newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בחמש שנים: 14 אזרחים נהרגו מירי משטרתי, אפס כתבי אישום

בדיקת שיחה מקומית: בשניים מן המקרים לא נפתחה כלל חקירת מח"ש. עשרה תיקים נסגרו. שני תיקים עדיין פתוחים, בהם חקירת הריגתו של יהודה ביאדגה. למוצא וצבע העור השפעה מכריעה על הסיכוי של חשוד בפלילים למות מאש המשטרה

מאת:

בקהילת יוצאי אתיופיה, ולא רק בה, סערו הרוחות השבוע בעקבות מותו של יהודה ביאדגה, צעיר בן העדה, שנהרג מירי של שוטר מטווח קצר ברחוב בבת ים. רבים בעדה טוענים כי אלמלא צבע עורו, לא היה השוטר יורה למוות בביאדגה. הצעיר בן ה-24 סבל מהלם קרב ומשפחתו היא שהזעיקה את המשטרה כדי שתעזור להרגיע את המצב ולהחזיר אותו הביתה, לא להרוג אותו. במקום שימוש בטייזר או ירי לרגליים, יהודה נורה בראשו.

בעקבות כך החלטנו לבדוק את כל האירועים הפליליים שהסתיימו במותם של החשודים בעקבות היתקלות עם המשטרה בחמש השנים האחרונות (רשימת המקרים המלאה מובאת בהמשך). האם יש קשר בין המוצא של חשוד בפלילים לסיכוי ששוטר ירה בו? והאם יש סיכוי שהשוטר היורה יתן את הדין על הירי בביאדגה?

מבדיקת "שיחה מקומית" עולה כי צבע העור והמוצא משפיעים השפעה מכרעת על הסיכוי של חשוד בפלילים למות מאש המשטרה. בחמש השנים האחרונות נהרגו 14 אזרחים ישראלים מאש משטרה במהלך היתקלויות עם שוטרים בתוך הקו הירוק באירועים המוגדרים פליליים. מתוך 14 ההרוגים, תשעה הם ערבים, לארבעה יש שמות משפחה מזרחיים, ואחד יוצא אתיופיה – יהודה ביאדגה שנורה בסוף השבוע.

פניית "שיחה מקומית" למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) העלתה גם כי באף אחד מן המקרים בחמש השנים האחרונות לא הוגש כתב אישום נגד השוטרים המעורבים באירוע שהסתיים במוות: בשניים מן המקרים לא נפתחה כלל חקירה, עשרה תיקים נסגרו ללא הגשת כתב אישום ורק שניים מהתיקים עדיין פתוחים – אחד מהם הוא הירי בביאדגה שהתרחש בסוף השבוע האחרון.

צעירים מדליקים נרות לזכרו של יהודה ביאדגה במקום בו נורה למוות על ידי שוטר. (אורן זיו)

צעירים מדליקים נרות לזכרו של יהודה ביאדגה במקום בו נורה למוות על ידי שוטר. (אורן זיו)

הנתונים המובאים כאן, לא כוללים תקריות שהוגדרו ככאלו שהרקע שלהן הוא "לאומני", בהן נהרגו אזרחים פלסטינים מישראל, תושבי מזרח ירושלים או מהשטחים הכבושים. המספרים של תקריות כאלה גבוהים בהרבה, וגם מעל חלק מהם מרחפים לא פעם סימני שאלה בנוגע לאופן הפעולה של השוטרים. חשוב לציין, המקרים המובאים כאן הם מקרי הקצה בהם הסתיימו האירועים  בירי משטרתי ומוות. על פי דו"ח מבקר המדינה משנת 2017, מתוך כ-6,300 תלונות על אלימות שהגיעו למח"ש בשנת 2015 רק בכ-200 מקרים (3.2 אחוז) הועמדו שוטרים לדין.

ממח"ש נמסר לגבי האירועים שבהם מצאו את מותם אזרחים בחמש השנים האחרונות כי מרביתם "הסתיימו בממצאים השוללים חשד לפלילים בהתאם לדיני ההגנה העצמית המקובלים במשפט ובדין". עוד ביקשו לבהיר כי מח"ש מחויבת לחשוף עבירות של שוטרים "בפרט נגד אוכלוסיות מוחלשות, כאלה החשופות לשיטור יתר", אולם הדגישו גם כי מח"ש מחויבת "להימנע מתיוגו של שוטר כחשוד בפלילים רק כי נקט שימוש בכוח במהלך פעילות מבצעית". התגובה המלאה מובאת בסוף הכתבה.

"הזליגה של תרבות האלימות והשקר של השוטרים מהשטחים הכבושים לישראל משפיעה קודם כל על הערבים, אבל מגיעה גם לאתיופים, רוסים ומזרחים", קובע מנכ"ל "מוסאוא" ג׳עפר פרח. "השוטרים מתנהלים אחרת כשמדובר ביהודים, במיוחד לבנים. זו עובדה, אין מקרים של הריגת אשכנזים על ידי שוטרים. השוטר מאומן לטפל בעבריינים, הוא מחליט מתי יש לו אפשרות ליד קלה על ההדק".

פרח לא אופטימי לגבי תוצאות חקירת מח״ש, שנפתחה לאחר האירוע האחרון בבת-ים. "השוטרים ממשיכים בשגרה שלהם כי המערכת מסבנת את המשפחות של הקורבנות", אומר פרח, "אנחנו רואים נסיגה בעבודה המקצועית של מח"ש. זו חלק ממגמה. איך זה יכול להיות שבאירוע בבת ים, מח"ש לא הגיעו לזירה לאסוף ראיות?".

פרח מציין את המקרה של מהדי סעדי, שנורה על ידי שוטרים ביפו, כדוגמה לטיפול לא מקצועי בראיות. "המשטרה אספה מצלמות מהשטח במקביל למח"ש, כביכול כדי לחקור את המחאות של התושבים", טוען פרח, "בפועל מה שקרה זו העלמת ראיות". כדי לנהל את ההליכים מול מח"ש, מסביר פרח, נדרשים משאבים כלכליים רבים. "הם מתישים אותך, משפחה שאיבדה את המפרנס שלה, שאין לה עורכי דין שהם מומחים פליילים, מוצאת את עצמה לבד. על זה הם בונים", מתאר פרח את המצב. בחלק מהמקרים, תיק של נתיחת הגופה במכון המשפטי באבו כביר לא ניתן למשפחה. על פי נתוני ארגון "מוסאוא", מאז אוקטובר 2000 נהרגו מירי שוטרים 38 אזרחים ערבים. רק בארבעה מקרים הוגשו כתבי אישום, ובשלושה מהם היורה הורשע בהריגה או בגרימת מוות ברשלנות.

"למשטרה יש בבירור יד קלה על ההדק, והרשויות לא עושות שום מאמץ לנהל חקירות על ירי נגד אזרחים", אומרים בארגון "עדאלה". "אנחנו עדים לתיקים שנסגרו אשר כל תוכנם הוא התלונה שהגשנו, ולא התבצעו בהם פעולות חקירה כלשהן. התגובה של הפרקליטות לעררים שאנו מגישים מגיעה לעיתים רק לאחר שנים. יש כשלים אדמיניסטרטיביים, יש גרירת רגליים והם מעבירים מסר ברור שלמערכת אין כל עניין לתקן את הרוח שעל פיה השוטרים הם מעל לחוק.  הלקחים שפורטו בדו"ח ועדת אור, שקבעה כי שמשטרת ישראל מתייחסת אל האזרחים הפלסטינים כאל אויב, לא נלמדו".

אלפי מפגינים מהעדה האתיופית ותומכיהם צועדים על איילון בתל אביב במהלך הפגנות נגד אלימות משטרתית, תל אביב, ישראל, 3 במאי, 2015. אורן זיו / אקטיבסטילס

14 הרוגים מירי משטרתי – אפס כתבי אישום. הרשימה המלאה:

ח'יר חמדאן, בן 22. כפר כנא. 8 בנובמבר 2014.

במהלך פשיטה משטרתית בכפר כנא, יצא חמדאן מביתו לעבר שוטרי יס"מ שהיו בניידת משטרה. חמדאן אחז בסכין והכה על שמשת הרכב בתוכו היו השוטרים מוגנים. לאחר ששוטרים יצאו מהרכב חמדאן החל לברוח. השוטרים ירו בו למרות שכבר לא היווה סכנה. הוא נורה בגבו. מח"ש החליטה לסגור את התיק.

ממח"ש נמסר: "מח"ש סגרה את התיק בשל העדר עבירה פלילית. בימים אלה מתקיים דיון בעניין זה במסגרת עתירה שהוגשה לבג"צ"

סאמי אל-ג׳עאר, בן 22. רהט. 14 בינואר 2015. 

סאמי ג׳עאר נורה על ידי שוטרים במהלך פשיטה לילית על תחנת סמים בשכונה 26 ברהט. ג׳עאר, שלא היה קשור לאירוע, יצא כששמע רעש מחוץ לביתו ונורה למוות על ידי שוטר כשהוא עומד מטרים מפתח ביתו. מח"ש החליטה לסגור את תיק החקירה בעניינו.

ממח"ש נמסר: "לאחר בחינת התשתית הראייתית וקבלת התייחסות כלל הגורמים הרלוונטיים, הגיע היועץ המשפטי לממשלה, על דעת פרקליט המדינה, לכלל מסקנה כי הראיות בתיק אינן מבססות תשתית ראייתית מספקת להעמדת השוטר לדין". עתירתו של ח'אלד אל-ג'עאר, אביו של סאמי, בדרישה כי משטרת ישראל תפסיק את שירותו של השוטר היורה עדיין עומדת בפני בג"ץ.

האירוע הזה גבה עוד קורבן בנפש: במהלך מסע הלוויתו של סאמי אל-ג'עאר פרצו עימותים בין באי הלוויה למשטרה. השוטרים עשו שימוש בגז מדמיע ובעקבות ירי הגז נהרג סאמי זיאדנה, אף הוא תושב רהט. במח"ש החליטו זמן קצר אחרי האירוע שלא לחקור אותו. בהמשך נמסר למשפחה שנתיחת הגופה הוכיחה שזיאדנה "מת כתוצאה מאירוע לבבי".

ח'אלד, אביו של סמי אל-ג׳עאר באוהל האבלים לפני הלווית בנו, רהט, 18 ינואר, 2015. אל-ג׳עאר בן ה-22 נורה למוות בידי שוטר במהלך פשיטה על העיר רהט, למרות שלא היה מעורב באירוע. מח"ש סגרה את החקירה. (אקטיבסטילס)

ח'אלד, אביו של סמי אל-ג׳עאר באוהל האבלים לפני הלווית בנו, רהט, 18 ינואר, 2015. אל-ג׳עאר בן ה-22 נורה למוות בידי שוטר במהלך פשיטה על העיר רהט, למרות שלא היה מעורב באירוע. מח"ש סגרה את החקירה. (אקטיבסטילס)

עומר אשכנזי, בן 19. אשדוד. 27 בפברואר 2015. 

אשכנזי זוהה על ידי שוטרים כשהניח מטען חבלה ליד בית מגורים כחלק מסכסוך בין עבריניים. הוא הבחין בשוטרים וניסה להימלט מהם. הוא לא היה חמוש, ונמלט תחילה ברכב ולאחר מכן ברגל. הוא מורה על ידי השוטרים בראשו וכעבור שבוע נפטר מפצעיו. מח"ש החליטה תחילה שלא לחקור את המקרה, אולם בהמשך בעקבות פניית משפחתו של אשכנזי לבית המשפט הוחלט לחקור את השוטר היורה. התיק נגנז מחוסר ראיות מספיקות להוכחת עבירה פלילית.

ממח"ש נמסר: "לאחר חקירה מקיפה ויסודית שנערכה, וגביית גרסאותיהם של כל השוטרים שנטלו חלק באירוע, נמצא כי לא ניתן לקבוע ברף הנדרש בהליך פלילי שהשוטר ביצע מעשה עבירה אגב הירי לעבר המנוח, והתיק הועבר להמשך טיפול הגורמים המוסמכים במשטרת ישראל".

איאד עבדאללה, בן 38. עין נקובא. 22 באפריל 2015. 

עבדאללה נורה למוות על ידי שוטרים במהלך מרדף אחרי הרכב שבו נסע, כשהוא יושב במושב שליד הנהג. השוטרים חשדו כי הרכב היה מעורב בניסיון שוד של עובד בתחנת דלק זמן קצר קודם לכן. אחד השוטרים ירה בעבדאללה מחלון הרכב המשטרתי לאחר שהרכב סרב להוראה לעצור וברח. השוטרים טענו כי ניסה לדרוס אותם. מח"ש החליטה לסגור את התיק. פרקליטות המדינה דחתה ערר שהוגש על ההחלטה.

ממח"ש נמסר: "בחינת חומר הראיות מעלה כי השוטרים זיהו את הרכב בו נסע המנוח כרכב אשר שימש לביצוע ניסיון שוד זמן קצר קודם לכן. השוטר ביקש מנהג הרכב לעצור אולם הוא נמלט תוך סיכון חיים. נהג הרכב לא עצר גם לאחר ירי לאוויר וניסיונות לעוצרו לרבות על ידי חסימת דרכו באמצעות רכב משטרתי נוסף. כל אלה הובילו את השוטרים למסקנה כי יש לעצור את נוסעי הרכב שכן היוו סיכון ממשי לסביבה. במצב דברים זה הירי בוצע בהתאם לנהלים הנוגעים לשימוש בכלי יריה ופתיחה באש, ומשכך לא הונחה תשתית לביסוס חשד בפלילים נגד השוטרים. והתיק הועבר לבחינת הגורם המוסמך במשטרה לבחינת התנהלותם המקצועית של השוטרים".

שחר ממן, בן 34. בת ים. 17 באוקטובר 2015. 

שוטרים הוזעקו למקום בעקבות קריאה שנתקבלה על קטטה ועל גבר המחזיק בידיו שני סכיני מטבח. אחד השוטרים קרא לממן לזרוק את הסכינים וכשממן התקרב לעבר השוטר האחרון ירה בו למוות בטענה שחייו היו בסכנה. משפחתו של שחר ממן סיפרה בימים האחרונים שהמקרה של הירי המשטרתי ביהודה ביאדגה הציף מחדש את כעסם על המשטרה. "ישר שולפים אקדח ויורים", אמרה השבוע אימו ל-Ynet. מח"ש החליטה לא לחקור את הריגתו של ממן.

ממח"ש נמסר: "השוטר היורה קיבל דיווחים על קטטה. בהגיעו למקום הבחין באדם פצוע. בעודו מנסה לתחקר אותו, רץ לעברם המנוח כשהוא חמוש בשתי סכינים בידיו המונפות, צועק דבר מה ולא נענה לקריאות לעצור. לאחר שהגיע המנוח בסמוך מאוד לשוטר ולאדם הפצוע, ירה בו השוטר ירייה בודדת על מנת לנטרלו. לאחר בחינת נסיבות המקרה הוחלט כי הירי אינו מגלה חשד לביצוע עבירה פלילית ועל כן הוחלט כי אין מקום לפתוח בחקירת מח"ש".

מסע הלוויתו של סאמי זיאדנה ברהט. זיאדנה מת לאחר ששאף גז מדמיע במהלך מסע הלוויתו של תושב רהט סאמי אבו ג'עאר שנורה למוות על ידי שוטר (אקטיבסטילס)

מסע הלוויתו של סאמי זיאדנה ברהט. זיאדנה מת לאחר ששאף גז מדמיע במהלך מסע הלוויתו של תושב רהט סאמי אבו ג'עאר שנורה למוות על ידי שוטר (אקטיבסטילס)

מאזן אבו חבאק, בן 18. אזור רהט. 2 בפברואר 2016. 

שוטרים ומתנדבים הבחינו ברכב שעורר את חשדם ליד היישוב אשבול שבצפון הנגב. על פי המשטרה, הנהג לא נענה לקריאות לעצור, ולכן רדפו אחריו. לטענת השוטרים, במהלך המרדף נוסעי הג'יפ התפרעו והתנגשו עם רכבם בניידת משטרה. השוטרים ירו לעבר הרכב שהצליח להימלט. רק כשעה לאחר האירוע הובא מאזן אבו חבאק, ממסעודין אל-עזאזמה, למרפאה ברהט עם פציעת ירי בגבו. הוא פונה לבית החולים סורוקה בבאר שבע במצב קשה וכעבור ארבעה ימים מת מפצעיו.

בניגוד למקובל במקרים דומים, המשטרה לא דיווחה לתקשורת על האירוע, מד"א לא דיווח על פינוי פצוע ירי, ובית חולים סורוקה לא דיווח על קבלתו. דבר המקרה פורסם לראשונה בעיתון "הארץ" רק תשעה חודשים לאחר התקרית. מתנדב המשטרה שירה למוות באבו חבאק נחקר לראשונה באזהרה רק כשנה לאחר האירוע, בחשד כי גרם למוות ברשלנות. לטענת מח"ש החקירה לא העלתה ראיות מספיקות להגשת כתב אישום. מח"ש החליטה לסגור את התיק.

סנד חאג׳ יחיא, בן 27. טייבה. 27 בפברואר 2016. 

חאג' יחיא נורה על ידי שוטרים שביקשו לעצור אותו בחשד שדקר קודם לכן את אשתו וגבר נוסף. המשטרה טענה כי הוא התנגד למעצר ודקר את אחד השוטרים במהלך המעצר לפני שנורה, אך תושבים במקום סיפרו שהשוטרים ירו בו פעמיים כששכב על הקרקע, לאחר שהשוטרים היכו אותו כשכבר לא היווה סכנה. מח"ש החליטה לסגור את התיק.

ממח"ש נמסר: "הוחלט כי השוטר פעל כדין בעת שביצע ירי לעבר הדוקר".

ג'יבריל ג'ארושי, בן 18. דרום תל אביב. 27 ביולי 2016. 

ג'ארושי, תושב רמלה, נורה על ידי שוטרים בדרום תל אביב, במהלך פעילות נגד סוחרי סמים. השוטרים, שנתקלו בארבעה צעירים, טענו שג׳ארושי כיוון לעברם אקדח. משפחתו של ג'ארושי טענה כי נמלט ונורה בגבו. תיק החקירה במח"ש נסגר.

ממח"ש נמסר: "על פי חומר הראיות המנוח הוציא אקדח לעבר השוטר ואז נורה. בנסיבות אלה, מקום בו היה חשש מיידי וממשי לחיי השוטרים, היה מקום לעשות שימוש בכוח קטלני. ברי כי בנסיבות אלה,  לא ניתן היה לקיים אזהרה או ירי מקדים באוויר. לאור כל האמור, חרף התוצאה הטראגית והמצערת, נראה כי השוטר פעל כדין".

כוחות המשטרה פושטים על אום-אל חיראן באירוע שהוביל למותם של תושב הכפר יעקוב אבו אלקיעאן ושל השוטר ארז לוי (קרן מנור/אקטיבסטילס)

יעקוב אבו אלקיעאן, בן 45. אום אל חיראן. 18 בינואר 2017. 

אבו אלקיעאן נורה במהלך פשיטה להריסת בתים בכפר בו הוא גר. אבו אלקיעאן יצא מביתו כשהוא נוהג ברכבו. שוטרים ירו לעבר הרכב ופגעו בו. כתוצאה מכך הרכב סטה ממסלולו ודרס למוות את השוטר ארז עמדי לוי, ונעצר. אבו אלקיעאן דימם למוות ברכב ולא קיבל טיפול רפואי. בתחילה טענה המשטרה שמדובר בפיגוע, אבל לאחר מאבק ציבורי עיקש, הטענה הבלתי מבוססת הזו נסתרה. למרות זאת, מח"ש החליטה לסגור את התיק.

ממח"ש נמסר: "לאחר עיון בחומרי החקירה וממצאי החקירה של מח"ש, החליט פרקליט המדינה לסיים את הבדיקה המקיפה שנערכה בקביעה שאין חשד סביר לביצוע עבירות פליליות מצד השוטרים המעורבים באירוע. בהחלטה צוין בין היתר כי פעולתם של השוטרים, אשר נבעה לכאורה מתחושה של סכנת חיים לסביבתם, תחושה שנבעה מנסיבות האירוע, אינה חורגת ממתחם הסבירות בכל הנוגע להצדקה החוקית לשימוש בנשק. בצד האמור, החליט פרקליט המדינה להעביר כמה עניינים לידי מפכ"ל המשטרה וראש מחלקת המשמעת במשטרה, אשר ראוי לעמדת פרקליט המדינה לבחון בהיבט הפיקודי או המשמעתי, ואשר אין בכוחם להשפיע על המצב הראייתי בתיק. בכללם של נושאים אלה, הציע פרקליט המדינה לבדוק אם הכוח הוכן כהלכה למשימה המורכבת; אם נפלו ליקויים מקצועיים בהתנהלות השוטרים היורים; אם נפל פגם בטיפול הרפואי במנוח; שינויים מסוימים וחוסר עקביות בגרסאות השוטרים המעורבים ועוד".

חיים בן שמעון, בן 38. טירת הכרמל. 21 במאי 2017. 

בן שמעון הסתכסך עם בעל חנות צמיגים שהתלונן במשטרה על כך שבן שמעון לא שילם לו על סחורה שקנה. שני שוטרים הגיעו למקום. לפי גרסתם, בן שמעון דקר אותם בסכין ולכן אחד השוטרים נאלץ לירות בו. שוטר אחד נפצע באורח בינוני במותנו והשני באורח קל. שכנים שהיו עדים לאירוע טענו כי בן שמעון סבל מבעיות נפשיות. מח"ש החליטה לסגור את התיק.

סרגיי חנוכייב, בן 31. זכרון יעקב. 23 באוגוסט 2017. 

המשטרה טענה כי חנוכייב הגיע למרכז המסחרי בזכרון יעקב, נכנס לסניף בנק דיסקונט, ובאיומי סכין דרש מאחת הפקידות את כל הכסף שברשותה. הוא לקח את הכסף, 4,000 שקלים ונמלט מהמקום לביתו. כשהגיעו שוטרים לביתו, נטען, איים עליהם בסכין, והשוטרים ירו בו כמה פעמים. הוא נפטר מפצעיו זמן קצר לאחר מכן. מח"ש החליטה לסגור את התיק.

ממח"ש נמסר: "בתחילה יצא המנוח עם סכין מביתו לעבר השוטרים. בשלב זה נעשה שימוש בגז מדמיע במטרה למנוע את הסכנה שנשקפה ממנו. בהמשך, המנוח יצא שנית מביתו, אוחז בסכין, והניף את הסכין לעבר ראשו של אחד השוטרים. במצב זה, כאשר השוטרים חשו סכנת חיים, ולאחר שננקטו מספר פעולות במטרה להימנע מהירי,  הירי שבוצע לעבר המנוח היה מתוך הגנה עצמית, וכך לא הונחה תשתית לביצוע עבירה".

מוחמד טאהא, בן 28. כפר קאסם. 6 ביוני 2017. 

טאהא נורה על ידי מאבטח של חברה פרטית ששמר על הכניסה לתחנת המשטרה בכפר קאסם. באותו יום, עצרה המשטרה את תושב העיר בשל חברותו בוועדת שמירה אזרחית שהקימו מתנדבים בעיר למרות התנגדות המשטרה. בשעות הערב התאספו תושבים מחוץ לתחנת המשטרה במחאה על המעצר. במהלך עימותים שפרצו במקום ירה המאבטח לעבר טאהא והרג אותו. במשטרה מיהרו גם אז להדגיש כי היורה הוא מאבטח פרטי ואינו שוטר. לא נפתחה חקירת מח"ש.

ממח"ש נמסר: "מדובר בירי על ידי מאבטח אזרחי ולכן לא בסמכות מח"ש".

מהדי סעדי, בן 20. יפו. 30 ביולי 2017. 

המשטרה טענה תחילה כי מהדי היה "מוכר למשטרה" וכי נורה במהלך מרדף משטרתי אחרי קטנוע עליו רכב עם חברו. השוטרים טענו כי חשדו כי מהדי היה מעורב באירוע ירי לעבר חנות בעיר כחצי שעה קודם לכן. השוטרים טענו כי חשו סכנת חיים, אולם מהדי נורה בגבו וכך גם נהג הקטנוע שהמשיך בנסיעה עוד מאות מטרים לפני שהבחין כי מהדי התמוטט. תיק החקירה עדיין מתנהל במח"ש.

ממח"ש נמסר: "התיק מצוי בבחינת פרקליטות מח"ש לקראת קבלת החלטה".

יהודה ביאדגה, בן 24. בת ים. 18 בינואר 2019.

חקירת מח"ש נפתחה לאחר האירוע.

ממח"ש נמסר: "התיק מצוי בבחינת פרקליטות מח"ש לקראת קבלת החלטה".

פלסטינים אזרחי ישראל מפגינים בעקבות הריגתו של ח'יר חמדאן, בכפר כנא, 8 בנובמבר, 2014. עימותים פרצו לאחר ששוטר ירה והרג את חמדאן, בן 22, במהלך פשיטה של המשטרה בעיר בלילה שלפני. (אקטיבסטילס)

פלסטינים אזרחי ישראל מפגינים בעקבות הריגתו של ח'יר חמדאן, בכפר כנא, 8 בנובמבר, 2014. עימותים פרצו לאחר ששוטר ירה והרג את חמדאן, בן 22, במהלך פשיטה של המשטרה בעיר בלילה שלפני. (אקטיבסטילס)


התגובה המלאה של המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה:

תכלית קיומה של המחלקה לחקירות שוטרים היא לשמש 'שומר סף', לסייע בריסון הכוח, לשמור על טוהר המידות בקרב השוטרים ולחשוף מעשי עבירה. השוטרים נשלחים מדי יום למשימות מורכבות ורגישות, הכרוכות לא אחת בסיכון חיים שמתממש. בארגז הכלים של השוטר מצויה, בין היתר, הסמכות לעשות שימוש בכוח סביר לביצוע המשימה; לרבות כוח קטלני, לעיתים. בכל יום מתמודדים השוטרים עם שלל משימות בחיכוך גבוה עם אזרחים. בחלק לא מבוטל של המקרים, נעשה שימוש כזה או אחר בכוח, מכורח הנסיבות. לעיתים תוך שיקול דעת מוטעה אך שאינו עולה כדי עבירה.

תפקידה של מח"ש באירועים מעין אלה הינו לבצע סינון מקצועי ומדוד:  לחשוף מעשי עבירה של שוטרים, בפרט נגד אוכלוסיות מוחלשות, כאלה החשופות לשיטור יתר, אירועים המתאפיינים באלימות משטרתית מיותרת, בשימוש לרעה בסמכות, ואף מעשי התעמרות של ממש. מאידך מחויבת מח"ש להימנע מתיוגו של שוטר כחשוד בפלילים רק כי נקט שימוש בכוח במהלך פעילות מבצעית. מדובר באיזון עדין שלחוקרי מח"ש ולפרקליטיה מומחיות ייחודית בהפעלתו וביישומו.

האירועים אשר הובאו בפנייה חייבו את המחלקה לחקירות שוטרים לשמור בקפידה על האיזון העדין והדק בין דרישות החוק והצורך החיוני להגן על חיי אדם באשר הוא אדם; ובין החובה לאפשר ללוחמי המשטרה להגן באופן אפקטיבי, ללא מורא, על חיי הציבור מפני גורמים עוינים, מתוך הכרה בכך שהשוטר הנקלע לאירוע פיגוע או אירוע מסכן חיים, מפעיל שיקול דעת ומקבל החלטות בד"כ תוך שניות ספורות, בעיצומו של אירוע מסעיר מתוך תחושת חירום. ואכן, מרבית אירועים אלה הסתיימו בממצאים השוללים חשד לפלילים בהתאם לדיני ההגנה העצמית המקובלים במשפט ובדין.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf