newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

למרות הטענות לרצח עם: נציגי צבא מיאנמר בתערוכת נשק בת"א

אף שהאו"ם קבע שצבא מיאנמר פועל מתוך "כוונות לרצח עם" נגד מיעוט מוסלמי במדינה, הקשרים הביטחוניים עם ישראל ממשיכים, נציגי צבא מיאנמר השתתפו בתערוכת ISDEF בת"א. אסור לשתף פעולה עם רצח עם, קראו מפגינים מחוץ לתערוכה

מאת:

אף שהאו"ם קבע רק לאחרונה שצבא מיאנמר ביצע מעשי טבח המוניים בבני מיעוט הרוהינגה במדינה מתוך "כוונות העומדות ביסוד רצח עם", ואף שרק לפני חודש החליט האיחוד האירופי לחדש את אמברגו הנשק על המדינה, נציגים של צבא מיאנמר משתתפים בתערוכת נשק המתקיימת בגני התערוכה בתל אביב.

במסגרת תערוכת הנשק ISDEF מציגות חברות ישראליות ובינלאומיות את הסחורה שלהן לנציגים מעשרות מדינות – נשק, לוחמת סייבר, מערכות הגנה וציוד נלווה לצבא.

נציגי צבא מיאנמר הופיעו לתערוכה במדים רשמיים והסתובבו בין הדוכנים. למרות דיווחים מתמשכים על הפרות חמורות של זכויות אדם במיאמנר, היצוא הביטחוני של ישראל למיאנמר נמשך. בספטמבר 2015 הגיעו ראשי צבא מיאנמר לישראל ל"מסע קניות" בתעשיות הביטחוניות הישראליות, נפגשו עם נשיא המדינה, הרמטכ"ל וראשי מערכת הביטחון, ואף ביקרו בבסיסי חיל הים וחיל האוויר. מישל בן ברוך, ראש אגף הייצוא הביטחוני הישראלי (סיב"ט), ביקר במיאנמר בקיץ 2014.

האו"ם קבע שהצבא אחראי לרצח עם, אירופה הטילה אמברגו נשק. נציגי צבא מיאנמר בתערוכת ISDEF הבוקר בגני התערוכה בתל אביב (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

האו"ם קבע שהצבא אחראי לרצח עם, אירופה הטילה אמברגו נשק. נציגי צבא מיאנמר בתערוכת ISDEF הבוקר בגני התערוכה בתל אביב (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

לפי עתירה שהוגשה לבג"צ ב-2017 בתביעה להפסיק מייד את היצוא הביטחוני הישראלי למיאנמר, ישראל סיפקה למדינה רובים ואימונים. במהלך ביקורו של בן ברוך במיאנמר חשפו ראשי הצבא כי הם רכשו מישראל ספינות מסוג "סופר דבורה". כן דובר על ציוד נוסף ואימונים.

רק באוגוסט בשנה שעברה קבעה מועצת זכויות האדם של האו"ם כי צבא מיאנמר אכן ביצע מעשי טבח המוניים ומעשי אונס קבוצתיים נגד בני ובנות הרוהינגה, מיעוט מוסלמי שחי במדינה, וגרם לבריחתם של מאות אלפים מבני המיעוט לבנגלדש הסמוכה. בדו"ח קובע צוות חוקרים של האו"ם כי יש להעמיד לדין את מפקד צבא מיאנמר וחמישה גנרלים בגין הפשעים, וכי הממשלה האזרחית של מיאנמר והעומדת בראשה, כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י, "תרמו לביצוע פשעי הזוועה".

ב-29 באפריל השנה, החליטה מועצת השרים של האיחוד האירופי לחדש את אמברגו הנשק על מיאנמר לשנה נוספת בגלל חששות הולכים וגוברים לזכויות האדם ולדמוקרטיה במדינה. האמברגו כולל נשק, ציוד "דו-שימושי" שאפשר לעשות בו שימוש לנשק, אמונים צבאיים ושיתוף פעולה צבאי.

ישראל הבטיחה שהיא מפסיקה את יצא הנשק למיאנמר, אז מה הנציגים שלה עושים פה? מפגינים מול תערוכת הנשק בתל אביב (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

ישראל הבטיחה שהיא מפסיקה את יצא הנשק למיאנמר, אז מה הנציגים שלה עושים פה? מפגינים מול תערוכת הנשק בתל אביב (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

אולם הגינוי הבינלאומי והחרם לא הפריעו, כאמור, לישראל לארח משלחת צבאית ממיאנמר בתערוכת הנשק בתל אביב. מחוץ לכנס הפגינו פעילים של ארגון אמנסטי, פרויקט "חמושים" ו"עומדים ביחד" במחאה על התערוכה.  "אנחנו מבקשים שיפסיקו ליצר נשק ואמצעי ריגול למדינות שמבצעות הפרות זכויות אדם חמורות", אמרה ל"שיחה מקומית" חן בריל אגרי מאמנסטי. "הסברנו ללקוחות הפוטנציאלים שהנשק הישראלי שהם קונים שימש לרצח עם במיאנמר, לטיהור אתני בסודן, להוצאות להורג בפיליפינים ולריגול אחרי מתנגדי משטר ופעילים זכויות אדם במקסיקו ואיחוד האמירות".

לגבי השתתפות נציגים ממיאנמר ציינה חן אגרי כי ישראל טורחת להכחיש שהיא מוכרת נשק למדינה המואשת ברצח עם. "שר החוץ (הישראלי – א.ז.) הצהיר שהם הקפיאו את המכירות למיאנמר והנה הם כאן בתערוכת נשק וסייבר", היא אמרה. "רק בשבוע שעבר אמנסטי פרסמה דו"ח חדש המוכיח שפשעים נגד האנושות נמשכים שם גם השנה בחסות הצבא." בנובמבר 2017 פורסם כי ישראל הפסיקה את מכירות הנשק למיאנמר בגלל לחץ בינלאומי, אולם הממשלה העדיפה לא לתת פומבי להחלטה הזו כדי לא לפגוע ביחסים עם המשטר במיאנמר.

מועצת הביטחון של האו"ם הטיל חרם נשק על דרום סודאן, אבל זה לא מנע מהנציגים שלה להשתתף בתערוכת הנשק (צילום: קרן מנור / אקטיבסטילס)

מועצת הביטחון של האו"ם הטיל חרם נשק על דרום סודאן, אבל זה לא מנע מהנציגים שלה להשתתף בתערוכת הנשק (צילום: קרן מנור / אקטיבסטילס)

מלבד נציגי מיאנמר, לתערוכה הגיעו גם נציגים מממשלת בדרום סודן, בהם הדיפלומט ויליאם אדור המייצג את דרום סודן בישראל. בדרום סודאן מתנהל מאבק אלים בין הממשלה לאופוזיציה על רקע אתני. בגלל התמשכות האלימות החליטו ארה"ב והאיחוד האירופי להטיל אמברגו נשק על המדינה, ולפני כשנה הצטרפה לאמברגו מועצת הביטחון של האו״ם. הסכסוך במדינה גבה עד כה עשרות אלפי קורבנות והפך יותר מ-2.5 מליון בני אדם לפליטים.

גם נציגים מצבא הפיליפינים, שגם נגדו התפרסמו תחקירים על פגיעות קשות שלו בזכויות האדם במדינה, השתתפו בתערוכה.

"החברות הישראליות משווקות את הנשק והטכנולוגיה שלהן ככזה שנוסה בשטח ובקרב, אחרי שהשתמשו בהם בגדה המערבית ורצועת עזה על חשבון ביטחונם וחייהם של פלסטינים", אמרה דניאלה פרוינד מפרויקט "חמושים" של קואליציית נשים לשלום. "יצוא הנשק מישראל הפך לעסק משגשג בעולם, תעשיית הנשק מרוויחה מהכיבוש".

את התערוכה פתח סגן הרמטכ"ל היוצא, אלוף במיל' יאיר גולן, ששמו עלה כמועמד לראשות מפלגת העבודה ואמר כי "עלינו לבחון באילו אופנים אמצעים מודרניים יכולים לשפר את כושר לחימתנו על בסיס לקחי העבר". גולן עורר סערה בנאום יום השואה ב-2016 כשאמר: "מפחיד לזהות בקרבנו תהליכים מעוררי חלחלה שהתרחשו בגרמניה לפני 80-70 שנה".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf