newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

התושבים החלו לחזור לחווארה, חוקרי המשטרה עוד לא הגיעו

הראיות לפוגרום שעשו מאות המתנחלים פרושות בכל מקום בחווארה – בקבוקים, מוטות, אבנים – אבל יותר מ-48 שעות אחרי ההתקפה, חוקרי מז"פ עדיין לא הגיעו לאסוף אותן. "אם פלסטיני היה עושה דברים כאלה, מיד היו חוקרים", אומרים שם

מאת:
בחווארה מעריכים את הנזקים בחמישה מיליון שקלים. השליח האמריקאי האדי עמר בביקור בחווארה (צילום: אורן זיו)

בחווארה מעריכים את הנזקים בחמישה מיליון שקלים. השליח האמריקאי האדי עמר בביקור בחווארה (צילום: אורן זיו)

ביום שלישי בצהריים, תריסי החנויות, המסעדות והמוסכים ברחוב הראשי בחווארה מוגפים. האדי עמר, השליח האמריקני המיוחד לעניינים פלסטינים, סייר בין מכוניות השרופות. חנות אחת פתחה את דלתה לזמן קצר לביקור השליח.

באותה שעה התקשר קצין, ככל הנראה מהמינהל האזרחי, לבעלי החנויות והודיע להם להתכונן לקראת הארכת צו התפיסה עד שבת בערב. לפי הצו, מיד לאחר הפיגוע שבו נהרגו שני אחים מההתנחלות הר ברכה נסגרו כל העסקים לשלושה ימים. כל 100 מטר בערך, על גג מבנה או ברחוב, ממוקמים צמדי חיילים, מביטים דרך כוונות ברכבים החולפים.

גם 48 שעות אחרי מתקפת המתנחלים, התושבים עדיין אומדים את הנזקים הכבדים לרכוש, מדגישים שרק במזל לא היו הרוגים רבים. בעוד שביום שני הציר הראשי של חווארה היה נטוש, בשלישי כבר ניכרה בו יותר תנועה. אנשים חזרו לביתם לאחר שברחו עד הירגעות הרוחות.

מי שעדיין לא הגיע לחווארה אלה חוקרי משטרה, שאמורים לעזור להביא לדין את מי שחולל את הפוגרום. משיחות עם יותר מ-15 תושבים עולה כי עד עכשיו טרם נראו בעיירה צוותי מז"פ, או צוותים אחרים מטעם רשויות החוק בישראל כדי לאסוף ראיות או לגבות עדויות. הפעולה היחידה שנעשתה, לדברי תושבים, היא איסוף מצלמות מכמה מוקדים, בשני בבוקר. "אם זה היה הפוך, ופלסטיני היה עושה דבר כזה, היו עושים חקירה", אמר אחד התושבים. לדברי תושבים נוספים, איסוף המצלמות נעשה כדי לאתר את היורה הפלסטיני שהרג את האחים הלל מנחם ויגל יעקב יניב.

זיאד, שהכניסה לביתו הוצתה באמצעות צמיגים שמתנחלים ניסו להחדיר לתוך הבית, סיפר כי שום גורם חקירתי ישראלי לא פנה אליו. "לא דיברו איתי בכלל", אמר. בכניסה לביתו עדיין מונחים מקל ובקבוק זכוכית, שכנראה שימשו את התוקפים. "אני לא יכול גור בבית, הכל מלא עשן, לקחתי את הילדים לדודה שלהם".

סולטן, בעל מגרש מכוניות שעשרות כלי הרכב שבו עלו באש, שפייחה חלקים נרחבים מהבניין הסמוך, שבו הוא גר, סיפר שגם אליו לא פנו. "לא דיברו איתו, לקחתי עורך דיו ישראלי, שיטפל לי בהכל", אמר. דברים דומים אמרו גם תושבים אחרים, שהעסקים שלה נפגעו בפוגרום.

רוצים לדעת מי שרף

עווד סלים עודה, דובר מועצת חווארה, אומר כי "בכל אירוע כזה, משטרה צריכה קודם כל להגיע. במקרה של חווארה, לא עשו שום תחקיר בשביל לדעת מי שרף, מי עשה את כל הבלגן והטרור שהיה פה. הם היו פה שמונה שעות. אם לא תהיה חקירת משטרה והצבא, אי אפשר יהיה לתפוס אותם. אנשים רוצים לדעת מי שרף. עד עכשיו מנגנוני הביטחון הישראליים לא עשו כלום".

למחרת הפוגרום ביום ראשון נמסר כי המשטרה עצרה שישה חשודים, ביניהם אחד החשוד בתקיפת חיילים. כולם שוחררו למעט אחד שנשאר במעצר. הבוקר (יום ד') נמסר על מעצרם של שישה ישראלים, ארבעה מבוגרים ושני קטינים, בחשד למעורבות בהצתות והבקיפות בחווארה ובתקיפת חיילים. לא ברור אם מדובר באותם עצורים שכבר נעצרו מיד אחרי הפוגרום.

השתמשו בכל אמצעי כדי להצית. עץ זית שרוף במגרש מכוניות בחווארה (צילום: מתן גולן)

השתמשו בכל אמצעי כדי להצית. עץ זית שרוף במגרש מכוניות בחווארה (צילום: מתן גולן)

על פי עיריית חווארה, הנזק לרכוש בעיירה עשוי להגיע לחמישה מיליון שקלים. בעירייה הסבירו כי טרם התחילו במאמצי השיקום, מכיוון שלא ברור מהיכן יגיע המימון לכך. ברחבי העיירה היו חיילים רבים, אך כמעט ולא נראו שוטרי מג"ב או יס"מ, שיכולים לפעול ביעילות רבה יותר מול אלימות מתנחלים.

"אפילו מסע נקמה יוצא דופן בהיקפו ובחומרתו, שזכה לגינויים נרחבים, לא גרם למשטרת מחוז ש"י לשנות את הדפוס המוכר", אומרת זיו שטהל, מנכ"לית ארגון יש דין. "בכל הנוגע לאלימות מתנחלים, המשטרה לא חוקרת ברצינות את התלונות, ותיקי החקירה נסגרים בהמוניהם. 93% מהתלונות שהגישו פלסטינים בין 2002 ל-2022 נסגרו ללא כתבי אישום. ברבים מהמקרים לא נעשתה אף פעולת חקירה, ובאחרים החקירה היתה רשלנית ובלתי מקצועית. החסינות שהמתנחלים זוכים לה מפני העמדה לדין משקפת את רוח המפקד של ממשלות ישראל לדורותיהן, וביתר שאת את הגישה של הממשלה החדשה שחלק מחבריה תמכו באופן גלוי באלימות הפרועה בחווארה".

"הגיע חייל ואמר לי, לך הביתה, אמרתי לו שאני בבית שלי, אז הוא אמר שאלך לירדן. אמרתי לחיילים שהתפקיד שלהם הוא להגן על כולם"

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי בחווארה "פעלו כוחות צבא ומשטרה רבים. בעקבות האירועים, פתחה המשטרה בחקירה המתנהלת תוך ביצוע פעולות רבות ומגוונות לאיתור החשודים במעשים".

צפה מדובאי בשידור חי במתקפה על ביתו

עיקר תקיפת המתנחלים היתה לאורך הציר הראשי של חווארה. בקומות הקרקע בתי עסק, והקומות העליונות משמשות למגורים. זה בדרך כלל רחוב מסחרי שוקק, ובהתאמה, החזיתות מנוקדות במצלמות אבטחה. אך חלקן ניזוק.

נאוול דומיידי, בת 74, היתה עם בתה בביתה שעל הכביש הראשי. בקומת הקרקע של בניין בן שלוש קומות שוכן סופרמרקט גדול של המשפחה, שכמו יתר העסקים נסגר מיד לאחר הפיגוע בראשון בצהריים. לפי צילומי מצלמת האבטחה של המשפחה, בשעה 19:27 קבוצת מתנחלים צעירים החלו להבעיר משטחי פלסטיק ועץ מחוץ לסופרמרקט ולאחר מכן סחבו אותם לדלת הכניסה לבניין. כוח צבאי או משטרתי שעבר במקום, אורותיו מהבהבים, עצר לידם למשך כשתי דקות, אך לא עשה דבר כדי למנוע את המתקפה. ״פחדתי מאוד, נחנקתי והתעלפתי מהגז שהחייל ירה", היא שיחזרה.

"נחנקתי מהגז שהחייל ירה". נוואל דומיידי בפתח ביתה (צילום: מתן גולן)

"נחנקתי מהגז שהחייל ירה". נוואל דומיידי בפתח ביתה בחווארה (צילום: מתן גולן)

פיראס, הבן, היה בדובאי והביט במצלמות האבטחה של הבית דרך אפליקציה בשידור חי. "תפסתי את הראש בידיים, לא ידעתי מה לעשות עם עצמי", סיפר.

בפתח הבית מונחת פחית גז מדמיע משומשת. ההצתה בפתח הבית התיכה את מערכת החשמל, והדלת החשמלית ננעלה וכלאה את האם והאחות בביתם. שכנים סיפקו להם לחם בסדין ששלשלו השתיים מהמרפסת עד שיגיע הטכנאי. ביום שני הצבא לא איפשר לטכנאים פלסטינים להגיע לביתן, ופיראס החליט לעלות על מטוס בחזרה הביתה. רק ביום שלישי בבוקר, יממה וחצי לאחר ההתקפה, חילץ את אימו מהבית, לאחר ששהתה בו כל הזמן הזה בלי חשמל.

בכניסה לבית, לצד המשטחים השרופים, מפוזרות גם עשרות אבנים, וגם רימוני הלם וגז, שנורו לעבר בית המשפחה, עדות נוספת לכך שחיילים נכחו במקום בראשון בערב. במרפסת הבית, מעקה הזכוכית נופץ, וגם על הרצפה פזורות עשרות אבנים וכמה רימוני הלם.

קרוב משפחתו, ג'יהאד, בעלי הסופרמרקט, ציין כי גם לאחר האירוע, חיילים המשיכו להטריד אותם. "הגיע חייל ואמר לי, לך הביתה, אמרתי לו שאני בבית שלי, אז הוא אמר שאלך לירדן. אמרתי לחיילים שהתפקיד שלהם הוא להגן על כולם".

"רק עכשיו סיימנו שיפוץ"

התושבים שאיתם שוחחנו חזרו פעם אחר פעם על כך שהצבא היה במקום, לא מנע את התקפות המתנחלים ואף איפשר אותן, ומנע, בירי ובאיום בנשק, מהתושבים הפלסטינים לחזור לביתם.

נקודות ההצתה התמקדו בפתחי חנויות, דלתות בתים, חלונות – אך גם בעמודי חשמל ובלוחות חשמל. היה גם תוקף יצירתי שהשקיע הרבה מאמץ כדי לשרוף עץ שקדייה פורח.

עדויות לנוכחות החיילים נמצאות בכל מקום. פיראס דומיידי עם רימון גז שנורה לעבר ביתו (צילום: אורן זיו)

עדויות לנוכחות החיילים נמצאות בכל מקום. פיראס דומיידי עם רימון גז שנורה לעבר ביתו (צילום: אורן זיו)

מהלך החיים בכפר משובש לחלוטין. הורים מעידים כי הילדים בחרדה ומתקשים להירדם ולאכול. נשים רבות עזבו עם ילדיהן לקרובי משפחה. סיפרו לנו על אישה בהריון, שהשאירה בבית את האב ושני הילדים בזמן שעברה באופן זמני לגור במרכז הכפר, מחשש לתקיפה חוזרת ולחיי העובר. אם ובנה שעברו לגור אצל השכנים בגלל שהאב עובד רחוק ואינו יכול להגן על המשפחה בלילות.

מול הסופרמרקט, שוכן ביתו של איימן דומיידי. ביום ראשון בערב, כך הוא מעיד, נכנסו עשרות מתנחלים, כשהצבא נמצא לצידם. הם שרפו את רכב המשפחה, וידאו שהוא מראה מהטלפון הנייד שלו מציג את הרכב עולה באש, ובכניסה לבית כמה חיילים עומדים בחוסר מעש מול הרכב הבוער. השריפה פיחמה את הבית מבחוץ עד לקומה השלישית.

בנוסף למכונית, מתנחלים גרמו נזק רב למבנה בן קומה שאיימן בנה לבנו. "רק לפני חודשיים סיימנו שיפוץ במאה אלף שקל לבן שלי, כדי שיעבור לכאן. עכשיו הכל נהרס, התיקון יעלה לפחות 50 אלף", הוא אמר בכאב בזמן שהלך בין שברי הזכוכיות והאבנים שמילאו את רצפת הבית החדש והריק. הרצפות והקירות עדיין מבריקים, אך כל החלונות מנופצים. ״הם ניסו לשרוף את הבית, אבל בגלל שאין פה ריהוט או עץ, האש לא תפסה", הוא אומר.

לחמודי עודה יש מוסך בקצה הדרומי של חווארה, ליד הכיכר שממנה פונים מהכביש הראשי לכיוון ההתנחלות יצהר. המוסך שלו נשרף כליל, כולל כלי רכב של פלסטינים וישראלים שחיכו לתיקון. "תמיד יש כאן בעיות, אנחנו כבר רגילים, באים והורסים מכוניות באים והולכים", הוא אומר. "אבל ביום ראשון נכנסו מתנחלים למרכז חווארה, אחרי הכיכר, שרפו ושרפו, אלימות לא נורמלית. חששנו מה יקרה פה בקצה, כאן אנחנו רק שמונה מבנים. 500 או 600 מתנחלים הגיעו לשכונה, התחלקו לקבוצות, וכל 150 או 200 ניגשו לבית כדי לשרוף אותו. הם נכנסו מכל מקום כדי לשרוף המוסך".

החיילים עדיין מונעים תנועה חופשית ברחובות. חיילים בחווארה, יומיים אחרי הפוגרום (צילום: מתן גולן)

החיילים עדיין מונעים תנועה חופשית ברחובות. חיילים בחווארה, יומיים אחרי הפוגרום (צילום: מתן גולן)

עודה מספר כי המשפחה רצתה לצאת לכבות את האש ולהרחיק את המתנחלים, אבל החיילים מנעו זאת מהם. "ירו עלינו כדורי ספוג וגז כדי שהמתנחלים יוכלו להיכנס בהמוניהם", הוא אומר. "נפגעתי ביד, והחיילים אמרו לי לחזור הביתה… שרפו כמעט 30 מכוניות, לא ישנות, כאלה שהביאו לתיקון".

"מה נעשה מול נשק"

בבית המשפחה עודה מראה כדור ספוג וגם תרמילים של גז מדמיע. כעת הם מונחים בסלון, עדות לחלק ממה שהתרחש. עודה אומר בכאב כי הוא לא יודע מה לומר כעת ללקוחות, חלקם יהודים. "אם זה רכב אחד, אין בעיה, אבל שרפו הכל ולא יודע מה הביטוח יכסה".

קרוב משפחתו, דיא, מספר גם הוא כי הם ניסו להגן על ביתם, אבל מול הצבא לא היה להם סיכוי. "מה נעשה מול נשק? ביקשנו מהחיילים שייתנו לנו לצאת, אבל הם רק איימו לירות עלינו. הילדים שלי לא ישנים מאז, הם נפגעו נפשית, לקחנו אותם למרכז הכפר לישון אצל קרובי משפחה".

חסן, אב המשפחה, אומר כי העובדה שחווארה שוכנת בין התנחלויות הפכה אותה ליעד להתקפות. "כל פעם שקורה משהו, פה, בחברון, או אפילו בעזה, הם באים אלינו. אבל מה אנחנו קשורים? אנחנו רק רוצים לחיות בשלום. אני בן שבעים ובחיים לא ראיתי אלימות כזו".

לשאלה האם ניתן לסייע למשפחה, דיא אומר: "ברוך השם אנחנו עובדים ויש לנו הכל. נחזיר את מה שנשרף. מה שאנחנו רוצים זה ביטחון. זה מה שאני מבקש שתגיד לכולם, בישראל ובעולם. רק שייתנו לנו לחיות בשקט".

"אנחנו נסתדר לבד". משאית וכמכונית שרופות בחווארה (צילום: מתן גולן)

"אנחנו נסתדר לבד". משאית וכמכונית שרופות בחווארה (צילום: מתן גולן)

במגרש סמוך, אחמד לוטפי הסתובב ביום שני בין מעל 100 המכוניות שנשרפו, גם חלקי חילוף שעלו באש. "בעבר זרקו פה אבנים, אבל לא שרפו ככה", אמר.

עאיד מחארב, בעל חנות לחלקי חילוף, חווה כבר מתקפות קשות בעבר. באוקטובר שעבר, מתנחלים פתחו בירי לעבר ביתו. אך הוא שאלימות כזו הוא אינו זוכר. "הכל נשרף, הרכבים וגם החלפים", הוא אומר. חברו שואל, בעברית: "מה זה טרור?" ומיד עונה, "פגיעה בחפים פשע. כמו שמישהו נכנס לתל אביב ויורה. זה מה שקרה פה. רק שהתקשורת בישראל לא קוראת לזה ככה".

פנינו לדובר צה"ל בבקשה לתגובה לעדויות לפיהן חיילים נכחו בשטח בזמן תקיפת המתנחלים ואף פעלו כדי להרחיק פלסטינים שניסו לכבות שריפות או להרחיק מתנחלים.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: צה״ל מגנה כל גילוי אלימות שהוא וימשיך לפעול לשמירה על הביטחון, החוק והסדר ביהודה ושומרון ופועל בשיתוף פעולה, יחד עם גורמי האכיפה, על מנת למצות את הדין עם העוברים על החוק.
כמו כן, הרמטכ"ל התייחס לאירועים הביטחוניים האחרונים ואמר: "צה״ל הוא האחראי על הביטחון ביהודה ושומרון. גם אירועי הפורענות החמורים בחווארה לאחר הפיגוע הקשה, יתוחקרו לעומקם".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf