newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"המבוגרים לא עושים כלום, אנחנו נציל את כדור הארץ"

בהשראת הצעירה משבדיה, מחאת הצעירים נגד שינוי האקלים הגיעה היום גם לכנסת. מאות תלמידות ותלמידים שבתו מלימודים וצעדו בחום הכבד. "באנו להודיע לפוליטיקאים שהשינוי כבר כאן", אמר אחד המפגינים

מאת:

תחת הכותרת "בני נוער למען האקלים" שבתו היום (שלישי) כמה מאות תלמידים ותלמידות מרחבי הארץ מלימודיהם ועלו להפגין בירושלים בדרישה מהממשלה להכריז על מצב חירום ולפעול לעצירת שינוי האקלים.

כ-700 תלמידות ותלמידים צעדו מבית המשפט העליון ולכנסת וקראו קריאות נוסח "למה לי להיות תלמיד אם אין לעולם עתיד?",  "הנוער דורש צדק סביבתי", "הבגרות לא משנה כשהעולם בסכנה", "הכדור בוער, הנוער מתעורר" ועוד. רוב בני הנוער שהשתתפו בהפגנה, שנערכה תחת חמסין כבד, התארגנו עצמאית, וחלקם קיבלו את ברכת המורים ובתי הספר. ח״כ הטרייה מיקי חיימוביץ׳ (כחול לבן) יצאה מהכנסת והצטרפה לזמן קצר להפגנה.

"אנחנו כאן כי חייבים לראות את התמונה הגדולה", אמרה נועם, תלמידת כיתה י״א מלוד, "הטמפרטורות עולות, הקרחונים נמסים ואסונות הטבע ממשיכים להתרחש, נקודת האל-חזור מתקרבת, והמבוגרים לא מוכנים להניח את השיקולים הפוליטיים בצד כדי לטפל במה שצריך. בכל העולם מדינות מכריזות על מצב חירום, מקדמות אנרגיה ירוקה, מיליונים מפגינים. הגיע הזמן שלנו".

גרטה, הצעירה השבדית שהחלה את מחאת האקלים, הפכה מודל לחיקוי גם לצעירים בישראל. ההפגנה היול מול הכנסת (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

גרטה, הצעירה השבדית שהחלה את מחאת האקלים, הפכה מודל לחיקוי גם לצעירים בישראל. ההפגנה היול מול הכנסת (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

ברחבי אירופה תתקיים ביום שישי שביתת תלמידים (Fridays for Future) המונית כחלק מהמחאה הרחבה בנושא האקלים שהחלה בשנה שעברה. המחאה באירופה חופפת את מועד הבחירות לפרלמנט האירופי. בישראל בחרו התלמידים לשבות היום כדי להפגין מול הכנסת בזמן שהיא פועלת ומכיוון שרבים מהתלמידים לא לומדים בימי שישי.

"הדו״חות של האו״ם מצביעים על כך שהמצב קריטי, האנושות כולה בסכנה, והפוליטיקאים שלנו שותקים", אמר הדר מכיתה י״א מגבעת ברנר. "הנוער הוא שיסבול מהמשבר הזה יותר  מכולם. באנו להודיע לפוליטיקאים שהשינוי כבר כאן, בין אם הם רוצים את זה ובין אם לא".

מלבד מספר מצומצם של פעילים  מארגון "מגמה ירוקה" שעזרו לארגן את ההפגנה ועוד מספר מתנדבים, במחאה לא השתתפו מבוגרים. סיבוב קצר בין המפגינים מגלה, שרובם לא הגיעו בהסעות מאורגנות מבית הספר, אלא לקחו יוזמה והגיעו לבד או בקבוצות קטנות להפגנה, אם כי היו שביקשו הסעה מבית הספר, וקיבלו. למרות שבאירוע בפייסבוק רק כ-160 סימנו שיגיעו, בפועל הגיעו הרבה יותר, הודות לקבוצות בוואטסאפ ופרסומים באינסטגרם.

רבים מהתלמידים ציירו בעצמם את השלטים שעליהם נכתב בין השאר: ״Game over"' ו"אנחנו מתכננים לחיות אחרי 2030", השנה שבה לפי ההערות תגיע נקודת האל-חזור של שינוי האקלים.

מייקל, תלמיד כיתה י׳ ממזכרת בתיה ועולה חדש מפינלנד, הוא אחד מאנשי הקשר עם הפעילים בחו"ל. הוא סיפר שהם נמצאים בקשר שוטף, מתאמים מחאות, מתייעצים לגבי חוקים שהם רוצים להציע לנבחרי הציבור ומתעדכנים לגבי הצלחות של המאבק במדינות שונות.

כמו רבים מהמפגינים, מייקל מגלה בקיאות מרשימה בדו״חות ובנתונים. "לפי דו"ח של האו"ם של 600 עמודים,  בעוד 11 שנים תתחיל תגובת שרשרת, שאי אפשר תביא להפסיק ותוביל להרג של 300 מיליון אנשים עד שנת 2050, פי שבעה ממלחמת העולם השנייה", הוא אומר.

המפגינים הגיעו בכוחות עצמם ונשארו להקשיב לנאומים, למרות החום ולמרות שרק ח"כית אחת, מיקי חימוביץ, יצאה אליהם (צילומים: אוזן זיו / אקטיבסטילס)

המפגינים הגיעו בכוחות עצמם ונשארו להקשיב לנאומים, למרות החום ולמרות שרק ח"כית אחת, מיקי חימוביץ, יצאה אליהם (צילומים: אוזן זיו / אקטיבסטילס)

"למרות שאני צמה, נסעתי שלוש שעות כי היה לי חשוב להגיע לומר שאכפת לנו מהעתיד", אמרה ל"שׁיחה מקומית"  למא גנאיים, אחת ממובילות המחאה, שלומדת בכיתה י״א בסחנין. גנאיים, שארגנה יחד עם ענבל וסלי את צעדת האקלים לפני כחודשיים בתל אביב, הגיעה להפגנה בכנסת מלווה בכעשרים תלמידים ערבים מהצפון, למרות צום הרמדאן. "כשאנחנו מגיעים להפגנה אנחנו קוראים בערבית", אמרה. לדבריה המאבק יכול להוות בסיס למאבק ערבי יהודי משותף. "אחד הדברים שאנחנו אומרים הוא 'אין לנו ארץ אחרת', הארץ הזו היא גם ליהודים וגם לערבים, זה מאתגר את המערכת ואני מקווה שבעזרת המאבק הזה נוכל לפתור גם נושאים אחרים, גדולים יותר".

"ההפגנה באה להגיד באופן הכי בסיסי: אנחנו רוצים את החיים שלנו, האם יהיו לי אוכל ומים, האם תל אביב תשקע בים", אמרה סופיה, תלמידת כיתה ט׳ בבית הספר תלמה ילין שארגנה מספר חברים להגיע להפגנה. ביחד הם הכינו דגם גדול של כדור הארץ, שעליו מונחים פלסטרים.

למא גנאיים הגיעה עם חבורה של צעירים ערבים מהצפון: "אחד הדברים שאנחנו אומרים הוא 'אין לנו ארץ אחרת', הארץ הזו הוא גם ליהודים וגם לערבים, זה מאתגר את המערכת"

כל התלמידים ששוחחתי איתם במהלך הפגנה מזכירים שם אחד שנתן להם השראה: גרטה, הלא היא גרטה טונברג בת 15 משוודיה, שהתחילה את גל המחאה של צעירים ברחבי העולם. אחרים גם מציינים את המחאות בלונדון, בתור מה שעודד אותם לצאת לשבות ולהפגין. "גרטה הצליחה לסחוף איתה המון בני נוער. המבוגרים לא עושים שום דבר, אז אנחנו אלה שמנסים להעיר אותם", אמר אלון, שלומד בכיתה י׳ בזיכרון יעקב.

יובל ונועה, שלומדים בכיתה י״ב בכפר הירוק, הגיעו להפגין כשהם מחזיקים שלטים עליהם נכתב "אם לא נפעל בזמן, בחיים לא נזכה שוב באירוויזיון", ו״Too Warm for school״. "ככל שאני לומד יותר על שינוי האקלים, אני מבין שזו הבעיה החמורה ביותר שהאנושות צריכה להתמודד איתה". בדומה לצעדת האקלים בתל אביב, רק כלי תקשורת בודדים הגיעו לסקר את המחאה שבעולם זוכה לסיקור נרחב. "אנחנו פה כדי להציל את העולם", מוסיפה נועה. "יש לנו עשר שנים לשנות".

שניהם טענו שלמרות שסדר היום בישראל עוסק רוב השנה בסוגיות ביטחוניות ומדיניות, יש סיכוי להפוך את  האקלים לנושא מדובר. "אם תגיע לכמה שיותר אנשים, הממשלה לא תוכל להתעלם מזה", אומרת נועה. לדבריה, הסיבה שצעירים רבים כל כך הצטרפו למחאה היא חוסר הפעולה של המבוגרים. "העובדה שכמה תלמידים לא באו לבית ספר עשתה כותרות בינלאומיות", מציין יובל. "זה מעיד על הכוח שלנו".

בסיום הצעדה, התכנסו המפגינים בגן הוורדים מול הכנסת. למרות החום הכבד והעובדה שרק חברת הכנסת מיקי חיימוביץ׳ יצאה לדבר איתם, הם נשארו שם שעה ארוכה וקראו ססמאות. כנראה שכמו בעולם, גם בישראל הצעירים נמצאים צעד קדימה לפני המבוגרים כשמדובר על מודעות למשבר האקלים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

היוזמה משאירה את תושבי עזה נתונים לחסדיהן של אותן ממשלות המסייעות למתקפה הישראלית על הרצועה. חוף העיר עזה, 13 ביוני 2019 (צילום: חסן ג'די / פלאש90)

"הומניטריות מהכורסה": הכשלים של מסדרון הסיוע הימי לעזה

חמישה וחצי חודשים לתוך המלחמה, תושבי עזה זקוקים לסיוע משמעותי שיאפשר להם לשרוד. היוזמה האמריקאית להקמת מסדרון ימי תסייע בכך בטווח המיידי, אך היא מתעלמת מסיבת היסוד לאסונה של עזה: שליטת החנק הישראלית ארוכת השנים  

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf