newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חד״ש בחרו ביהודי שהערבים רצו, בל״ד בחרו בערבי שהיהודים רצו

עופר כסיף, ״החנין זועבי״ של היהודים כפי שקראו לו בפריימריז, נבחר להחליף את דב חנין בחד״ש. בבל״ד נבחר ״האיש שהלך להלוויה של פרס״, מאזן גנאיים, שקיבל הכי הרבה קולות מבין כל המועמדים. האם שתי המפלגות קרובות יותר זו לזו ממה שהן בעצמן חושבות?

מאת:

עד שהגיעה ההצבעה על המקום השלישי ברשימת חד"ש לכנסת, האווירה באולם בשפרעם ביום שישי היתה נינוחה למדי. המועמדים שהתכוונו להתמודד מול איימן עודה ועיאדה תומא על המקומות הראשון והשני הסירו את מועמדותם (גם על המקום הרביעי של יוסף ג'בארין לא התקיימה התמודדות), והבחירות נראו מיותרות כמעט. ואז הגיעה ההתמודדות על המקום השלישי, על המקום "היהודי של חד"ש", שהתפנה אחרי שדב חנין הודיע שלא יתמודד. וזו הפכה להתמודדות מעניינת מאוד.

בשבועות האחרונים, השמועות דיברו על עבודת שטח רצינית שעשה ד״ר עופר כסיף בין סניפי המפלגה. מה שבטוח הוא שבזמן נאומו, הקהל הפלסטיני לא נשאר אדיש. המרצה מהאוניברסיטה העברית היה המועמד היהודי היחיד שדיבר על זכות השיבה, על נכונות להיאבק למען הפלסטינים בכל מקום ובטון מיליטנטי. הוא הגיע מוכן. אפילו הנאום שלו ארך ארבע דקות בדיוק, ממש לפי הזמן שהוקצה לו. ״מבין המועמדים היהודים״, אומר לי ג׳בר בסל, פעיל מפלגה, ״הוא היחיד שאם היית מעמיד דובר פלסטיני שינאם את אותו נאום בערבית, גם הוא היה זוכה למחיאות כפיים סוערות״.

עוד נחזור לכסיף, המנצח הגדול של הסופ״ש האחרון בחד״ש. יהודי אחר שזכה למחיאות כפיים עזות, עוד בטרם החלה ההצבעה על המועמדים (שכאמור התבררה לבסוף כהצבעה על המקום השלישי בלבד), היה חבר הכנסת המוערך דב חנין שפורש. חנין דיבר בנאומו על המקומות הקשים אליהם הגיע, מקומות שבדרך כלל קשה לשייך אותם לשמאל, ואיך הוא כן ניסה לדבר איתם ולהיאבק איתם ולמענם. ״אני עשיתי את זה כי אני מאמין בבני אדם״, הוא אמר מעל הבמה. ״בני אדם הצליחו להגיע לירח. אז בני אדם לא יידעו לעשות שלום?״ אנחנו תופסים אותו לשיחה קצרצרה לאחר הנאום.

״אני סופר את התקופה שלי בכנסת לא בשנים אלא בדקות״, הוא אומר. ״קודם כל צריך לדעת שהשליחות הזאת היא שליחות טוטאלית ומדובר באחריות עצומה״. לשאלתנו במי הוא תומך, הוא מסרב לענות. ״יש לי נבחרת חלומות, אבל אני לא מתכוון להגיד מי היא כי זה לא יהיה נכון. הפרישה שלי מעוררת התרגשות בתוך המועצה הזאת, כך שלא הוגן לקחת את זה למקום של בחירות והעדפות אישיות שלי״.

לאחר משיכת המועמדות של שני המתמודדים האחרים על המקום הראשון – ג׳עפר פרח (מנהל מרכז מוסאווה) ושוקרי עוואודה (סגן ראש עיריית נצרת עילית) – חברי המפלגה שוב נתנו את אמונם באיימן עודה. עודה נראה נינוח אמש, עוד לפני הודעות הפרישה של שני המתמודדים מולו.

היה נינוח גם לפני שהמתמודדים נגדו הסירו את מועמדותם (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

היה נינוח גם לפני שהמתמודדים נגדו הסירו את מועמדותם (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

מי שלא הייתה רגועה, הייתה המתמודדת הפלסטינית היחידה בפריימריז, חברת הכנסת המכהנת עאידה תומא סולימאן. מקורות במפלגה סיפרו שהיא חששה מג׳עפר פרח, שהתמודד על כל המקומות והיה צפוי להפסיד לעודה. מאחר ותקנון המפלגה מאפשר למפסיד להמשיך ולהתמודד על המקום הבא, היא ציפתה לקרב מול פרח, שלא התקיים בסופו של דבר. ״מה את חושבת על זה שרק אישה אחת מתמודדת? ובכלל, אין פה מספיק נשים״, אני אומר למהא נקיב, לשעבר מזכירת הרשימה המשותפת בכנסת. ״זו בעיה שאין מספיק נשים״, היא עונה ומודה שהיא לא מצליחה למצוא תשובה. אגב, גם בכנס של בל״ד, אליו נגיע עוד מעט, היו מעט מדי נשים.

מאז ההפגנה ההיא בחיפה למען הצועדים בעזה, אז נעצר ושבר את רגלו, נראה היה כי פרח רוכב על גל פופולריות שיביא אותו עד לכנסת. אלא שחברי חד״ש הפתיעו רבים ביום שישי, וכנראה שצריך הרבה יותר מזה כדי להרשים אותם. הפרישה שלו מהתמודדות על כל המקומות מעידה שצריך יותר מזה כדי לנצח את עודה, את תומא סולימאן או את יוסף ג׳בארין.

שלושת המועמדים שהתמודדו מול כסיף על "המקום היהודי" – יעלה רענן, אפרים דוידי ונועה לוי – פשוט לא הצליחו לסחוף את הקהל. אולי זה הטון השקט מדי לעומת כסיף, ואולי זה התוכן עצמו. בכל מקרה, הפעם בחד״ש החליטו ללכת על נציג יהודי מסוג חדש. כזה שקיבל 60 אחוזי תמיכה מהמצביעים בוועידה, שבעברו נרדף על ידי ״אם תרצו״ בשל הדעות שהביע בהרצאותיו ושבגדול לא חושש לפתוח את הפה ולהגיד בכנות מה הוא חושב על הממסד הציוני.

חשוב שיהודי יגיד דברים שנחשבים 'קיצוניים'

״עופר הוא לא חנין זועבי״, אומר לי ג׳בר בסל. קישור שמה של זועבי לכסיף לא הצליח. אם נתעלם שנייה מן הבעייתיות בזה שמשתמשים בשמה של אישה פלסטינית נרדפת כסוג של קללה, נראה היה כי תעמולת הנגד של הגוש היהודי בחד״ש המתנגד לכסיף דווקא חזרה אליו כבומרנג.

״יש חשיבות רבה לזה שיהיה יהודי שיגיד דברים הנחשבים כיום ל׳קיצוניים׳, לא במשמע המילה אלא מאחר שהכיבוש ומפעל ההתנחלויות וההסתה הגואה נגד הפלסטינים בכלל הפכו לדבר שבשגרה בקרב הציבור הישראלי״, מסביר בסל. ״זה חשוב כדי שנוכל להביא חזרה את נושא הכיבוש למרכז השיח״.

״ירדפו אותו בטח על השנייה הראשונה״, אני אומר.

״איך מטפלים בפוביה? מתמודדים איתה. שים להם את עופר בכנסת ותראה איך בהתחלה זה יהיה קשה, אבל בסוף יתרגלו אל השיח הזה ואז כשפלסטיני יגיד את אותם הדברים, זה יהיה יותר לגיטימי״.

קיבל מחיאות כפיים כאילו היה דובר פלסטיני. דר עופר כסיף חוגג אחרי בחירתו למקום השלישי ברשימת חד"ש (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

קיבל מחיאות כפיים כאילו היה דובר פלסטיני. דר עופר כסיף חוגג אחרי בחירתו למקום השלישי ברשימת חד"ש (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

עופר כסיף, מזל טוב. מי לדעתך תמך בך כל כך?

״לא ציפיתי באמת לנצח בסיבוב הראשון, ועל כך אני אסיר תודה. היתרון שלנו בחד״ש שאין עוד כזו רשימה הטרוגנית. אני חושב שהתמיכה חצתה קווים״.

קיבלת תמיכה מהפלסטינים, יותר מהיהודים.

״קיבלתי תמיכה מאנשי חד״ש״.

אתה מחליף אדם מוערך מאוד, את דב חנין. קשה להיכנס לנעליים האלה.

״דב חנין אדם ענק ואולי הפרלמנטר הטוב ביותר שהיה בכנסת. מדובר בנעליים גדולות מאוד שאעשה כמיטב יכולתי למלא אותן״.

מה עם הרשימה המשותפת? תצליח למצוא שפה משותפת של שאר המרכיבים בה?

״כן. אם הרשימה המשותפת קיימת, היא קיימת כדי לעבוד ביחד. אני פונה פה לכל המרכיבים של המשותפת ומבקש לשמור עליה. אסור לחשוב על כיסאות, כי יש לנו אחריות היסטורית. עוד מאה שנים יכתבו וידברו עלינו, ואנחנו חייבים לזכור שאנחנו רוצים שיגידו עלינו דברים טובים. אני מבטיח שאני וחבריי בחד״ש נעשה הכל כדי לשמור על הרשימה המשותפת וכדי שתפעל כראוי״.

לשאלתנו האם המאבק בכנסת יניב פירות, אל מול הגזענות הגואה בימים אלה, הוא אומר כי ״המאבק הוא גם פרלמנטרי, הוא לא רק פרלמנטרי. את זה דב חנין תמיד אמר. זו בוודאי לא החזית היחידה״.

אולי בשל העובדה כי הוא כעת פוליטיקאי, כסיף מסרב להודות כי הוא זוכה לפופולריות הרבה יותר גדולה בקרב חברי המפלגה הערבים. כך או כך, הבחירה בו הצליחה לשבור את אווירת הנמנום של יום שישי האחרון. ״החנין זועבי״ של היהודים רוצה להיות בכנסת. במידה והוא אכן יצליח להגיע לשם, וכרגע זה נראה ריאלי, בטוח שיהיה מעניין.

******

יום למחרת

״מה סגור לתקשורת, אתה רציני?״ אני אומר לטארק ח׳טיב, הדובר של מפלגת בל״ד.

״דווקא אתה אמור להבין״, הוא עונה. ״החלק הראשון של הנאומים יהיה פתוח, אבל אח״כ בהצבעה, כל ויכוח זניח בין איזה שניים יתורגם לכותרות כמו ׳משבר בבל״ד׳ וזה ייתן להם עוד כלי כדי לנגח אותנו״.

בבל״ד מתקשים להשתחרר מאווירת הרדיפה נגד המפלגה ונציגיה. אני בכל זאת מחליט לנסוע לכנס שלהם ביום שבת בנצרת, מתוך מחשבה שבסוף השכל הישר ימנע מהם לסגור את הבחירות הפנימיות לתקשורת, מה שהיה מחמם את התקשורת עוד יותר ומוסיף לתחושת התקופה הקשה שבל"ד עוברת. בל״ד שיתפו פעולה עם התקשורת לבסוף, לשמחת כל העיתונאים.

הבחירות האלה פוגשות את בל״ד בצומת דרכים מעניין. ג׳מאל זחאלקה, חנין זועבי ובאסל גטאס (שנכלא בשל פרשת הטלפונים לאסירים הפוליטיים וצפוי להשתחרר רק בקיץ), שלושת חברי הכנסת שלה, לא ימשיכו לקדנציות נוספות. חוק הלאום שוב הציף במפלגה את שאלת הייצוג בכנסת. מזכירות המפלגה תכננה לפתוח את הדיון בעניין הייצוג בפרלמנט הישראלי בחודש ינואר האחרון. אולם לאחר ההודעה של נתניהו על קיום הבחירות באפריל, המפלגה החליטה לדחות את הדיון עד לאחר הבחירות.

בל״ד, כך לפי האידיאולוגיה שלה, נזהרה כל השנים שלא להיחשב ל״מפלגת כנסת״. מבחינת הפעילים שלה, מדובר בלא פחות מקללה. מבחינתם, הכנסת היא רק עוד כלי במאבק הפלסטיני לכינון שוויון וסיום הכיבוש, ולא מטרה. חוק הלאום עבר, והמפלגה האמונה על ייצוג הזרם הפלסטיני לאומי-ליברלי לא באמת פתחה דיון על השאלה האם נכון להמשיך ולפעול מהכנסת. עצם דחיית הדיון עד לאחר הבחירות נתן לפעילים רבים תחושה כי מלכתחילה לא היה אמור להתקיים דיון רציני בנושא.

המפלגה עוברת ימים קשים מאז הבחירות. החקירות בחשד לעבירות על חוק מימון מפלגות, שלא הניבו שום כתבי אישום, אומנם מרגישות כמו רדיפה פוליטית אבל הן לא מקלות על תפקוד המפלגה השוטף. תאי בל״ד באוניברסיטאות די קטנים וגם אם המצב דומה במפלגות אחרות (גם בחד״ש מתלוננים על פחות מדי סטודנטים המצטרפים אליהם) – בבל״ד תמיד התגאו בעובדה שחלק גדול מפעיליהם ומצביעיהם הם צעירים. כיום, ההרגשה היא שההנהגה מאבדת אותם.

בנוסף לכך, גם אם במפלגה יסרבו להודות בכך, קיים משבר מנהיגות מסוים. מבין כל המועמדים שהתמודדו ביום שבת, לא היה אף מועמד נוצץ וסוחף במיוחד.

על המקום הראשון התמודדו מזכ״ל המפלגה, ד״ר אמטאנס שחאדה, אשרף קורטאם, בעבר יועצו של עזמי בשארה וכיום ״קואצ׳ר״ מצליח, וחבר הכנסת בשנה וחצי האחרונות (לאחר כניסתו של גטאס לכלא), ג׳ומעה אזברגה.

״טעית! טעית ידידי כשהחלטת לעזוב את המזכ"לות ולהתמודד לכנסת״, כך תקף קורטאם בנאומו את שחאדה לפני ההצבעה. קורטאם ידע מה הוא עושה. רבים במפלגה הרימו גבה בשל המהלך של שחאדה, מאחר והם לא רואים בו קידום אלא ירידה בדרגה. בעיניהם, תפקיד המזכ״ל חשוב ומכובד הרבה יותר מחבר כנסת. לא רק זאת, הם גם חוששים מה יקרה למפלגה כעת: גם אם תקנון המפלגה לא מונע זאת ממנו, הריצה של המזכ״ל לכנסת משדרת את מה שהאידיאולוגים במפלגה חוששים ממנו הכי הרבה: שהם ייראו כמו עוד מפלגת כנסת.

שחאדה עלה לנאום אחריו ובילה דקות ארוכות ויקרות בהסברת המהלך שלו. שחאדה טען שהוא חושש להשאיר את זירת הכנסת ללא אדם המזוהה עם בל״ד כמוהו. גם ג׳ומעה אזברגה תקף בנאומו את שחאדה.

הצעירים ראו בו מישהו שהוצנח מבחוץ. מאזן גנאיים חוגג את בחירתו למקום השלישי בבל"ד (צילום: דוברות בל"ד)

הצעירים ראו בו מישהו שהוצנח מבחוץ. מאזן גנאיים חוגג את בחירתו למקום השלישי בבל"ד (צילום: דוברות בל"ד)

"האיש שהלך להלוויה של שמעון פרס" ייצג את בל"ד

תוצאות הסיבוב הראשון הגיעו והתברר שאזברגה לא ממשיך לסיבוב שני. אזברגה נעלב מאוד. הוא קיבל 79 קולות בלבד, רובם ככולם מתומכיו אותם הביא מהדרום והרגיש שהמפלגה הפנתה לו גב. ״אתה יודע מה זה לינץ׳ פוליטי״, הוא אומר לי. ״וזה מה שעשו לי. שנה וחצי אני בכנסת, נלחם בשביל כולם. יש צו הריסה לבית שלי, הילדים שלי ואשתי כולם נעצרו. הקרבתי כל כך הרבה בשביל המפלגה הזו, וכואב שככה זה נגמר״. אזברגה הודיע על משיכת מועמדותו מכל המקומות ולמעשה על פרישה מהכנסת. יהיה מעניין לראות כיצד תומכיו מהדרום יגיבו לכך בבחירות הבאות.

תוצאות הסיבוב השני הגיעו. שחאדה ניצח את קורטאם בפער של 16 קולות בלבד. ״זו בחירה אפורה״, אמר לי אחד מתומכיו של קורטאם. ״יש פה פחות מדי צעירים. כל הקהל היותר מבוגר הצביע לשחאדה כי זה מה שההנהגה רוצה. הם רוצים לשמור על הקיים״. אגב, השמועות בוועידה דיברו על כך שג׳מאל זחאלקה יחליף את שחאדה בתפקיד מזכ״ל המפלגה.

ולא רק שהיו פחות מדי צעירים בוועידת הבחירות של המפלגה. גם לא ראיתי ייצוג נשי מספק. העובדה כי הנאומים בתחילת הפריימריז של מפלגה המזהה עצמה כמפלגת שמאל התקיימו ללא אף אישה על הבמה, בהחלט ראויה לביקורת.

בהצבעה על המקום השמור לנשים, סוף סוף זכינו לראות נשים על הבמה. ניבין אבו רחמון, חברת הכנסת הטרייה שעברה תלאות במשך כל החודשים הארוכים של משבר הרוטציה ונכנסה רק לפני כמה חודשים לכנסת, קיוותה לקבל הזדמנות להמשיך לקדנציה חדשה ומלאה כדי להוכיח את עצמה. מולה התמודדה היבה יזבק, פעילת מפלגה צעירה (34) ופמיניסטית, שכמעט גברה על חנין זועבי בבחירות הקודמות ב- 2015 (אז הפסידה לה בפער של 11 קולות בלבד).

ידה של יזבק הייתה על העליונה הפעם, והיא ניצחה בפער של תשעה קולות בלבד את אבו רחמון. למען האמת, קשה שלא לחוש צער על אבו רחמון. היא התפטרה מעבודתה, חיכתה חודשים ארוכים כדי להיכנס לכנסת, ואחרי שכיהנה תקופה קצרה בלבד, היא מפנה את מקומה. תסריט די דומה קרה בבחירות בחד״ש ב-2015, אז כולם היו בטוחים כי נבילה אספניולי תהיה האישה המועמדת הפלסטינית הראשונה של חד״ש. היא טופחה והתכוננה במשך חודשים ארוכים לקראת התפקיד הנכסף, רק כדי להפסיד אותו לעאידה תומא.

עם כל הכבוד לשני המקומות הראשונים, הסיפור של הבחירות הפנימיות בבל״ד הוא הזוכה במקום השלישי, מאזן גנאיים. ראש עיריית סכנין לשעבר ובעלי קבוצת הכדורגל שלה נחשב ל״רכש״ שהביאה הנהגת המפלגה כדי להביא קולות. בהנהגה חששו מרשימה אפורה מדי, אז הלכו על מועמד שיכול להביא קולות מאחת הערים הפלסטיניות החשובות ביותר, סכנין. על הדרך, הם שכחו את עניין האידיאולוגיה ואת העובדה שהם בעצמם לא מגדירים עצמם כ״מפלגת כנסת״.

גנאיים ניצח בפער גדול את הפעיל היפואי סאמי אבו שחאדה. למעשה, הוא קיבל הכי הרבה קולות מבין כל המועמדים. ג׳ומעה אזברגה, לאחר הודעתו על הסרת מועמדותו גם מהמקום השלישי, הצהיר על תמיכה באבו שחאדה, הנחשב לבן המפלגה. ראיתי על פני הצעירים את ההלם לאחר ההודעה על זכייתו של גנאיים. האיש, שרק לפני כמה שבועות פלירטט עם אחמד טיבי לגבי הצטרפות לרשימה של האחרון, מייצג כעת את המפלגה האמורה לייצג זרם לאומי פלסטיני. ״זה האיש שהלך להלוויה של שמעון פרס״, אני שומע את הפעילים אומרים בכעס, לא מאמינים לתוצאות. ״מי שהולך להלוויות של פושע מלחמה, לא ייצג אותנו נכון״, אומר לי פעיל אחר.

מעניין לראות מה יעשה אחמד טיבי בימים הקרובים, מאחר ושחקן הרכש הכי משמעותי שקיווה לצרף לרשימתו הפך לסוג של כוכב ברשימה של בל״ד וכבר לא זמין מבחינתו. האם זו תהיה החזרה של טיבי למשותפת?

הנהגת בל״ד נמצאת בבעיה כעת, מאחר והיא תצטרך למצוא דרכים לקנות מחדש את אמונם של צעירי המפלגה. מבחינת פעילים בולטים מאוד במפלגה, גנאיים הוא ״קבלן קולות״ בלבד, ללא אידיאולוגיה המתאימה להשקפת העולם של בל״ד. בפגישה סגורה שקיימו פעילים לאחר ההודעה על זכייתו של גנאיים, ראיתי פעילים בולטים הזועמים על ההנהגה. קשה להעריך האם מדובר במשבר חדש במפלגה, ימים יגידו. מה שבטוח הוא, שבבל״ד יצטרכו לעבוד שעות נוספות כעת.

בינתיים, כמה צעירים הודיעו היום (ב׳) על פרישתם מהועדה המרכזית של המפלגה. התא הסטודנטיאלי באוניברסיטת ת״א הודיע על הקפאת פעילותו. ״אנחנו מוחים על איך דברים נעשו, ולא בגלל שאנחנו לא מקבלים תוצאות דמוקרטיות״, אמר לי אחד מהם. הפעיל סאמי אבו שחאדה, שהפסיד את המקום השלישי, הודיע על קיום כנס חירום ביפו היום בערב.

אז בבל״ד בחרו במועמד שיהודים היו מעדיפים לראות במפלגה (גנאיים), בוודאי הרבה יותר מזועבי או זחאלקה. בחד״ש הפלסטינים בחרו במועמד שהערבים היו רוצים לראות במפלגתם (כסיף). אז אולי שתי המפלגות, השונאות אחת את השנייה עד מאוד, לא כל כך שונות אחרי הכל?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf