newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עשרות הפגינו מול משרד החינוך: להגן על נוער טרנס בבתי"ס

המפגינים הביעו תמיכה באושר בנד, תלמידה טרנסית מאשקלון שהותקפה ע"י חבריה לשכבה וכבר כמה חודשים שאינה נמצאת במסגרת לימודית. הם דרשו ממשרד החינוך לעגן את זכויות התלמידים הטרנסים בחוזר מנכ"ל. "למה מחכים? שמישהו ימות?"

מאת:

כמה עשרות הפגינו היום (ראשון) מול משרד החינוך בתל אביב בתמיכה בתלמידה אושר בנד, נערה טרנסג'נדרית בת 15, שהותקפה על רקע זהותה המגדרית בבית הספר וסובלת כבר תקופה ארוכה מיחס מפלה ומפגיעה קשה בזכויותיה. אושר, תלמידת בית הספר התיכון אורט הנרי רונסון באשקלון, נמנעת כבר מספר חודשים מלהגיע לבית הספר מחשש לבטחונה. היום היא הובילה באומץ לב את הפגנת המחאה בה לקחו חלק חברי וחברות הקהילה הגאה, בנות ובני משפחה ותומכים, וביקשה להפוך את המקרה הפרטי שלה לסוגייה עקרונית.

"אחרי חודשים רבים בהם אני עוברת התעללות נפשית ופיזית הן מצד צוות בית ספר הנרי רונסון אשקלון אך בייחוד מחברי לשכבה. ולאחר שהבנתי שמשהו לא תקין קורה בבתי הספר ובמשרד החינוך, החלטתי לבקש מכם, חברי וחברותי היקרים, עזרה כדי להביא למודעות והסברה לתוך מערכת החינוך, ובפרט בפריפריה. אנו דורשים ודורשות אפס סובלנות לאלימות ואפס סובלנות להדרה מגדרית!", אמרה אושר בנד למפגינות ולמפגינים.

הפגת סולידריות עם אושר בנד, תלמידה טרנסית בת 15 מאשקלון שחוותה אלימות בבית הספר. בנד בשמלה ורודה במרכז התמונה. (אורן זיו)

הפגת סולידריות עם אושר בנד, תלמידה טרנסית בת 15 מאשקלון שחוותה אלימות בבית הספר. בנד בשמלה ורודה במרכז התמונה. (אורן זיו)

את ההפגנה יזם ארגון "מעברים – שינוי בר קיימא לקהילה הטרנסית", בתמיכת אושר ומשפחתה, ובשיתוף ארגון "ברית הלביאות – משפחות למען ילדיםות ונוער טרנס*". בין המפגינים היו גם דב חנין ועופר כסיף – חברי הכנסת היוצא והנכנס מחד"ש, ואנשי הקהילה הגאה – עידן רול שצפוי להישבע בקרוב כחבר כנסת מטעם "כחול-לבן" ואבי בוסקילה ממרצ.

המפגינים דרשו ממשרד החינוך לארגן את הזכויות של תלמידים טרנס* על פי חוק בחוזר מנכ"ל. למרות פניות חוזרות ונשנות של ארגון מעברים לקהילה הטרנסית, משרד החינוך לא פרסם הנחיות שיגנו על זכויותיהם של תלמידים טרנסים בחוזר מנכ"ל. דרישה נוספת היא הקצאת משאבים לאכיפת חוק זכויות התלמיד האוסר אפליה על רקע זהות מגדרית, ולא תוקצב למרות שנכנס לתוקפו כבר משנת 2015. בנוסף דרושים המפגינים כי מערכת החינוך תאפשר קיום של הכשרות בנושא הקהילה הטרנסית לכל צוותי החינוך ובמוסדות הכשרה להוראה.

"אנחנו עובדים מול משרד החינוך המון שנים ולא יוצא מזה כלום", אמר ל"שיחה מקומית" אלישע אלכסנדר, מנכ"ל ארגון "מעברים". אלכסנדר סיפר בתסכול על שנים שבהן ארגוני הקהילה הטרנסית מתריעים בפני משרד החינוך כי ילדים טרנסים נעדרים מהלימודים בשל אלימות שהם סופגים בבתי הספר. "הסיפור של אושר יכול היה להיות יותר גרוע. למה הם מחכים? שמישהו ימות?", הוא תהה.

הפגת סולידריות עם אושר בנד, תלמידה טרנסית בת 15 מאשקלון שחוותה אלימות בבית הספר. (אורן זיו)

הפגת סולידריות עם אושר בנד, תלמידה טרנסית בת 15 מאשקלון שחוותה אלימות בבית הספר. (אורן זיו)

כפי שפורסם לראשונה ב"הארץ", בחצי השנה האחרונה נמנעת בנד ממלכת לבית הספר מחשש לשלומה. בתחילת שנת הלימודים היא הותקפה מילולית ופיזית בשל שונותה המגדרית, ומאז לא חזרה ללימודים ולא נמצאה לה מסגרת לימודים חלופית. לפני כשבועיים ניסתה לחזור לבית הספר, ולאחר שאחת מהתלמידות תקפה אותה – היא אושפזה בבית חולים עם זעזוע מוח. למרות הנסיבות המיוחדות, לאחרונה קיבלה אמה של בנד מכתב המזהיר אותה מהשלכות פליליות אם לא תשלח את בתה ללימודים. בתגובה לכתבה שפורסמה ב"הארץ" טענה מנהלת בית הספר אורט רונסון כי התנהגותה של אושר היא "פרובוקטיבית".

למרות שכבר ב-2015 חוק זכויות התלמיד תוקן, ובו הובטחה הגנה לתלמידים מפני אפלייה על רקע זהותם המגדרית, או של הוריהם – מעולם לא נקבע חוזר מנכ"ל המפרט את מה שהמחוקק קבע ולא הוקצו תקציבים לאכיפה.

אלכסנדר סיפר כי זה אין המקרה הראשון בו נטען כך לגבי תלמיד או תלמידה טרנסג'נדרים. "במקרה דומה אמרו שהתלמיד שקרן", הוא אמר. גם הפעם "מאשימים את התלמיד או התלמידה בבריונות. אבל איך הפרובוקטיביות לכאורה של אושר קשורה זה שאין חוזר מנכ"ל?". אלכסנדר הדגיש כי לא חברי וחברות הקהילה הן מי שזקוקים לטיפול אלא "מי שצריך טיפול זה הבריונים", אלו שמאיימים על ילדות וילדים טרנס. "לא מדובר בעניין פסיכולוגי אלא בזכויות תלמיד וצריך להיות חוזר מנכ"ל. הם אומרים שהם עובדים עם מומחים חיצונים, אבל הם צריכים לעבוד עם הקהילה הטרנסג'נדרית. לא עלינו בלעדינו".

אושר בנד, נערה טרנסית שחוותה בריונות בבית הספר על רקע מגדרי, מובילה הפגנה מול משרד החינוך (אורן זיו)

אושר בנד, נערה טרנסית שחוותה בריונות בבית הספר על רקע מגדרי, מובילה הפגנה מול משרד החינוך (אורן זיו)

ח"כ דב חנין אמר במהלך ההפגנה כי "ההתנהלות של משרד החינוך בפרשה הזו היא מקוממת מרגיזה אבל קודם כל בלתי חוקית. החוק שהבאנו עוד בכנסת הקודמת אוסר בצורה מפורשת את כל סוגי האפליה מטעמים של זהות מגדרית או נטייה מינית בכל מערכות החינוך. אי אפשר לנסח חוק יותר מפורש. משרד החינוך מתנהל כאילו הוא חי בארץ אחרת ולא מתגייס להגן על תלמידים ותלמידות שנפגעים בבתי הספר".

אושר בנד אמרה במהלך ההפגנה ל"שיחה מקומית" כי: "מגיל צעיר ידעתי שאני בת. במערכת החינוך פשוט לא טיפלו במקרה שלי. אני רק רוצה לקבל את מה שמגיע לכולם – ללמוד". היא סיפרה כי לצד הודעות התמיכה הרבות שהיא מקבלת מגיעות גם "הודעות רעות". אבל, היא מקווה, "כל הרע שקרה עד עכשיו יהפוך לטוב", ומבקשת לחזק נערות ונערים אחרים שנמצאים באותו מצב. "לא משנה מה אתם תעמדו בזה. כמו שאני עמדתי".

בין המפגינות היתה גם אסנת, דודתה של אושר שסיפרה ל"שיחה מקומית" על הקושי הגדול שחוותה אושר לאחר האלימות שספגה. "מבחינה נפשית היא מתחילה לקבל חום ואהבה אבל בימים הראשונים היה קשה מאוד", היא אמרה וביקשה להעביר מסר להורים לילדים טרנס: "אל תפחדו. הילדים שלכם הם כמו כל אחד אחר".

הפגת סולידריות עם אושר בנד, תלמידה טרנסית בת 15 מאשקלון שחוותה אלימות בבית הספר (אורן זיו)

הפגת סולידריות עם אושר בנד, תלמידה טרנסית בת 15 מאשקלון שחוותה אלימות בבית הספר (אורן זיו)

שנאן, צעירה בת 19 סיפרה ל"שיחה מקומית" מדוע הגיעה להפגנה. "מאז ששמעתי על אושר כאב לי מאוד. אבל לא הופתעתי. הייתי עד לפני חצי שנה בכיתה י"ב וכשהתחלתי להתלבש בצורה יותר גברית הייתי חוטפת הערות כל יום, וזה יכול בקלות להגיע למצב של אלימות". לדברי שנאן מורה בבית הספר ששמה לב נתנה לה להרגיש חשובה כמו כל תלמיד ותלמידה אחרת, וזה מה ששמר עליה. "אנחנו צריכים ביטחון. אין מצב שתלמיד טרנס צריך לחוות קושי והערות כמו שאני חטפתי. כל עוד אין נהלים ברורים זה חוסר אחריות כלפי התלמידים. אנחנו חלק ממשרד החינוך. הוא אחראי גם עלינו".

גם מקס, בן 21, הצטרף להפגנה כדי לחזק בני ובנות נוער אחרים. "המסר שלי לנערים ונערות שסובלות מאלימות בבית הספר שהן לא לבד. אני זוכר את עצמי בגיל הזה. הדבר היחיד שעזר לי זה החברים והחברות שקיבלו אותי וגם חינוך בלתי פורמלי כמו איגי. אני יודע איך מרגיש זה אבל חשוב לזכור – זה משתפר", הוא סיפר ל"שיחה מקומית". מקס הדגיש גם הוא כי "האחוזים המטורפים של בריונות כלפי הקהילה הטרנסית מדברים בעד עצמם, והוסיף כי "בית ספר צריך להיות מקום בטוח. אני רוצה להיות איש חינוך כשאגדל וללמד אנשים לקבל כל אחד כפי שהוא. חבל שאני צריך ללמד קודם את מערכת החינוך".

על פי נתונים מסקר שערכה עמותת מעברים עולה כי תלמידים טרנסג'נדרים סובלים מהדרה ואלימות במערכת החינוך. כ-71 אחוזים סובלים מהערות פוגעניות על רקע מגדרי מצד תלמידים אחרים, וב-24 אחוזים מהמקרים המורים מתעלמים מפגיעה מצד תלמידים אחרים. לכך יש השפעה ניכרת על התלמידים: כ-39 אחוזים נעדרים מבית הספר באופן קבוע ורציף. מהסקר עולה שבקרב צוותים חינוכיים רווחים חוסר ידע ובורות באשר לקהילה הטרנסג'נדרית.  במקרים רבים ישנו סירוב לכבד את הפנייה המגדרית והשם הנבחר, וכן הפרדה מגדרית בניגוד לזהות המגדר (שירותים ומלתחות, שיעורי ספורט, קוד לבוש ולינה). בארגון מעברים מציינים כי אין מניעה חוקית לכך, ומזכירים את קביעת בית המשפט העליון כי "עצם אי ההכרה בזהות המגדרית של הפרט, כפי שהוא רואה אותה, היא פגיעה בזכות לשוויון".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf