newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הדיון המשפטי על הריסות בתי דהמש עלול להתקיים רק אחרי ההריסה

שלושה בתים בכפר דהמש שליד לוד נמצאים בסכנת הריסה מיידית. התושבים גרים על האדמה שבבעלותם למעלה משישים שנה, אך לא מקבלים היתרי בנייה ניגוד לכל היישובים היהודים סביבם

מאת:

קודם נהרוס, ואחר כך נדבר על חוקיות ההריסה. שני דיונים בדבר חוקיותם של צווי ההריסה לשלושה בתים בכפר הבלתי מוכר דהמש, בבית המשפט העליון ובמחוזי, נקבעו לאמצע וסוף החודש. אך בתי המשפט עצמם קובעים כי הדיונים שעתידים להתקיים אינם רלוונטים, והשופטים מסרבים לעכב את הריסת הבתים עד לדיון בעניינם.

השבוע הגיעו לכפר דהמש שליד העיר לוד פקחים ושוטרים והודיעו כי בכוונתם להרוס בתחילת השבוע הבא את שלושת הבתים של משפחת עאסף, למרות שדיון בערעורם על חוקיות צווי ההריסה אמור להתקיים בבית המשפט המחוזי ב-15 לחודש. עם קבלת ההודעה מיהרו התושבים לפנות לבית המשפט המחוזי בבקשה לדחיית ההריסה עד לדיון בערעורם, אולם בית המשפט דחה את בקשתם.

התושבים פנו לבית המשפט העליון וערערו על החלטת המחוזי שלא לעכב את ההריסה עד הדיון בחוקיות צווי ההריסה, וזה נעתר לבקשתם וקבע דיון על החלטת המחוזי, אולם סרב גם הוא להורות על עיכוב ביצוע ההריסה. כלומר, באופן אבסורדי, בתי המשפט עשויים לדון בעיכוב ההריסה לאחר שהבתים כבר יהרסו. ומה יקרה אם יחליט מי מבתי המשפט לקיים דיון אמיץ וענייני בנושא, ויחליט להורות על עיכוב ההריסה? מה עוד יישאר לעכב?

> שישה עשר בתים עומדים בפני הריסה בכפר הלא-מוכר דהמש

הפגנה בדהמש למען הכרה בכפר, 2010 (צילום: אקטיבסטילס)

הפגנה בדהמש למען הכרה בכפר, 2010 (צילום: אקטיבסטילס)

רק לפני כחודשיים, במהלך חודש הרמאדן ועל רקע אווירת המלחמה, עמדו בתים נוספים בכפר בפני הריסה, שנמנעה לבסוף. בתגובה לאיום ההריסה הגישו תושבי דהמש עתירה לבג"צ בדרישה להכרה בכפר. ב-2 באוגוסט הורתה השופטת דפנה ברק למדינה להשיב לעתירה עד ה-2 באוקטובר.

כעת תושבי הכפר ולצידם פעילים פלסטינים ויהודים מתכוננים שוב להיאבק בגזירה. החשש הוא שאם יצליחו הרשויות להרוס השבוע את שלושת הבתים תיסלל הדרך להריסת הכפר עוד לפני הכרעת בית המשפט בעתירות נגד צווי ההריסה ולפני ההכרעה בבג"צ העקרוני על ההכרה בכפר ועל השוויון לתושביו.

התושבים מזמינים פעילים ותומכים להגיע לכפר בשבת בערב ולאורך כל השבוע על מנת להתנגד להריסות. באירוע שפתחו בפייסבוק נכתב: "בואו לעמוד יחדיו עם התושבים כנגד האלימות של הרשויות, ולהראות להם שאי אפשר להמשיך להעביר את ההריסות הגזעניות הללו מתחת לאף שלנו ללא מאבק".

הפגנה נגד הריסת הכפר דהמש 2010 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

הפגנה נגד הריסת הכפר דהמש 2010 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

כמה מאות תושבים מתגוררים כיום בכפר הלא מוכר דהמש שממוקם בין הערים רמלה ולוד, בשטח השיפוט של המועצה האזורית עמק לוד, כעשרים דקות נסיעה מתל אביב וחמש דקות מנתב"ג. למרות שהתושבים מחזיקים בבעלות על האדמות בטאבו, המדינה אינה מכירה בזכותו של הכפר להתקיים ולכן תושביו לא זוכים לשירותים בסיסיים כגון פינוי אשפה, תחבורה ציבורית, תברואה או רווחה, ואינם מחוברים למערכת ביוב.

רוב המשפחות המתגוררות בכפר נעקרו מבתיהן המקוריים בשנת 1948 ומקורן במקומות כגון רעננה, בית שאן, גדרה והנגב. הן קיבלו כפיצוי שטחי אדמה בדהמש, שנרשמו כאדמות פרטיות בתוך שטח המוגדר כ"שטח חקלאי", ולכן אסורה בו בניה לצורכי מגורים. מאחר ובמשך עשרות שנים הם קיבלו מהרשויות בעיקר התעלמות, וללא כל יכולת לקבל אישורים לבניה על השטחים שבבעלותם, נאלצו אנשי הכפר לבנות את בתיהם ללא היתרי בניה.

למרות שאדמותיהם החקלאיות של המושבים בסביבה הופשרו לבנייה ולמרות מאמצים אדירים של התושבים, שכללו מאבק משפטי של עשרות שנים להכרה בהם ובזכויותיהם, יצירת תוכנית מתאר חדשה ופעולות מחאה – בניית בתים על אדמתם שלהם עדיין אסורה.

סרטון הקורא להכרה בכפר דהמש (ערבית עם כתוביות באנגלית):

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf