נבדלים זה מזה באספקטים מסוימים, הם חולקים סממנים מרכזיים: עוינות ביחס לנורמות דמוקרטיות, סלידה מעיתונות חופשית, אי-סובלנות כלפי מיעוטים אתניים ודתיים, והאמונה כי ממשלות צריכות לקדם את האינטרסים האנוכיים שלהם. מנהיגים אלה גם מחוברים באופן עמוק לרשת של אוליגרכים מולטי-מיליארדרים הרואים בעולם את הצעצוע הכלכלי שלהם.

אלה בינינו המאמינים בדמוקרטיה, הסבורים כי ממשלות חייבות לתת דין וחשבון לאזרחיהן, חייבים להבין את המימדים של האתגר הזה אם ברצוננו להתמודד איתו באופן יעיל.

"לא ייתכן שהאחוז העליון של האנושות מחזיק בבעלות על מחצית מעושרו של כדור הארץ, בעוד 70 האחוזים התחתונים של האוכלוסיה בגיל העבודה מחזיקים ב-2.7 אחוזים בלבד מההון". ברני סנדרס (צילום: Gage Skidmore, פליקר CC BY-SA 2.0)

"לא ייתכן שהאחוז העליון של האנושות מחזיק בבעלות על מחצית מעושרו של כדור הארץ, בעוד 70 האחוזים התחתונים של האוכלוסיה בגיל העבודה מחזיקים ב-2.7 אחוזים בלבד מההון". ברני סנדרס (צילום: Gage Skidmore, פליקר CC BY-SA 2.0)

זה כבר צריך להיות ברור לנו כיום, שדונלד טראמפ ותנועת הימין שתומכת בו אינם תופעה ייחודית לארצות הברית. בכל רחבי העולם – באירופה, ברוסיה, במזרח התיכון, באסיה ובמקומות אחרים – אנו עדים לעלייתן של תנועות המונהגות על ידי דמגוגים שמנצלים את הפחדים, הדעות הקדומות והמצוקות של האנשים כדי להשיג ולשמר את כוחם.

מגמה זו לבטח לא החלה עם טראמפ, אבל אין חולק על כך שמנהיגים אוטוריטריים בכל העולם שאבו השראה מהעובדה שהמנהיג של הדמוקרטיה הוותיקה והחזקה בעולם מנפץ את הנורמות הדמוקרטיות בחדווה לא מוסתרת.

מי היה מעלה על דעתו לפני שלוש שנים שארצות הברית תשמור על עמדה נייטרלית בין קנדה, השכנה הדמוקרטית שלנו ושותפתנו השניה בגודלה למסחר, ובין ערב הסעודית, מדינת-לקוח מונרכית המתייחסת לנשים כאל אזרחיות מסוג ג'? קשה גם להניח שממשלתו של בנימין נתניהו בישראל היתה מחוקקת את חוק הלאום, שלמעשה מבסס את מעמדם של האזרחים הלא יהודים במדינה כאזרחים סוג ב', אלמלא ידע נתניהו כי יזכה בתמיכתו של טראמפ.

כל אלה אינם בגדר סוד. בעוד ארצות הברית הולכת ומתרחקת בהתמדה מבנות הברית הדמוקרטיות הוותיקות שלנו, שגריר ארה"ב בגרמניה הבהיר לאחרונה כי הממשל של טראמפ תומך במפלגות ימין קיצוניות בכל רחבי אירופה.

בנוסף על עוינותו של טראמפ למוסדות הדמוקרטיים, יש לנו נשיא מיליארדר אשר באופן חסר תקדים הטמיע את האינטרסים הכלכליים האישיים שלו ושל מקורביו בתוך המדיניות הממשלתית.

בעידן של הון וטכנולוגיה מעתירה, יש לנו את הפוטנציאל ליצור חיים ראויים עבור כולם. המשימה שלנו היא לבסס את האנושיות המשותפת ולעשות כל שביכולתנו כדי להתנגד לכל הכוחות שמנסים להפריד בינינו ולהסית אותנו זה נגד זה

מדינות אוטוריטריות אחרות נמצאות בשלב הרבה יותר מתקדם של התהליך. ברוסיה בלתי אפשרי לקבוע היכן מסתיימות ההחלטות הממשלתיות ומתחילים האינטרסים של ולדימיר פוטין ומעגל האוליגרכים מקורביו. הם פועלים כיחידה אחת. באותו האופן, בערב הסעודית לא מתקיים כל דיון על הפרדת השניים מכיוון שמשאבי הטבע של המדינה, ששוויים מוערך בטריליוני דולרים, שייכים למשפחת המלוכה הסעודית. בהונגריה, המנהיג האוטוריטרי הימני-קיצוני ויקטור אורבן כרת ברית גלויה עם פוטין ברוסיה. בסין, מעגל סגור המונהג על ידי שי ג'ינפינג צבר כוח לאורך זמן תוך פגיעה חמורה בחירויות פוליטיות בזירה הפנימית, וקידום גרסה של קפיטליזם אוטוריטרי מחוץ לגבולות המדינה.

עלינו להבין כי מנהיגים אוטוריטריים אלה הם חלק מחזית אחת. הם מקיימים קשרים הדוקים זה עם זה, חולקים טקטיקות משותפות, ובמקרה של תנועות ימין אירופאיות ואמריקניות הן חולקות אפילו כמה מהאבות המייסדים. משפחת מרסר, למשל, תומכיה של חברת קיימבריג' אנליטיקה הידועה לשמצה, הם תומכים ידועים של טראמפ ושל אתר ברייטבארט ניוז, הפועל בארצות הברית, באירופה ובישראל במטרה לקדם את אותו סדר יום נגד מהגרים ואנטי-מוסלמי. תורם-העל הרפובליקני שלדון אדלסון מעניק כספים ביד רחבה למטרות ימניות בארצות הברית ובישראל, המקדמות סדר יום לא סובלני ואנטי-ליברלי בשתי המדינות.

האמת היא, עם זאת, שכדי להתנגד באופן יעיל לאוטוריטריות ימנית, אנחנו לא יכולים פשוט לחזור לסטטוס-קוו הכושל של העשורים האחרונים. כיום, בארצות הברית ובחלקים רבים אחרים בעולם, אנשים עובדים שעות ארוכות יותר בשביל אותה משכורת ודואגים מכך שלילדים שלהם תהיה רמת חיים נמוכה משלהם.

"עלינו להבין כי מנהיגים אוטוריטריים אלה הם חלק מחזית אחת". נתניהו וטראמפ. (צילום: פלאש90/קובי גדעון)

"עלינו להבין כי מנהיגים אוטוריטריים אלה הם חלק מחזית אחת". נתניהו וטראמפ. (צילום: פלאש90/קובי גדעון)

המשימה שלנו היא להיאבק על עתיד שבו הטכנולוגיה והחדשנות יפעלו לרווחתם של כל האנשים, לא רק המעטים שבהם. לא ייתכן שהאחוז העליון של האנושות מחזיק בבעלות על מחצית מעושרו של כדור הארץ, בעוד 70 האחוזים התחתונים של האוכלוסיה בגיל העבודה מחזיקים ב-2.7 אחוזים בלבד מההון.

על ממשלות העולם לחבור יחדיו כדי לשים סוף לאבסורד שבו תאגידים בינלאומיים עשירים מחביאים יותר מ-21 טריליון דולר בחשבונות בנק מעבר לים כדי להתחמק מלשלם את חלקם במיסים, ואז עוד דורשים שהממשלות שלהם יכפו מדיניות צנע על המשפחות העובדות במדינתן.

לא ייתכן שתעשיית הדלקים המאובנים [פחם, נפט וגז] ממשיכה לעשות רווחי ענק בעוד פליטת הפחמן הורסת את כדור הארץ לילדינו ונכדינו. לא ייתכן שקומץ ענקי תקשורת רב-לאומיים בבעלות מספר קטן של מיליארדרים שולטים במידה רבה בזרימת המידע על פני כדור הארץ. לא ייתכן שמדיניות סחר שמיטיבה עם תאגידי ענק בינלאומיים ומעודדות את המירוץ לתחתית תפגע באנשים עובדים בכל העולם, בעוד הם מוסתרים מעין הציבור. לא ייתכן ששנים רבות אחרי עידן המלחמה הקרה, מדינות ברחבי העולם מוציאות יותר מטריליון דולר על כלי נשק בעוד מיליוני ילדים מתים ממחלות שניתנות לטיפול בקלות.

מצאו את ההבדלים. נתניהו וראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן (חיים זך/לע"מ)

כדי להיאבק בצורה אפקטיבית בעלייתו של הציר האוטוריטרי הבינלאומי, אנחנו זקוקים לתנועה פרוגרסיבית בינלאומית המקדמת חזון של שגשוג משותף וביטחון וכבוד לכל בני האדם, ותוקפת את חוסר השוויון הגלובלי הקיצוני, לא רק במושגים של הון אלא גם במושגים של כוח פוליטי.

תנועה כזו תהיה חייבת לחשוב באופן יצירתי ונועז על העולם שאנחנו רוצים לראות. בעוד הציר האוטוריטרי מחויב להחריב את הסדר העולמי של אחרי מלחמת העולם השניה, המגביל, לשיטתם, את נגישותם לכוח וממון, אנחנו לא יכולים להסתפק בהגנה גרידא על אותו סדר כפי שהוא מתקיים כיום.

עלינו לבחון בכנות כיצד סדר זה כשל במימוש חלק ניכר מהבטחותיו, וכיצד האוטוריטריים ניצלו במיומנות את הכשלים הללו כדי לגבש תמיכה בסדר היום שלהם. עלינו לנצל את ההזדמנות הזו כדי לנסח מחדש חזון של סדר עולמי פרוגרסיבי אמיתי המבוסס על סולידריות אנושית, סדר חדש המכיר בכך שכל בני האדם על פני הכדור הזה חולקים אנושיות משותפת, שכולנו רוצים שילדינו יגדלו בריאים, שיזכו לחינוך טוב, לעבודה הגונה, מי שתיה נקיים, אוויר צלול, ויחיו בשלום.

המשימה שלנו היא להושיט יד לאלה שחולקים את הערכים האלה בכל פינה שהיא בעולם, אלה שנאבקים למען עתיד טוב יותר.

בעידן של הון וטכנולוגיה מעתירה, יש לנו את הפוטנציאל ליצור חיים ראויים עבור כולם. המשימה שלנו היא לבסס את האנושיות המשותפת ולעשות כל שביכולתנו כדי להתנגד לכל הכוחות שמנסים להפריד בינינו ולהסית אותנו זה נגד זה, בין אם אלה ממשלות שלא רואות עצמן מחויבות לדין וחשבון ציבורי, או תאגידים מהסוג הזה. אנחנו יודעים שהכוחות האלה עובדים ביחד באופן חוצה גבולות. אנחנו מוכרחים לעשות את אותו הדבר בדיוק.

ברני סנדרס הוא סנטור אמריקני ממדינת ורמונט. תורגם מאנגלית על ידי אורלי נוי. 

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf