newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המדריך לטייקון חומד הקרקעות: בהשראת הפינויים בגבעת עמל

אם אתה טייקון שחולם לבנות מגדלי פאר על קרקע במרכז הארץ - זה המדריך בשבילך. מה שעובד בשביל יצחק תשובה בגבעת עמל יעבוד גם בשבילך. כך תשתלט על קרקע מיושבת בעשרה צעדים פשוטים

מאת:

נניח שאתה אחד הטייקונים הגדולים בישראל ואתה רוצה לבנות מגדלי פאר במרכז. אמנם אתה שוחה בבריכה של כסף, אבל תמיד שמח לעוד רווחים. רק מה, אומרים שאין קרקעות לא מיושבות במרכז. בעיה.

אל תדאג ידידנו, כך תשתלט על קרקע מיושבת בעשרה שלבים פשוטים, ותבנה לך מתחם סגור של מגדלים שישקיפו על קו הרקיע של תל אביב:

1. מצא לך קרקע עליה יושבת אוכלוסייה שמשתייכת לקבוצה הסובלת מאפליה, שגרמה לכך שמדינת ישראל מעולם לא הסדירה את בעלות התושבים על הקרקע בצורה מספקת. עדיפות כמובן למזרחים, ערבים ואתיופים.

2. הכנס את סוללת עורכי הדין שלך לעניינים! אם זו שכונה שהעירייה מעולם לא סללה בה כביש, לא התקינה מערכת ביוב או עמודי תאורה ולא נתנה לתושבים אפשרות לבקש היתרי בניה, כנראה שהתמזל מזלך. התושבים בטח היו חייבים לדאוג לעצמם, למשל לתקן גג שנשבר, וכך עשו למעשה עבירות בניה. עבירות בניה זעירות הן דרך המלך לעו"ד לבקש צווי פינוי.

מאבק תושבי גבעת עמל על רקע מגדלי יו (אורן זיו, אקטיבסטילס).

מאבק תושבי גבעת עמל על רקע מגדלי יו (אורן זיו, אקטיבסטילס).

3. בית המשפט בצד שלך! כמי שבטוח בצדקת דרכו, בנה מרכז מכירות מפואר למגדלים שבדרך (קרא לזה "פארק עם גלרית אמנות וספריה" בכדי שיחליק יותר טוב בגרון) ואל תחכה לאישורי בנייה. טייקון הוא אחד שקובע עובדות בשטח וכל השאר רוקדים לפי החליל שלו (ככה תשובה עשה גם במאגר לוויתן – פשוט תתחיל לעבוד! בשביל מה לחכות לאישור הרגולטור?). אל תדאג, גם בית המשפט רואה בך לקוח מיוחד, בדיוק כמו בתשובה, ויקבל את הטענה שלך ששלושה מבני ענק מזכוכית ועבודות תשתית נרחבות הם "מבנה ארעי".

4. שכור לך חברת אבטחה. אם כבר אתה בונה 4 מגדלי פאר בני 44 קומות, לא סביר שיסתובבו לך בתוך הפארק כל מיני בלתי-מיוחסים שגרים באזור עשרות שנים. זה אמנם פארק קהילתי אבל אתה קובע מה גבולות הקהילה, ובכלל, למה שירצו להסתובב בפארק? לכן, קח חברת אבטחה פרטית שתבהיר לתושבים מי פה שולט על השטח. מאבטחים  אמנם יפטרלו בתוך השכונה ובסביבתה, אבל חשוב גם לגדר את שטח הבנייה בגדר גבוהה ועליה תמונות של ציפורים ועצים (זוכר? זה פארק!). אל תשכח גם להתקין מסביב לשטח עשרות מצלמות אבטחה במעגל סגור.

5. מנה את בתך להיות אדריכלית הפרויקט ומתגו את פרויקט מגדלי היוקרה לעשירים כפרויקט חברתי שמעודד חיי קהילה. בדיוק כמו גל נאור, בתו האדריכלית של תשובה. תארגן לבת שלך ראיונות במגזינים נחשבים על הערכים שסביבם תוקם הקהילה השיתופית, זאת שתחיה במגדלים שהיא מקימה על חורבות קהילה קיימת.

כמותה גם אתה תוכל לרתום את טובי המעצבים והאדריכלים בארץ לפרויקט שלך! שיתוף הפעולה של אדריכלים בסדר הגודל של משה צור, עליזה ברוידא וגל גאון יעזור לך להציג חזות הגונה ולמכור דירות בפרויקט כמו לחמניות טריות. אם אתה ממש בעל תושייה, תדאג שעמותת האדריכלים תזמין את הבת שלך להשתתף בפאנל אדריכליות ביום האישה – שם היא תוכל לספר על הקושי להצליח בתור אדריכלית בעולם של גברים ועל חשיבות התמיכה בה בתור פמיניסטית שאיכשהו, משום מקום, זכתה לתכנן פרויקט כזה גדול על שדה של חרציות.

6. דרוש עוד אחוזי בנייה. בקש מהעירייה לתת לך עוד אחוזי בניה כי אתה חייב לפנות בכבוד, עם פיצוי הוגן, תושבים שחיים כבר 65 שנה על הקרקע שקנית! (טוב, ברור שאתה לא מתכוון לזה, אבל אל תגלה להם). לתשובה זה הלך בגבעת עמל! בשנות ה-60 התב"ע (תוכנית בנין עיר) של גבעת עמל דיברה על 440 יחידות דיור שכמחצית מהן מיועדות לדיור חלופי לתושבים. היום מדובר ב-1150 דירות ועוד 15,000 מ"ר שמיועדים למסחר ולמשרדים ואין שום אזכור לתושבים. תכניס את זה טוב טוב לראש – התושבים הם בני הערובה שלך! באמתלה שאתה צריך לפצות אותם תוכל לקבל עוד ועוד אחוזי בניה!

תושבי גבעת עמל על בריקדות נגד הפינויים (אורן זיו / אקטיבסטילס)

תושבי גבעת עמל על בריקדות נגד הפינויים (אורן זיו / אקטיבסטילס)

7. תשקיע ביחסי ציבור. כך הציבור לא יידע שמפנים 130 משפחות מבתיהן. תן לפרויקט שם שמתנגן מקסים כמו "פארק בבלי", שווק אותו כפרויקט מגורים קהילתי וירוק וערוך בו אירועים חברתיים וקוקטיילים חגיגיים. תשובה שכר את  שירותיו של הדובר המיתולוגי לשעבר של עירית ת"א שמקורב מאד לראש העיר ודאג לסדר לעצמך גם מניות בערוץ 2.

במסגרת מאמצי יחסי הציבור, פינוי משפחות בעזרת מאות שוטרים יכול להיות מוצג בסך הכל כהליך במסגרת המשא ומתן, וחתימה על הסכם פינוי כששוטרי יס"מ פורצים לבית הוא "פינוי בהסכמה". הקפד להשתמש במושג "פולשים" ודאג שהתקשורת תפרסם כתבות מכפישות, שמספרות שלאחד מתושבי השכונה יש ג'יפ או אפילו עוד בית שהוא קנה בכסף שהרוויח ביושר.

8. פיצויים? אל תהיה פראייר! הכלל הכי חשוב בעסקים הוא לא להיות פראייר. בשנת 1949 בן גוריון הבטיח לתושבי גבעת עמל שבמקרה שיפונו יקבלו משכן קבע מהמדינה, "בית תמורת בית". הדבר גם הובטח במסגרת הסכם מכירת הקרקע לידיים פרטיות. אבל בן גוריון כבר בקבר. היום בית המשפט לא מחייב אותך לשלם פיצויים ראויים והחברים שלך בכנסת מפרגנים לך בעוד כמה עשרות מיליונים. מה, לא תיקח? בטח שתיקח. תגזול בתים ואפילו תבקש מהם שכירות עבור הזמן שגרו בביתם. מקסימום תיתן כמה מאות אלפי שקלים למשפחה. דירה באזור הם לא בטח שלא יקנו בכסף הזה, אבל זה כבר לטיפולו של הדובר.

9. עשה לך משטרה משלך!  ביבשה וגם באוויר, אין ספק שמשטרת ישראל פה לשרת אותך ואת שאר טייקוני ישראל במקרה של פינוי זקנים, נשים, גברים וטף מביתם. מסוק משטרתי, עשרות ניידות, חבלנים, כלבנים, כוחות מג"ב, כוחות יס"מ. אפילו כוחות שיטור מקרית מלאכי! לא כל אחד יכול להזמין שוטרים וציוד משטרתי בתשלום לביצוע פינוי ע"י צו בית משפט, אבל תזכור: אתה לא כל אחד.

קח דוגמה מיצחק תשובה! תתחיל לחלק ג'ובים למפכ"לים וסגני מפכ"לים לשעבר כמו גבי לסט, משה קראדי ודודי כהן. לניהול המשא ומתן בשמך קח לך מישהו כמו חיים פנחס "שוגון", קצין משטרה בכיר לשעבר, שעמד בראש מחלק בילוש ביחידה המרכזית לחקירות בתל אביב. כולם ביחד ידאגו להעמיד את החברים-פקודים שלהם לשעבר מחוץ לבית בזמן שאתה "מנהל משא ומתן" עם התושבים והתושבות. אם התושבים יביעו התנגדות לפינוי או סתם יעמדו ויחזיקו שלטים תוכל לדאוג שהשוטרים יעצרו אותם בתואנה של "התקהלות לא חוקית", "הפרת הסדר הציבורי" או "תקיפת שוטר". זה ילמד אותם לקח.

10. אל תשכח, בין לבין, לספר על ילדותך במעברה. נכון, זה היה מזמן וכבר לא רלוונטי ואם נודה על האמת כבר מזמן שכחת מאיפה באת, אבל זה נוגע ללב ומאוד מרגש.

מאחלות לך אפס הצלחה,

ספיר סלוצקר- עמראן וליטל בר

————————————————————————————————————–

כ-30 משפחות מבין תושבי שכונת גבעת עמל בתל אביב עומדות בימים אלו בפני צו פינוי גמיש שתוקפו עד ה- 12 במאי. רוצים/ות לעזור להם/ן במאבק על הבית? כנסו לדף הפייסבוק- "גבעת עמל- נלחמים על הבית" וקחו חלק במאבק!

צפו במרסל מזרחי, תושבת השכונה, מספרת על החשש מפני פינוי מביתה:

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf