newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כ-300 מפגינים פלסטינים וישראלים מחו נגד מאחז חדש בגדה

המפגינים ניסו להגיע אל המאחז המונע מתושבי כפר מאלכ להגיע אל אדמותיהם, אולם הצבא הכריז על האזור שטח צבאי סגור. "אם זה שטח צבאי סגור, איך המתנחל גר שם" שאלו המפגינים

מאת:

כשלוש מאות פלסטינים וישראלים הפגינו היום (שישי) נגד מאחז חדש, שהוקם על אדמות הכפר מאלכ בגדה המערבית. המאחז הוקדם לפני כחודש, לא רחוק מההתנחלות כוכב השחר, ומונע בפועל מאנשי הכפרים הסמוכים לעבד את אדמתם באזור.

מפגינים מתנועת ״לוחמים לשלום״, כשבעים ישראלים ופלסטינים, קיימו את המחאה שלהם מחוץ לכפר, ואילו תושבי הכפר ופעילים בוועדות העממיות, כמאתיים במספר, הגיעו מכיוון הכפר. הצבא חסם את המפגינים משני הצדדים ומנע מהם להיפגש ולנטוע עצים בסמוך למאחז. במהלך פיזור ההפגנה, הצבא עשה שימוש בגז מדמיע, רימוני הלם ומי "בואש". לפחות שני מפגינים נפצעו. השימוש בגז מדמיע גרם לכמה שריפות קוצים באיזור.

"עכשיו אנחנו חוששים שהמתנחלים יתנכלו לכפר". מפגינות בכפר מאלכ מול הצבא היום 16.8.19 (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

"עכשיו אנחנו חוששים שהמתנחלים יתנכלו לכפר". מפגינות בכפר מאלכ מול הצבא היום 16.8.19 (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

המפגינים הפלסטינים שהגיעו מכיוון הכפר עמדו מול הג'יפים הצבאיים, שחסמו את הגישה לאדמות החקלאיות בסמוך למאחז. חלק מהמפגינים התיישבו על הקרקע וסירבו לעזוב את המקום בעודם מנופפים בדגלי פלסטין.

מול המפגינים שהגיעו מחוץ לכפר הצבא עשה שימוש ב"בואש", תותח מים היורה מים מצחינים, וגז מדמיע. מפגין אחד נפצע ברגלו ממטול גז מדמיע שפגע בו ישירות והוא פונה לבית החולים. שוטר מג"ב היכה את תולי פלינט, המוביל הישראלי של "לוחמים לשלום", בעזרת קת של רובה בפניו ופצע אותו.

כמו בכל הפגנה בשטחים הכבושים, הצבא הציג צו שטח צבאי סגור ואיים לעצור מפגינים אם לא יעזבו את המקום. "הטקטיקה היא להרחיב את ההתנחלות בעזרת הצבא", אמר אוסמה עליוואת מ"לוחמים לשלום". "אם זה שטח צבאי סגור, איך המתנחל יושב שם?" עליוואת אמר כי מדובר באדמות השייכות לתושבי הכפר מאלכ, שעליהן התיישב מתנחל לפני חודש, הציב אוהל, הביא חיות והשתלט על המקום. "רצינו להגיע למקום, לנטוע עצים ולדרוש ממנו לצאת מאדמות הכפר, אבל הצבא, במקום לתת לנו לעבור, פיזר אותנו בכוח בטענה שזה שטח צבאי".

המפגינים הישראלים והפלסטינים רצו להיפגש באמצע הדרך, הצבא מנע מהם. ההפגנה היום בכפר מאלכ 16.8.19 (צילום: אורן זיו / אקטיבטילס)

המפגינים הישראלים והפלסטינים רצו להיפגש באמצע הדרך, הצבא מנע מהם. ההפגנה היום בכפר מאלכ 16.8.19 (צילומים: אורן זיו / אקטיבטילס)

נתן לנדאו מ"לוחמים לשלום" סיפר שהכוונה היתה שהמפגינים הישראלים והפלסטינים ייפגשו באמצע. "ברגע שעמדנו על כביש אלון וחסמנו אותו לכמה דקות, הצבא התחיל לזרוק רימוני הלם וגז ולהשתמש בהרבה אלימות כלפי מי שהיה שם", סיפר לנדאו, שהיה בצד ה"ישראלי" של ההפגנה. לנדאו אומר שמדובר בשיטה להרחיב התנחלויות. "אחרי שקם מאחז, הצבא מגיע, אחרי זה מביאים קראוונים, ואז קו מים וחשמל ואז מלבינים את המאחז, וזה צעד לקראת סיפוח מכוון", הוא הוסיף.

"המאחז החדש נועד לחסום את הגישה שלנו לאדמות", סיפר עבד אל פתח חמאייל, תושב הכפר. "הוא מצטרף למאחז הבלאדים שקיים בצד השני. אם הוא (המתנחל שהקים את המאחז א.ז) ינצח, והוא לא, הוא ייקח את כל האזור הזה", אמר חמאייל בהצביעו על הגבעות שבסמוך לכפר. הוא סיפר שכעת חוששים בכפר מהתגברות אלימות של מתנחלים. "לפני כמה חודשים המתנחלים באו כמו גנבים בלילה ופגעו במסגד", אמר חמאייל, "מאז שהוקם המאחז החדש, אף אחד לא יכול להגיע לאדמות שלו באזור".

המאחז החדש שהוקם על אדמות כפר מאלכ הוא לא הראשון בסביבה. מאחז "הבלאדים", כאמור, הוקם לפני כמה שנים, ואף שהמינהל הורס אותו מפעם לפעם, הוא משנה מיקום וממרר את חיי הפלסטינים. בשנה שעברה דיווחנו כאן ב"שיחה מקומית" על מאחז שנבנה ונהרס שוב ושוב סמוך לקהילת רועים פלסטינים על כביש אלון, צפון מזרחית לכוכב השחר.

במקביל, התקיימה היום בכפר קדום שליד שכם ההפגנה השבועית בדרישה לפתוח את דרך הגישה הראשית לכפר שנסגרה על ידי הצבא. ההפגנה היתה גדולה מהרגיל, לאחר שאחד ממנהיגי הכפר, מוראד שתווי, נעצר ביום חמישי שעבר על ידי הצבא, שפשט על ביתו באישון לילה. הצבא נכנס לכפר בצהריים עוד לפני ההפגנה, וברגע שזו החלה ירה גז מדמיע לעבר המפגינים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf