newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פסטיבל סרטי תרבות ומחאה: "מרד הימאים", סרטוני בצלם וקן לואץ' חדש

בסוף השבוע ייערך בסינמטק תל אביב פסטיבל "סולידריות", המבקש לחבר מאבקים שונים - מעינויים ועד זכויות עובדים - תחת קורת גג אחת. לא כולם מרוצים: חלק מהארגונים שעמדו להשתתף נבהלו כשהבינו שידברו גם על הכיבוש

מאת:
שדא אל חדאד (משמאל) וצלמת מתנדבת נוספת של בצלם בחברון (צילום: טום פילסון, קריסטיאן אייד)

שאדה אל-חדאד (משמאל), צלמת הסרט התיעודי הקצר "אם תחייכי העולם יחייך אליך" (צילום: טום פילסון, קריסטיאן אייד)

בימים חמישי-ראשון יתקיים בתל אביב פסטיבל "סולידריות", המבקש לחבר בין מאבקים חברתיים שונים בישראל – מהכיבוש, דרך זכויות עובדים ועד למזרחים ואשכנזים, מרכז ופריפריה. הערב הראשון יתקיים בתיאטרון יפו, ושאר האירועים הם סרטים שיוקרנו בסינמטק תל אביב (אני אנחה שני פאנלים בסינמטק, פרטים בהמשך).

בין האירועים הבולטים בפסטיבל אפשר למצוא את הקרנת הבכורה בישראל של סרטו התיעודי של קן לואץ' מ-2013, "הרוח של 45'", שעוסק במהפכה החברתית שעברה על בריטניה לאחר מלחמת העולם השנייה, במסגרתה הוענק ביטוח הבריאות לאוכלוסיה כולה, הורחבה מדינת הרווחה והולאומו שירותים חברתיים שונים. המודל הסוציאל דמוקרטי הזה, שחיסל את הרעב והפחית במידה ניכרת את העוני בכל רחבי הממלכה, שרד עד למהפכה התאצ'ריסטית בתחילת שנות השמונים, ומעניין לחזור אליו היום, על רקע המשבר המתמשך אליו נקלעה הכלכלה הגלובלית.

היוזם והרוח החיה מאחורי הפסטיבל הוא האקטיביסט התל אביבי דני וילנסקי, שמפיק את האירוע בהתנדבות (כמו גם כל יתר המעורבים). "בשנים 2011 ו-2013 עשינו אירוע שנקרא 'אינתיפאדת האמנות' שעסק בכיבוש בלבד", מספר וילנסקי. "אבל מי שהיו מעורבים בהם פעילים גם בנושאים אחרים – זכויות אדם, זכויות עובדים. אז הפעם החלטנו לעשות פסטיבל שיציף כמה שיותר נושאים בתחומים האלו.

"המאבקים השונים קשורים אחד עם השני. התפיסה בישראל היא שבטית, שכל אחד נלחם לעצמו, ומיוצג על ידי אנשים שזה נוגע להם, אבל אם מסתכלים ממעוף הציפור, אתה רואה שעוולות קשורות אלו באלו גם אם לפעמים הקשרים האלו מורכבים מאוד, ולא חד משמעיים.

"קח למשל את תוצאות הבחירות: עובדים בפריפריה מצביעים למפלגות קפיטליסטיות בגלל סוגיות אחרות, למשל העניין המזרחי, או הסכסוך. יש להם סיבות משלהם גם אם נראה שהם כאילו מצביעים למי שפוגע בהם בעניין החברתי. לכן אתה לא יכול לפתור רק דבר אחד. אי אפשר לדבר על הכיבוש בלי להתעסק בכלכלה ובמזרחים ובערבים אזרחי ישראל, ולהפך. החיבור הזה הוא האתגר הפוליטי הגדול היום".

בכל זאת, יש מי שהחיבורים האלו מרתיעים אותם. וילנסקי מציין גופים ששקלו להצטרף לפסטיבל ואף לקחו חלק בתכנון, אבל התחרטו ונרתעו בגלל הזיהוי עם נושאים אחרים, ובראשם המאבק בכיבוש. "אנשים אמרו לי 'אני באופן אישי מזדהה עם התכנים אבל הארגון שלנו חייב להתעסק רק במיתוג שלו", אומר וילנסקי. במידה רבה, התגובות האלו מייצגות טוב מכל את הרגע הנוכחי בפוליטיקה הישראלית, ואת האתגר הגדול ביותר שעומד בפני מי שרוצים לקדם שינויים חברתיים מהותיים.

עוד בפסטיבל: לפני "הרוח של 45'", תיערך הקרנה נדירה של "מרד הימאים", סרט שעשה יהודה (ג'אד) נאמן עבור ערוץ 1, ועוסק בשביתת הימאים של 1951 – ניסיון של ימאי צי הסוחר הישראלי, בהנהגת רב החובל של אקסודוס, אייק אהרונוביץ', להקים איגוד משלהם, והאופן שבו מפא"י ובן גוריון נלחמו (באלימות) בשביתה. האירוע ההיסטורי הדרמטי הזה נמחק כמעט לחלוטין מהתודעה הציבורית, ולא במקרה.

בערב הפתיחה של הפסטיבל, ב-30.4, תיפתח בתיאטרון יפו תערוכת צילומים מעזה של אקטיבסטילס (לדף האירוע, כניסה חופשית).

אני כאמור אנחה שני פאנלים: ביום ראשון, ה-3 במאי, בשעה שבע בערב, יוקרן הסרט התיעודי "מחוננות", העוקב אחרי ארבע נשים ה"נשלפות" לפנימיית בויאר, ועל האופן שבו ההקפצה הזו בסולם החברתי כוללת תהליך של מחיקת זהות. אחרי ההקרנה אנחה פאנל הנוגע למתח שבין התבדלות להשתלבות, ולמחיר שמשלמים על כל אחת מהבחירות, בהשתתפות הבמאית יוכי דדון, רון כחלילי ועמיתתי משיחה מקומית, אורלי נוי.

בשבת בערב תיערך בכורה של הסרט הקצר "אם תחייך העולם יחייך אליך",שצולם על ידי מתנדבי "בצלם" ומתעד חיפוש בבית של משפחה בחברון. בנוסף, יוקרן סרט חדש בשם "מוחמד בורקן", העוקב אחרי ילד בן 11 ברחובות חברון, וכן כמה סרטונים קצרים שצילמו מתנדבי בצלם בשטחים. אחרי הסרטים אנחה דיון הנוגע להשפעת המצלמה על האקטיביזם בשטחים ובכלל, עם במאית "אם תחייך" מיכל אביעד ושניים מצלמי בצלם הפלסטינים.

שווה לציין שערב דומה היה רגע השיא של הפסטיבל לפני שנתיים, לא מעט בזכות האפקט הדרמטי של הקליפים מהשטחים כשהם מוקרנים על מסך גדול, ולא בפיד הפייסבוק או ביוטיוב.

בערב הפתיחה ביום חמישי יתקיים עוד אירוע מעניין (בכניסה חופשית): "נשף היועץ המשפטי והמענה החשאי", שיכלול מוזיקה חיה, קטעי וידיאו ועדויות על עינויים. שם האירוע מתייחס ל-950 תלונות על עינויים שהוגשו ליועץ המשפטי מאז 2001, אולם אף לא חקירה אחת נפתחה בעקבותיהם.

פסטיבל "סולידריות, 30.4-3.5, תיאטרון יפו וסינמטק תל אביב. לרשימת האירועים המלאה, לחצו כאן. להזמנת כרטיסים, כאן

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf