newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המשטרה: בנתניה אסור להשתמש במגפון אחרי 21:30. למה? ככה

המשטרה ממשיכה להטיל הגבלות אקראיות ושרירותיות על מחאת יוצאי אתיופיה מול ביתה של ראש מח"ש בנתניה. המפגינים בטוחים שיוטלו הגבלות נוספות בניסיון לדכא את המחאה. "עד שבוע הבא יבואו עם הנחיה חדשה, כי לא הלכנו בקו המחשבה שלהם. הם לא האמינו שנישאר פה כל כל הרבה זמן"

מאת:

המשטרה מטילה הגבלות נוספות על מחאת יוצאי אתיופיה מול ביתה של ראש מח"ש בנתניה, קרן בר מנחם, וכעת אוסרת על שימוש במגפון אחרי השעה 21:30.

מאז ששוטר ירה למוות בסלמון טקה ביולי מתכנסים מפגינים מדי ערב מתחת לביתה של בר מנחם בשכונת עיר ימים בנתניה, ודורשים להעמיד לדין שוטרים אלימים. בחודש שעבר יישמה המשטרה במקום את ההגבלות שקבע מפקד מחוז מרכז על הפגנות מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בפתח תקווה. בנתניה, בניגוד לפתח תקווה, לא הוצג בפני המפגינים כל מסמך רשמי לגבי ההגבלות.

מפגינים יוצאי אתיופיה מול ביתה של ראשת מח״ש בנתניה (צילום: אורן זיו)

מפגינים יוצאי אתיופיה מול ביתה של ראש מח"ש בנתניה (צילום: אורן זיו)

ביום רביעי שעבר הורו שוטרים למפגינים בנתניה לא להשתמש במגפון אחרי השעה 21:30, אף שבדרך כלל השימוש בו מותר עד השעה 23:00. וגם עד 21:30 קבעו השוטרים כי מותר להשתמש רק במגפון אחד, אף שבחוק לא נכללת כל הגבלה כזאת.

באוגוסט נעצרו מפגינים מול ביתו של מנדלבליט, לאחר שהמשטרה הטילה הגבלות על חופש המחאה בשכונה. בתחילת ספטמבר פירסמנו כאן כיצד ההוראות מפתח תקווה מיושמות בפועל גם בנתניה, וגם בהפגנות בתל אביב מול ביתו של שר המשפטים אמיר אוחנה.

לפי ההנחיות – שבנתניה, כאמור, הועברו למפגינים בעל פה – רק חמישה מפגינים יוכלו לקיים מדי ערב "מחאה שקטה" מתחת לביתה של ראש מח"ש, ולשאר המפגינים יותר להפגין רק במרחק כ-300 מטר מהבניין. בחודש שעבר הביעו עורכי דין ופעילים חשש מכך שהמשטרה מוציאה הנחיות ספציפיות למפגינים יוצאי אתיופיה, והזהירו שמהלך צפוי להוביל להגבלות נוספות בעתיד.

בפתח תקווה הוגבלו ההפגנות לכיכר גורן בלבד, רק בימי שלישי במשך שלוש שעות עד 22:00, ובמוצ"ש החל מחצי שעה אחרי צאת שבת ועד 23:00. בימים אחרים המשטרה תתיר הפגנות רק בפינת הרחובות מייזנר ובן גוריון, של חמישה אנשים ולמשך שעתיים בלבד, עד 23:00. בנוסף, נקבע כי יותרו רק "מחאות שקטות" ללא אמצעי הגברה.

אברהם, אחד המפגינים הקבועים מול ביתה של בר מנחם ותושב נתניה, אומר: "זה ניסוי וטעייה. כל קצין בא ומנסה את מה שבא לו. בסופו של דבר ההוראה חדשה היא ניסיון לדכא את המחאה, להביא את כל ההוראות מפתח תקווה, כי שם זה הצליח". לדברי אברהם, "שאלנו אם יש מסמך ואמרו שאין. בפתח תקווה לפחות טרחו להדפיס משהו. פה אמרו שזו ההנחיה. כשאתה פונה לקצינים הם עונים בצורה לא נעימה".

לפי תיעוד וידיאו שפרסמו המפגינים, ביום רביעי שעבר, קצת לאחר שההפגנה היומית החלה סביב השעה 20:00, ניגש למוחים השוטר גיא זילברשטיין ואמר: "לפני הנחיה של פיקוד מרכז…עשו ישיבה, עד 21:30 יש מגפון אחד, מ-21:30 אין מגפון". כאשר המפגינים שאלו מי קבע את ההנחיה, זילברשטיין השיב תשובה לא ברורה: "ספק של מפקדים". הערים פתח תקווה ונתניה נמצאות שתיהן תחת מחוז מרכז של המשטרה. עמי אשד הוא מפקד המחוז שחתום על ההנחיות שניתנו למפגינים בפתח תקווה.

עו"ד גבי לסקי, שייצגה חלק מהעצורים בהפגנות בנתניה בחודשים האחרונים, אומרת כי "כמו שהתרענו, כשהמשטרה מתחילה להורות על הגבלות לא חוקיות כנגד מפגינים מסוימים אין לזה סוף, וזה נותן אור ירוק לכל שוטר בשטח לעשות ככל העולה על רוחו באותו היום, גם אם אין לזה שום בסיס חוקי.

"משטרת נתניה פועלת כבר כמה זמן בניגוד לדין, כאשר היא ניסתה להגביל את ההפגנות בטענה שיש הנחיה של מפקד המחוז, אך נמנעה למסור את ההנחיה – ואכן אין כזאת בכתב. עכשיו הם ממשיכים להפר את הדין ופוגעים בזכויות יסוד כמו בחופש הביטוי והמחאה".

"לריב איתם לא נריב"

גם ביום חמישי שלאחר מכן, בעוד המפגינים מתכנסים ומארגנים שלטים ותמונות, ניגש אליהם שוטר והסביר את ההנחיה החדשה. המפגינים, שלא רצו להתעמת או להיעצר, מכבדים מאז את ההוראה, ובשעה 21:30 מפסיקים את השימוש במגפון ועוברים עד השעה 23:00 לקרוא סיסמאות בקולם.

אחת המפגינות הקבועות מספרת כי "הם הגיעו ביום רביעי כשעמדנו להתארגן להפגנה, כשהכנו את השלטים. היינו כבר כמות של אנשים. הם ראו שהגיעו אנשים מתל אביב, הבינו שיהיה יותר רועש, אז השוטר בא להגיד להגיד את ההגבלה שאפשר להיות עם מגפון עד 21:30. עד עכשיו היינו כל ערב עד 23:00. אבל הקשבנו להוראות החדשות, לריב איתם לא נריב".

מפגינים יוצאי אתיופיה מול ביתה של ראשת מח״ש בנתניה (צילום: אורן זיו)

מפגינים יוצאי אתיופיה מול ביתה של ראש מח"ש בנתניה (צילום: אורן זיו)

המפגינים שאיתם שוחחנו בטוחים שהנחיה הנוכחית, כמו הקודמות, רק תוביל לעוד הגבלות. לדברי אברהם, "עד שבוע הבא יבואו עם הנחיה חדשה, כי לא הלכנו בקו המחשבה שלהם, של השכנים והפוליטיקאים".

בפתח תקווה הסתיימו ההפגנות לאחר שרבים נעצרו והורחקו, ובתל אביב המפגינים הפסיקו למחות לאחר הבחירות – לאור התחושה שאוחנה כבר אינו רלוונטי ושבעתיד  ימונה שר משפטים אחר.

פניית "שיחה מקומית" לדוברות מחוז מרכז של המשטרה בניסיון להבין כיצד התקבלה ההחלטה על ההנחיה החדשה ואם הוצא מסמך רשמי בנושא נותרה ללא מענה.

מכל מוקדי המחאה, כעת נותרו מפגינים רק בנתניה ומול ביתו של פרקליט המדינה שי ניצן בירושלים – שם בשבוע שעבר ניתנו דו"חות למפגינים ונעצרה מפגינה אחת. "הם לא האמינו שנישאר פה כל כל הרבה זמן", מוסיף אברהם. "הם חשבו שניפול עם המעצר הראשון, בתחילת הלימודים, או אחרי החגים. הם עדיין מחכים".


ההפגנה בירושלים בשבוע שעבר. חולקו דו"חות ומפגינה אחת נעצרה

למרות ההגבלה החדשה, המפגינים לא התייאשו, וביום חמישי המשיכו לעמוד ולקרוא בקולם את שמות קורבנות האלימות המשטרתית לדבריהם. מולם הפגינו כמה שכנים שקראו "לכו הביתה" ודרשו שיפסיקו לעשות רעש ולא יפריעו לילדיהם לישון.

אחד המפגינים קרא בתגובה, כשהוא מנצל את הדקות האחרונות שבהן מותר לקרוא במגפון: "אנחנו כאן בשביל האמהות והאבות שבוכים יום יום על ילדיהם שלא ישובו. אנחנו נמשיך לזעוק את הזעקה של הילדים שבוכים על האבות שלהם. אנחנו פה ערב ערב להמשיך את הזעקה. נמאס לנו. אנחנו עשרות שנים במדינה ועדיין מרגישים לא שווים, עדיין יש גזענות ואפליה יומיומית".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf