newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

למה לא מגיבים לאמירות הסרטן של רבין ומירי רגב באותו אופן?

כי להשוות רעיון או תנועה לסרטן זה לא כמו להגיד שאנשים הם סרטן. כי הסתה לא מסוכנת כשהיא לא יכולה לגרום לאלימות. וכי רבין נרצח מזמן ורגב רק משגשגת בזכות הדברים שהיא אומרת

מאת:

כך כתב בפייסבוק ינון מגל:

Capture

בחיי שניסיתי להתעלם מזה, אבל היות וכל כמה חודשים עוד איש איש ימין מחליט לעשות את ההשוואה הזו, אז נראה לי שכדאי להעמיד דברים על דיוקם.

קודם כל, העובדות: מירי רגב, למרות שאחר כך שיקרה במצח נחושה, אמרה "הסודנים הם סרטן בגוף שלנו":

לעומת זאת, למרות שקריו של ינון מגל, רבין אמר "גוש אמונים איננה תנועה התיישבותית, היא בבחינת סרטן לרקמה החברתית דמוקרטית של מדינת ישראל. תופעה של גוף שלוקח את החוק לידיו". לא מגזר שלהם, ולא סנדלים.

והנה כמה נקודות שאמורות להיות מובנות מאליהן לכל מי שאינו מנסה לעשות עצמו טיפש ומיתמם:

1. רגב קראה לאנשים מגזע מסוים סרטן. היא בחרה לציין דווקא את הסודנים, למרות שהיו אז בישראל הרבה יותר מהגרים ללא אשרה ממזרח אירופה, וגם יותר אריתראים. אבל בגלל שבקרב גזענים "סודנים" זה שם קוד לאנשים לבעלי עור שחור, אז היא בחרה להשתמש בו. בקריאה כמו בנשיקה, מי שעושה את זה מעט, מרגישים לו בלשון.

לעומת זאת רבין דיבר על רעיון (ובדיעבד לדעתי צדק). אפשר להתווכח על רעיון, אפשר לומר שהוא לא לגיטימי, והמחזיקים בו יכולים להפסיק לעשות זאת. צבע עור זה יותר קשה. הכי קל להבין את הנקודה הזאת בהחלפת סודנים ויהודים אצל רגב, "היהודים הם סרטן בגוף שלנו" הייתה מקבלת מקום של כבוד כאמרת שפר נציונל-סוציליסטית בשנות ה-30. כינוי של תנועה לאומנית, גם היא מיוחדת ליהודים, המבקשת לקחת את החוק לידיה, בכינוי הזה – כנראה שלא.

2. במקרה שאליו מגל מתייחס, רבין אמר את הדברים אוף-דה-רקורד בראיון עיתונאי, כשהוא מציין את זה במפורש.

רגב בחרה לעשות זאת מעל במה מול המון מוסת, אחרי שרק חודש לפני כן הושלך לא רחוק משם בקבוק תבערה לעבר גן של ילדי מבקשי מקלט, אשר שרף את חצר הגן. אותו המון מוסת יצא דקות לאחר סיום דבריה לבצע פוגרום באותם אלו שהיא כינתה סרטן, קרי בני-אדם בעלי צבע עור שחור שאינם יהודים. זה כמובן המבחן האמיתי של הסתה. דבר כזה מעולם לא יכול היה לקרות גם אם מישהו כן היה מסית נגד מתנחלים, לעומת הוודאות הקרובה שזה אכן יקרה במקרה של הסתה נגד אחת הקבוצות הכי חלשות בישראל.

3. ועכשיו לפיל שבחדר: מה שקרה למירי רגב בעקבות אותה הסתה זה שהיא נבחרה למקום החמישי ברשימת הליכוד, בדיוק בזכות הסתה זו ודומות לה, הפכה מאז לשרת התרבות בממשלה ובאופן אירוני, וגם טראגי לדעתי, לנציגה של מאבק לזכויות אזרח. מנגד היא שילמה מחיר של כמה סטטוסים משמיצים בפייסבוק.

ובמקרה של רבין, ובכן ינון, אתה באמת רוצה שניכנס לזה? שנזכיר את ראש הממשלה הנוכחי מהמחנה שלך על המרפסת? את דרוקמן מבני עקיבא שעמד לידו? את אורי אריאל שארגון את ההסעות? את האנשים שעמדו והסיתו כשמתחתם עשרות אלפי מתנחלים ופעילי ימין המבקשים את דמו של רבין ורוקדים באקסטזה לצלילי ההמנון "מוות לרבין" ו-"רבין בוגד"? את ארון המתים הנעלם שהגיע מבר-אילן? את הרבנים שפקדו לרצוח אותו? אם יגאל עמיר לא היה רוצח אותו באותה שבת, מן הסתם בצאת שבת אחרת היה נמצא אחד אחר.

ולשאלתך למה לא ראית שום זעזוע, אז אולי זה בגלל שלעומת כמה השמצות מהשמאל – את רבין הימין רצח, וגם ירש, וגם מתבכיין על כך מאז.

> האם יוסי שריד ומירי רגב הם אותו אדם?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf