newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

סיפור מלחמה באודסה

מעל חמישים הרוגים ומאות פצועים בהתנגשויות בעיר אודסה שבאוקראינה. רק יום לפני כן העיר עוד הייתה שקטה. מה הוביל להתפרצות האלימות?

מאת:

את תיאור האירועים האחרונים באוקראינה אני רוצה להתחיל דווקא מהסוף, מהעובדה שגם בסכסוך הזה, כמו בכל סכסוך אחר בעולם, אין אמת אחת. כמו בכל סכסוך יש הבדל באופן שבו כל צד רואה ומפרש את המציאות, וכתוצאה מכך הסיפור שכל צד מספר לעצמו שונה מהסיפור של הצד השני. הסיפורים השונים הם אלה שמתחזיקים את הסכסוך ואף מחזקים אותו.

גם באוקראינה נבנים נרטיבים שונים בין תומכי רוסיה ותומכי אוקראינה. מאז מהפכת מיידן וסיפוח קרים לרוסיה עושים הצדדים מאמצים רבים על מנת לבנות נרטיב מנצח, להציג כל אחד את צדקתו ולהכפיש את הצד השני. הנרטיבים האלה הלכו וגדלו וכמו בכל סכסוך יצרו דמוניזציה של הצד השני, עד שבימים האחרונים הגיעו הצדדים לאלימות ויש הטוענים לתחילתה של מלחמת אזרחים. חשוב להבהיר שאלימות היתה גם קודם, אבל עוצמת האלימות ובעיקר מספרי ההרוגים כרגע הם כבר משהו יוצא דופן.

לכן חשוב לזכור שתיאור האירועים שאביא בהמשך מציג רק את אחד הנרטיבים, מתוך רבים שקיימים. לא אעסוק בניתוח פוליטי או חברתי של המציאות שם אלא רק אציג את סיפורו של אחד הצדדים.

קצת רקע: העיר אודסה. עיר נופש ששוכנת על חוף הים השחור, היא ה"אילת" של האוקראינים. במהלך השבועות האחרונים התקיימו בעיר במקביל צעדות, הפגנות וכנסים של תומכי רוסיה ומולם אירועים דומים של תומכי אוקראינה. האירועים האלה הסתיימו בדרך כלל בשקט או בתגרה נקודתית בין המחנות. האירוע השקט האחרון שהתקיים בעיר היה צעדה לכבוד האחד במאי של תומכי רוסיה, צעדה שנגמרה ללא שום אירוע חריג.

המשבר באוקראינה (צילום: פליקר, Ivan Osypenko CC BY-NC-SA 2.0)

המשבר באוקראינה (צילום: פליקר, Ivan Osypenko CC BY-NC-SA 2.0)

הכל התחיל במשחק כדורגל

לכן את מה שקרה יום למחרת, ב-2 במאי, איש לא יכול היה לצפות: התנגשויות אלימות בין תומכי רוסיה ותומכי אוקראינה שבסיומן (על פי דיווחי המשטרה המקומית) נמנו יותר מחמישים הרוגים ומאות פצועים. השאלה שנשארה פתוחה היא איך זה התחיל.

ב-2 במאי אמור היה להתקיים משחק כדורגל בעיר בין הקבוצה המקומית של אודסה וקבוצה מהעיר חרקוב. לפני תחילת המשחק נציגי האוהדים משני הצדדים (כולם תומכי אוקראינה) סיכמו ששלוש שעות לפני המשחק הם יקיימו צעדה באודסה, שתתחיל בכיכר סובורקה. על פי טענות המשתתפים, כחצי שעה לאחר תחילת הצעדה, הם נתקלו בחבורה של תומכי רוסיה, שהיו מצוידים בנשק חם. המשטרה שליוותה את הצעדה יצרה חיץ בין שני המחנות תוך כדי שהיא מרחיקה את הצדדים אחד מהשני. מהר מאוד התחילו יידויי אבנים וירי זיקוקים מעל ראשי השוטרים.

המצב נמשך כחצי שעה וראשוני הפצועים פונו מהמקום. לאחר חצי שעה של עימותים החליטה קבוצה של תומכי אוקראינה לאגף את החציצה המשטרתית ולהגיע לקבוצה הפרו-רוסית דרך אחד הרחובות הצדדים. על פי טענות המאגפים, לאחר שהם הצליחו להתקרב לקבוצה של תומכי רוסיה דרך הרחובות הצדדים, ללא נוכחות המשטרה, מיד נפתחה אליהם אש חיה מהצד הפרו-רוסי. מי שהיה בסוף הקבוצה המאגפת הצליח לברוח, מי שהיה מלפנים נפגע או נאלץ להתחבא.

גופות הלכו והצטברו על הקרקע ותומכי רוסיה המשיכו לירות מקלצ'ניקוב לעבר המפגינים האוקראינים. בשלב זה, על פי אחד המשתתפים במהומות, יצאו מפגינים פטריוטים אוקראינים להגנת המולדת, והדפו עם אבנים ועם מקלות את הפרו-רוסים החמושים אל מעבר לבריקדות שלהם. לטענת המשתתפים, המשטרה לא עשתה כלום על מנת למנוע את האלימות ברחובות.

מכאן מתארים המשתתפים תגרה המונית, שימוש בכל חפץ אפשרי ככלי נשק, בקבוקי תבערה שנזרקו לעבר שני הצדדים, פצועים והרוגים. הירי על הצד האוקראיני נמשך עד שלתומכי רוסיה נגמרה התחמושת ואלה התחילו להימלט אבל גם אז האלימות נמשכה.

לאחר מכן נגררו הקרבות לכיכר קוליקוב (הבסיס שממנו יצאו הפעולות האחרונות של תומכי רוסית באודסה), שם התבצרו תומכי רוסיה באחד הבניינים הסמוכים לכיכר, וירו אש חיה לעבר יריביהם. בשלב זה גם בצד האוקראיני אחזו בנשק חם. הבניין הוצת ועל פי העדויות מהמקום, רק אחרי שעה הגיעו כוחות כיבוי האש שהתחילו לדאוג לפינוי האנשים מהבניין הבוער. יחד עם מכבי האש הגיעו גם כוחות הביטחון שהצליחו לעשות סדר ולפנות את שני המחנות. עד הפעם הבאה.

המאבק עבר לפייסבוק

כמו שכתבתי בהתחלה, מדובר בצד אחד של הסיפור. תומכי רוסיה מציגים לעולם סיפור שונה לחלוטין מהסיפור של תומכי אוקראינה שמובא כאן. אבל עם העובדות קשה להתווכח –  מעל 50 הרוגים ומאות פצועים בהתנגשויות בין שתי קבוצות אזרחים באודסה.

אין כאן אמת, יש נתונים ויש תמונות ויש הרוגים ויש פצועים. עכשיו המאבק עבר לרשתות החברתיות, לבניית הנרטיב, להכפשת הצד השני. תומך פרו-רוסי בישראל סיפר על אירועי אודסה כאשר הדגש מבחינתו היה הצתת הבניין בו התבצרו תומכי רוסיה, לא נאמרה מילה על ירי מהבניין.

כמו בכל סכסוך יש מי שמרוויח ויש מי שמפסיד. ככל הנראה, המציאות הרבה יותר מורכבת ממה שאנחנו יכולים לראות כרגע, ההשלכות של הסכסוך באוקראינה, שהתחיל בהחלטת הממשלה הקודמת לא לחבור לאיחוד האירופי ובמקום זאת להתקרב לרוסיה, רחוקות מלהיות ברורות. מה שכן ברור הוא שבכל יום שעובר המצב מחמיר והאלימות גוברת.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"אין לנו לאן ללכת חוץ מאליהם. אין למשטרה הפלסטינית סמכות פה". סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

תחקיר: ההרוג בפוגרום חווארה נורה כנראה על ידי מתנחלים

במהלך התפרעויות המתנחלים בפברואר 2023 הותקף גם הכפר הסמוך, זעתרה, ונורה למוות סאמח אקטש. תחקיר "בצלם", שבוצע בשיתוף ארגון מומחי הסאונד Earshot, הסיק שההרוג נורה מנשק בעל קליבר קטן, שבדרך כלל אינו בשימוש חיילים. שנה אחרי, איש עדיין לא הועמד לדין

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf