newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

צעירה איראנית שחשפה שנאנסה ע"י חבר פרלמנט - נמצאה מתה

אחרי שהשלטונות התעלמו מהתלונה שלה על אונס, וחבר הפרלמנט זכה לקידום, זהרא נווידפור הקליטה סרטון שבו פירטה את המקרה ואת האיומים נגדה. חודש וחצי מאוחר יותר, גופתה נמצאה בבית אמה

מאת:

הרשתות החברתיות בשפה הפרסית מוצפות בשבוע האחרון בתמונותיה של זהרא נווידפור, צעירה איראנית בת 28, שגופתה נמצאה בבית אמה ב-6 בינואר, ארבע שנים אחרי שהתלוננה על אונס שעברה בידי חבר הפרלמנט סלמאן חודאדאדי.

על פי עדויות שפרסמה באומץ לב בלתי רגיל נווידפור במהלך ארבע השנים הללו, לאורך כל התקופה הזו היא היתה נתונה להטרדות ולאיומים בלתי פוסקים על חייה מצד חודאדאדי עצמו ומצד מקורביו. נווידפור, תושבת אזור מלכאן במחוז אזרבייג'אן המזרחית בצפון-מערב איראן, פגשה לראשונה את חודאדאדי, נציג אזור מלכאן במג'לס, הפרלמנט האיראני, לאחר שהופנתה אליו כדי שיסייע לה למצוא עבודה. בסרטון מנובמבר 2018 היא מגוללת לפרטים את הפרשה שכחודש וחצי מאוחר יותר הובילה למותה האלים.

בקול שקט היא מתארת כיצד בפגישתם הראשונה, שאליה הגיעה למטרת ראיון עבודה, חודאדאדי קיבל מידיה את המסמכים הרלוונטיים ואז אמר לה: "תראי, את אלמנה, בודדה, אין מי ששומר עליך. אני רוצה אותך. עדיף לך להיות איתי ביחסים. אם תסכימי, אתן לך כל מה שתרצי".

חבר הפרלמנט איים על הצעירה שאם תתלונן - תיפגע. זהרא נווידפור וסלמאן חודאדאדי (צילום: רשתות חברתיות באיראן)

חבר הפרלמנט איים על הצעירה שאם תתלונן – תיפגע. זהרא נווידפור וסלמאן חודאדאדי (צילום: רשתות חברתיות באיראן)

דבריו של חבר הפרלמנט טלטלו את הצעירה, שעל פי הדיווחים מגיעה מבית שמרני ואדוק. לעדותה, היא אמרה לו שדברים אלה אינם לכבודו ופנתה ללכת, אך כשרצתה לצאת מהחדר גילתה שהדלת נעולה. היא התחננה בפני חודאדאדי שיפתח את הדלת, אך הוא תפס בידיה ואנס אותה במקום. "דפקתי את הראש במיטה כדי למות", היא מספרת בעדות המצמררת. לאחר מכן הנייד שלו צלצל, ואחרי שיחת טלפון קצרה, הוא אמר לה: "החברים שלי מגיעים. תצאי מהר ושלא תעיזי לדבר על מה שקרה פה. תדעי שאם תדברי, אף אחד לא יאמין לך, הכבוד שלך ושל משפחתך יירמס, ואני אתן הוראה לרצוח אותך ואת משפחתך".

בהמשך מספרת נווידפור איך יצאה מהחדר במצב כה קשה עד שנהג המונית הציע להסיע אותה לבית החולים, ואיך הקיאה את נשמתה במשך ימים ארוכים לאחר האונס. במהלך כל הימים האלה, היא מספרת, חודאדאדי ומקורביו – חלקם אנשים רבי כוח – התקשרו אליה שוב ושוב, משמיעים איומים מפורשים ברצח.

בסופו של דבר נווידפור החליטה לפנות למג'לס, בו מכהן כאמור חודאדאדי, נציג עצמאי הנחשב מקורב לנשיא רוחאני ולמחנה הרפורמיסטי. "הם צחקו עלי ואמרו שאני לא יכולה להוכיח דבר ושאעשה בושות לעצמי", היא מספרת בסרטון, והפצירו בה שלא לחשוף את הסיפור. מיד לאחר מכן התקשר אליה חודאדאדי כדי להתחנן שתחזור בה מהתלונה.

לא רק שהמג'לס לא טיפל בתלונתה של נווידפור, אלא שהם דאגו אף לקדם את חודאדאדי – שישב בעבר בכלא בגין אונס מזכירתו ואישה נוספת – לתפקידים בכירים, כגון ראש הוועדה לעניינים חברתיים של הפרלמנט.

בשלב הזה החליטה נווידפור לצאת עם הסיפור לתקשורת. מיד לאחר מכן יצרו איתה קשר ממועצת שומרי החוקה וביקשו לראות את ההוכחות שבידה. אחרי שהציגה בפניהם את ההוכחות, כולל הקלטות של האיומים המפורשים של חודאדאדי, הם הבטיחו לה שיעמדו מאחוריה ושאל לה לפחד מאיש. בהמלצתם הגישה נווידפור תלונה רשמית והתקשרה ליידע את הגורמים איתם היתה בקשר במג'לס, אך אלה התעלמו והפנו לה גב בעוד האיומים על חייה התגברו כל העת. בשלב הזה הבינה נווידפור שהיא מופקרת לחלוטין לגורלה ושחייה בסכנה אמיתית.

בני משפחתה מספרים כי זהרא השביעה אותם שאם תירצח, עליהם להשמיע את קולה ברחבי העולם. ביום ראשון לפני כשבוע, כאמור, נמצאה גופתה. תחילה דיווחו כלי התקשורת על התאבדות של זהרא. מאוחר יותר עלו סימני שאלה באשר לנסיבות מותה, אך הרשויות באיראן מיהרו לקבור את הגופה לפני שזו תובא לניתוח פתולוגי שיוכל לקבוע בוודאות את סיבת המוות. כעת פעילי זכויות אדם איראניים ברחבי העולם מבקשים לפרסם ככל יכולתם את סיפורה של זהרא נווידפור, רבים מהם תחת ההשטאג #RapistRegime – 'משטר אנס'.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf