newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בשביל לשנות את המציאות צריך לבנות קהילה

בעידן שבו ביקורת על המדינה היא בבחינת בגידה, וכאשר אין חלופה נראית לעין לשלטון הימין, בניית קהילה היא דרך ליצור אלטרנטיבה ליום שבו הכיבוש יסתיים ומשהו חדש יצטרך לתפוס את מקומו

מאת:

כותבת: מרב זונשיין

בערב חמישי האחרון התכנסו ביחד בלוגרים, עורכים, צלמים, מעצבים, קוראים עיתונאים ותומכים של שיחה מקומית ואחיו הבכור באנגלית מגזין 972+ כדי לקבל בצורה רשמית את המנכ"לית החדשה שלנו, סאוסן חליפה.

בלוגרים ועורכים משיחה מקומית וממגזין 972+ ב"אנה לולו" ביפו (צילום: אקטיבסטילס)

בלוגרים ועורכים משיחה מקומית וממגזין 972+ ב"אנה לולו" ביפו (צילום: אקטיבסטילס)

ערבית, עברית ואנגלית מילאו את החלל הקטן של הבר "אנה לולו" הממוקם בעיר העתיקה של יפו. חלקנו לא נפגשנו מזה זמן רב, בעוד יש כאלה שמעולם לא נפגשו פנים אל פנים. כמה מאיתנו נסעו שעות בדרכים ואף עברו מחסומים כדי להגיע, אחרים צעדו חמש דקות ברגל או רכבו על אופניים. חלקנו מבלים את ימינו בשטח ואחרים מול המקלדת; חלקנו הצבענו לאותן מפלגות בעוד אחרים לא מצליחים להסכים ביניהם כמעט על שום דבר. מה שברור הוא שיחד – יהודים וערבים, להטב"קים וסטרייטים, מזרחים ואשכנזים, דתיים וחילונים, ותיקים ומהגרים – הצלחנו לבנות במה תקשורתית ייחודית שמאתגרת את השיח הציבורי המיינסטרימי. ויותר מכך, הצלחנו לבנות קולקטיב איתן שעצם הקיום שלו מאתגר את מציאות ההיפר-לאומיות, חוסר הסבלנות וההפרדה שבה אנחנו חיים.

אנחנו לא עוסקים ב"דו קיום" ישראלי-פלסטיני אלא ביצירת רשת שהחיבורים בין חלקיה מבוססים על הנחישות המשותפת להתעמת עם מה שקורה סביבנו ולנו מידי יום ביומו בעיניים ביקורתיות, מודעות ורגישות, עד כמה שאנחנו יודעים, בהתבסס על הזהות ועל נקודת המבט האישית והייחודית של כל אחד ואחת מאיתנו. בעידן של פוסט-אוסלו, כאשר ההתנחלויות הן עובדה מוגמרת, ביקורת על הכיבוש היא בבחינת בגידה, ובלא אלטרנטיבה נראית לעין לשלטון הימין, מגזין 972+ ושיחה מקומית מהווים עבורי קהילה – וירטואלית ומציאותית – שבה אני יכולה להתמודד עם הסוגיות האלה. הקהילה הזאת יוצרת אלטרנטיבה לזמן שבו, בסופו של דבר, הכיבוש אכן יסתיים ומשהו חדש יהיה חייב להיווצר במקומו.

היחידים והקבוצות שעושים את זה בחברה הישראלית והפלסטינית הם מעטים אבל משמעותיים. הם לא דורשים או מקווים לשלום, אלא יוצרים את היסודות למציאות חדשה ומנסים לגלם את השינוי שאותו הם מדמיינים. "תעאיוש", קבוצה של יהודים ישראלים שמנסים להגן על התושבים הפלסטינים בדרום הר חברון מפני אלימות והתעמרות הצבא והמתנחלים – שעמדה בשבועות האחרונים במרכזו של קמפיין ההסתה וההשמצות נגד ארגוני זכויות האדם והמאבק בכיבוש – היא דוגמא כזאת.

> עונת הציד: למה ברור שמטרת המעצרים היא כלל מתנגדי הכיבוש

פעיל תעאיוש מתווכח עם חייל במהלך פעילות בדרום הר חברון. אוגוסט 2011 (אן פאק/אקטיבסטילס)

פעיל תעאיוש מתווכח עם חייל במהלך פעילות בדרום הר חברון. אוגוסט 2011 (אן פאק/אקטיבסטילס)

חלק גדול מהאקטיביזם והמודעות הפוליטית שלי עוצבו במהלך השנים בהן לקחתי חלק בפעילות בתעאיוש. הנוכחות באזורים האלה וההתמודדות פנים אל פנים עם הצבא והמתנחלים מחוללים שינויים, איטיים ביותר, של המציאות בשטח – עבור הפלסטינים החיים שם וגם עבור החיילים והמתנחלים שרואים פתאום ישראלים שמתנגדים למעשים שלהם.

באקלים הפוליטי הנוכחי, כאשר חלק מהישראלים היהודים מתחילים לקבל טעימה קטנה ממה שהפלסטינים נאלצים להתמודד איתם כל חייהם, חשובה לא רק הדרישה לשוויון וזכויות אדם אלא הניסיון ליישם את הערכים האלה יום יום.

מרב זונשיין היא עיתונאית עצמאית, עורכת וכותבת באתר 972+. הפוסט פורסם במקור באנגלית באתר 972+ ותורגם על ידי יעל מרום.

> קמפיין השתולים בתרבות: התודות והפרחים לאם תרצו

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

השאירה מאחוריה בור גדול. בות'יינה דביט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בות'יינה דביט)

"הסלע שראה את האופק". לזכרה של בות'יינה דביט

שנים רבות של פעילות פוליטית, חברתית ופמיניסטית הפכו את דביט, אדריכלית ובת למשפחה קומוניסטית מרמלה, לאחת הדמויות המזוהות ביותר עם העיר. מסע הלוויה שלה סימל את המרקם המיוחד של האנשים שראו בה שותפה לדרך

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf