newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

2015: שיא בן חמש שנים במספר האסירים הפלסטינים

בסוף דצמבר 2015 מתוך מעל לששת אלפים האסירים הפלסטינים שהוחזקו בבתי הכלא של שב"ס מעל ל-400 היו קטינים ו-46 נשים. 584 מהאסירים הוחזקו במעצר מנהלי, ביניהם גם מספר קטינים, עיתונאים וליצן אחד

מאת:

על פי נתוני שב"ס נכון לסוף ינואר 2016 הוחזקו בבתי הכלא של הארגון 6,072 פלסטינים שהוגדרו על-ידי ישראל כאסירים "ביטחוניים". זהו המספר הגבוה ביותר של אסירים פלסטינים מאז סוף יולי 2010, והמשך ישיר למגמת העליה במספר האסירים במהלך השנה הקודמת עליה דיווח ארגון "בצלם" לאחרונה.

בין האסירים 398 קטינים – מהם שניים במעצר מנהלי, 108 בגילאים 14 עד 16 ושניים מתחת לגיל 14. מתוך 46 הנשים שמוחזקות בבתי הכלא הישראלים שמונה הן קטינות – המספר הגבוה ביותר של קטינות במאסר לפחות מאז אוגוסט 2008 – וארבע מהן בגילאי 14 עד 16. שתיים מהנשים מוחזקות במעצר מנהלי.

נכון לסוף ינואר 2016 החזיקה ישראל 568 עצירים מנהליים, ביניהם ליצן אחד, שני קטינים ושתי נשים. מדובר באנשים שלא יודעים במה הם הואשמו ושלא הוצגו ראיות או הוכחה אשמתם בדבר. אנשים אלו נכלאו לאחר שנציגי מערכת הביטחון הצליחה לשכנע את בית המשפט שיסמוך עליהם שהראיות החסויות שבידיהם מספיקות כדי לכלוא אדם ללא משפט. במדינה שלנו לא מדובר במשימת שכנוע מורכבת במיוחד כשמדובר בפלסטינים.

> ליצן במעצר מנהלי: "אני מנסה לשמח את האסירים האחרים"

הליצן מוחמד אבו סח'א (באדיבות קרקס פלסטין)

קרקס במעצר מנהלי. הליצן מוחמד אבו סח'א (באדיבות קרקס פלסטין)

גל אלימות ומעצרים

ארגון "בצלם" פרסם לאחרונה את נתוני שב"ס שהועברו אליו לסיכום שנת 2015. המגמה של סוף השנה, מאז התלקחות העימותים והאלימות, ברורה. בשלושת החודשים האחרונים של 2015, במקביל לעליה ברמת האלימות, חלה עלייה ניכרת במספר האסירים הפלסטינים שישראל מחזיקה. מסוף ספטמבר עד לסוף דצמבר עלה מספרם של האסירים הפלסטינים ב-822 (עלייה של 15.6%). בנוסף, מסוף ספטמבר ועד סוף דצמבר עלה מספר העצירים המנהליים ב-269, עלייה של 85.4% תוך שלושה חודשים.

שנת 2015 הסתיימה כשבכלא הישראלי מוחזקים 6,066 אסירים שהוגדרו על-ידי ישראל כאסירים "ביטחוניים". בין האסירים היו 422 קטינים, ו-44 נשים, ואי אפשר בלי 584 עצורים מנהליים ללא משפט בהם גם שישה קטינים, שלוש נשים, ומספר עיתונאים. כל המספרים הללו אינם כוללים את מאות הפלסטינים המוחזקים בכלא בעילה של "שהייה בלתי חוקית". על פי הנתונים, בכל רגע נתון במהלך שנת 2015 מעל 40 אחוזים מהאסירים שהחוזקו בבתי הכלא של שירות בתי הסוהר היו אסירים פלסטינים. בסוף דצמבר עלה השיעור שלהם אף ל-44 אחוזים.

> תמה שביתת הרעב: מוחמד אלקיק ישוחרר ממעצר מנהלי, אבל לא ממש ניצח

הפגנת סולידריות בשכם עם שובת הרעב העיתונאי מחמד אלקיק. 31 דצמבר 2015 (אחמד אל-באז/אקטיבסטילס)

הפגנת סולידריות בשכם עם שובת הרעב העיתונאי מחמד אלקיק. 31 דצמבר 2015 (אחמד אל-באז/אקטיבסטילס)

הנוהג של ישראל להחזיק מספרים עצומים של פלסטינים תחת מעצר מנהלי, שהשימוש בו אמור להיעשות במקרים חריגים ונדירים בתחום "הפצצה המתקתקת", גבר במהלך השנה. כאשר בסוף דצמבר 2015 הוחזקו, כאמור, 584 עצירים מנהליים, שהם המספר הגבוה ביותר של עצירים מנהליים מאז ספטמבר 2008 והיוו כמעט עשרה אחוזים מכלל הפלסטינים הכלואים.

שנת 2015 החזירה, לראשונה מאז דצמבר 2011, לשורת העצירים המנהליים גם את הקטינים. באוקטובר 2015 הוחזקו ארבעה קטינים במעצר מנהלי, ובסוף דצמבר צמח מספרם לשישה. כל הקטינים שהוחזקו במעצר מנהלי היו בגילאים שבין 16 ל-18 וצווי המעצר שהוצאו להם היו לתקופה של עד שלושה חודשים, אך במעצר מנהלי כמו מעצר מנהלי ניתן להאריך את תקופת המעצר שלהם שוב ושוב ללא הגבלת זמן. מספר הקטינים שהחזקו במעצר מנהלי בסוף 2015 היה הגבוה ביותר מאז סוף פברואר 2009.

מספר הקטינים הפלסטינים שנמצאו בבתי הכלא הישראלים נכון לסוף דצמבר 2015 היה הגבוה ביותר מאז 2008 ועמד על 422. מתוכם ארבעה היו קטינים מתחת לגיל 14, ועוד 116 בין הגילאים 14 ל-16. מספר הנשים הכלואות כמעט והוכפל בין סוף ספטמבר – אז היו הוחזקו במשמורת השב"ס 23 נשים, לסוף דצמבר – אז הוחזקו 44 נשים, המספר הגבוה ביותר של נשים פלסטיניות כלואות מאז סוף ספטמבר 2009.

מאז כיבוש השטחים בשנת 1967 כלאה מערכת המשפט הצבאית מעל לשמונה מאות אלף פלסטינים, כשאחוז ההרשעה עומד על כ-99. אין כמעט בית פלסטיני שלא יצא ממנו אסיר. מה שאמור להיות מנגנון שפועל למען הצדק, הוא בפועל אחד המנגנונים המרכזיים ביותר לשימור הכיבוש והדיכוי של מיליוני הפלסטינים תחת כיבוש.

> חסרות מעמד: הנשים שאין להן מה לחגוג ביום האישה

מעצר של ילד בירושלים המזרחית. אילוסטרציה. (טס שפלן/אקטיבסטילס)

מעצר של ילד בירושלים המזרחית. אילוסטרציה. (טס שפלן/אקטיבסטילס)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf